IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Източник: 168chasa.bg

    Шокираща печалба, стигаща до невероятните 70% от приходите имат приватизираните водноелектрически централи, установи проверка на 168 часа. Някои от тях са свързани с водещи политически личности. Така докато цените на електричеството постоянно растат и стават непосилни за обикновения потребител, ВЕЦ-овете трупат милиони.



    Подобно съотношение между приходи и печалба според икономисти превръща ВЕЦ-овете в истинска златна кокошка, защото надминава няколко пъти резултатите, постигани в който и да е друг бизнес в България. Според енергийни експерти потресаващата печалба реализирана от ВЕЦ-овете, се дължи на факта, че разходите им са изключително малки. За разлика от останалите централи водните нямат нужда да купуват въглища или ядрено гориво, за да работят. Затова и веднъж построени, трябват само няколко души, за да ги обслужват. Големите печалби са гарантирани и от Закона за енергетиката. Според него НЕК и ЕРП-тата са длъжни да изкупуват цялата произведена от централи енергия на цена, многократно превишаваща пазарната, тъй като тя се произвежда от възобновяеми източници.



    Впоследствие всички тези разходи се трупат в цената на тока за потребителите, която очаквано всяка година нараства. Това са чудовищни печалби, каквито със сигурност няма никъде по света. Тук логичният въпрос е къде спи ДКЕВР и дали случайно си затваря очите за тези цифри, категоричен е вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов.



    Далеч по-краен е Георги Найденов от сдружение ТЕХРЕМ. Представляваната от него организация има статут на наблюдател към ДКЕВР. Много пъти сме алармирали, че цената, на която се изкупува токът от водните централи, е раздута, но резултат няма и до днес. Как и да има, като всички те са собственост все на наши хора, вдига рамене Найденов. Според енергийния регулатор цените са напълно законни. В съответствие с действащото законодателство, ДКЕВР ежегодно определя преференциални цени за продажба на електрическа енергия, произведена от ВЕИ. Законовото изискване е тя да се определя в размер на 80% от средната продажна цена за предходната година на крайните снабдители и добавка, определена по критерии в зависимост от вида на първичния енергиен източник, коментираха от ДКЕВР.



    Според ДКЕВР през 2010 г. добавката за зелена енергия съставлява около два процента от крайната продажна цена на електрическата енергия. За разлика от обикновените клиенти, чийто джоб изтънява с всеки изминал ден, бизнесът на фирмите - собственици на ВЕЦ-ове, процъфтява. Типичен пример е фирма Пирин ват ООД. Компанията притежава ВЕЦ Топлика с мощност 0,9 мегавата, купена през 2002 г. за 1 040 000 лв. Нейни собственици са депутатът от БСП Кирил Добрев и бизнесмените Ангел Дерменджиев и Ангел Гераксиев. Управител и акционер в дружеството е Еленко Божков. Той е бивш главен секретар в управляваното от Румен Овчаров министерство на енергетиката от 1995 до 1997 г.



    Според отчета на Пирин ват за 2009 г. дружеството е постигнало почти 60% ефективност от основната си дейност - продажба на енергията, произведена от ВЕЦ Топлика. При приходи от ток в размер на 514 хиляди лева печалбата на фирмата преди облагане с данъци е цели 297 хил. лв. Според финансовия документ официално нормата на печалба на “Пирин ват” спада до около 50% заради допълнителни приходи от 144 хиляди, реализирани извън основната дейност. Те идват от продажба на активи и отписани задължения. Впечатляваща печалба е реализирала и свързваната с бизнес дамата Цветелина Бориславова фирма “Руно Казанлък”.



    Доскоро един от акционерите в дружеството - фирма “Катекс”, беше собственост на контролирания от Цветелина Бориславова фонд “Си Ес Ай Еф”. Основната дейност на дружеството е производство и продажба на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници. Освен ток “Руно Казанлък” произвежда и вълнени ленти и топлоенергия. Според последните отчети на дружеството общите продажби на електрическа и топлоенергия надминават 90% от оборота му. През 2003 г. дружеството купува 8 ВЕЦ-а, обединени в каскадите Горни Лом и Асеница, с обща мощност от 10 мегавата за 33 млн. лв. Отделно от тях през 2009 г. е пуснат в експлоатация и фотоволтаичен парк. Въпреки направените инвестиции, същата година “Руно Казанлък” успява да реализира печалба от 2 милиона лева при приходи за 7,4 млн. лева.

    Изчисленията показват, че дружеството е постигнало норма на печалба от почти 30%. Цифрата скача на над 50 процента, ако се извадят продадените активи за 780 хиляди лева и разходите за амортизация за 1,7 млн. Не виждам какво мога да ви кажа. Има си определени цени, които няма как да коментираме. Още повече че не всяка година резултатите са такива. Всичко зависи от нивото на водата, обясни Надка Антонова, изпълнителен директор на “Руно Казанлък”. Рекордът по постигната печалба държи фирма Енерго-про България. Дружеството е собственост на чешка фирма със същото име. Според интернет страницата си „Енерго-про България” е най-големият частен производител на електричество от ВЕЦ в България. Притежава 8 водноелектрически централи, обединени в три каскади – “Санданска”, “Бистрица”, “Копринка” и “Петрохан”.



    Общата им инсталирана мощност е 103 МВ, а цената, за която са купени от държавата през 2002 и 2004 г., е 82,8 млн. лв. Няколко години след приватизацията “Енерго-про България” си възвръща повече от успешно инвестицията. Според отчета за 2009 г. дружеството е реализирало печалба преди облагане с данъци в размер на 20,4 милиона лева. При приходи от 31,2 милиона лева и разходи за 11,5 млн. изчисленията показват, че Енерго-про България е успяла да реализира впечатляващите 70% норма на печалба. Подобни са резултатите на фирмата и за 2008 г. При приходите от 35,5 млн. лв. дружеството е на плюс преди данъци с 22,4 млн., или нормата на печалба е около 60 процента.

    “Приходите от производство на енергия от ВЕЦ зависят от количеството на водния поток, който е различен всяка година. При по-сухи години и при сегашните изкупни цени ние ще срещнем трудност да обслужваме кредитите си към банките, с които са купени централите, обясниха от “Енерго-про България”.”



    Италиански ТЕЦ прибира пет пъти повече от държавните централи.



    ВПЕЧАТЛЯВАЩИ норми на печалба успява да постигне и най-голямата частна топлоцентрала Марица-изток. С инсталираната си мощност от 908 MВ, централата произвежда около 10% от тока в страната. До миналата седмица беше собственост на италианската компания “Енел”, която я продаде на американския инвестиционен фонд Contour Global LP.



    При обявяването на сделката станаха ясни и финансовите резултати на централата. Според изнесената информация, въпреки че не е работила с пълния си капацитет за миналата година, ТЕЦ Марица-изток има 231 млн. евро приходи и печалба от 69 млн. евро. Прости изчисления показват, че за 2010 г. дружеството е постигнало над 33 процента норма на печалба. Още по-добри са резултатите за 2009 г. когато според отчета си ТЕЦ Марица -изток 3 има приходи за 408 млн. лв. и печалба от 148 милиона.



    В същия момент отчетът на държавната ТЕЦ Марица-изток 2 за 2009 г. показва, че дружеството работи с над пет пъти по-ниска печалба. Така при приходи от 577 милиона лева държавната Марица-изток 2 е на плюс с едва 44,7 млн. лв., което прави норма на печалба от минималните 7 процента. Фрапиращите разлики в нивата на печалбите според експерти се получават заради договор, подписан от правителството на Иван Костов. Заради него енергията на частната ТЕЦ се изкупува от НЕК на двойно по-висока цена от тази на държавната централа.



    ЕРП-тата искат 5% скок.



    НОВИ по-високи цени на електроенергията от 1 юли поискаха трите частни ЕРП-та. В предложенията си до комисията за енергийно регулиране ЧЕЗ поиска увеличаване на цената с 13 процента, а Е.ОН предлага ръст от над 14 процента. Доста по-малко увеличение от едва 5 процента поиска третото разпределително дружество EVN. Отделно от ЕРП-тата скок на цените поискаха и от НЕК. Националната електрическа компания пък поиска токът, който продава на електроразпределителните дружества, да поскъпне с 5 процента от 1 юли. От НЕК обосновават искането със скока с инфлацията, структурата на закупуваната от компанията електроенергия и увеличения дял на тока от възобновяеми енергийни източници.



    Цена, по която се изкупува енергията

    АЕЦ Козлодуй ЕАД - 15,75

    ТЕЦ Марица-изток ЕАД - 35,01

    ТЕЦ Марица-изток 3 АД - 64,95

    Малки ВЕЦ в зависимост от мощността - 105,00-199,00

    Фотоволтаични централи - 755-823

    Вятърни централи - 145,00-189,00

    Цената е в лв./МВтч без ДДС

    Коментар


    • Кметът, губернаторът и държавната фирма, които тровиха 100 000 души с олово

      ВЛАДИМИР КАРОЛЕВ


      Флинт е град с около 100 000 жители в щата Мичигън. Около 60% от населението му е с афроамерикански произход, а 42% живеят под границата на бедността. Флинт фалира през 2011 година, малко преди да фалира и съседният Детройт. Тогава губернаторът на щата назначава градски мениджър, който да поеме финансите на града и общината и да елиминира огромния бюджетен дефицит.

      Като част от плана си, градският мениджър решава да смени източника на вода, който Флинт ползва. През последните десетилетия, градът е обслужван от детройтската водоснабдителна компания. Договорът с нея се прекратява и Флинт се ориентира към нова междущатска държавна фирма, на име Карегнонди (което означава езеро на езика на индианците от района на среден Мичиган). Тя черпи вода от близкото езеро Хюрон, но е била в процес на изграждане на нова инфраструктура и са били нужни още 2 години до въвеждането в експлоатация на новата мрежа. Затова, управниците на Флинт и директорите на щатската фирма решават междувременно да черпят вода от близката едноименна река Флинт.

      Вдигат се наздравици, тогавашният кмет от Демократите Дейн Уолинг черпи всички наред с чаши речна вода, за да покаже колко е вкусна и безопасна за пиене. Флинт се връщал към корените си и използвал своята река като източник на питейна вода.

      Всичко хубаво, но седмица по-късно започнали да валят оплаквания – водата миришела лошо, била странна на вкус, а в няколко къщи имала кафяв цвят. Кметът и градският мениджър отговорили, че е безопасна за пиене. Няколко месеца по-късно, дошло първото официално предупреждение, като гражданите били посъветвани да преваряват чешмяната вода, преди да я пият. През януари 2015, гражданите на Флинт получили второ предупреждение – писмо, че градското ВиК е нарушило стандартите за питейна вода, придружено с писмо от щатската еко-служба, която установява нарушение на Закона за безопасност на питейната вода, откривайки замърсяване с трихалометани (TTHM). Това е група от четири химикали, които са страничен продукт от дезинфекцията на водата. Въпреки това, както екологичната служба, така и градските и щатски управници, повторно настояли, че водата е безопасна за пиене, макар и при многогодишна употреба ми могла да причини проблеми с черния дроб, бъбреците, централната нервна система и да повиши риска от рак.

      В края на 2015 година се разкрива, че през цялото време водата е била замърсена с олово и цялото население на Флинт е било отравяно повече от 2 години.

      Коментар


      • RealPesho Днес, 11:00


        Това нищо не е, сега като сменят конституцията и си върнат контрола върху централната банка, ще спрат огромните суми които краде Запада и просто ще излетят в космоса, а квиченето на западните хиени ще се чува чак до Антарктида. Слава на Путин. Дай Боже България да заеме полагащото и се място на Имперски Ядрен Пудел и да се търкаляме на копринени възглавнички и да си играем с яйца фаберже, а другите да мрат от злоба и завист.


        Едно най-общо резюме за 20-те години откакто Путин стана президент:

        Публикуем реальную статистику, что поменялось в России за 20 лет:

        ВВП России с 2000 по конец 2018 года вырос на 80%

        Промышленное производство с 2000по конец 2018 выросло на 60%

        Обрабатывающая промышленность с 2000 по конец 2018 года выросла на 70%

        За двадцать лет Россия стала страной экспортером:

        Экспорт продукции АПК с 2000 г. по 2018 г. вырос в 19 раз и составил 25млрд. долл.

        Экспорт зерна с 2000 по 2018 г. вырос в 40 раз и достиг 56 млн. т.

        Государственный внешний долг снизился в 2 раза с 2000 по 2018 год

        Международные резервы с 2000 по 2018 г. выросли более чем в 30 раз

        Безработица - 2000 г. – 10,6% - 2019 г. – 4,6%

        Средняя продолжительность жизни: 2000 г. – 65 лет - 2019 – 73 года

        Количество счастливых граждан (по данным соцопросов)1990 г. – 44% - 2010 г. – 72% - 2019 г. – 86%

        Коментар


        • Първоначално изпратено от v_tin

          Хахаха- добре барби добре. Полските курви и преди си мразеха руснаците защото са ги клали/ не че поляците са прощавали де/ , така че .............путин няма нищо общо. За украинците ми е чудно защо казват аз съм руснак, но живея в украйна, така че тези проценти са като българския референдум- зависи как е зададен въпроса и как се тълкува
          Полския министър Моравецки защо не каже нещо за 1922 г., когато Полша окупира Вилнюс и областта от Литва и я присъединява към Полша. През 1938 г. изпраща Ултиматум на Литва да признае това, и заплашва с война и че ще окупира и останалата част на страната. Тогава Литва се обръща за помощ към Сталин, но накрая отстъпва пред Варшава. Полша откъсва от Чехословакия Тешинската област куто "награда" за това, че помага на Адолф в Мюнхен през 1938 г. (Още няма никъкъв 23 август 1939 и Молотов-Рибентроп). Тоест Полша умаства в подялбата на Чехословакия. Правилно Чърчил я определя като "хиената на Европа". Невинната Полша, която тогава не позволява на СССР на премине през нейна територия, за да защити Чехословакия от Хитлер. През 1934 г. (още няма никъкъв август 1939 и Молотов-Рибентроп) Полша подписва с Хитлер ПАКТ ЗА НЕНАПАДЕНИЕ насочен срещу СССР. Подписва го същият посланик, който през 1938 г. казва на фюрера, че ако той изгони всички евреи от Европа, ще му постават паметник във Варшава! Невинните поляци, дето избиваха евреи и им вземаха имуществото, а след края на войната не им върнаха нищо. Затова на 23 януари 2020 г. в Израел на честванията на Холокоста на полския президент няма да му дадат да говори. Ще говори Путин, като представител на страната, спасила евреите в Полша.
          Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

          Коментар





          • Първоначално изпратено от v_tin
            . ..
            Last edited by X_Y; 19.01.2020, 19:58.

            Коментар


            • Значи имаше едни хорица възпитани да са работливи, селяни , родени между 20-30 - те години на миналия век .

              Работеха за жълти стотинки , построиха България - водопроводи,пътища , стадиони, заводи, градове , ....

              Всичко се оказа "държавно".Така си отидоха броейки жълтите стотинки за хляб .

              Всичко се разпродаде на безценица за по един лев, за да живеят чантаджийте. .

              Чантаджийте днес са повече от работещите.Днес няма кой да поддържа и обновява построеното.

              Всичко се руши.Продължава се да се продава за да живеят чантаджийте. Работи се на дефицитка . Запушва се една дупка , отварят се 10.



              А има държави в които хората знаят собствеността си с векове .

              Коментар



              • Пропуснал си тази картинка за доверието към путин

                Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
                Кои държави се доверяват на Путин и кои на тръмп?
                Остави го Тръмп, той ви е любимец, нали червената сган пи шампанско когато Тръмп спечели изборите и основа секти за приятелство с него

                Коментар



                • Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение
                  Кои държави се доверяват на Путин и кои на тръмп?
                  Ето какво постигна путин в Полша - Омраза и Презрение към русия - 81%
                  В Украина също, но там процента е
                  90%

                  Коментар


                  • Айде по случай предстоящата годишнина от рождението на ВВ. малко на аборигенска тема, както се вика хотели кока и съели кука

                    Владимир Высоцкий - Почему аборигены съели Кука
                    https://www.youtube.com/watch?v=v9O80pSI3t8

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                      В отношенията между Полша и Русия има много моменти, които са срам за човечеството. Последните от тях - 1920 г. поляците избиха около 80 000 пленени червеноармейци и направиха погром на еврейските гета в Киев и Минск. За тези факти Чърчил ги нарича "хиените на Европа". в отговор на това Сталин нарежда разстрела на около 22000 пленени полски офицери и интелектуалци през 1940г. в района на Смоленск (не е само Катин).
                      Марков аз ще продължа с цитати на военния престъпник Чърчил, че историята е списък от войни, безумия, престъпления и трагедии.

                      Не можеш да мериш с настоящия аршин Великите промени от онез времена, създадена беше Червената империя-най великата империя в историята на човечеството, няма срам, или-ти тях, или те-теб... ПСВ, Гражданската война в Русия-11млн. жертви.... Ако разполагаш с време и искаш да усетиш духа на онез времена, Художника Шолохов е твоя човек, Тихия Дон-как брата брата убива и Разораната целина-колективизацията. Имаше един епизод червеноармееца Тит Бородин съсякал 4-ма белиофицери, естествено без съд и присъда, и понеже били с хубави ботуши, които били замръзнали на краката на белите, отрязал им краката и ги занесъл в землянката да ги размразява, за да свали ботушите. Църквата и къщата на попа е подпалена от червения казак Кошевой, а не от еврейските чекисти

                      Пп. Неволно правя сравнение между Михаил Шолохов и Димитър Димов, резултата не е в наша полза

                      Коментар


                      • В отношенията между Полша и Русия има много моменти, които са срам за човечеството. Последните от тях - 1920 г. поляците избиха около 80 000 пленени червеноармейци и направиха погром на еврейските гета в Киев и Минск. За тези факти Чърчил ги нарича "хиените на Европа". в отговор на това Сталин нарежда разстрела на около 22000 пленени полски офицери и интелектуалци през 1940г. в района на Смоленск (не е само Катин). Фактите са изяснени и по това няма спорове. Проблема сега е избиването на еврейското население на Полша от самите поляци. Убити са повече от 600000 полски евреи около 1945 г. Прочетете "Златна жътва" на поляка Ян Томаш Грос, в мамента живее в САЩ. Не е за слабонервни. Полското правителство ревна още преди да излезе на полски. Прие закон, който преследва всеки, който обвинява поляци в участие в убийства на евреи и ЕС им светнаха лампата. Това са всеизвестни факти и за да не коментираме излишно - вижте отношенията между еврейската и полската държави.

                        Пилсудски е един от главните виновници за втората световна война. Създадената от него Полша е била войнствена и агресивна държава, бил е в оконфликт с всички съседи, тъй е като е развил "Интермариума" до небивали размери. Неговото Междуморие е имало апетити достигащи до България включително. Федерация, начело с Полша, която да е равна на Германия и Съветска Русия. И това го ражда народ, който многократно е ял попарата заради мегаломаниите си. Та едно от справедливите искания на Хитлер е по отношение на останалите немци - тоталмно мачкани от поляците, както и абсурдния отказ за достъп на германците през Данцигския коридор до Източна Прусия. Поляците наистина са изстрадали много, но и немалко са си заслужили. И никога не са били цвете за мирисане.
                        Last edited by markov; 18.01.2020, 22:24.
                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                        Коментар


                        • Днес, 17:59
                          Този коментар от Tomy е изтрит от Andi11
                          Причина: Не е по темата.
                          Алоу цензурата! може ли по-сериозно!

                          Ако някои ме нарече "абориген", аз го коментирам с уикипедия че абориген е местен жител!
                          Кое не е по темата! Първото или второто?
                          Или всеки модератор си има свое разбиране кой и какво да цензурира?
                          Last edited by Tomy; 18.01.2020, 19:06.
                          Socialism -- You Make It, They Take It.

                          Коментар


                          • Кои държави се доверяват на Путин и кои на тръмп?

                            Добре е,че сме на Първи в Класацията - лошото е,че реституция у нас в следващите 70 - 100 години не се предвижда!

                            https://aif.ru/politics/world/v_kaki...zen.yandex.com

                            Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

                            Коментар


                            • Manif retraites - Forces de l'ordre épinglées pour la répression / Paris - France 09 janvier 2020

                              https://www.youtube.com/watch?v=Tti_RQABANU

                              Poredniq кютек в париж

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

                                За марков: СССР напада Полша много по-рано - "Ленин междувременно гледа на Полша като на моста, който Червената армия трябва да прекоси, за да помогне на Германската комунистическа партия и да предизвика комунистически революции в други европейски държави..."

                                Въпще другарю марков, разкажете ма младите какво е "световната революция" и концепцията за радикализиране на загнилите буржоазни общества.
                                Дрюгарю ЗАЗ,

                                Личи ти че четеш историята избирателно в укипедията.

                                Цитата за Ленин се отнася за след първата световна война когато ПОЛША ТОКУ ЩО ОСВОБОДИЛА СЕ ВИЖДА ШАНС ДА ВЪЗСТАНОВИ ЖЕЧПОСПОЛИТА. Поради бушуващата революция в Росия и гражданската война Поляците , както между впрочем и ред други нации като Германци, Чехи, Японци, Американци и т.н. се опитват да завоюват парчета от разпадащата се Руска империя.

                                През 1919 - 1921 година Полша води война с Русия / СССР като се опитва да откъсне всичките Белоруски и Украински земи и да ги присъедини към себе си. Та тогава Ленин казва че за СССР е добре да имат пряка граница с Германия. Поляците дори постигат частичен успех , защото Руснаците поради гражданската война и другите конфликти на много фронтове не могат да се концентрират само върху отговор на Полша.......разбира се след втората световна война това е поправено.

                                Та историята обикновено има причинно следствена връзка , конкретно отношенията Полша - Русия се наслагват още от 15 век и Жечпосполита.....та чак до сега. Най - общо казано Поляците мразят Руснаците че не са им позволили да станат империя. По същата причина мразят и Германците но не смеят да го кажат сега поради политическата конюктура ....

                                На то нада читат другару ЗАЗ , нада
                                Last edited by markov; 18.01.2020, 13:34.
                                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                                Коментар

                                Working...
                                X