Първоначално изпратено от retro_69
Разгледай мнение
Колкото пъти вляза и засека негов постинг, намирам измислици, манипулации и лъжливи твърдения с неясен произход. Първо обърнах внимание, после казах нещо по-рязко. Не само, че не чете и не реагира, но и задълбава в тази посока без никаква сянка от смущение. Сигурен съм, че такова поведение има някакво специфично наименование, но за съжаление тези отклонения са далеч от познанията ми и не се ангажирам с мнение.
Днешният ден не е изключение.
Първо засичам, че Ориана Фалачи била: "тя, която е била много активен антифашист преди Втората световна война". Какво да каже човек на подобно твърдение?! Самата Ориана с лека самоирония е споделяла пред свои близки, че обстоятелството, че е пренесла няколко бележки, които са били предназначени за съпротивата (лява, апропо), не я прави борец против фашизма. Семейството и е с открито леви убеждения и това слага отпечатък за цял живот. А обстоятелството, че излагат едно 14 годишно дете, тяхното дете, на такъв риск, па било то и към края на войната, говори много за тях.
Продължава за нея: "комунизма ще загине, но ще намери своето спасение в ислямския екстремизъм".
Като визирам и правописните грешки, аз обосновано мога да предположа, че колегата просто си измисля, като прави свободни и произволни компилации между разни известни имена и несъществуващи факти, събития , изказвания. Не е изключено да се основава на "информация от интернет", която приема безкритично.
И въобще, когато се говори за такива невероятни личности в тази много специфична и уязвима професия - хора като Джон Пилджър и Ориана Фалачи, хубаво е да се мери всяка дума.
Ето нещо, което дава доста добра представа за нея, а и е от зрелите години, малко преди да си отиде:
Ориана Фалачи: Интервю със себе си
На същата страница се намира с едър шрифт друго изказване: "Лозунгът на покойния ирански аятолах Хомейни бе: “Смърт на Америка, смърт на Израел, смърт на Съветския съюз!”!
Никак не е трудно да се забележи, че последната страна е просто дописана от нашия изявен колега.
Аз не мога да намеря убедително доказателство, че аятолахът не е включвал СССР в този списък. Вероятно за останалите две страни могат да се намерят обилни доказателства. Какво все пак от беглото ми познание за световна история ме кара да мисля, че това е просто измислица?
Както едната световна сила помогна за премахването на Мосадък, който имаше симпатии към СССР, и инсталирането на шаха Пехлеви, така и другата подпомогна свалянето на шаха и провеждането на ислямската революция. Не е смислено да се предполага, че Хомейни е говорил открито такова нещо за СССР. Последните не бяха държава за пример, но интересът си е интерес. Да не говорим, че година по-късно Саддам започна войната срещу Иран и Съветският съюз беше поставен в ужасното и направо идиотско положение да бъде принуден да търси пътища да подпомага и двете страни. И тогава и по-късно Русия запази добрите си отношения с Иран.
С други думи - давай го по-кротко, при съобразяване на обстоятелствата.
Коментар