IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Tatiana Christy

    "Имам само един въпрос днес, защото много се бият в гърдите, че са патриоти...Колко от тези с гайдите и калпаците, увити в българското знаме и настръхнали от патриотизъм, са се борили за каквото и да е в днешна България? Като например за независимост на съдебната система, за свобода на медиите, за човешки права, с/у произвола на корумпираната власт? За какви обществени каузи вие лично сте се застъпили? Какви пари сте дарили за тези каузи? Колко часа от личното си време сте отдали за безвъзмезден труд за тези каузи , за да слезе България от пиедестала си на най-недоразвитата и корумпирана държава в ЕС? Пеенето на химна в народна носия и играенето на хоро, не са достатъчни условия да се наречете патриоти!"

    Коментар


    • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение

      На какво се смееш бре, шуте....
      Дали са 200 000 или 50 000 загиналите войници за освобождението на България ли..?
      И 10 да са пак се питам дали си е заслужавало, след като има пърделници и безродници като тебе.....
      Намери някаква мярка в дребната си и злобна душица....Поне на национални празници не се дърляй...
      Шут ще викаш на баща си бе, мурзьо, по резултата си личи,

      ​​​​​​И има ОГРОМНА разлика между 200000 и 50000, но за целите на лъжата е добре

      Но е нормално при теб да работи
      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
        Ти какво предлагаш Барби оставайки в рамките на Османската империя да споделим съдбата на арменците,асирийците или гърците.
        https://iskamdaznam.com/10-shokirash...kiya-genotsid/
        Нищо не предлага ...изпълнява поръчката ...

        Коментар


        • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
          [B]
          пълен спам ...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

            Да се запитаме само какво би станало ако руснаците не бяха успяли при Плевен и се върнеха в Русия безславно........повсеместни кланета и етническо прочистване като на арменците в Анадола.
            Грос.
            Имало го е при предишни руско-турски войни.

            Тогава държавните, имперски интереси, са го решили.

            Когото мога да почитам, това са армейците - солдати, старшини, офицери-благородници, съзнателно рискуващи и даващи живота си за "братята" и, след това, за интереса на империята.
            И ги почитам с малко скръб в душата и с признателност.

            Още един път: "обикновеният" руснак е дал живота си първо за "братята".

            Гмежта и шушумигите много ги е яд, щото разбират от това, че са шушумиги, а не хора.

            Коментар


            • Ти какво предлагаш Барби оставайки в рамките на Османската империя да споделим съдбата на арменците,асирийците или гърците.
              https://iskamdaznam.com/10-shokirash...kiya-genotsid/

              Коментар


              • Мит 3 – братолюбието на „освободителите” към освободените

                .... По тази причина, след установяването на Временното руско управление „даскал Митко”, както го наричат в родния му Лом, сменя за учителското поприще с длъжността на градски съдия. Няколко дела, едно от които в защита на онеправдани турци, го сблъскват с окръжния началник на Лом капитан Павел Нечаев. Авторитарният офицер, комуто е поверено управлението на Ломското окръжие, не търпи свободомислието на градския съдия и го арестува за 20 дни. След като е откаран под конвой във Видин, заедно с друг герой от Освобождението – воеводата дядо Цеко Петков, Димитър Маринов все пак е освободен, а Нечаев свален от поста си и върнат в своя полк. Огорчението на „даскал Митко” от „освободителите” обаче не се заличава до края на дните му. В своята Автобиография той разкрива истинската картина на следосвобожденска България в която място за романтизъм няма. Той разказва за предшественика на княз Дондуков – княз Владимир Черкаски, който полага основите на гражданското управление в „освободените” от Русия български земи. По негова идея превес в местното управление започва да се дава не на младите български революционери, а на българските чорбаджии, членове на общинските съвети, действали през току-що приключилата османска власт. Защото според княз Черкаски: „... младите революционери са отлични рушители и техното дело сега с освобождението на България се свършва. Старите турски аази(1) в меджлисите и чорбаджии са отлични строители; сега требва да се строи. Ето защо аз ги предпочитам и назначавам. Революционното дело трябва да отстъпи на строителството.”
                Затова и Димитър Маринов продължава така своите спомени: „Княз Черкаски бил прав. Който е чел или прочете Санстефанския договор, той лесно ще види, че Русия с тоя договор не създава една самостоятелна, независима Санстефанска България, а една руска Задунайска губерния... И княз Черкаски много добре знаеше, че младите, които беха възпитани в духа на нашите стари хаидути, войводи и борци за свободата на отечеството си, нема да могат да търпят дълго абсолютно-монархическата администрация на руската окупационна власт и ще почнат същите движения и срещу нея, както беха правили и срещу турската власт. Затова той предпочете старите, които беха еветчии(2) пред турците, останаха по-големи еветчии и пред русите...
                За аднимистративни управници, като се почне от губернаторите, па до окръжните началници, беха всички руски монархисти, бюрократи, такива каквито ни ги представляват руските писатели... Те гледаха на българите с презрение; към населението те беха груби и насилници; за тех закон немаше – волята и техните капризи беха закон
                ... Ако беше останала в сила Санстефанска България, ние требваше отново да емигрираме.
                Тия произволи и насилия на руските администратори беха създали в отговор на русите, които на всека дума ни завираха в очите: „Ми для Вас кров проливали(3)” – отговор: „Ви для нас кровь проливали, а ми от Вас кровь пробльунвали(4)” ; и великоучителните думи на дедо Антим, който каза на княза Дондуков-Корсаков... „...Ви нас избавили от турок; кто будет избавит нас от Вас!(5)” ...
                И днеска има людие – и мирски и духовни, които са отчаяни русофили, т.е които верват, че русите дойдоха да ни освободят... Какво да кажем за онези, които и ден днешен чрез своето русофилство напакостиха и пакостят толко много на своето Отечество.”
                След тези думи, любезни ми читателю, ако нито веднъж досега не си се запитвал, най-сетне да го сториш, ако имаш достойнство. Да се запиташ и да си отговориш:
                Подобава ли на една суверенна държава като България Националният й празник да бъде 3 март, празник чрез който да се олицетворява националното ни достойнство и единение? Празник, на който честваме събитие, изковано от нас самите, от нашия борбен дух, решимост и единство каквито са например Съединението или провъзгласяването на Независимостта?
                Подобава ли най-големият православен храм в Отечеството ни да продължава още да носи името на светеца, който никога не е имал нещо общо с християнството по нашите земи, а празникът му беше облян от лакеите на руския император с кръвта на няколко хиляди души край Плевен?
                Подобава ли бронзовата фигура на същия този император да продължава да се издига в сърцето на столицата ни, точно пред Народното събрание, а плеяда достойни българи все още да нямат паметници? Да няма паметник в София на създателят на българската държава Аспарух или на покръстителят ни св. Борис-Михаил, нито пък на първият ни владетел след освобождението – княз Александър?!
                Думите на Димитър Маринов, един от страдалците на българската свобода, който вероятно е все така неизвестен за мнозинството българи, продължават да плющят със своя упрек: „България до тогава ще търпи душевно крушение, додето се не измрат тия наши заслепени русофили, които, като покойният Вазов, още не могат да сломят и съкрушат в себе си кумира на русофилството, създадено от тех в тех през едни времена на наивност и раболепие”. Този текст е писан през 1927 г. – със сигурност е провокиран и от стамболовистките пристрастия на автора. Но звучи актуално. Болезнено актуално Защо? Дали защото като нация все още не сме изградили самочувствие на „достойно-освободили се”, а дори гените ни вече са поразени от метастазите на комплекса, който имат „благодарните освободени”?!

                Коментар


                • Над 202 000 руснаци и над 55 000 българи са жертвите по време на Освободителната война

                  „Няма нищо по-естествено от това, всяка годишнина от Руско-турската освободителна война да ни дава повод да възкресяваме в паметта си спомена за героичните събития от 1877-1878 г. и да отдаваме заслужен поклон на хилядите именни и безименни войни, отдали живота си за свободата на България“. Това каза на 21 февруари 2018 г. в Стара Загора проф. Пламен Митев по време на проведената кръгла маса на тема „Пътят към свободата“. – Подобни оценки за мнозина звучат твърде общо, натруфено и изпразнени от съдържание. За да осмислим значението им, сме длъжни да се върнем назад във времето и да се опитаме да разберем надеждите на тогавашните българи, техните болки и страдания, мечтите и вярата им“.

                  В експозето си (което в навечерието на 3 март – Националния празник на Република България ще публикуваме в електронното издание dolap.bg) видният историк се спря на българската национална кауза през 19 век, а именно възстановяване на изгубената държавност, на националноосвободителното движение, грешките на пълководците по време на военните действия, примерите на героизъм и себеотрицания, жертвите на руси и българи, битката край Стара Загора и опожаряването на града, Санстефанския договор и последствията за България след него, поуките, от които за съжаление малко се учим.

                  „…Обективният прочит на случилото се през 1877-1878 г. показа, че Руско-турската война оказа решаваща роля за освобождението на България и за постигане на независимостта на Сърбия, Румъния и Черна гора, подчерта проф. Митев. – Руското командване замисли кампанията на Балканите като едно устремно нападение на юг, което в рамките на 3-4 месеца трябваше да принуди Високата порта да приеме изработените от Цариградската конференция проекти за решаване на източната криза. Бляскавият план на генерал Обручев за съжаление не успя да се осъществи и след първите успешни действия на юг от река Дунав, Руската армия беше изправена пред сериозни изпитания. Стара и Нова Загора, Шипка и Плевен, Ловеч, Горни и Долни Дъбник, Гривица са само част от имената, превърнали се в символи на драматизма, на мъжеството и страданията, на руските и украинските, на литовските и латвийските, на финските и румънските войни. Тези имена показват, че пътят към Одрин и Цариград не беше само поредица от славни победи и триумфално настъпление. По този път бяха допускани и грешки, налагаха се отстъпления, правеха се и ненужни компромиси. Достатъчно е да се отбележи например, че некадърността на командващия Западен отряд ген. Николай Криденер доведе до безсмислените три атаки на Плевен. Грешката на ген. Радецки, който се подведе, че 40000 елитен отряд на Сюлейман паша ще настъпи през прохода Твърдица-Елена, предизвика драматичните боеве на Шипка. Все в същата посока могат да се споменат безследно изчезналите по пътя към България вагони с топли дрехи и храни за действащата руска армия, които едри спекуланти и мошеници разпродадоха още във Влашко, за да натрупат по-големи печалби. Да не говорим за хилядите измръзнали и извадени от строя руски гвардейци, изпратени към вече заснежените позиции на Шипка по летни униформи, заради безхаберието на армейските интенданти…“

                  Професорът съобщи, че въпреки че военните действия продължават само 10 месеца, на двата фронта – Кавказкия и Дунавския, руската армия дава близо 202 000 убити и починали от раните и болестите си. Над 35 000 мъже се завръщат от бойните полета като инвалиди, а изразходените за бойните операции средства от бюджета на Русия, надхвърлят над 1 милиард златни рубли. Последните изследвания показват, че за 10-те месеци на войната, раждаемостта в Русия спада с 10%, смъртността се повишава с 15%, естественият прираст на населението намалява почти с 50%.
                  Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение

                    На какво се смееш бре, шуте....
                    Дали са 200 000 или 50 000 загиналите войници за освобождението на България ли..?
                    И 10 да са пак се питам дали си е заслужавало, след като има пърделници и безродници като тебе.....
                    Намери някаква мярка в дребната си и злобна душица....Поне на национални празници не се дърляй...
                    #111
                    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                      [B]Мит 2
                      Викаш , язък за барута , налЕ ... как добре щехме да си бъдем още под турско !

                      Коментар


                      • Мит 2 – Русия създаде голяма държава за българите, но...

                        И най-слабият студент по история знае, че договорът с който „освободителите” ни сътворяват Сан Стефанска България е прелиминарен, т.е. предварителен. Това не е окончателният документ с който се легитимират териториалните резултати от войната. В Сан Стефано се подписва мир, който тепърва трябва да бъде санкциониран от великите сили и това се случва няколко месеца по-късно – в Берлин. Това, което решава прословутия Берлински конгрес за съдбата на българите, разпилявайки землището им на пет части, всъщност е в духа на предварителните договорки между руския император Александър ІІ и австро-унгарския му колега Франц Йосиф. През лятото на 1876 г. в замъка „Райхщад” двамата подписват договор, който урежда територилните придобивки за двете империи в случай на война с Османската империя. Според този документ „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“. Затова се и предвижда България и Румелия да създадат две отделни княжества, а за Македония изобщо не става дума. Та поради туй при свикване на Учредителното събрание руският комисар за България княз Дондуков се опитва да натири делегацията от българи, дошли от неосвободените земи да молят присъединяването им към Княжеството...
                        В духа на Райхцщадския договор е и споразумението между Русия и Великобритания, подписано в Лондон през май 1878 г. Резултатите от Берлин са следствие от тези договорки, неизвестни за тогавашните българи, забравени от техните потомци. Така в масовите ни представи е насаден образът на „освободителката” Русия, която с цената на толкова много жертви е искала да постигне свободата и националното обединение на поробените българи, обаче злосторниците от Западна Европа не са й позволили. На трети март 1878 г. не е създадена Българската държава, нито е постигнато освобождението за всички българи. Едва след Берлинския договор е възстановена българската държавност и то само върху част от териториите, които са населявани от българи – единствено за онези от Дунавския вилает (не целия) и Софийския санджак на Османската империя, т.е. около 1/3 от българското землище на Балканите. Тракия става авнотомна област „Източна Румелия”, Македония остава в Османската империя, Нишко и Пиротско са харизани на Сърбия, а със Северна Добруджа Руската империя компенсира Румъния, заради отнемането на Бесарабия. Преди да ни освободят, „освободителите” вече са разпарчетосали българското землище на пет части. И ако днес България има територията, на която се простира, то е благодарение на Съединението от 6 септември 1885 г., на Балканската война от 1912 г. и на Крайовската спогодба от 1940 г., но не и на предварителния договор от Сан-Стефано. Поне част от онова, което и Русия в синхрон с Европа не са ни давали, сме успели сами да отвоюваме. Но за тези които го сториха няма паметници - като тези на „Царя-Освободител”, Плевенската панорама и Скобелевия парк, че и „Альша”-та в Пловдив!

                        Коментар


                        • Шушумиг до шушумига.

                          Татко шушумиг, майка шушумижка. Той защо, мислиш, с лека ръка ги е изоставил? Ми щот са шушумиги, барабар с него.

                          И това шушумижество се влачи в поколенията с вековете. И са тая конкретна шушумига си заработва с плюене на родната земя и население в нея.
                          И питаш: ма не те ли е срам, бе? Но... шушумига и срам... нема такова нещо.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от R1a1 Разгледай мнение

                            Че тея безродници интересува ли ги?

                            Турски, български, цигански - все им е тая. То заради големия процент такива шушумиги не сме могли сами да извоюваме свободата си.
                            Да се запитаме само какво би станало ако руснаците не бяха успяли при Плевен и се върнеха в Русия безславно........повсеместни кланета и етническо прочистване като на арменците в Анадола.
                            Last edited by Grosss; 03.03.2019, 17:55.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от R1a1 Разгледай мнение

                              Че тея безродници интересува ли ги?

                              Турски, български, цигански - все им е тая. То заради големия процент такива шушумиги не сме могли сами да извоюваме свободата си.
                              Активно ги интересува ...дори маранди разви тезата колко по-добре би било за България да си останела под властта на падишаха , пък впоследствие , прогресивна / и демократична / Европа по дипломатичен път щяла да ни освободи ...

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от majnata Разгледай мнение

                                Мхм , с маранди се разправяхме едно време на тая тема ...и тебе съм те питал ... на какъв език щеше да тролиш днес , ако както си мечтаете вие пиндоподлогите , Русия не беше отворила тая война ?!
                                Че тея безродници интересува ли ги?

                                Турски, български, цигански - все им е тая. То заради големия процент такива шушумиги не сме могли сами да извоюваме свободата си.

                                Коментар

                                Working...
                                X