IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • v_tin
    replied
    Научното списание New Scientist с шокираща статия: „Откритията ни приканват да преразгледаме отвращението си към канибализма“

    Франция залята от дървеници. Светът я къса от подигравки за олимпиадата. Но, кой, КОЙ ѝ е виновен? Е, как? ВИДЕО (kritichno.bg)

    Putin разбира се
    Last edited by v_tin; 02.03.2024, 21:47.

    Напиши коментар:


  • Turbolan
    replied
    Китайците след половин година повтарят политическа совалка по въпроза за магданоза, украинския – Русия, Белгия (фактически ЕС), Полша, Украйна, Германия и Франция.

    Не знам, дали редът е този.
    Интересно е, че в совалката е включено посещение и на Полша.

    https://www.kommersant.ru/doc/6534751

    Напиши коментар:


  • минувач
    replied
    Енгилизите да не ги мислим - водят ни с няколко обиколки.
    По-добре едни пари да вземат сега , отколкото някой ден да го видят на дъното (от "заблуден" дрон)...
    Да му мислим ние с фантомите.

    Напиши коментар:


  • Turbolan
    replied
    Флотът на Н.В. Чарлз Трети ще продава единия от двата си авионосца, новия:

    https://www.dailymail.co.uk/news/art...nce-Wales.html

    Чей, че нещо не разбрах...
    Нали сега Эуропата е под много силна заплаха, ако Ойкрайна падне ("дайте веднага и много оръжие!").

    Как така англчанката си продава основни военно-морски бойни единици??

    ПП. И предават за скрап 30 изтребителя Typhoon 1, изработили само 40% от живота си:
    https://www.dailymail.co.uk/news/art...cks-Putin.html
    Last edited by Turbolan; 01.03.2024, 21:59.

    Напиши коментар:


  • v_tin
    replied
    The American Conservative: Фон дер Лайен води ЕС по опасен път към автократично управление

    Анзлиз на Адриел Касонта, Тhe American Conservative

    Mандатът на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия e пълен със скандали. Пътуването й до Израел, помрачено от дипломатически грешки и противоречия, само подчерта нарастващото недоволство сред дипломатите от ЕС. Дори първият дипломат на ЕС Жозеп Борел се осмели да отправи рядък публичен упрек, поставяйки под въпрос правото на Фон дер Лайен да представлява възгледите на ЕС за външната политика. Подобно открито несъгласие подчертава пукнатините в ръководството на ЕС и ерозията на доверието в способността на Фон дер Лайен да се ориентира в сложността на бързо променящия се свят.

    Става все по-очевидно, че Фон дер Лайен насочва ЕС към опасен път – път, белязан от автокрация, федерализъм и откъсване от демократичните корени, които са в основата на европейския проект. Призракът на неизбран политически елит, който диктува съдбата на страните-членки, надвисва над идеята за обединена Европа, изградена на принципите на сътрудничество и споделен суверенитет.

    Фон дер Лайен е готова да циментира трансформацията на ЕС във военноцентричен гигант, като външната политика се насочва към милитаризация и разходи за отбрана. Амбицията за създаване на единна армия на ЕС се очертава като мощна сила, ускоряваща процеса на федерализация и посягаща допълнително на суверенитета на държавите-членки.

    За първи път през 2021 г. Фон дер Лайен подчерта, че ще има кризи, при които военната сила на ЕС трябва да действа независимо от ООН и НАТО.

    „На място нашите войници работят рамо до рамо с полицаи, адвокати и лекари, с хуманитарни работници и защитници на правата на човека, с учители и инженери“, каза Фон дер Лайен.

    „Но това, от което се нуждаем, е Европейският отбранителен съюз“, заключи тя.

    Фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подписаха споразумение за сътрудничество от 14 точки между ЕС и НАТО през същата година.

    Два сближаващи се фактора направляват тази трансформация: недоволството на европейското население от климатичните политики и изоставянето на Европа от страна на Съединените щати, което тласка ЕС да поеме по-значителна тежест в глобалните борби за власт. Протестите на фермерите и блокадите на трактори подчертават нарастващото разочарование от задаващите се екологични разпоредби, насочени към постигане на климатична неутралност на ЕС до 2050 г. Фон дер Лайен изглежда се адаптира към това недоволство, като дава приоритет на военната мощ пред действията в областта на климата.

    Едновременно с това обръщането на САЩ към Азия, привидно за сдържане на Китай, остави празнина в европейско-американските отношения. Призивът към Европа да продължи украинската прокси война от името на Вашингтон, като инвестира в американско военно оборудване, е промяна на парадигмата. В този нов геополитически пейзаж Фон дер Лайен изглежда готова да замени застъпничеството за климата за военен съюз.

    Идеята за единна външна политика на ЕС е в най-добрия случай фасада. Както Маргарет Тачър проницателно отбеляза: „Европа е създадена от историята. Америка е създадена от философията.“ Разнообразният исторически опит на европейските нации оформя техния външнополитически избор, което прави идеята за монолитна позиция на ЕС по международните въпроси неправдоподобна. Раздорът между страните-членки подчертава присъщото напрежение между националния суверенитет и наднационалните амбиции.

    Въпреки грандиозните стремежи и реторика външната политика на ЕС под ръководството на Фон дер Лайен не успя да донесе стратегически печалби, особено в усилията да отслаби Русия и да разреши конфликта в Украйна, а вместо това почти напълно унищожи европейската икономика.

    Русия беше изправена пред сурови санкции в продължение на две години, които имаха за цел да отслабят икономиката й. Въпреки това страната преживя неочакван растеж, като икономиката й се разшири с 3,6 процента през 2023 година. Този темп на растеж беше по-бърз от този на всички икономики от Г-7. МВФ преразгледа прогнозата си за растежа на БВП на Русия до 2,6% тази година, отбелязвайки увеличение с 1,5 процентни пункта спрямо това, което прогнозира миналия октомври.

    Представянето на Русия като плашило служи като удобен претекст за консолидиране на властта в Брюксел, подкопавайки суверенитета на държавите-членки под прикритието на по-голямо федералистко единство. Демокрацията е само жертва в преследването на по-грандиозна визия, управлявана от кулата от слонова кост в Брюксел, оставяйки европейските граждани почти без глас при определянето на политиката на континента им.

    В смел ход към европейска федерализация в края на миналата година Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент (AFCO) предложи амбициозна промяна на Договора на ЕС. Предложен от съдокладчиците Ги Верхофстад, Свен Симон, Габриеле Бишоф, Даниел Фройнд и Хелмут Шолц, проектът AFCO има за цел да прекрои институционалната рамка на Европейския съюз, като потенциално промени правната му същност.

    Визията на AFCO се корени в Манифеста на Вентотене и Декларацията на Шуман, основополагащи документи на европейския федерализъм. Предложената реформа, разглеждана като отговор на геополитическите предизвикателства и бъдещото разширяване на ЕС, обхваща три ключови теми: рекалибриране на институционалния баланс на ЕС, разширяване на компетенциите на Съюза в жизненоважни области на политиката и засилен надзор на ЕС върху националните политики.

    Фон дер Лайен има за цел да подготви Съюза да поеме повече отговорност във външната политика, сигурността и отбраната, което е една от причините за приемането на промени в договорите.

    Пред лицето на такива предизвикателства рекалибрирането и интроспекцията са от първостепенно значение. Европа стои на кръстопът, борейки се с двойните императиви на единството и многообразието. Президентството на Фон дер Лайен служи като предупредителен разказ, напомняне за опасностите от неконтролирания федерализъм и ерозията на демократичните принципи. Докато континентът се ориентира в сложността на бързо развиващия се геополитически пейзаж, императивът да се поддържа суверенитетът и представителството на държавите-членки не трябва да бъде засенчван от утопични визии за наднационално единство под автократично управление.

    В неотдавнашното си обръщение „За състоянието на Съюза 2023“ Фон дер Лайен стратегически трансформира това, което традиционно е обявяване на законодателния дневен ред, в прелюдия към очакваната от нея кампания за преизбиране през юни 2024 г. Правейки паралели с дългогодишната традиция „Състояние на съюза“ в САЩ, речта на Фон дер Лайен се изместваше от колективното „ние“ към едно по-егоцентрично „аз“.

    Речта разкри амбициите на Фон дер Лайен за втори мандат, с обявяване на нови роли, процедури и назначения, консолидирайки властта за вземане на решения под нейно ръководство. По-специално, създаването на пратеник на ЕС за малките и средните предприятия, който да докладва директно на нея, предизвика опасения за разширяване на демократичния дефицит в рамките на ЕС, като облагодетелства корпоративните интереси пред гласовете на неправителствените организации и групите на гражданското общество.

    Докато Фон дер Лайен търси официално одобрение за втори мандат на конгреса на Европейската народна партия в Букурещ следващия месец, дебатът около нейната легитимност и демократичните принципи в рамките на ЕС продължава да се разгръща.

    Ще се поддаде ли Европа на съблазънта на автокрацията и федералисткия ентусиазъм или ще потвърди ангажимента си към демократичните принципи и суверенното представителство? Отговорът не се крие в коридорите на властта в Брюксел, а в сърцата и умовете на европейските граждани, които притежават реалната власт да решават съдбата на континента. И от тях зависи дали искат Урсула фон дер Лайен да изкара втория мандат и да затвърди позицията си на „американски президент на Европа„, както я нарече Politico.

    Напиши коментар:


  • Turbolan
    replied
    Жозеп Борел, "външният министър" на ЕС: "Ерата на господството на Запада окончателно свърши.
    Досега го знаем само теоретично, без да правим практични изводи от тази нова реалност."
    https://www.eeas.europa.eu/eeas/muni...ical-agenda_en

    Похвално трезво!

    Заключението на изказването: дайте повече и по-бързо оръжие на Украйна!

    Укро-шизофренията продължава!
    Да живей украинизмът!
    Last edited by Turbolan; 27.02.2024, 02:10.

    Напиши коментар:


  • Turbolan
    replied
    Отиващият си холандски премиер Рюте: не може да има ново правителство <в страната>, ако то не поддържа Украйна.
    https://newsfacts.info/v/65da21368fb..._oekra%C3%AFne

    Начи...
    Има политически течения консерватизъм, либерализъм, социализъм, комунизъм и т.н.
    Откога украинизмът се намърда между тях с характерна свиноукраинска наглост?...

    Иначе до кога ще е украинизмът, става все по-ясно: не много дълго.

    В същия материал се казва, че само 10% от европейците допускат, че Ойкрайна може да победи, а 20% смятат, че ще победи Русия.

    Напиши коментар:


  • v_tin
    replied
    „Ако искате да контролирате хората, трябва да контролирате CO2“: евродепутат обясни смисъла на зелената политика на ЕС

    АКТУАЛНО
    11.02.2024
    Автор:Обективно Докато протестите на фермерите бушуват в цяла Европа, недоволни от новата зелена политика на ЕС, холандският евродепутат Роб Рус даде друго обяснение за случващото се.
    Според евродепутата теорията за климатичните промени се прокарва от глобалистки елити в западния свят, за да завземат повече власт и контрол.

    „На децата ни се казва, че не трябва да ядат месо, че климатът е най-важното нещо на света… Те [елитите] вървят срещу семейните ценности. Те са против естествената храна. Те вървят срещу свободата, защото, ако трябва да си купите електрически автомобил, който е почти два пъти по-скъп и хората не могат да си купят, не става въпрос за колата – става въпрос за това, че не можете да отидете никъде и трябва да зависите от обществения транспорт, това отнема свободата“, обясни Рус.

    Той даде пример и с друга, нова политика на ЕС: „Това е и дигитализацията… цифровата идентичност и цифровата валута на централната банка – всичко това е нова форма на комунизъм, на централно планиране, на контрол на хората.“ Всички граждани на ЕС ще имат европейски портфейл за цифрова самоличност за достъп до публични и частни онлайн услуги в цяла Европа, съобщи на сайта си през ноември Еврокомисията. Това означава, че ще пазаруваме и ползваме социалните мрежи с цифрова самоличност.

    „Ако искате да контролирате хората, трябва да контролирате въглеродния диоксид (CO2), защото всичко, което правим в живота, дишаме, живеем, пътуваме, храним се, води до емисии на CO2. И ако можете да контролирате CO2, можете да контролирате хората“, каза Рус.

    По думите му, крайният контрол идва, когато глобалистите свържат цифровите идентичности на хората с цифровата валута на централната банка. „Те казват, че няма да го правят, не първата година, не и втората, но след пет години ще кажат: положението с климата е много зле, трябва да създадем бюджет за климата и за въглеродните емисии и след това ще имаме китаизация“, прогнозира евродепутатът, правейки паралел с дигитализацията в Китай като форма на контрол.

    Напиши коментар:


  • bota156
    replied
    New Hampshire has become the second U.S. state to potentially outlaw the spraying of aerosolized particulate matter into the skies – a phenomenon commonly referred to as “chemtrails.”

    Напиши коментар:


  • v_tin
    replied
    Германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви, че Германия обеднява, тъй като не успява да постигне икономически растеж.

    "Министърът на икономиката казва, че вече не сме конкурентоспособни. Финансовият министър казва, че ставаме все по-бедни, защото нямаме икономически растеж. Ние изоставаме", каза Линднер на събитие, организирано от Bloomberg. "Ако анализът е представен от министъра на икономиката и финансите, за мен е немислимо правителството да не направи никакви изводи", подчерта той.

    Линднер говори само няколко часа след като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие публикува нова прогноза, според която германската икономика ще нарасне само с 0,3% през тази година, а не с 0,6%, както се предполагаше по-рано.

    Германската икономика се намира в сериозна криза. През 2023 г. БВП на страната е намалял с 0,3 % в сравнение с предходната година. Експертите на Федералната статистическа служба на Германия отбелязаха по резултатите от миналата година намаляването на покупателната способност на населението поради ръста на потребителските цени. Според съобщения в медиите много германци са били принудени да правят допълнителни икономии.

    Напиши коментар:


  • v_tin
    replied
    Фермери блокираха магистрали във Франция и изхвърлиха каси с отгледани в чужбина зеленчуци, в опит да накарат правителството в Париж да ги защити от евтин внос, растящи разходи и бюрокрация, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА. Протестите навлязоха във втората си седмица на фона на продължаващите демонстрации и в други части на Европа, включително съседна Германия.

    Земеделските производители заявиха, че протестите, които първоначално започнаха в югозападната част на страната, ще продължат, докато исканията им не бъдат изпълнени. Това е първото голямо предизвикателство за новия премиер на Франция Габриел Атал. Той свика министерска среща, насрочена за утре, която да разгледа въпроса.

    На този фон фермерите използваха бали сено и трактори, за да блокират главните магистрали във Франция. Домати, зеле и карфиол, които според фермерите са внесени от съседни страни, бяха разпръснати по магистрала A7, която свързва Марсилия и Лион.

    В знак на отхвърляне на конкуренцията на чуждестранни фирми, която те често смятат за нелоялна, френските фермери спират и изпразват "чуждестранни камиони, повечето от които са испански, марокански или български" близо до Монтелимар, Югоизточна Франция. Това каза пред Франс прес Сандрин Русен, председателка на Националната федерация на синдикатите на селскостопанските производители (FNSEA) в югоизточния френски департамент Дром.

    Някои земеделски съюзи заплашиха да блокират Париж. Днес десетки трактори се движеха бавно по време на час пик в югозападния край на френската столица.

    Късно снощи Националната федерация на синдикатите на селскостопанските производители във Франция връчи на правителството списък със 100 искания, включително по-добро прилагане на закон, предназначен да защити цените на пазара.

    Синдикатът призова също за продължаване на данъчните облекчения за дизела за селскостопански превозни средства, незабавно изплащане на селскостопански субсидии от ЕС, гаранции за застрахователни изплащания, свързани със здравето и климата, и незабавна помощ за винопроизводителите и фермери, които отглеждат органични продукти.

    Недоволството на фермерите от изкупните цени е особено остро в млечния сектор. Френските търговци на дребно провеждат годишни преговори за цените с доставчици. Правителството иска преговорите да приключат до края на месеца.

    Напиши коментар:


  • Turbolan
    replied
    Кратък обзор от Bloomberg как Европа заменя зависимостта си от руски газ със зависимост от американски и как сега чичко Байдън врътва крана на газта, за да не затопляла Европа климата:

    https://www.bloomberg.com/news/featu...al-gas-exports

    https://archive.is/BblCy
    Last edited by Turbolan; 03.02.2024, 17:56.

    Напиши коментар:


  • Turbolan
    replied
    Зеля упорито продължава да настъпва мотиката в отношенията с Китай.

    Китай изисква от Зеля веднага да премахне от списъка му на "спонсори на войната" китайските компании:
    https://www.reuters.com/world/china-...es-2024-02-01/

    Напиши коментар:


  • Turbolan
    replied
    Мексико иска от САЩ 40 милиарда долара, за да спре (временно) миграцията на южната граница:

    https://thehill.com/latino/4443342-d...s-amlo-cartel/

    И сваляне на американските санкции срещу Куба, които я душат повече от половин век вече.

    Напиши коментар:


  • analog
    replied
    Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

    И коментарите са добри
    Коментарите ми се сториха много по-добри. От статията не научих нищо, предъвкване на всеизвестни факти.

    Нищо ново и в немската психопатология от сто години насам. В момента поне имат извинение - и автомобили вече не им дават да правят.

    Полската трагедия с Туск ми е по-интересна.

    Напиши коментар:

Working...
X