IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение

    Гладът е по-силен от тока. Така е, спор няма.

    Глад обаче няма отдавна. Пак ще кажа, че средностатистическият българин забогатя изключително много в последните 10 години. Всички го виждаме.

    За да стигнем до глад трябва много сериозна безработица - 15-20 %, каквато не сме виждали от 90-те години. Тъй като обаче границите са отворени, трябва жестока безработица и в Европа, защото като остане тук без работа, човек излиза навън и спасява ипотеката с гурбет. Това не виждам как може да стане, освен при обща война, засягаща целия континент.

    За съжаление нормализация от ЕЦБ няма да видим по отношение на лихви, защото половин Европа е фалирала. Вероятно само някакви леки напъни ще има.

    И аз искам да се върнем в нормалната икономика - основната лихва на централната банка да е между 3-5 %, както го пише по дебелите книги. По депозитите да има нормални лихви 3-4 % и съответно лихвите по ипотечните кредити да са 6-7-8%, което е напълно нормално. Такива лихви, според мен, биха нормализирали пазара и цените. Централните банки да забравят за принтене. При текущите условия обаче не виждам как това може да стане. Половината държави в Европа не събират достатъчно данъци и такси за заплати и пенсии. Как ще излезе министъра и ще каже на полицайте - съжалявам, трябва да ви намалим заплатите, защото не можем да ги плащаме и от 1500 лева можем да ви дадем само 850. На учителите същото. На съдебната система същото. Нали ще ставе революция.

    Та както ЕЦБ не мже да вдигне лихвите до нормалните нива и да ги задължи на тези нива години наред, както не могат да спрат за продължително време с количествените улеснения, така и цените на недвижимите имоти, според мен няма да паднат.
    Лихви 3-4% по депозитите са невъзможни заради продължителността на живота в ЕС. Недостатък на хубавия и дълъг живот са ниските дългосрочни лихви.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

      Аз не говоря ние да правим нещо. В България хората търпят, така или иначе. На цялата тази мизерия, кога се е стигало до бунтове? Даже при Виденов, нямаше кой знае какви проблеми. В Европа обаче вече прехвърчат искри заради поскъпването на живота. ЕЦБ някак си трябва да овладее инфлацията иначе ше падне стандарта, на власт ще дойдат националистите и дотам с ЕС. Мисля , че вече сме гледали подобен филм.

      Колкото до забогатяването, полицаите не протестираха само преди месец, че заплатите им са ниски? Говореха за стартови по 1100 лева и масово по 1500-1600. За да го добутат до средна 2500-2800. Трябва да има доста заплати по 5000-6000. Има ли такива заплати в полицията или тия 2500 са заедно с кой какво си изкара на свободния пазар ?
      Надявам се да сте прав и наистина ЕЦБ да нормализира положението. Дано!

      В държавните ведомства, включително и МВР имаше увеличение от минимум 10%, всяка година, последните 5-6 години. Хората свикнаха като попротестират малко и исканията им да се изпълняват. Така стана и сега. Те искаха 20% увеличение на калпак и май го получиха. В МВР има много администрация и длъжности които не се знаят, а хората в патрулиращите автомобили са по-малко от административния апарат. Съгласен съм, че трябва да има добри заплати, за да могат хората да робатят спокойно. Текущите им заплати, обаче не ги обричат на глад. Заплатите не са лоши и растат с бързи темпове в последните години.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение

        Според мен ще направят някакъв малък опит за "вдигане". За 21 юли мисля, че вече е сигурно - 0,25%, т.е. от (-0,5%) в момента ще качат до (-0,25%). После са отпускари през август, естествено, тях инфлацията не ги интересува, а и няма насрочено редобно заседание и ще се чака до септември. Към днешна дата, се говори, че ужким тогава щели с 0,5% да увеличат и от (-0,25%) ще стигнем (+0,25%). Това са абсолютно жалки лихви на фона на 8-9% официална инфлация и 15-20 % реална. В САЩ на 27 юли вероятно ще стигнат вече коридор от 2,5%-2,75%. Не че е много, но на фона на това ЕЦБ са просто смешни. Според мен Европа не може да понесе основна лихва от 3%. Всичко ще се срути. ЕЦБ не случайно се мотаят така. Докато се стигне до 0,5%-0,75% и ще има някакво извънредно събитие, което ще ги накара да свалят отново лихвите и да започнат принтене като бесни. Ако искаха да увеличат лихви, вече щяха да са го направили. В Унгария например, мисля, че миналата седмица увеличиха основната лихва със 100 базсни точки (цял 1%), а преди три дни увеличива с още 200 б.т. (2%). Там основната лихва вече е 9,75 %. Та там хората си вдигат лихва, когато решат, че трябва да я вдигнат, но за ЕЦБ инфлацията май не е нищо особено. Не знам дали помните, но 1-2 след началото на войната в Русия-Украйта, руската централна банка увеличи лихвата с 10 % (десет процента) и стана на 22% (двадесет и два процента).

        Основна лихва от 9,75 % на нас ни се струва абсолютно нереално, нали? На фона на тези безумни нулеви лихви от ЕЦБ вече почти десетилетие.

        За съжаление, това е реалността. На мен също не ми харесва, но нищо не мога да направя.
        Аз не говоря ние да правим нещо. В България хората търпят, така или иначе. На цялата тази мизерия, кога се е стигало до бунтове? Даже при Виденов, нямаше кой знае какви проблеми. В Европа обаче вече прехвърчат искри заради поскъпването на живота. ЕЦБ някак си трябва да овладее инфлацията иначе ше падне стандарта, на власт ще дойдат националистите и дотам с ЕС. Мисля , че вече сме гледали подобен филм.

        Колкото до забогатяването, полицаите не протестираха само преди месец, че заплатите им са ниски? Говореха за стартови по 1100 лева и масово по 1500-1600. За да го добутат до средна 2500-2800. Трябва да има доста заплати по 5000-6000. Има ли такива заплати в полицията или тия 2500 са заедно с кой какво си изкара на свободния пазар ?
        Last edited by segato; 10.07.2022, 22:41.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
          Бай Иван не го ли знаеш?

          Казват, че много се е замогнал!

          Изоставаш... а уж си Специалист по всичко!

          И аз следя точно Бай Иван. Вечер в супермаркета, като видя, че е сменил двулитровката Пиринско с нещо немско или чешко, тогава ще регистрирам средностатистическо забогатяване.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение

            Имам предвид средностатистическият работещ човек. Знаем колко се увеличиха заплатите последните години, въпраки, че всички са свикнали само да реват за залпати и че все им е малко.

            За нашата държава заплатите вече не са ниски. Учителите са с по 800-900 евро заплати. Кога са виждали такива пари? Полицаите също вече са с подобни заплати и то на най-ниското ниво. Средната заплата в МВР вече е около 2500-2800 лева чисто. В съдебната система също, че и доста нагоре за магистратите. В държавната администрация ще се изненадате какви заплати се достигат с ДМС. Иначе всички само се оплакват. Заплатите в България вече въобще не са ниски. Добри са, имайки предвид откъде тръгнахме през 1999 г.

            Дори минималната пенсия вече е почти 500 лева. С тези пари на месец се живее много ограничено, факт, но не се гладува /за общия случай говоря, а не за хора, които имат нужда от много скъпи лекарства./ Та пенсионерите дори от по-ниските пенсии спестяваха. Знаем и 2 и 200.
            Звучи страхотно! Но... След тези реки от благини дойдоха избори и от някъде се появиха някакви други средностатистически българи, които казаха, че искат промяна и изгониха дългогодишния ръководител на държавата. Значи тези средни стойности нещо не са както трябва.

            И още нещо. Тези по-високи заплати, които си изброил в образованието, МВР, администрацията доведоха ли до по-високо качество в секторите, до някакво структурно развитие? Защото в противен случай нямаме устойчив растеж, а едно раздаване, докато има от къде да се взима.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение


              Без дори да коментирам за богатството на българина ... значи според теб ЕЦБ просто ще стои и ще гледа как инфлацията расте при нулеви лихви , така ли ?
              Според мен ще направят някакъв малък опит за "вдигане". За 21 юли мисля, че вече е сигурно - 0,25%, т.е. от (-0,5%) в момента ще качат до (-0,25%). После са отпускари през август, естествено, тях инфлацията не ги интересува, а и няма насрочено редобно заседание и ще се чака до септември. Към днешна дата, се говори, че ужким тогава щели с 0,5% да увеличат и от (-0,25%) ще стигнем (+0,25%). Това са абсолютно жалки лихви на фона на 8-9% официална инфлация и 15-20 % реална. В САЩ на 27 юли вероятно ще стигнат вече коридор от 2,5%-2,75%. Не че е много, но на фона на това ЕЦБ са просто смешни. Според мен Европа не може да понесе основна лихва от 3%. Всичко ще се срути. ЕЦБ не случайно се мотаят така. Докато се стигне до 0,5%-0,75% и ще има някакво извънредно събитие, което ще ги накара да свалят отново лихвите и да започнат принтене като бесни. Ако искаха да увеличат лихви, вече щяха да са го направили. В Унгария например, мисля, че миналата седмица увеличиха основната лихва със 100 базсни точки (цял 1%), а преди три дни увеличива с още 200 б.т. (2%). Там основната лихва вече е 9,75 %. Та там хората си вдигат лихва, когато решат, че трябва да я вдигнат, но за ЕЦБ инфлацията май не е нищо особено. Не знам дали помните, но 1-2 след началото на войната в Русия-Украйта, руската централна банка увеличи лихвата с 10 % (десет процента) и стана на 22% (двадесет и два процента).

              Основна лихва от 9,75 % на нас ни се струва абсолютно нереално, нали? На фона на тези безумни нулеви лихви от ЕЦБ вече почти десетилетие.

              За съжаление, това е реалността. На мен също не ми харесва, но нищо не мога да направя.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение

                Кой е средностатистическият българин?
                Имам предвид средностатистическият работещ човек. Знаем колко се увеличиха заплатите последните години, въпраки, че всички са свикнали само да реват за залпати и че все им е малко.

                За нашата държава заплатите вече не са ниски. Учителите са с по 800-900 евро заплати. Кога са виждали такива пари? Полицаите също вече са с подобни заплати и то на най-ниското ниво. Средната заплата в МВР вече е около 2500-2800 лева чисто. В съдебната система също, че и доста нагоре за магистратите. В държавната администрация ще се изненадате какви заплати се достигат с ДМС. Иначе всички само се оплакват. Заплатите в България вече въобще не са ниски. Добри са, имайки предвид откъде тръгнахме през 1999 г.

                Дори минималната пенсия вече е почти 500 лева. С тези пари на месец се живее много ограничено, факт, но не се гладува /за общия случай говоря, а не за хора, които имат нужда от много скъпи лекарства./ Та пенсионерите дори от по-ниските пенсии спестяваха. Знаем и 2 и 200.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
                  Кой е средностатистическият българин?
                  Бай Иван не го ли знаеш?

                  Казват, че много се е замогнал!

                  Изоставаш... а уж си Специалист по всичко!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение
                    За съжаление нормализация от ЕЦБ няма да видим по отношение на лихви, защото половин Европа е фалирала. Вероятно само някакви леки напъни ще има.

                    Без дори да коментирам за богатството на българина ... значи според теб ЕЦБ просто ще стои и ще гледа как инфлацията расте при нулеви лихви , така ли ?

                    Коментар



                    • Georgi Kadiev

                      26 мин ·
                      Британската министърка на образованието към протестиращи.
                      Отношението политик-избирател май не се различава особено никъде по света.

                      Коментар


                      • Кой ще наследи Борис Джонсън?

                        От: Стандарт -
                        09 юли, 2022

                        1551

                        A
                        A
                        A

                        Кой ще е наследникът на Борис Джонсън, след като той подаде оставка като лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство?

                        Бившият финансов министър Риши Сунак официално се кандидатира за надпреварата за нов лидер на Консервативната партия и следващ премиер на страната.

                        Копирано от standartnews.com

                        Коментар


                        • Това в САЩ се преструват че е президент READS PROMPTER INSTRUCTIONS "REPEAT LINE, END QUOTE"

                          https://www.bitchute.com/video/SAgWo18zim7O/

                          Коментар


                          • Европейския парламент прие с голямо мнозинство резолюция за Сърбия. Ето какво се казва в нея

                            GOSPODARI.COM
                            Сърбия трябва да се откаже от флирта с Русия, за да напредне към ЕС
                            Сърбия трябва да се откаже от флирта с Русия, за да напредне към ЕС. Европейския парламент п

                            Коментар






                            • dnevnik.bg
                              Краят на Джонсън? Ключови министри го напускат, кабинетът е пред разпад

                              Коментар


                              • БЪЛГАРИ В ЧИКАГО


                                А ЕТО КОЛКО БОГАТИ СА АМЕРИКАНЦИТЕ
                                Данните са отпреди 18 месеца
                                (Индивидуалните личности, не държавата САЩ, там цифрите са други)

                                Краткият отговор е около 98 трилиона долара, което е 98,000 милиарда. Много ли е това?

                                Да, изключително много, това е почти 50 процента от богатството на целия свят, съсредоточено в 4.25 процента от населението на света или американците притежават 12 пъти повече богатство от другите.
                                Как се измерва богатството?
                                Като се извадят дълговете от притежаваната собственост. Притежаваната собственост от американски граждани е на стойност 112 трилиона долара, дълговете на американските граждани са около 14 трилиона долара, следователно нетното им богатство е 98 трилиона долара.
                                Или това ще рече, че средното богатство на един американски гражданин е 298,000 долара – тук влиза всичко: борсови акции, влогове в банки, недвижимост, злато и всякакви други активи, всеки американец има средно по 298,000 долара.

                                И тук започва най-интересното.
                                Около 50 процента от американците или 165 милиона от тях притежават средно по 14,500 долара.

                                Следващите 40 процента, така наречената средна класа, или 131 милиона американски граждани са собственици средно на богатство от 247,000 на човек. Както се вижда, тези 247,000 долара са под чертата на средното за цялото население, която е 298,000 долара. Само илюстративно, средната цена на жилище /апартамент, къща/ в САЩ е 284,000 долара към 2020 година, приблизително толкова е 20 годишната му ипотека и 20-годишния наем за двустаен апартамент.
                                Но къде са парите, големите пари??

                                Те са в най-горните 10 процента по богатство в САЩ.

                                9 процента /29 млн.американци/ от тези 10 на върха на хранителната пирамида по богатство притежават 43 трилиона долара /43,000 милиарда/ или средно на човек по 1.5 милиона долара или 5 пъти повече от тези 131 милиона американци в средната класа и 100 пъти повече от тези 165 милиона граждани в долните 50 процента. Да подчертая – 5 пъти и 100 пъти повече за 9 процента.

                                И черешката на тортата, прословутия 1 процент на върха на американската пирамида по богатство: 3.38 млн. граждани са собственици на богатство от 32.6 трилиона долара /32,600 милиарда/ или всеки един от тези олимпийци е горд собственик на богатство от 10.8 млн., тоест той е 7 пъти по-богат от тези в 9-те процента, 70 пъти по-богат от тези от средната класа и 700 пъти по-богат от 165 милиона парий в долните 50 процента.

                                Но „това не е всичко”, над трите милиона двуцифрени американски милионери се извисява още една тясна група на свръх-богати, където вече фантазията бледнее, това е клубът на милиардерите, 660 души през октомври 2020 година. Това са близо една трета от всички милиардери в света.

                                Американските милиардери са горди собственици на богатство от 4.1 трилиона долара /4,100 милиарда/ или всеки един от тези господа и дами притежава средно по 6.21 милиарда.

                                Сред тази богопомазана група от богове на стоковата борса също има класово разслоение: Тръмп например е в долната линия на своите събратя милиардери с неговите 3 милиарда, той е беден роднина в сравнение с Джеф Безос, Илон Мъск и Бил Гейтс, чиито числа са три цифрени в милиарди на върха на класацията.
                                God Bless America
                                Last edited by Kiro; 06.07.2022, 07:15.

                                Коментар

                                Working...
                                X