IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • В навечерието на Нова година милиардерът филантроп Бил Гейтс публикува на сайта си писмо за вълнуващите го проблеми. Един от тях беше глобалното затопляне. Според него, способна за справянето с това предизвикателство е атомната енергетика, като по този повод заяви следното: „Ядрената технология идеално подхожда за борба с измененията на климата. Това е единствения мащабен източник на енергия, достъпен 24 часа в денонощието, като при това не отделя парникови газове. Проблемите на съвременните реактори, включително и опасността от аварии са напълно решими с помощта на иновации“.



    Гейтс предполага, че именно САЩ ще постигнат най-големи успехи в това направление благодарение на своите „учени, предприемачи и инвестиционен капитал на световно ниво“. Но явно той се заблуждава.



    През последните двайсет години американската атомна индустрия достигна дъното. Главна роля за това изигра „Росатом“. Всичко започна още в края на осемдесетте години. СССР беше световен лидер в технологията за обогатяване на урана с центрофуги. В същото време в Щатите използваха за производството на атомно гориво нискоефективна и скъпа газодифузионна технология. Достатъчно е да кажем, че за тази технология е необходима 50 пъти повече електроенергия, отколкото при обогатяването с центрофуги. Затова, веднага след края на студената война, американците започнаха да купуват руски обогатен уран за атомните си електроцентрали. Това им струваше 12 пъти по-евтино, отколкото собственото им производство. Доставки на руски обогатен уран започна да извършва руската компания „Техснабекспорт“ през 1987 г., като при това обемите на продажби ежегодно нарастваха. Излишъкът на руски нискообогатен уран бързо свършиха, затова благодарение на съкращаването на арсенала от ядрено оръжие, в Русия остана свободно количество от 500 тона оръжеен, високообогатен уран, извлечен от демонтираните ядрени боеприпаси. Между специалистите от двете страни се роди идеята да го „разредят“ и по този начин да го превърнат в гориво за американските атомни електроцентрали.



    През 1994 г. бе подписан договор съгласно, който Русия ще преработи 500 тона оръжеен уран в гориво за американските АЕЦ. Технологията за това беше разработена от Уралския електрохимичен завод.



    Американската компания USEC бе избрана за трейдър на атомното гориво на вътрешния пазар в САЩ. През месец май 1995 г. от морското пристанище на Петербург бяха експедирани първите 24 тона енергиен уран по сделката „ВОУ-НОУ“ („високообогатен уран“-„нискообогатен уран“), която бе наречена условно „Мегатонове в Мегавати“. През месец ноември 2013 г. по същия маршрут бяха експедирани последните 60 тона атомно гориво получено от оръжейните запаси.



    В същото време обаче, „Техснабэкспорт“, вече като дъщерна компания на „Росатом“ подписа нов дългосрочен договор с USEC за обогатяване на уран. Доставките на природен уран от САЩ в Русия, както и преди бяха забранени, затова самите американци измислиха схема, която да заобиколи забраната. С активното съдействие на Вашингтон (и специално с одобрението на Хилари Клинтън, преди да напусне поста си на държавен секретар-б. пр.), „Росатом“ придоби канадската компания URANIUM ONE, тъй като експортът на уран от САЩ за Канада не беше забранен и тя се зае с износа на природен уран от САЩ за Канада и от там за Русия. Но канадската компания не беше само посредник, който участва в сделката. Uranium One притежаваше уранови рудници в САЩ, Австралия, Канада, Казахстан, ЮАР и Танзания. По такъв начин „Росатом“ не само, че имаше възможност да изпълнява условията по договора си с USEC, но получи и мощна суровинна база за собствени нужди.



    За руската атомна промишленост доставките на обогатен уран в САЩ, съгласно споразумението ВОУ-НОУ, станаха спасителен пояс по време на икономическия хаос през 1990 г. Освен това, Русия не само че запази, но и увеличи мощностите си по обогатяване на уран, укрепи кадровия си потенциал в отрасъла и финансира новите си разработки за мирни и военни цели. Свидетелство за това е и провалът на опитите на американската компания Centrus (бившата USEC) да построи първата американска фабрика за обогатен уран с използването на центрофуги. През февруари 2016 г. USEC обяви, че прекратява окончателно работата си по този проект. Сега основният обем американски уран, както и преди, се обогатява по газо-дифузионната технология в Пайктон (щат Охайо).



    Според оценката на World nuclear association, САЩ заемат пето място в света по обогатяващи мощности, тоест два пъти по-малко от Франция и Китай и три пъти по-малко от консорциума Urenco.



    Русия е безусловен световен лидер, изпреварвайки два пъти Urenco и шест пъти САЩ. Но това не е всичко, американците са напълно зависими от вноса на природен уран. По данни на енергийната информационна агенция на САЩ, собствените им находища удовлетворяват едва 11% от потребностите в суровина за атомния им отрасъл. Така че мечтата на Бил Гейтс за глобално лидерство в ядрената енергетика така и ще си остане само мечта.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от vanevski Разгледай мнение
      Великая загуба.... Ами сега!!! Кочината ще съсипела Пасе!!

      Сокрушительный удар: Россия погубит ПАСЕ

      Грушко подчеркнул, что оставшийся без РФ СЕ осиротеет. Ему будет нанесен сокрушительный удар.

      «Что такое Совет Европы без России?» – риторически спросил Грушко. Отношения Москвы и ПАСЕ испортились после присоединения Крыма.
      Европа е обран бостан.

      Коментар


      • Великая загуба.... Ами сега!!! Кочината ще съсипела Пасе!!

        Сокрушительный удар: Россия погубит ПАСЕ

        Грушко подчеркнул, что оставшийся без РФ СЕ осиротеет. Ему будет нанесен сокрушительный удар.

        «Что такое Совет Европы без России?» – риторически спросил Грушко. Отношения Москвы и ПАСЕ испортились после присоединения Крыма.
        Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.-

        Коментар


        • Абе чета че ту 22 разбился в мурманска област?
          Някой от мур... Рубладжиите няма ли прясна информация?

          Vate, мажната, зверов?

          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от national power

            ......Кой ти е казал на тебе че народа се юрнал за САЩ.....

            Амиии.....Статистиката!

            И то не само българският народ, а и любимият ти рушки. Ако знаеш какви маленкиййй разззии има в САЩ, повече от населението на окупиран Крим.

            Виж за американската диаспора в мурманск и тула не съм чувал.

            Това, че ти не си излизал от село не означава, че Земята е плоска и не се върти.....поне според повечето и население (изключвам форумните експерти и другарката булова от 38-мо ОУ )).

            Коментар


            • Разкрития в "Шпигел": Обама искал да свали Путин

              Макфол в прав текст описва пренебрежителното отношение на Вашингтон към бившия си съперник, било то относно атаката на НАТО в Югославия през 1999 г., разширяването на пакта на изток в периода от 1997 до 2004 г. или излизането през 2002 г. на САЩ от Договора за противоракетна отбрана. Според Макфол на Русия винаги се е гледало като на слаба държава без каквото и да било значение.



              “Това не пречи на Макфол да обвинява Русия и преди всичко Путин във водене на нова студена война”, посочва авторът Клаус Вигрефе.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

                тъй , тъй ,... утре като се наспи многониковия му чети тая лекция на него ...включи и Сорос там , дано вдене по-лесно ...
                Шорош от младини и до сега е марксист.
                ​​​​​​

                Коментар


                • Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

                  имах предвид светата тролица барбаранди -импотех-4ервенасган


                  Гледам и птицата проклета са мобилизирали.
                  Тя е специализирана по плакатната пропаганда.
                  Last edited by И.Зверов; 23.01.2019, 09:42.

                  Коментар


                  • Ето защо България няма да види Шенген, нито падане на визите за САЩ:

                    В продължение на 10 години руският милиардер, близък до президента Владимир Путин - Сергей Адониев е бил български гражданин в нарушение на Закона за българското гражданство (ЗБГ). Това се случва тъй като Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) не забелязва присъдата му за пране на пари, издадена десетилетие по-рано в САЩ. Заради създаден шум около натурализацията му обаче българското контраразузнаване се задейства преди половин година и в средата на 2018 г. гражданството на „изобретателя на руския Айфон“ е отнето в последния възможен момент от държавата. Защо обаче той изобщо го получава, в нарушение на нормативната уредба, остава загадка

                    https://www.svobodnaevropa.bg/a/29709390.html

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                      Соколе мой,

                      до кога с тези дебилни колажи бе.
                      Какво доказваш с тях на себе си ? Сам се самоубеждаваш че сигурно по света има някои по - зле от теб ли ?
                      Психарите от диспансера са ги пуснали в грипна ваканция.Това е причината според мен за наблюдаваната по - висока активност .

                      Коментар


                      • Соколе мой,

                        до кога с тези дебилни колажи бе.
                        Какво доказваш с тях на себе си ? Сам се самоубеждаваш че сигурно по света има някои по - зле от теб ли ?
                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Krum Sokolov Разгледай мнение
                          Русия загуби войната в Афганистан с над 30 000 убити руски войници и подви опашка.

                          Първата Студена война завърши със загуба за Русия, която изгуби, целия Соц. Блок, Либия, Египет, Ирак, Афганистан, Никарагуа, Чили и други.

                          През започналата Втора Студена война Русия изгуби Украйна и ще се разпадне. Вижте как:
                          [ATTACH=CONFIG]n3433740[/ATTACH]
                          И като се събудиш на нощното шкафче картичка от Путин

                          Коментар


                          • Click image for larger version

Name:	46071744_10155858612230493_6693864095986221056_n.jpg
Views:	2
Size:	58.6 КБ
ID:	3433745

                            Коментар


                            • Click image for larger version

Name:	45660990_2073475879631277_4570963281715396608_n.jpg
Views:	1
Size:	86.8 КБ
ID:	3433742

                              Коментар


                              • Русия загуби войната в Афганистан с над 30 000 убити руски войници и подви опашка.

                                Първата Студена война завърши със загуба за Русия, която изгуби, целия Соц. Блок, Либия, Египет, Ирак, Афганистан, Никарагуа, Чили и други.

                                През започналата Втора Студена война Русия изгуби Украйна и ще се разпадне. Вижте как:
                                Click image for larger version

Name:	45263893_561221684338541_7672230583426088960_n.jpg
Views:	7
Size:	47.8 КБ
ID:	3433740

                                Коментар

                                Working...
                                X