IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
    Дай боже на всеки гербаджия да му е такъв пътя

    https://www.facebook.com/10000111972...g0NjY3NTM2ODY/
    А какво ще кажеш за палмите на другия тротоар?

    Аман от манипулатори и тролове, които се чудят каква лъжа да измислят ....

    Коментар


    • Дай боже на всеки гербаджия да му е такъв пътя

      https://www.facebook.com/10000111972...g0NjY3NTM2ODY/

      Коментар


      • https://youtu.be/UlwRNZ7HgpM

        Коментар


        • Я, Матейко, разпозна ли се с твоите камъни по твоята глава - нали там протест трите пречеха, пък сега гешоФ не пречи. Иначе мен баш ме брига околовръстното, живея доста далеч от него, а и в момента съм на море, но въпросът е пронципен
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

            Ти можеш ли да напишеш поне един постинг, без да обидиш някого?

            Държавата е такава, защото и материала е такъв, и ти в това число. Който и да дойде на власт, няма как да го оправи това.
            Тоест предлагаш да няма отсега нататък избори дори и проформа , защото всички са маскари, който управлява в момента, да продължи до смъртта си- така ли

            Коментар


            • Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
              Като вземем предвид фигурата на предишният президент - Плевнелиев - но и на който друг президент да е - всички ТЕ са "деполитизирани" институции, които са И "обединители на нацията!", вкл. и деполитизираният Плевнелиев...

              Нищо обаче НЕ пречи, дори на "деполитизираните" - да изразяват лично мнение и да си остават обединители на нацията!

              Обикновено, обединителите ГИ подкрепя някоя от основните политически партии, на които лидерът е силен, самият шеф на партията може да го играе: И Президент, И шеф на Парламент и т
              ​​​​​​н.....
              Има рещение на конституционния съд относно" обединител на нацията"- и там си пише че тъй като полит. партия издига кандидатурата, президента няма как да е обединител на нацията.


              Решение № 25
              от 21 декември 1995 г. по к.д. № 27/95 г.
              за тълкуване на чл.92, ал.1 от Конституцията - израза "президентът олицетворява единството на нацията"
              (Обн., ДВ, бр.6 от 19 януари 1996 г.)


              С ъ с т а в: Асен Манов - председател, Младен Данаилов, Милчо Костов, Цанко Хаджистойчев, Станислав Димитров - докладчик, Николай Павлов, Димитър Гочев, Иван Григоров, Пенчо Пенев, Тодор Тодоров, Александър Арабаджиев, Георги Марков

              Делото е образувано на 13 ноември 1995 г. по искане на 56 народни представители от 37-ото народно събрание за тълкуване на чл.92, ал.1 от Конституцията.

              В обстоятелствената част на искането се обсъжда част от нормата на чл.92, ал.1 от Конституцията, а именно, че президентът олицетворява единството на нацията. Поддържа се, че това означава той да съсредоточи в себе си общото в интересите на различните части от нацията и да има еднакво отношение към тях, без да проявява предпочитание или отрицателно отношение към една или друга обществена група.

              Излагайки тези съображения, народните представители искат тълкуване на чл.92, ал.1 от Конституцията във връзка със следните въпроси:

              "Съставляват ли нарушение на Конституцията такива публично направени изявления на президента, с които той проявява предпочитанията си към една или друга политическа личност или политическа партия, или обратното, манифестира отрицателното си отношение към една или друга политическа личност или политическа партия?

              Съставляват ли в частност нарушение на този конституционен текст такива публично направени изявления на президента, с които той призовава българските избиратели да гласуват или да не гласуват за определена политическа личност или политическа партия?."

              С определение от 23 ноември 1995 г. Конституционният съд е допуснал искането за разглеждане по същество. Със същото определение са конституирани като заинтересувани страни Народното събрание и президентът на Република България, на които е дадена възможност за представяне на писмени становища.

              В становището на президента се излагат съображения против допустимостта на искането, както и съображения по съществото на делото. Поддържа се, че всеки държавен глава има политически функции и съответно има право да изразява политическо отношение и да прави политически изявления в това си качество. В подкрепа на това разбиране се сочи разпоредбата на чл.98, т.2 от Конституцията, която дава право на президента да отправя обръщения към народа и Народното събрание и да изразява своите разбирания, включително и политически, по различни въпроси на държавното управление. Изтъква се, че няма конституционна забрана президентът да бъде член на политическа партия и че той участва в избори с определена политическа програма, независимо дали партийна или лична.

              От Народното събрание не е постъпило писмено становище.

              След преценка на изложените съображения в искането и становището на президента Конституционният съд прие следното:

              Разпоредбата на чл.92, ал.1 от Конституцията гласи: "Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения". Иска се тълкуване на този конституционен текст във връзка с поставените в искането въпроси.

              Президентът е висш едноличен държавен орган. В качеството си на държавен глава той олицетворява единството на нацията и представлява държавата в международните отношения. Правомощията му са уредени в чл.98-101 от Конституцията. При реализирането на някои от тях президентът осъществява и регулативни функции по отношение на другите държавни органи. Няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации чрез писмени или устни изявления. Авторитетната намеса на президента може да има съществено политическо значение.

              Президентът според Конституцията не е деполитизиран държавен орган. Той участва в президентските избори със своя политическа програма (лична или партийна, ако е предложен за кандидат от партийна формация). Президентът не може да участва в ръководството на политическа партия (чл.95, ал.2 от Конституцията), но може да бъде член на партия или партийна коалиция. Държавният глава има политически функции и има право на политически изявления. Това негово право е закрепено и в Конституцията - чл.98, т.2 му дава право да отправя обръщения към народа и Народното събрание. В тях той може да изразява свои становища по държавни, обществени или политически въпроси. Конституцията на Република България е включила и такива правомощия на президента, при упражняване на които той може да се ръководи и от своите политически убеждения като тези по чл.101, ал.1 (мотивирано да върне закон в Народното събрание за ново обсъждане по политически съображения) или чл.99, ал.5 (при определени обстоятелства да назначи служебно правителство, което може да бъде съставено или доминирано от хора, на които той има доверие - негови политически съмишленици).

              В качеството си на държавен глава и символ на националното единство президентът представлява държавата в международните отношения (чл.92, ал.1, изр.2 от Конституцията). Избран от мнозинството избиратели, той представлява и олицетворява цялата нация, а не само тези, които са гласували за него.

              Националното единство не означава политическо единомислие. Едно от основните конституционни начала, прогласено с чл.11, ал.1 от Конституцията е, че политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм. Президентът, въпреки че представлява и олицетворява нацията като цяло, може да прави изявления и извършва действия с различно политическо съдържание.

              В искането са поставени въпроси за отговорност на президента за негови действия или направени от него публични политически изявления в определен смисъл.

              Съгласно с разпоредбата на чл.103, ал.1 от Конституцията "Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията".

              Нарушение на Конституцията може да бъде извършено както с правни актове, така и вербално. Но отговорността на президента за нарушение на основния закон може да бъде обсъждана само в рамките на производството по чл.103 от Конституцията за всеки конкретен случай. Тя не може да бъде предмет на едно тълкувателно решение. Поради особената важност на проблема конституционният законодател е създал една специална сложна процедура (чл.103, ал.2 и 3), по който ред единствено Конституционният съд, в изпълнение на правомощията си по чл.149, ал.1, т.8 от Конституцията, може да разгледа повдигнато обвинение срещу президента или вицепрезидента. Само в това производство може да се констатира дали със свои актове и действия те са нарушили Конституцията.

              По изложените съображения и на основание чл.149, ал.1, т.1 от Конституцията Конституционният съд Р Е Ш И:

              Президентът е висш едноличен държавен орган. Като държавен глава той олицетворява единството на нацията.

              Държавният глава не е деполитизиран държавен орган. Той може да издава актове със съществени политически последици, да прави изявления и обръщения с важно политическо значение.

              Доколко със свои актове и действия, в това число и такива с политическо съдържание, държавният глава нарушава конституцията, е въпрос на конкретна преценка от Конституционния съд, ако за това има повдигнато обвинение по реда на чл.103 от Конституцията.



              Коментар


              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                ГешОФ блокирал София и то в понеделник сутрин - кой му е позволил това? Оставка, долен
                https://news.bg/regions/transportna-...na-sofiya.html
                Не че ми влиза в работата, но когато разни катунари блокират жизнено-важни кръстовища нищо не казваш, пък сега се правиш на изнервен. Не е ли време да отидеш на баня и да си изкъпеш морала и лицемерието?

                Като искаш движението в София да се отпуши, върви да изхвърлиш катунарите от кръстовищата. Тогава няма да има толкова голяма нужда от околовръстното.
                Last edited by X_Y; 24.08.2020, 11:55.

                Коментар


                • ГешОФ блокирал София и то в понеделник сутрин - кой му е позволил това? Оставка, долен
                  https://news.bg/regions/transportna-...na-sofiya.html
                  Last edited by X_Y; 24.08.2020, 11:40.
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                    Ти можеш ли да напишеш поне един постинг, без да обидиш някого?

                    Държавата е такава, защото и материала е такъв, и ти в това число. Който и да дойде на власт, няма как да го оправи това.
                    М да за пореден път пак някой друг ви е напълнил гащите За всичките ви безумия имате негодни оправдания

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                      Ти можеш ли да напишеш поне един постинг, без да обидиш някого?

                      Държавата е такава, защото и материала е такъв, и ти в това число. Който и да дойде на власт, няма как да го оправи това.

                      Коментар


                      • Неожиданно, в Кремле решили продлить режим самосохранения и самоизоляции Путина до февраля 2021 года. И это при том, что режим самоизоляции в Москве отменен более чем два месяца назад, а Путин на днях объявил о регистрации вакцины. В социальных сетях россияне задаются вопросом, а что же случилось с Путиным, что с ним происходит? В РФ на федеральном телевидении начали рассказывать о том, как экономить на еде, чтобы уменьшить траты. Россиянам рассказали, как научиться готовить блюда из объедков и просроченных продуктов.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                          Който и да дойде на власт, няма как да го оправи това.
                          Абсолютно!

                          Истинската промяна (каквато повечето уж искат) всъщност започва отвътре, а не отвън. Говорим за промяна на чов. природа, всичко останало е само следствие на това. Само идиот-кръшкач например може да се мисли, че като се ожени и ще се кротне! То ако ставаше така?!

                          Затова и за повечето ни сънародници шизофренното състояние е почнало да става втора природа, на път да измести основната (д-р Джекил и м-р Хайд). Ако се случи да имат различни шефове на смени - в единия случай ще го играят честни и почтени, по-вярващи от папата (същото е и като идат в чужбина - спазват правилата повече от местните), но дойде ли втория на смяна - ум да ти зайде! Това желанието да се харесаш на висшестоящия...

                          p.s.
                          Не че харесвам сегашните - който и приятел или роднина да се сетя, всички имат повече акъл в главата си, но имат и поне малко чувство за достойнство. И точно тук идва драмата - разбираемо не им се мърля в калта! И какво излиза: който иска -> не може; който може -> не иска. Как се излиза от такъв порочен кръг?

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                            Ми нали Мутрата управлява над десет години Защо държавата е такава И ти .... искаш това да продължава
                            Ти можеш ли да напишеш поне един постинг, без да обидиш някого?

                            Държавата е такава, защото и материала е такъв, и ти в това число. Който и да дойде на власт, няма как да го оправи това.
                            Last edited by X_Y; 24.08.2020, 10:36.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                              Не искам да влизам в спор за нещо, което е очевидно. Прогнила е цялата държавна администрация, прогнили са и обикновените хора, защото се поддават на изнудванията от администрацията или още по-лошо - защото сами генерират корупция.

                              Кой от вас/нас не е давал пари на катаджии?
                              Кой от вас/нас стриктно спазва закона за движение по пътищата?

                              Ами карането на МПС в пияно или дрогирано състояние?

                              Ами битовата престъпност? На мене например са ми крадили кола в София и ме принудиха да дам подкуп, за да ми я върнат. В полицията просто ми казаха, че не могат да се занимават с мене, защото съм им 30-тия подред за него ден. Просто да чакам да ми се обадят за това каква е сумата, която трябва да дам на крадците.

                              Попитах полицая откъде крадците ще ми знаят телефона, а той ми каза - спокойно, ще го научат. Останах с впечатлението, че той самият ще им го даде. Този случай е интересен, затова ще напиша и продължението:

                              Та на другия ден ми се обаждат от някаква служба, и искат да се срещнем на Руски паметник. Отивам на срещата и някакви с черни костюми ме намъкват в някаква черна кола. Сядам на задната седалка, а пред мене гледам арматурното табло, което е накичено поне с 10 най-различни апаратури, които виждам за първи път.

                              Казаха ми, че знаят кои са крадците, както и че знаят къде е колата. Могат да ми я върнат без пари буквално за 10 минути, само че трябва да обещая да стана свидетел на делото, което ще образуват. Много ме натискаха и много ме убеждаваха, но аз отказах, защото това беше по времето на наглите, които отвличаха хора и искаха подкуп за живота им. Та аз се уплаших за сигурноста на моето семейство, и отказах да сътруднича.

                              После те си отидоха, а аз чаках докато крадците ми звъннаха и поискаха откуп за колата от 8 000 лева. Платих си откупа и ми върнаха колата, само че тя беше жалка картинка. Блъсната и одрана отстрани, а вътре в купето всичко беше зверски оскубано и стоеше като камара боклук на земята.

                              Арматурното табло беше помляно и дори имаше какпки кръв от крадеца. Заради тези капки кръв трябваше колата да ми я конфискуват и да стои като доказателсттво години наред на някой полицейски паркинг. Наложи се да мотивирам полицаите да ми я върнат и да забравят за капките кръв (те ми намекнаха за този вариант). Та това е историята, която е ярко доказателство за прогнилата система в България на всички нива, включително и в полицията.

                              Та въпросът ми е как цялата тази система ще я промените? Може би с магическа пръчица? Със сигурност няма да я промените с оставката на ББ.
                              Ми нали Мутрата управлява над десет години Защо държавата е такава И ти искаш това да продължава
                              Last edited by X_Y; 24.08.2020, 10:36.

                              Коментар


                              • В интерес на истината, всеки, който е учредил политическа партия, която е регистрирал според Закона, по надлежния ред, в Съда - всеки такъв е политик.

                                .........................

                                Като вземем предвид фигурата на предишният президент - Плевнелиев - но и на който друг президент да е - всички ТЕ са "деполитизирани" институции, които са И "обединители на нацията!", вкл. и деполитизираният Плевнелиев...

                                Нищо обаче НЕ пречи, дори на "деполитизираните" - да изразяват лично мнение и да си остават обединители на нацията!

                                Обикновено, обединителите ГИ подкрепя някоя от основните политически партии, на които лидерът е силен, самият шеф на партията може да го играе: И Президент, И шеф на Парламент и т
                                ​​​​​​н.....

                                ....................

                                В подкрепа на "деполитизиране" на президентската институция (подкрепяна от политическа партия - получи се ЛЕК каламбур!...) - бих направил аналогия с другият нашумял термин: РАЗДЕЛЕНИЕ на властите...

                                Колкото и формално да е подобно "разделение", то Боко, с неговата "Конституция" - се опитва (но няма да МУ се получи!) - да СМЕСИ властите "ЗАКОННО"!

                                95 % от недоносчето, наречено "Бокова Конституция" - е копи-пейст на сега съществуващата Конструкция.

                                5 % са "новото" - голямо мазАло, в което Боко законно унищожава "разделението" на институциите, като дава на Гешеф - и Законодателна власт!

                                И Гешеф (или следващият):

                                - обвинява,

                                - посочва виновните,

                                - в Парламента говори за разследвания,

                                - предлага Закони или промяна на същите!

                                ..................

                                Това го НЯМА никъде по света! Може би в някоя Диктатура да съществува!

                                АМА ние МАЙ трябваше да бъдем Парламентарна демокрация, а?

                                ...................

                                В заключение: класацията я е направила една от многото рейтингови организации, а вероятно - на въпроса "Кой е българският политик...." - повече от интервюираните първо са се сетили за името на Президента. (така рейтингуваха и Плевнелиев, МАЙ, на когото Боко се подкарваше дружески и му подръпваше юздите)

                                Все пак се намираме в България, където философията е в своя зародиш....





                                Last edited by безимeн; 24.08.2020, 10:04.

                                Коментар

                                Working...
                                X