IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

    Мрежа5, макар и със закъснение бих искал да добавя няколко важни аспекта по енергийната тема, които отразяват мнението на проф- Тасев - енергиен експерт. Тезата беше изказана по време на дебат в рамките на предаването Референдум по Канал 1 на внт.
    Твърдение 1.
    Използваемостта на инсталираната можност в един ядрен реактор възлиза на порядъково 8000 ч. в година, което представлява над 90 % от времето. Последното се намира много близо до отчетните данни на Козлодуй от годишния доклад.
    За разлика от ядрената мощност, фотоволтаичната централа по отчетни данни в България работи порядъково около 1300 ч. в годината, което представлява около 16 % от времето.Твърдение 2.
    След сериозния спад на цените на фотоволтоичните панели и някои други елементи през последните години, в настоящия момент е достигнато едно пазарно състояние на нещата, при което инвестицията в две централи с еднаква инсталирана мощност, но едната ядрена, а другата фотоволнаична, ще бъде практически еднакво. При включени всякакви разходи.
    Сред професионалната общност има становище, че е достигнат един праг н а цените на фотоволтоичните панели, който е вече относително стабилен и ако въобще се случат нови спадове, то те ще са незначителни.Твърдение 3.
    Експлоатационният срок на една ядрена централа е 60 години.
    Експлоатационният срок на една фотоволтаична централа е 15 години. При определени обстоятелства би могла да нарсне до 20 години.Чу и записа добросъвестно раб начев.
    Продължавам. Аз вече си признах за своята нищета по енергийната тема и не съм в състояние да дам обобщена информация за средната пазарна цена на енергията, която е произведена от АЕЦ и ФЕЦ. Мога да намеря, но няма да търся. Тук се намесват и допълнителни съображения от вида, че цената на енергията на ФЕЦ практически не е пазарна. Ще предложа на аудиторията една неангажираща хипотеза, че цената на ядрената енергия се продава на цени, които са 7 пъти по-ниски от тези на ФЕЦ. Знам го като ориентир. Не помня къде съм го чул.
    Във форума има хора с претенции за познания по математика.
    Има ли желаещи да направята една популярна сметка при използване на начална алгебра. Няма да правим сложни финансови изчисления за възвращаемост ROI и IRR, ефективност и др.
    Сметките да се случат при:
    Използваемост - 90% към 16 %,
    Инвестиция - еднаква,
    Експлоатационен срок - 60 години към 20 години,
    Цена на енергията - Х към 7Х.

    Заповядайте.
    И не забравяйте да обясните какво точно сте сметнали.
    Аз нарочно не задавам въпрос от вида - какво му струва на обществото в последна сметка един вкаран в мрежата МВт
    Ч
    Значи досега спадали цените на фотоволтаиците стремглаво,но вече край -ние ще строим АЕЦ ,затова стоп на място за 60г.
    Лесно проверими факти са ,че не само цените им спадат,но се увеличава и КПД им.
    На много места по света проекти с ВЕИ се реализират на пазарен принцип.
    Нашата енергосистема не може да поеме този огромен процент базова мощност-погледни сайта на ЕСО-колко е потреблението например вчера-
    от 2800 до 4000МВт. Проблема на ядрените блокове ,че не са достатъчно маневрени да намалят мощноста си през нощта ,когато няма потребление.
    Електричеството е специфична стока-не можеш да го складираш,за да го продаваш,когато има потребление.Отчасти проблема се решава с ПАВЕЦ
    -Чаира сега помага ,но ако се построи втора централа -ще трябва още една ПАВЕЦ.
    Следващия въпрос е какво правим с МАРИЦА 1-2-3 и мините.Закриваме ги.
    А там се копаят български въглища.
    Следващия въпрос е енергоефективноста
    Преди полилеят в хола имаше 6 халогенки по50Вт -сега 6 лед лампи по 5Вт.
    Климатика ,който инсталирах миналата година е с КОП над 6,а стария беше с КОП 4.
    И още и още примери.
    Тесла вече предлага покриви на къщи,които произвеждат достатъчно електичество да са енергонезависими.
    Скоро ще започнат да се предлагат прозорци ,които произвеждат ел.енергия.
    След 20г ток от енергото ще ползваме само в краен случай.
    Но ние ще сме инвестирали вече милиардите в паметник на глупоста.
    И не знам защо се вързвате ,че проекта ще е без никакви гаранции,договори и т.н.
    Тоя филм съм го гледал с Марица 1 и 3-първоначалните договори бяха за 3-4 цента на киловат, а след това при царя цените отидоха на 10 цента.
    А тоя,който подписа отиде на работа в.....
    http://milom.blog.bg/

    Коментар


    • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение


      В САЩ някъде около независимостта им е имало референдум кои език да им е национален ....с малко е спечелил английския срещу немския. Познаи що ....
      Малко бяхме понаваксали по времето на соца заради руските субсидии , но след разпада на СССР пак изостанахме....това е истината и никакви локуми дето разпъват няма да я променят.

      По-голямата част от населението говори английски като роден език (около 82 %). Вариантът на английския език, който се говори в Съединените щати, е известен като американски английски. Заедно с канадския английски той е част групата диалекти, известни като „северноамерикански английски“. 96 % от населението на САЩ говори английски добре или много добре....
      Испанският е вторият по използване език в страната. Той се говори от над 12 % от населението.

      А за руската кочина,дето била по-добре

      Русия минималният размер на заплата за труда от 1 януари 2018 г. в размер на 9 489 рубли (около 270 лева - б.р.) месечно.

      България минималният размер на заплата за труда от 1 януари 2018 г. в размер на 510 лв

      https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C...B0%D1%82%D0%B0

      А ето къде е била България преди превратът в 1945 година



      http://prikachi.com/images/852/9228852p.png
      Last edited by vanevski; 19.05.2018, 20:29.
      Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.-

      Коментар


      • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение



        Общо взето разбирам за какво става дума.
        Не е достатъчно, може би ще са ти полезни лекциите на ген Петров, предполагам че нямаш никакви проблеми да разговаряш на руски... За първи път се сблъсках с лекциите на ген Петров, преди около 10години... Първата ми реакция беше, този е луд. Но постепенно минах дълъг път... сещам се за крилатата мисъл на дедо Ганди, просто Велико формулиране на пътя към успеха!

        Света в който живеем е информационен, създаването на информационно поле, нови субекти, стереотипи, нови определения, нови понятия, започването да работиш и да разсъждаваш с тези нови елементи изисква време... Ако имаш търпението да изслушаш лекциите, дай знак на ЛС, не заради друго, ами не следя редовно темата, и ще продължа със следващото инфо на тема КОБ... Всичко ценно, особено информацията, която ни помага да бъдем хора, трябва да бъде общо достояние, а не частно

        2 КОБ - Вводная Лекция, генерал-майор Петров К.П.

        https://www.youtube.com/watch?v=cs9O...yYCHhaVznwpOpI
        Last edited by Макс; 19.05.2018, 20:02.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от vanevski Разгледай мнение
          .................Къде ли няма българи? Защо няма чехи,германци.?.................
          Аре пак популизми.

          И Германците са имали бая голяма имиграция в минали периоди. Има едни 4-5 милиона Руски немци от времето още на Екатерина велика пръснати в Русия, Украйна и Казахстан и т.н. Между впрочем част от тези Руски немци около 1990-1992 се изселиха в Германия , а от 2008 насам има обратния процес .....част се връщат се обратно в Русия колкото и да ти е странно.

          В САЩ някъде около независимостта им е имало референдум кои език да им е национален ....с малко е спечелил английския срещу немския. Познаи що ....ще ти помогна щото е имало много немски имигранти в САЩ тогава.

          Просто тук се случват процесите минали през целия свят със доста забавяне ......и то не по вина на Русия а на Османската империя .....когато дядо ти е живеел в кирпичената къща , пасял овците и не е можел да стигне до съседното село , ония от Германия са можели да имигрират в САЩ и Русия .........още от тогава вървим със стотина години назаде.

          Малко бяхме понаваксали по времето на соца заради руските субсидии , но след разпада на СССР пак изостанахме....това е истината и никакви локуми дето разпъват няма да я променят.
          Last edited by markov; 19.05.2018, 19:58.
          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение


            Пп. Марков, четеш ли на руски?


            Общо взето разбирам за какво става дума.
            Last edited by X_Y; 19.05.2018, 19:43.
            Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

            Коментар


            • Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
              И за да престанете да се информирате от от медиите на разградския мошеник, ето ви един произволен годишен отчет на АЕЦ "Козлодуй" (не става въпрос за счетоводен отчет). На страница 6 е разделът СПЕЦИФИЧНИ ЕКСПЛОАТАЦИОННИ ПОКАЗАТЕЛИ. Там всичко си пише за показателите за натоварване на мощностите. Вижда се, че са доста, доста далеч от 60%.

              https://www.kznpp.org/uf//anual_repo...PP_AR_2015.pdf
              Мрежа5, макар и със закъснение бих искал да добавя няколко важни аспекта по енергийната тема, които отразяват мнението на проф- Тасев - енергиен експерт. Тезата беше изказана по време на дебат в рамките на предаването Референдум по Канал 1 на внт.

              Твърдение 1.
              Използваемостта на инсталираната можност в един ядрен реактор възлиза на порядъково 8000 ч. в година, което представлява над 90 % от времето. Последното се намира много близо до отчетните данни на Козлодуй от годишния доклад.

              За разлика от ядрената мощност, фотоволтаичната централа по отчетни данни в България работи порядъково около 1300 ч. в годината, което представлява около 16 % от времето.

              Твърдение 2.
              След сериозния спад на цените на фотоволтоичните панели и някои други елементи през последните години, в настоящия момент е достигнато едно пазарно състояние на нещата, при което инвестицията в две централи с еднаква инсталирана мощност, но едната ядрена, а другата фотоволнаична, ще бъде практически еднакво. При включени всякакви разходи. Сред професионалната общност има становище, че е достигнат един праг н а цените на фотоволтоичните панели, който е вече относително стабилен и ако въобще се случат нови спадове, то те ще са незначителни.

              Твърдение 3.
              Експлоатационният срок на една ядрена централа е 60 години.
              Експлоатационният срок на една фотоволтаична централа е 15 години. При определени обстоятелства би могла да нарсне до 20 години.

              Чу и записа добросъвестно раб начев.

              Продължавам. Аз вече си признах за своята нищета по енергийната тема и не съм в състояние да дам обобщена информация за средната пазарна цена на енергията, която е произведена от АЕЦ и ФЕЦ. Мога да намеря, но няма да търся. Тук се намесват и допълнителни съображения от вида, че цената на енергията на ФЕЦ практически не е пазарна. Ще предложа на аудиторията една неангажираща хипотеза, че цената на ядрената енергия се продава на цени, които са 7 пъти по-ниски от тези на ФЕЦ. Знам го като ориентир. Не помня къде съм го чул.

              Във форума има хора с претенции за познания по математика.
              Има ли желаещи да направята една популярна сметка при използване на начална алгебра. Няма да правим сложни финансови изчисления за възвращаемост ROI и IRR, ефективност и др.

              Сметките да се случат при:
              Използваемост - 90% към 16 %,
              Инвестиция - еднаква,
              Експлоатационен срок - 60 години към 20 години,
              Цена на енергията - Х към 7Х.

              Заповядайте.
              И не забравяйте да обясните какво точно сте сметнали.
              Аз нарочно не задавам въпрос от вида - какво му струва на обществото в последна сметка един вкаран в мрежата МВтЧ
              Last edited by nachev; 19.05.2018, 19:19.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

                Не ти ли писна от тоя популизъм бе ?
                Периодът от 1944-1989гг е Златен век в българската история. Нисък поклон пред паметта на великия държавник Бай Тошо!

                Да се говори, че управлението на Бай Тошо е храненето на прасетата с демократи е все едно да се твърди, че християнството е инквизицията, унищожаването на женския генофонд в западна европа на кладата, поп Кръстьо предателя на Апостола

                А дали това не са същите демократи, дето отрязаха главата на студентката Вела Пеева за награда от 50000лв и играха футбол с главата на нещастното момиче

                Пп. Марков, четеш ли на руски?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от vanevski Разгледай мнение


                  .

                  Ела да видиш тук! Като взеха земята на хората и станаха аргати на собствената си земя за 40 ст./ден,какво очакваш? Хилядолетия бгселата бяха оживени и работеха работливи стопани,хорА по празници и спокойствие,а сега само чужденците го оценяват! Българите още са изтерзани от червената чума,управляваща и сега,напълниха чуждите земи! Къде ли няма българи? Защо няма чехи,германци.?...за щото елиминираха комунистите от власта в държавите си.... Само източноевропейци,мюслита,руснаци и африканци са емигрантите тук....
                  Обяснението с „червената чума” е опростенческо и, ако и да съдържа известни факти, е непълно а, оттам, не отговаря НА ВСИЧКИ „странности на прехода”. Известно е, че „спестената истина” се нарича Демагогия и е по-лоша дори от Явната Лъжа. Щото, последната, бързо я познаваш.
                  Накратко, или казвай цялата истина, колкото и сложна и неприятна да е и за теб самия, или си заври претенциите на „обвинител от Последна и стснция” в...сещаш се, къде. „Експерт”.
                  - Да бе. Да.
                  Last edited by Pyramid; 19.05.2018, 20:05.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                    По целия свят..

                    .

                    Ела да видиш тук! Като взеха земята на хората и станаха аргати на собствената си земя за 40 ст./ден,какво очакваш? Хилядолетия бгселата бяха оживени и работеха работливи стопани,хорА по празници и спокойствие,а сега само чужденците го оценяват! Българите още са изтерзани от червената чума,управляваща и сега,напълниха чуждите земи! Къде ли няма българи? Защо няма чехи,германци.?...за щото елиминираха комунистите от власта в държавите си.... Само източноевропейци,мюслита,руснаци и африканци са емигрантите тук....
                    Last edited by vanevski; 19.05.2018, 17:48.
                    Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.-

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от vanevski Разгледай мнение

                      Да,грижа ми е,а за червената чума дали е било грижа? Ето човекът си казва:" Като дойде комунизмът/1944/,сякаш чумата дойде тук"-има 77 души население сега...
                      Не ти ли писна от тоя популизъм бе ?

                      По целия свят за съжаление през 20 век населението се урбанизира като се събира в големите градове , а част от малките населени места и села западат. Това се случи в България , в Русия , в източна Европа , в западна Европа , в САЩ . Това се случва в целия относително развит свят .

                      Населението се концентрира все по-вече в големите населени места...просто никои не иска вече да гледа тютюн, буби , картофи , да прави бъчви и т.н......всеки иска да работи в офис.

                      Аман от некадърни полит агитатори бе Ванка
                      Last edited by markov; 19.05.2018, 16:45.
                      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение

                        Ех Ванка , сигурно в западналите села в северозапада , родопите или предбалкана на Европейска България където населението се е изселило , и са останали десетина възрастни хора и много цигани живота им е по - хубав , нъл тъй ....

                        Чак ти се чудя на ъкъла че не те е грижа за тези мизеруващи наши сънародници ......а мислите ти все за западнали Руски села се въртят.
                        Да,грижа ми е,а за червената чума дали е било грижа? Ето човекът си казва:" Като дойде комунизмът/1944/,сякаш чумата дойде тук"-има 77 души население сега...



                        А какво е било преди комунизЪмЪт?

                        В 1908 година според гръцки източници населението на Мандрица е 3 500 души „албаногласни гърци, по-голямата част от които говори и гръцки“.[4]

                        Основният поминък на населението е бубарство, отглеждане на тютюн, манифактура и търговия. В Мандрица има четири мелници, 22 мелачки за сусамово олио, 1 тухларна, леярна за камбани, манифактура за газирани напитки, кожарска манифактура, бъчварница, бояджийница, много аламбици за ракия и мастика, оръжейни манифактури, бижутерии и т.н. В паланката има 20 манифактури за производство на бубено семе, които изнасят продукт за много страни.

                        В Мандрица има три гръцки училища - едно мъжко, едно девическо и една детска градина.

                        Че те там и през турско са били без данъци-Според легендата селото е основано от албанци християни, мандраджии, които снабдявали с продоволствие османската войска. Цариградското правителство им позволява да си изберат земя и ги освобождава от данъци
                        Last edited by vanevski; 19.05.2018, 16:11.
                        Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.-

                        Коментар


                        • Воинский Союз "Васил Левски"-Болгарское Народное Ополчение "Шипка"

                          Дорогие русские братья, братья по оружию!
                          Болгарский воинский союз имени Василия Левскoго защищает и обороняет южные границы своей Родины от терроризма и нашествия радикально настроенных мусульманских мигрантов и бойцов ИГИЛ (организация запрещена в России)!
                          Многие из вас проживают на территории Болгарии. Вы прекрасно знаете, чем опасен радикальный Ислам и терроризм! Присоединяйтесь к нашей борьбе за спасение Балкан от угрозы исламской оккупации и террора!
                          Войнский союз "ВасилЛевски"
                          Такааа, айде сега ми кажете кой спонсорира тези малоумни кукери на българска територия и кой им прави "рекламните" клипчета" на руски?Със сигурност не е е членският им внос! Та се пита в задачата КЪДЕ са българските служби за сигурност, особено тази на ДАНС?
                          В системата участват рокерски групи,бивши фатмаци, ловни дружинки и патреотични организации ! Формированията биват подгрявани от хонорувани лектори с омраза към класовия враг и фанатична вярност към Русия !

                          Паравоенните групировки в Странджа (юго-източно БГ) и и северо-източна БГ. Забелязваш ли къде са сформирани/действат и подкрепят ? Районите на ЧЕрноморието с най- голям брой руски граждани. и бълг. подлоги от тези райони на БГ.

                          Да не се чудите един ден като осъмнете с "Черноморская Народная Республика", призната от РФ и мост Крим-Варна

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от vanevski Разгледай мнение
                            бля , бля , бля...
                            Ех Ванка , сигурно в западналите села в северозапада , Родопите или предбалкана на Европейска България където населението се е изселило , и са останали десетина възрастни хора и много цигани живота им е по - хубав , нъл тъй ....

                            Чак ти се чудя на ъкъла че не те е грижа за тези мизеруващи наши сънародници ......а мислите ти все за западнали Руски села се въртят.
                            Last edited by markov; 19.05.2018, 16:05.
                            Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                            Коментар


                            • Тия нали и самовар не можеха да сделат бе....сорос явно пак ни излъга !

                              Русия обяви днес официално пускането в действие на първата плаваща атомна електроцентрала в света на церемония в пристанището на северния град Мурманск, където е заредена с ядрено гориво, преди да се отправи към източен Сибир.

                              Построен в Санкт Петербург "Академик Ломоносов“ пристигна в Мурманск в четвъртък, където беше закотвен в пристанището и бе представен на медиите в събота. Построен от държавната компания по атомна енергетика "Росатом", корабът с дължина от 144 метра и ширина 30 метра притежава два реактора по 35 мегавата, които са подобни на тези, използвани за захранване на ледоразбивачите. Шлепът с водоизместимост 21 000 тона ще бъде теглен през лятото на 2019 г. до пристанище Певек в автономния район Чукотка в крайната североизточна част на Русия, на 350 километра северно от арктическия кръг.

                              Плаващата АЕЦ може да произвежда достатъчно електричество, за да захрани град с 200 000 жители, далеч повече от 5-те хиляди, които живеят в Певек, най-северния град на Русия. Електроенергията от "Академик Ломоносов“ ще бъде използвана предимно за захранване на петролните платформи, тъй като Русия навлиза все по-навътре в Арктика да прави сонди и да добива нефт и газ, за което се нуждае от електроенергия по тези отдалечени места. Виталий Трутнев, който отговаря за изграждането и експлоатацията на плаващи атомни електроцентрали в "Росатом", каза, че тези блокове ще "доставят електроенергия и топлинна енергия за най-отдалечените райони, като подкрепят растежа и устойчивото развитие". Той каза, че използването на такива плаващи реактори може да спести 50 000 тона емисии от въглероден двуокис/диоксид годишно.


                              Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                              Коментар


                              • Бедни,бедни американци/афроамерикаци-неГири/,защо не отидохте в русия?? Или бедни,бедни Македонски,защо не умря при Гредетин?

                                http://www.dailymotion.com/video/x6juf8w

                                https://ria.ru/society/20180517/1520759855.html




                                Как се живее в русия? Ами много лесно - хляб веднъж на седмица, вода - на две седмици веднъж, ако искаш живееш, ако искаш недей. Но всички жители са гласували за Путин!! Русия минималният размер на заплата/жизнения минимум/ за труда от 1 януари 2018 г. е в размер на 9 489 рубли (около 270 лева - б.р.) месечно.

                                Иначе Америка е лоша,лоша....

                                https://www.gazeta.ru/social/news/20...campaign=11036
                                Last edited by vanevski; 19.05.2018, 14:24.
                                Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.-

                                Коментар

                                Working...
                                X