IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

    2 изречения с 10 правописни грешки .....
    Първо се научи да пишеш граматически правилно и да слагаш препинателните знаци където им е мястото, и чак тогава давай "умни" акъли.
    Смехурко, подобни забележки може да прави само грамотен човек, а ти определено не попадаш в тази категория и всяко твое мнение красноречиво илюстрира думите ми.

    Тази ти манийна фаза не продължи ли вече твърде дълго? Време е отново да си изтриеш коментарите и да ни дадеш почивка за поне известно време...

    Коментар


    • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
      За какво протестират хората
      Главният прокурор купува джипове и коли за близо 1 млн. лв.

      Те са за Бюрото за защита и ще са черен металик
      02 Авг. 2020
      По неясни причини Бюрото за защита участва в акцията по претърсването на кабинети в президенството в началото на юли, която сложи началото на протестите срещу правителството и Гешев....
      Дрън дрън тенеке пак пускаш димки като "отважны" кАмунист, който се въргаля по улиците и вика Искам ... жалки смешници!

      На Гешев му е все тая на какво го вози охраната,
      охраната избира и поръчва колите,
      но впиянчините и наркоманизирани уличници си представят колко бутилки могат да изпият и колко дрога могат да си вземат!

      И пазете полицията, че докато полицията ви пази сте в безопастност. Видиш ли че полицаите ги няма -- свършино е с вас!
      Socialism -- You Make It, They Take It.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

        Сега остана да започнеш да критикуваш защо държавната администрация си купува компютри, като може да смята и на ръка, и защо си купува лицензен Windows, като може да използва пиратски копия. И защо WIndows, а не Linux.

        Човек - излагаш се, ама много. С такава нагласа и с такова мислене от един километър си личи, че си лузър, и че целият ти свят е крив, и затова навсякъде търсиш под вола теле.

        Колкото до прокуратурата - ами имат си бюджет, даден им от Народното събрание, и те си го харчат. Имат си началници, които са овластени да решават за какво да се харчи този бюджет, и те имат пълномощия да вземат решения. Така функционира както държавната машина, така и частния бизнес. И в един момент някакъв лузир с нулева компетенция по въпроса и провалил се в собствения си живот, започва да дава "умни" акъли какви решения трябва да вземат по-умните от него хора.
        Нали ти беше човекът които искаше факти- или греша?? Ето ти фактите
        ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА КОЕТО ПЛАЩАМЕ, А ВСЕ ГО НЯМА




        Във всички страни от „развития свят“ редовно се говори за електронна администрация – предоставяне на все повече и повече административни услуги по Интернет (та дори и гласуване онлайн) и намаляване на бюрокрацията и реденето по опашки пред гишетата за обслужване на гражданите и бизнеса в различните държавни институции.

        И наистина – челният опит на държави като Естония сочи, че интеграцията на широк спектър от електронни услуги спестява много време и усилия на гражданите и бизнеса в общуването им с институциите, а след началната инвестиция административните разходи (и живи хора, заети в административния процес) намаляват.

        ЦЯЛАТА ЧЕРНА КНИГА НА ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО РАЗХИЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ 2015

        Очаквано, България не възнамерява да остане по-назад от останалия развит свят – за въвеждане на електронни услуги се говори от повече от десет години, а в процеса на разработването им са инвестирани стотици милиони левове и са написани десетки стратегически документи, но резултатът остава незадоволителен.

        ПАРИ ПРЕЗ ПРОЗОРЕЦА

        Едно от най-значителните пера в разходите за електронна администрация са лицензите за софтуер – според изчисления на в-к „Капитал“ от 2007 г. насам, когато е извършено първото голямо обновяване на софтуерната база на администрацията, за лицензиране на софтуерни продукти са изхарчени приблизително 250 милиона лв., с изглед това да продължи да се случва в близко бъдеще. Ползваните лицензи са за продукти на Microsoft – корпоративната версия на операционната система Windows, пълният офис пакет Professional Plus и програмата за управление на бази данни Access, както и други продукти.

        Началото на кампанията за снабдяване на администрацията със софтуер е през далечната 2001 г., като тогава броят на софтуерните пакети е 48 хиляди. През годините обаче броят им набъбва значително до цели 96 хиляди през 2007 година. Тази цифра се запазва и до днес, като последното споразумение за осигуряване на нови лицензи и поддръжка на софтуера е сключено през юли 2015 г., а следващата тръжна процедура се очаква през 2017 година.

        Любопитно е да се отбележи, че във всяка следваща тръжна процедура държавата неминуемо изисква купуването на лицензи за най-новите версии на операционната система и софтуера към нея – през 2007 г. са поръчани лицензи за Windows 7 и най-новата версия на Microsoft Office. През 2015 г., аналогично, поръчаната за следващите три години версия на най-новото поколение Windows 10, със съответния офис пакет.

        Следва да се запитаме доколко това е необходимо – въпреки че mainstream поддръжката и обновяването на Windows 7 приключи по-рано тази година, поддръжката и обновяването на сигурността на операционната система ще приключи през януари 2020 година. При вземането на такова решение трябва да се има предвид и популярността на Windows 7 и практиката на Microsoft – заради широката употреба на Windows XP например фирмата продължи „живота“ на тази версия няколко пъти. Днес Windows 7 ползват над 56% от компютрите по света, което сочи, че най-вероятно и той ще получи същото отношение като XP и поддръжката му ще бъде продължена и след 2020 година.

        Постоянната смяна на софтуера на всеки три години изправя администрацията пред още едно предизвикателство – от една страна, смяна на стандартите и ползваните платформи и формати (което е от особено значение за Microsoft Office продуктите, при които понякога има проблеми със съвместимостта), а от друга – обучение на персонала за работа с нов софтуер, който в общия случай не е необходим за по-ефективната му работа.

        Друг важен въпрос, който не намира пряк отговор, е дали ползваната от държавната администрация техника въобще е в състояние да поддържа новите версии на поръчания софтуер, който се нуждае от все по-мощни машини. Още през 2012 г. на запитване на „Медиапул“ запознати източници посочват, че едва 30% от ползваните в държавната администрация компютри имат параметрите, изисквани от Windows 7, а останалите продължават със старите версии. Нереалистично би било да очакваме, че в рамките на изминалите три години администрацията е успяла да подмени останалите 70% (които все пак да ползват около 60 хиляди лиценза за Windows 10).

        Що се отнася до последната сделка, трябва да се има предвид и една важна особеност от пускането на Windows 10 на пазара – стига да подадат заявка за това в определен срок, предишните притежатели на лиценз за Windows 7 (сред които е и българската държава) имат право на безплатен преход към новата версия на операционната система. Защо при това положение е наложително да се купуват нови лицензи, не е известно. Трябва да се има предвид и че предишните лицензи са безсрочни – в този смисъл отсъства фактор, който да принуждава държавата да купува новите лицензи „тук и сега“ в риск, че ще остане без необходимия си софтуер.

        ПОЛУЗАТВОРЕНИ ТЪРГОВЕ

        Възможно обяснение защо е необходимо купуването на новите лицензи, предвид, че държавата вече разполага с безсрочни за Windows 7 и може да направи безплатен преход към новата версия, може да бъде нуждата от насочване на държавни средства към фирмата, която през последните 15 години предоставя лицензите и поддръжката на операционните системи на държавата – „ЦАПК Прогрес“.

        За първи път фирмата печели търг за осигуряване на софтуер през 2001-2002 г., като от този момент нататък печели всички останали. През 2012 г. проведено от „Биволъ“ разследване установява, че значителна част от лицензите не са предоставени от фирмата в резултат на спечелена обществена поръчка, тъй като подписаният между правителството и фирмата през 2007 г. договор включва клауза, според която броят на осигурените лицензи може да бъде увеличаван.

        Прави впечатление и значително завишената цена на лицензите – според изнесените данни цената на Windows 7 Professional за българската администрация е била над 1300 лв., въпреки че средната му цена през периода не надвишава 300 щатски долара – разлика, която трудно може да бъде обяснена с разходите на фирмата по разполагането и поддръжката на софтуера. Според анализа на медията отпуснатите без обществена поръчка средства са над 50 милиона лева, а има и редица случаи, в които за лиценз за едни и същи компютри държавата е плащала 2 пъти, тъй като „ЦАПК Прогрес“ е предоставяла версии за обновление на операционните системи, които изискват вече инсталиран Windows 7.

        Новата поръчка през 2015 г. не се различава по нищо от предишните – стойността й е 57.99 милиона лева за същия брой лицензи. Ключовото условие в тръжната процедура е фирмата, която предоставя софтуера да има LSP лиценз от Microsoft, който позволява предоставянето на услуги на корпоративни клиенти; оттам насетне критерият за подбор е най-добрата цена. На българския пазар на това условие отговарят едва 3 фирми „ЦАПК Прогрес“, „Компарекс“ и „Телелинк“, като първите две си партнираха в изпълнението на последната поръчка през 2012 г., след което фирмите са спечелили търгове и анекси на обща стойност около 200 милиона лева.

        Очаквано, в началото на юли консорциумът „ДЗЗД Конгрес“, в който влизат „ЦАПК Прогрес“ и „Компарекс“, спечели новата обществена поръчка. Важно е да се отбележи, че конкуренцията в рамките на тръжната процедура е била минимална, като по данни на „Капитал“ останалата на последно място „Телелинк“ е предложила едва 0.04% по-висока цена от тази на победителя. Въпреки че официалното изискване не е нарушено, това обстоятелство навежда на мисълта, че реално състезание между фирмите не е имало.

        За фаворизирането на „ЦАПК-Прогрес“ говори и обстоятелството, че фирмата дори е спечелила конкурс, който е трябвало да загуби – според проучване на „Капитал“ най-евтината оферта е била дадена от друга фирма, но въпреки това особеностите на тръжната процедура са отредили поръчката на водения от „ЦАПК-Прогрес“ консорциум.

        --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

        Френската полиция обяви през януари за прехода на 70 000 работни станции от InternetExplorer на Mozilla Firefox. Генерал Баше, ръководител на ИТ отдела на полицията заяви че това решение е обосновано от това, че към настоящия момент Firefox се явява по-безопасно решение, а също така в другите отдели на полицията също така се използват продукти с открит код, така че прехода на ФФ ще направи ИТ инфраструктурата по-логична.
        "Откритите стандарти гарантират съвместимост при всички он-лайн приложения на всички разпространени ОС" казва той.
        В обща сложност е направен преход на 70 000 РС на Mozilla Firefox и 45 000 — на Mozilla Thunderbird-

        последното е старо

        И още нещо- обидите не те правят по умен, нито мен по глупав

        Коментар


        • От МВР: Движението по главен път Е-79 в района на Благоевград не е спряно



          За втори път тази седмица BTV пуска фалшиви новини. Нещо взе да им става навик.

          Чест им прави на полицаите от цялата страна, че успяват да се справят с терористите и не им позволяват да блокират важни пътни артерии.
          Last edited by RUBLA; 02.08.2020, 13:51. Причина: Забранен линк!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

            Три несвързани изречения със 100 правописни грешки. Много ум се лее ......
            Мдам. Не поемам от теб. Каква загуба, налэ.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

              Матейко, всички сме прости ама, само ти, вярваш на чакнтакива глупости. Каксетът, всячески, опитва (естествено, за,сметка на гражданите) да си осугури физическа защита от народната „любов”.
              2 изречения с 10 правописни грешки .....
              Първо се научи да пишеш граматически правилно и да слагаш препинателните знаци където им е мястото, и чак тогава давай "умни" акъли.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                Протестът създава неудобства. Разбира се. И хората, тутакси, ТИ, ги произведе в „олигофрени”. А, докато ТВОИТЕ ХОРА от ГЕРБ, не само създават неудобства, ами крадат, отравят земята, носейки с това, и смърт (МНОГО СМЪРТ !) ТИ, „Слоне”, приел едностранно „Дънинг-Крюгер” ( а те, са изследвали.чпвешката спихология изобщо, и имат наблюдения НЕ САМО.върху глупаците но, тези моменти, ти убягват) за свое ...„Символ-Верую” та, ТИ, тях оправдаваш.
                Ай сиктир, лицемер.
                Три несвързани изречения със 100 правописни грешки. Много ум се лее ......

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                  Защото най-вероятно са бронирани и тежат много повече от нормалните коли. Не забравяй, че това са коли, с които се ловят престъпници, така че произволна допълнителна екстра може да е от полза и да спаси живота на някой полицай.
                  Матейко, всички сме прости ама, само ти, вярваш на чакнтакива глупости. Каксетът, всячески, опитва (естествено, за,сметка на гражданите) да си осугури физическа защита от народната „любов”.

                  Коментар


                  • В долният документ - за обществената поръчка има текст в зеленичко- линк се нарича и като чукнеш на него и те води към разни документи свързани с поръчката. Направих си труда да отворя един от документите- възлагането- критериите на поръчката- моля file:///C:/Users/%D0%92%D0%B0%D0%BB%...0%BD%D0%BE.pdf, не видях никъде да пише че автомобилите трябва да са бронирани, което определено би оскъпило колите, и съответно остава въпросът- за какво са и нужни на прокуратурата коли с 400 коня

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение


                      Браво, Матеев!

                      Къде да си завре разсъжденията, не разбрах! Би ли обяснил по-подробно, Матеев!

                      Като се жалваш от обиди, Матеев, даваш ли си сметка какви ги говориш самият ти?

                      ..............

                      Та - по същество, Матеев: КОЙ си ти, за да казваш на един коректен данъкоплатец - къде НЕ трябвало да си вре носа, ако става въпрос за финансирането на РАЗХОДИ на държавна служба?

                      Откъде накъде хората в тая страна да нямат право да споделят мнение за ПРЕРАЗХОДИ и НАЛИВАНЕ на средства, които са напълно излишни, за да може да функционира някаква служба?

                      Матеев, не ограничавай възможността на хората да търсят отговорност за неправилно взети решения от избраниците НИ и пръскане на НАРОДНИ средства!
                      Безименен, имаш от мен голям плюс. Тук си прав.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

                        Какви полицаи , човек, ти не четеш ли за какво става дума- за ПРОКУРАТУРАТА-престъпниците са заловени от полицаите с астричките по на 10 години
                        Сега остана да започнеш да критикуваш защо държавната администрация си купува компютри, като може да смята и на ръка, и защо си купува лицензен Windows, като може да използва пиратски копия. И защо WIndows, а не Linux.

                        Човек - излагаш се, ама много. С такава нагласа и с такова мислене от един километър си личи, че си лузър, и че целият ти свят е крив, и затова навсякъде търсиш под вола теле.

                        Колкото до прокуратурата - ами имат си бюджет, даден им от Народното събрание, и те си го харчат. Имат си началници, които са овластени да решават за какво да се харчи този бюджет, и те имат пълномощия да вземат решения. Така функционира както държавната машина, така и частния бизнес. И в един момент някакъв лузир с нулева компетенция по въпроса и провалил се в собствения си живот, започва да дава "умни" акъли какви решения трябва да вземат по-умните от него хора.
                        Last edited by Mateev; 02.08.2020, 12:51.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                          Късно снощи полицаи спряха бус на майките от движението "Системата ни убива". Стигна се до агресия, което доведе до изникването на нов палатков лагер в центъра на София. Така блокадите в столицата стават три, а четвъртата точка е край Стара Загора.

                          В буса били пет жени от инициативата "Системата ни убива". По техни думи, връщали се от протеста пред дома на премиера в Банкя и искали да отидат при палатковия лагер в центъра на София. По необясними за тях обаче причини били спрени.

                          Полицията твърди, че не е давала позволение на нито едно превозно средство, извън камионите за доставка на хранителни продукти за магазините в района, да преминава през блокираните трасета. Спирането на буса предизвика ескалация на напрежението между униформените и протестиращите.

                          В неделната сутрин бусът на майките от "Системата ни убива" все още е на място, а пред него стои полицейският кордон, който не пропуска движението по булеварда. Пред буса пък се намира група от протестиращи.

                          Майките от движението споделиха на брифинг, че са опитали да водят диалог с полицията. Те незабавно искат уволнението на служителят на МВР, взел решението да се спре буса им, тъй като според тях той е нарушил правата им.

                          https://nova.bg/news/view/2020/08/02...4%D0%B8%D1%8F/
                          https://nova.bg/news/view/2020/08/02...4%D0%B5%D0%BE/

                          ПП: Коментар от мене:
                          Тези олигофрени, които блокират кръстовищата, какво си мислят? Бли им се нарушавали правата, пък те нарушават правата на цяла София. Това е висша степен на наглост и простотия. Въобразили са си, че всички Софианци нямат правото да минават по блокираните заради тях булеварди, но те самите имат правото да си развяват шушувелките с бус където си поискат. Наглост, нахалство, безотговорност и висша степен на простотия.
                          Протестът създава неудобства. Разбира се. И хората, тутакси, ТИ, ги произведе в „олигофрени”. А, докато ТВОИТЕ ХОРА от ГЕРБ, не само създават неудобства, ами крадат, отравят земята, носейки с това, и смърт (МНОГО СМЪРТ !) ТИ, „Слоне”, приел едностранно „Дънинг-Крюгер” ( а те, са изследвали.чпвешката спихология изобщо, и имат наблюдения НЕ САМО.върху глупаците но, тези моменти, ти убягват) за свое ...„Символ-Верую” та, ТИ, тях оправдаваш.
                          Ай сиктир, лицемер.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                            Това твоето се нарича търсене под вола на теле. Има си закон за обществените поръчки, и ако той е спазен, копче не можеш да кажеш. Колкото до това какви трябва да са параметрите на автомобилите - там също си има процедура как се определят и кой взема решение за това. При всички случаи не е твоя раборта да си вреш носа в неща, които не ги разбираш, и да си мислиш че твоите селски критерии са най-важните. Това са специализирани автомобили с оборудване, което го няма в ширпотребата, така че заври си разсъжденията някъде отзад и не се излагай повече..

                            Браво, Матеев!

                            Къде да си завре разсъжденията, не разбрах! Би ли обяснил по-подробно, Матеев!

                            Като се жалваш от обиди, Матеев, даваш ли си сметка какви ги говориш самият ти?

                            ..............

                            Та - по същество, Матеев: КОЙ си ти, за да казваш на един коректен данъкоплатец - къде НЕ трябвало да си вре носа, ако става въпрос за финансирането на РАЗХОДИ на държавна служба?

                            Откъде накъде хората в тая страна да нямат право да споделят мнение за ПРЕРАЗХОДИ и НАЛИВАНЕ на средства, които са напълно излишни, за да може да функционира някаква служба?

                            Матеев, не ограничавай възможността на хората да търсят отговорност за неправилно взети решения от избраниците НИ и пръскане на НАРОДНИ средства!
                            Last edited by безимeн; 02.08.2020, 12:43.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                              Защото най-вероятно са бронирани и тежат много повече от нормалните коли. Не забравяй, че това са коли, с които се ловят престъпници, така че произволна допълнителна екстра може да е от полза и да спаси живота на някой полицай.
                              Какви полицаи , човек, ти не четеш ли за какво става дума- за ПРОКУРАТУРАТА-престъпниците са заловени от полицаите с астричките по на 10 години

                              Коментар


                              • Условията на драматичен театър сава огнянов русе за поръчка на автомобили- да се возят от едно населено място до друго- какви са изискванията на прокуратурата--http://www.rusetheatre.com/img/upl/4...KUMENTACIQ.pdf

                                Коментар

                                Working...
                                X