IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Оказа се обаче, че

    инициаторите са други


    Според Foreign Lobby Reportпозицията на двамата сенатори е резултат от разговор между дузина представители по външната политика в Сената и Камарата на представителите с бившия посланици на САЩ в България Джеймс Пардю (посланик в София 2002-2005) и Родерик Муур (2005 г. бе за три месеца шарже д’фер) във връзка с предстоящите парламентарни избори на 4 април. Разговорът е организиран от Маршал Харис от Alexandria Group International. "Бях впечатлен от огромния интерес в конгреса към влошаващото се положение в България и нуждата от реформи, както и мотивацията на участниците в срещата, част от които ще пътуват до България, за да наблюдават изборите", казва Харис, цитиран от Foreign Lobby Report. Изявлението е сигурен знак, че



    това е само началото и че след изборите ще има ново развитие



    Alexandria Group International е в отношения с две групи български бизнесмени. Миналата година тя беше наета от братя Атанас и Пламен Бобокови след зрелищната прокурорска акция срещу тях. Целта бе компанията да уведоми американските власти за корупцията у нас.

    Съпругата на обвиняемия собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков - Рени, е наела същата лобистка компания, за да информира американските законодатели за "криминалното превземане на държавата и бизнеса" в България. В момента Стайков е подсъдим пред Специализирания наказателен съд по обвинения за злоупотреба с еврофондове. Срещу него има и висящи разследвания за данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол.

    Това е



    втората публична изява на фирмата



    Миналата година тя публикува документ, в който се казва: "Бойко Борисов управлява с група олигарси във взаимноизгодни взаимоотношения. Най-видният от тях е Делян Пеевски, който оперира над закона и притежава изключителна икономическа и политическа власт". Самите Бобокови в интервю пред Би Ти Ви заявиха, че проблемите им започнали, след като отказали да продадат бизнеса си на Пеевски. Двамата братя са обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още осем души. Впоследствие Пламен Бобоков беше обвинен и в търговия с влияние заедно с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, а в края на ноември бизнесменът получи и обвинение за държане на нерегистрирани археологически обекти.

    Миньо Стайков не е правил изявления кой стои зад атаката срещу него. Не е ясно от името на кой от клиентите е последната изява на Alexandria Group International.

    Наемането на лобистка фирма обикновено е съпроводено със завеждане и на съдебни дела на американска територия. Депутатът от ДПС Делян Пеевски например предприе подобна стъпка, след като се оказа обект на две разследвания в САЩ. Според Foreign Lobby Report той ползва услугите на лобистката фирма BGR Group, за чиито услуги от 2017 до 2019 г. е платил малко над 900 000 долара. За последно договорът бе подновен през декември 2020 г. и е вписан в регистъра на лобистите към Министерството на правосъдието на САЩ. В него пише, че "BGR ще предостави услуги по правителствени въпроси и по връзки с обществеността и ще улесни комуникациите с подходящи официални лица и ключови фигури в САЩ, в опит да помогне на г-н Пеевски с проблеми в САЩ".



    Най-големият проблем на Пеевски в САЩ е делото по Закона RICO,



    по което ответник е и българската държава в лицето на БНБ.


    Законът RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Law), приет през 1970 г., е насочен срещу организираната престъпност, занимаваща се с рекет, корупция и пране на пари. Тогава целта му предимно е била да се противопостави на италианската мафия и т.нар. "бели якички" във високите етажи на властта, но приложението му впоследствие се разширява и той се превръща в ефикасен инструмент срещу мафията. През 80-те години започва серия от дела срещу организираната престъпност, които постигат доживотни присъди за босовете на италианските мафиотски семейства Дженовезе, Лукезе, Коломбо, Бонано и Гамбино.

    Искът по RICO срещу българската държава е предявен през 2018 г. от "Рудерсдал" ЕООД, "Ол Сийз Пропърти 2" ООД, "Асет Мениджмънт" ЕАД и адвокат Захари Томов. Делото е за измама с частна собственост, а ответници по него са също депутатът от ДПС Делян Пеевски, мажоритарните собственици на Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, няколко фирми, свързвани с Пеевски - "Табак маркет" (б. р. - фалиралата "Лафка") и "Булгартабак Холдинг", както и още 17 физически и юридически лица, сред които руската банка ВТБ.

    Най-общо става дума за придобити през 2009 г. 1048 хектара земя край Балчик за сумата от 89 млн. евро. Според проекта, наречен "Силвър бийч", върху земята е трябвало да бъде изграден нов мултифункционален жилищен комплекс с 2480 бр. различни видове жилища, старчески дом, болница, търговски център, паркинг, рибарско селище край брега, културен център, амфитеатър, яхтклуб, религиозен комплекс, фотоволтаичен парк, комплекс озеленени площи с изкуствени водоеми и всякакви други комунални съоръжения, включително за водопречистване и канализация. Проектът дори получава одобрен ПУП и се сключват договори за проектиране и строителство. Цялата му стойност е
    542 976 244 долара. В крайна сметка обаче той не се реализира. Пострадалите твърдят, че са били отклонени парични средства и претендират за обезщетение в размер на най-малко от 200 000 000 долара.

    БНБ се представлява от трима адвокати от известната международна кантора със седалище в Ню Йорк White & Case Llp. Не е ясно обаче колко плаща българската държава за юридическа защита по това дело. "Сега" изпрати питане до БНБ по Закона за достъп до обществена информация, но от там отказаха справка с мотива, че техен принципал е Министерството на финансите, което е сключило договора с адвокатската кантора. МФ също отказа да даде отчет за сумата, изплатена до момента за адвокатски хонорар на White & Case Llp, тъй като разкриването на информацията щяло да доведе до нелоялна конкуренция. То обаче се хвали, че кантората е била избрана след публична процедура, въпреки че няма такова изискване. "През 2018 г. Министерството на финансите проведе публична процедура, участие в която взеха преобладаващата част от най-известните адвокатски фирми с опит в международните арбитражни дела и делата пред чуждестранни юрисдикции. В резултат на това за процесуални представители бяха избрани Arnold & Porter Kaye Scholer LLP и White & Case Llp", отговарят от МФ. "Сега" потърси в сайта на министерството за публикувана документация от публичната процедура, но не откри такава.

    По делото Пеевски ползва услугите на правната кантора „Морган Луис и Буке“. Тъй като по делото има 24 различни ответника, някои от които се представляват от големи адвокатски кантори, и то се намира още в процедурна фаза, едва ли ще приключи скоро. Справка на "Сега" показа, че по иска има движение в Окръжния съд на щата Ню Йорк, район Южен, като последното отсъждане на съдия Грегори Уудс е от 28 юли 2020 г., с което се отзовава адвокатът на една от страните.

    По друго дело Пеевски е в компанията на бившия главен прокурор и настоящ шеф на антикоруционната комисия (КПКОНПИ)



    Сотир Цацаров - това е жалба по Закона "Магнитски"



    Двамата се оказаха заплашени от санкции, след като бившият банкер Цветан Василев, подсъдим за фалита на КТБ, се оплака в САЩ, че е жертва на корупция. Глобалният закон "Магнитски", кръстен на руския адвокат Сергей Магнитски, дава право на САЩ да налагат ограничения върху държавни служители и хора на публични длъжности, които с корупционни действия са нарушили нечии човешки права. До момента няма информация по какъв начин Пеевски и шефът на КПКОНПИ Цацаров се защитават от жалбата в САЩ.

    Пред "Сега" Цветан Василев коментира, че aдминистрацията на САЩ не дава информация за движението на жалбите по глобалния закон "Магнитски". "Надявам се новата администрация на президента Джо Байдън да я разгледа и да приложи съответните санкции", добави той.

    Братя Бобокови отказаха да отговорят на въпрос на "Сега" какви ще са следващите им действия - дали също като Цветан Василев ще настояват за санкции по Закона "Магнитски" върху Пеевски, Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

    И това са само най-шумните български казуси на американска територия. В интервю за "Капитал" Първан П. Първанов, който е принципал на Нюйоркската кантора за международен арбитраж, казва, че към юни 2020 г. висящите инвестиционни спорове в режима на Вашингтонската конвенция във формална фаза са 4, като се очаква през следващите две години те да станат над 10. "Само моята практика, която е тясно специализирана в международния арбитраж, в момента представлява 3 международни инвеститора, които са в процес на формализиране на исковете си срещу България за над 1 милиард лева. При мои колеги се подготвят и други. Инвестиционните и търговските арбитражи в режима на Нюйоркската конвенция не са публични и не може да се даде точен брой", обяснява той.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
      Браво, вате На прав път си
      Анкета https://offnews.bg/izbori/offnews-vi...ta-747206.html
      За кого ще гласувате на парламентарните избори на 4 април 2021?
      • КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ 30,62%
      "Демократична България може много повече

      Ние вярваме, че България може много повече. Можем да бъдем страна, обърната към бъдещето и постиженията на съвременния свят. Да се движим много по-бързо в развитието си. Да имаме своето достойно място в семейството на успешните и развити държави, където предприемаческият дух и свободата, създават благосъстояние и възможности за растеж.

      Партиите, които създаваме ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, сме в опозиция на установения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел на управление, който ограбва бъдещето на страната, ежедневно атакува демократичните ценности, подменя евроатлантическия избор на България и лишава младите поколения от перспектива да градят живота си в свободно и демократично общество.

      Днес само куражът и единството на демократичната общност могат да пречупят застоя, представян като „стабилност“, и да премахнат бариерите пред разгръщането на потенциала на нацията.

      Нашият идеал е демократична България със здрави институции, върховенство на правото и свобода на предприемачеството, равноправен и силен член на ядрото на ЕС и НАТО, чрез втора вълна на интеграция.

      Можем да постигнем това чрез управление, основано на постоянния стремеж към свобода, справедливост и демокрация "

      https://demokrati.bg/manifest/
      Знаем че демократичните клептомани могат да крадат повече

      Коментар


      • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
        Браво, вате На прав път си
        Анкета https://offnews.bg/izbori/offnews-vi...ta-747206.html
        За кого ще гласувате на парламентарните избори на 4 април 2021?
        • КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ 30,62%
        "Демократична България може много повече

        Ние вярваме, че България може много повече. Можем да бъдем страна, обърната към бъдещето и постиженията на съвременния свят. Да се движим много по-бързо в развитието си. Да имаме своето достойно място в семейството на успешните и развити държави, където предприемаческият дух и свободата, създават благосъстояние и възможности за растеж.

        Партиите, които създаваме ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, сме в опозиция на установения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел на управление, който ограбва бъдещето на страната, ежедневно атакува демократичните ценности, подменя евроатлантическия избор на България и лишава младите поколения от перспектива да градят живота си в свободно и демократично общество.

        Днес само куражът и единството на демократичната общност могат да пречупят застоя, представян като „стабилност“, и да премахнат бариерите пред разгръщането на потенциала на нацията.

        Нашият идеал е демократична България със здрави институции, върховенство на правото и свобода на предприемачеството, равноправен и силен член на ядрото на ЕС и НАТО, чрез втора вълна на интеграция.

        Можем да постигнем това чрез управление, основано на постоянния стремеж към свобода, справедливост и демокрация "

        https://demokrati.bg/manifest/

        Може би ще станат 30%, но само, ако герб решат да се откажат и ви предоставят гласовете си... или Ицето се обедини с тях (всичко се случва, нали)...

        Ицето, дали ще се съгласи на подобно "обединение" - не му се ще, май...

        Коментар


        • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
          Млaдeжки прoeкт зacичa прeдизбoрнитe лъжи нa пoлитицитe в нaциoнaлeн eфир Oт грaждaнcкaтa плaтфoрмa "Лъжeш ли" ca пoтвърдили cъмнeниятa, чe дocтa пoлитичecки фигури в Бългaрия рaзпрocтрaнявaт нeвeрни твърдeния в oчитe нa oбщecтвoтo
          https://drive.google.com/file/d/1fI0...IM80DH2-g/view

          Предаване; Дата; Линк; Гост; Участие; Изказване; Невярно твърдение; Нашата аргументация

          Карай Направо 10/24/2020 https://www.youtube.com/watch?v=6z6HuRubhYo
          Халил Летифов 19 мин. 3. мин.

          ЛЪЖА: "В миналото правителство на Борисов министър на правосъдието беше въпросният Христо Иванов. Той направи също една генерална реформа в съдебната власт, срещу която той протестира в момента."

          ИСТИНА: Христо Иванов напусна поста на правосъден министър, защото не бяха приети текстове от неговата реформа. Основно ставаше дума за ограничаване на влиянието на главния прокурор. И до днес Христо Иванов защитава тези позиции.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
            Анкета https://offnews.bg/izbori/offnews-vi...ta-747206.html
            За кого ще гласувате на парламентарните избори на 4 април 2021?
            • КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ 30,62%
            Браво, вате На прав път си
            Анкета https://offnews.bg/izbori/offnews-vi...ta-747206.html
            За кого ще гласувате на парламентарните избори на 4 април 2021?
            • КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ 30,62%
            "Демократична България може много повече

            Ние вярваме, че България може много повече. Можем да бъдем страна, обърната към бъдещето и постиженията на съвременния свят. Да се движим много по-бързо в развитието си. Да имаме своето достойно място в семейството на успешните и развити държави, където предприемаческият дух и свободата, създават благосъстояние и възможности за растеж.

            Партиите, които създаваме ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, сме в опозиция на установения от ГЕРБ, БСП и ДПС корупционен модел на управление, който ограбва бъдещето на страната, ежедневно атакува демократичните ценности, подменя евроатлантическия избор на България и лишава младите поколения от перспектива да градят живота си в свободно и демократично общество.

            Днес само куражът и единството на демократичната общност могат да пречупят застоя, представян като „стабилност“, и да премахнат бариерите пред разгръщането на потенциала на нацията.

            Нашият идеал е демократична България със здрави институции, върховенство на правото и свобода на предприемачеството, равноправен и силен член на ядрото на ЕС и НАТО, чрез втора вълна на интеграция.

            Можем да постигнем това чрез управление, основано на постоянния стремеж към свобода, справедливост и демокрация "

            https://demokrati.bg/manifest/
            Last edited by barbaron; 12.03.2021, 18:57.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
              Ako може някой да направи анкета за кого ще гласуват хората във форума би било добре.

              Разбира се има и хора които няма да гласуват- на практика те поддържат сегашното статукво. Гласуват за управляващата партия, изплашени са че нови хора ако дойдат ще трябва да си търсят нова работа или да се преквалифицират. Моля такива хора да не агитират останалите да не гласуват

              Също да помоля тези които знаят повече да обяснят коя партия коя е- какви са идеите и кой стои зад нея. Това с няколко думи, а не да се копират нищо не значещи програми
              Помня Матеев беше пуснал миналата година нейде. А -относно идеите - сега, в партийните среди, те са изчерпани. Криза в жанра.

              Коментар


              • Ako може някой да направи анкета за кого ще гласуват хората във форума би било добре.

                Разбира се има и хора които няма да гласуват- на практика те поддържат сегашното статукво. Гласуват за управляващата партия, изплашени са че нови хора ако дойдат ще трябва да си търсят нова работа или да се преквалифицират. Моля такива хора да не агитират останалите да не гласуват

                Също да помоля тези които знаят повече да обяснят коя партия коя е- какви са идеите и кой стои зад нея. Това с няколко думи, а не да се копират нищо не значещи програми

                Коментар


                • Вече сме в предизборна кампания, а дните до вота на 4-ти април бързо ще минат.

                  Днес OFFNews стартира традиционната си анкета, в която питаме читателите си за коя от регистрираните от ЦИК партии и коалиции ще гласувате, а те са 30 на брой. Подредили сме ги според реда и номерацията на политическите формации в интегралната бюлетина.

                  В допитването ни има и две допълнителни опции - "Няма да гласувам" и "Все още не съм решил/решила".

                  В помощ на избора Ви, OFFNews подреди всички партийни листи, регистрирани от общинските избирателни комисии за парламентарните избори в цяла България. Кои са кандидат-депутатите във вашия избирателен район можете да видите ТУК.

                  Избирателните райони в страната са 31. За вота на 4-ти април трябва да има машини за гласуване във всяка секция с над 300 избиратели.

                  Вотът е за избор на 240 народни представители в бъдещото 45-о Народно събрание. За първи път от 2009 г. насам парламентарните избори са редовни, а не предсрочни.
                  Анкета
                  За кого ще гласувате на парламентарните избори на 4 април 2021?
                  1 ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“
                  2,34% (171)
                  2 КП „НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ“
                  0,12% (9)
                  3 ПП „БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ „НОВА ДЕМОКРАЦИЯ“
                  0,15% (11)
                  4 КП „БСП за БЪЛГАРИЯ“
                  9,19% (671)
                  5 ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“
                  10,52% (768)
                  6 ПП „АБВ (Алтернатива за българско възраждане)“
                  1,52% (111)
                  7 ПП „АТАКА“
                  0,48% (35)
                  8 ПП „КОНСЕРВАТИВНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА“ /ПП „КОД“/
                  3,51% (256)
                  9 ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“
                  0,55% (40)
                  10 ПП „БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ“
                  0,11% (8)
                  11 КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“
                  30,62% (2236)
                  12 ПП „Възраждане на Отечеството“
                  2,48% (181)
                  13 КП „ДВИЖЕНИЕ ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА“
                  0,04% (3)
                  14 ПП „БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ – БНО“
                  1,05% (77)
                  15 ПП „НАЦИЯ“
                  0,01% (1)
                  16 ПП „МИР“
                  0,44% (32)
                  17 КП ГРАЖДАНИ ОТ ПРОТЕСТА
                  0,08% (6)
                  18 КП „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“
                  6,05% (442)
                  19 ПП „Глас Народен“
                  0,67% (49)
                  20 ПП „Движение на непартийните кандидати“
                  4,40% (321)
                  21 ПП „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“
                  0,97% (71)
                  22 ПП „ПРАВОТО“
                  0,05% (4)
                  23 ПП „Благоденствие-Обединение-Градивност“
                  0,04% (3)
                  24 КП „ПАТРИОТИЧНА КОАЛИЦИЯ – ВОЛЯ И НФСБ“
                  0,55% (40)
                  25 ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“
                  0,23% (17)
                  26 ПП „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ“
                  0,11% (8)
                  27 ПП „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“
                  0,05% (4)
                  28 КП ГЕРБ – СДС
                  8,71% (636)
                  29 ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“
                  8,20% (599)
                  30 ПП „ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ“
                  0,21% (15)
                  Няма да гласувам
                  2,62% (191)
                  Все още не съм решил/а
                  3,93% (287)

                  Коментар


                  • Днес, случайно, попадам на рекламен клип на сладурите около Каракачанов. И дедин от тях, като изтърси "Спряхме македонизма"... Ей, значи, оглеждам се, мира нямам, съм не ме лови: - Не иде ли, къде беше досега и какво би означавало това, да е "спрян"? Не беше ли той политика на Скопие и как така, хем спрян, хем нещо не се виждат признаци? Ами той, Шкембе войвода трябва на всички тях, да е продал български паспорти...
                    Last edited by Pyramid; 12.03.2021, 15:45.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                      Ами *** се, затова ти казвам да гледаш там, на север

                      Споделяш опит?
                      ЕХА!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

                        Теб не ти ли пука ,че се ***нацията?.Ето тоя хубавец съм го гледал по тв акъл да раздава https://blitz.bg/kriminalni/prestple...ews805039.html
                        това е партенка - от 10 години в медиите и сега бил педофил? Аре нема нужда
                        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

                          Теб не ти ли пука ,че се *** нацията?.Ето тоя хубавец съм го гледал по тв акъл да раздава https://blitz.bg/kriminalni/prestple...ews805039.html
                          Ами *** се, затова ти казвам да гледаш там, на север

                          Last edited by X_Y; 11.03.2021, 21:39.
                          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                            Теб кво ти пука? Не се ли тревожиш там, на север какво мислят?
                            Теб не ти ли пука ,че се ***нацията?.Ето тоя хубавец съм го гледал по тв акъл да раздава https://blitz.bg/kriminalni/prestple...ews805039.html
                            Last edited by X_Y; 11.03.2021, 21:39.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение

                              Не знам кой виновен и кой невинен ама на запад като ни гледат простотиите кой ги знае какво си мислят?
                              Теб кво ти пука? Не се ли тревожиш там, на север какво мислят?
                              Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение


                                Производителите не са виновни. Всеки гледа да спечели повече. Това не е грях. Нали е капитализъм, гони се печалбата. Виновните са тези от "пътното", които с НАШИТЕ пари плащат баснословни суми чрез нагласени обществени поръчки и после прибират огромни комисионни от търговците. Говори се, че при ГЕРБ комисионните надвишават 50% от стойността на поръчката, докато при другите са били 10-15%.
                                Ама то се вижда и по пълните с пачки и злато чекмеджета на Първата Мутра.
                                Не знам кой виновен и кой невинен ама на запад като ни гледат простотиите кой ги знае какво си мислят?

                                Коментар

                                Working...
                                X