Първоначално изпратено от power grid
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политика (архив до 24.08.2016 г.)
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от rover Разгледай мнениеАз мисля, че Левски би застрелял такива като бай Тошо, които искат страната да стане отново чужда провинция, демек република. Или някой оръфляк, който иска Путин да е президент на България (да му е на него президент).
Коментар
-
Първоначално изпратено от kandid Разгледай мнениеЕто какво би казал днес Апостолът ако видеше писанията на тукашните мурзилетки:
Васил Левски: "С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то [1869 г.], единия препоръчан от одеските българи, пък не излезе така. Уловихме няколко шартанлъци и хайде - отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме."
Така че айде, както е казал Левски - кой откъдето е дошъл...
Коментар
-
Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнениеРазбира се!
По-важни са родните червени кордели, които да могат спокойно да се изхождат върху паметта и делото на Левски и З.Стоянов като ги обвиняват за лъжци.
Над 70 години имаха на разположение, симпатична модераторке, за да извадят поне един документ, в който Левски да е биел чело пред манголската напаст, когато можеха да фалшифицират на воля.
П.П. Тогава не успяха, та сега ли? Не очаквам срам от тях - тия са нечовеци
Коментар
-
Първоначално изпратено от X_Y Разгледай мнениеМоля, коментирайте без лични нападки.
По-важни са родните червени кордели, които да могат спокойно да се изхождат върху паметта и делото на Левски и З.Стоянов като ги обвиняват за лъжци.
Над 70 години имаха на разположение, симпатична модераторке, за да извадят поне един документ, в който Левски да е биел чело пред манголската напаст, когато можеха да фалшифицират на воля.
П.П. Тогава не успяха, та сега ли? Не очаквам срам от тях - тия са нечовеци
Коментар
-
Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнениеПрепрочетох си пак внимателно.
Дай Боже! Това е рекъл Апостола.
Смисълът и духът на другото (който ни ...., той ще ни ...) аз бих възприел като: Не ви ща меда, на ви ща жилото!
Е, хора много, мнения много.
Мир Вам!
Бог да пази България!Last edited by X_Y; 30.03.2016, 18:14.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kandid Разгледай мнениеИ за да илюстрирам, ето цялото писмо:
Тия нямат срам пред паметта на Левски, З.Стоянов и БГ президент. Знаят, че са манголски свине ( в никакъв случай българи ) и колкото повече се валят в калта, толкова повече им е гот.
Видя ли някой да се извини досега?! ( риторично )
Коментар
-
Първоначално изпратено от kandid Разгледай мнениеИ за да илюстрирам, ето цялото писмо:
Дай Боже! Това е рекъл Апостола.
Смисълът и духът на другото (който ни ...., той ще ни ...) аз бих възприел като: Не ви ща меда, на ви ща жилото!
Е, хора много, мнения много.
Мир Вам!
Бог да пази България!
Коментар
-
И за да илюстрирам, ето цялото писмо:
За първото, което Вие предлагате и го искате по-скоро, та чрез Н.М.Тошкова да помолите негово високо императорско величество за помощ, за което сте уверени, че и без друго ще помогне. Дай боже да помогне и да подпише барем за нашата република, ако техните републиканци гони и наказва до смърт. Брате, тук за тоя ми предмет да не падате в съмнение, че аз противостоя на мнението Ви. Не, но няма да Ви отговарям, докато са не забележите именно кои са и отде са тамкашните ни родолюбци, които дават глас за тоя най-деликатен и важен предмет, който е като център на всички други наредби. Като се предложи [реши], води и всички други [въпроси] след себе си и сме в ръцете на прегледвача.
Брате, ние не отказваме помощта и от дявола, но имаме си предначертание. Затова и Вие побързайте, както Ви пиша по-горе, та да побързаме и ние към Вас с нашето мнение. Ако ли някой не подпише, както казахме, и останеш ти сам, тогава има пак какво да приказваме.
Сега ида за втория ни предмет, който не е да се реши между теб и мен, а остава за [най]-подирния ден да се реши по вишегласие от БРЦК в България с Вас заедно: зиме или лете?
В първото си писмо дадох мнението си, че трябва зимно време. Като съм убеден твърдо за мене си, пресмятали сме и тук-таме пред няколко още наши по-разумни и [те] са казвали истината тогава, [че зимата] е време. Но ние не смеем да кажем решително, ако да сме убедени, че тогава е спасението ни, защото губи значението си, [тъй като] Централният ни комитет трябва да подпише. В първото си пък писмо, гдето аз изрекох на Вас, е срещу писмото Ви на г-н Йованица Пишмиша в Т.Магуреле, в което излагате да пренесете триста хиляди пушки от Одеса във Влашко, че да премините през лятото за в Балкана. Право ли е да решавате сами, като знаете, че и в Българско се работи? Мисля, не!
Ето сега ми казвате в писмото си, че сте дохождали в разговор с някои си родолюбиви българи и на въпроса Ви отговаряли защо в 67 [1867 г.] и 68-мо [1868 г.] не взеха българите участие с четите? Ето че те си остават глупави на това питане, а българите направиха много хубаво, че не се измамиха подир четите. Обязаността бе не да бунтуват народа, но да свикват от градовете и селата умни хора да им показват как трябва да се приготвят, че като им се даде знак за революция - да бъдат всички готови. Това, брате Филипе, ако си забравил, [то] да им кажеш на горните господиновци. Аз имам и закона в пазвата си от 67-мо [1967 г.]. А и всичките войводи изпълниха ли, както им налагаше законът? То не ни е засега работата да говорим, а искам да докажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пък за тях си щяха да изгубят най-добрите си юнаци, ръцете на кои[то] стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва [нека тегли] България един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то [1869 г.], единия препоръчан от одеските българи, пък не излезе така. Уловихме няколко шартанлъци и хайде - отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.
Брате Филипе, чакам на това писмо отговора Ви, че тогава ще се разберем как и какво ще работим.
Левски до Филип Тотю,
18.04.1871 г.
Коментар
-
Не, говорим си за Апостола, говорим сериозно!
Отношението на Левски към всички империи е еднозначно, все пак основен акцент в доктрината му е демократизма републиканизма (тези елементи, в частност демократизма, са присъщи на доктрините на почти всички национал революционери). Да, това, за което говориш е почти изцяло синтезирано в онова писмо, линк към което дадох по-долу - и за републиката, и за републиканизма и противопоставянето на чийто и да било имперски интереси, но и това, че би приел помощ и от дявола ако би се освободила България. Обаче (т. като и писмото е в отговор на друго, даже на цял епистоларен диалог с Филип Тотю, доста от които не запаземи) отговорът на Апостола на предложението да се търси помощ от Русия е еднозначен - Русия няма да дойде "за черните ни очи", Русия ще дойде за себе си. Много са интересни думите на Апостола, които намекват за подписване на някакво споразумение с руския цар, което да ни гарантира освобождението и създаването на чистата и свята република и подписването на което евентуално би ни защитило срещу имперските амбиции на руския цар. Обаче целият текст (в случая писан от ръката на Апостола) лъха на недоверие - даже да подпишем споразумение с руския цар, пак няма как да ни се гарантира, че последният ще ни освободи, без да ни зароби. А какво друго е това ако не пак същото: Който ни освободи, той ще ни пороби!!! При това обвързано с конкретна велика сила (империя)...
Коментар
-
Първоначално изпратено от kandid Разгледай мнениеНямаме различия във възприемането на Апостола! Съгласен съм с всичко написано (интересно, че се зачетох в едни други твои постове от последните 2-3 дни в друга тема и отново съм съгласен поне на 99% и с написаното там)!
Въпреки това, не смятам, че някой си "взема грях" като дописва Левски, напротив на лице са опити от "другата страна" да присвои и допише Левски (вземи например ДС агента Васил Василев, който откакто направи онзи театър с откраднатите елементи от паметника Левски на практика е приватизирал името на Апостола и дори вече го използва в няколко хибридни кампании - волно или неволно инспирирани от руската агентура у нас - точно Левски (!), с еднозначно и нееднокрантно - не съм съгласен, че Русия и русите са рядка тема в не особено обширното му документално наследство, а и в мемораната литература, изразеното му отношение към руския империализъм). Като казах мемоарна литература, не знам защо ДС-кохортата от псевдоисторичари така скочи срещу цитата на президента - ок, не е писано от ръката на Апостола, но да ги питам тези ДС-историчари, могат ли с открито сърце да вземат грях на душата и да нарекат в прав текст Захарий - лъжец?!!? Искам да видя някоя такава гнида да излезе и да го каже - ей така, Захарий е лъжец!!!
Няма, не искам да коментирам бай Захарий. Кога, къде, какво чул, видял, усетил, разбрал. Смисъл, контекст, връзка, конотация и т.н.
Говорим си с теб за Левски! За Апостола и се надявам, че говорим сериозно!
И за съм чел Левски и никога не ми е идвало наум да го дописвам със съждения за "освободителя - поробител" или "рязане на чепките на довелия смръдливия казашки ботуш".
Гнусните твърдения на Йорданов, за съотвествие на духа, възгледите, вярванията, които давали основание за подобни твърдения са смислово и логически неоправдани.
Апостола си е давал пълна сметка, къде се намираме и какви са възможностите ни.
Никакви илюзии не е имал, че ни трябва помощ, всякаква помощ, огромна помощ. Постоянно говори за това, акцентира, че няма пари, няма готовност, няма подготвени хора, няма опит.
Знаел е, че е държан под око. Включително (да не кажем: най-вече) и от руски агенти! Социалните му възгледи и визията му за България не са били тайна. Ама поради каква идиотска логика да се напъва и да прави баш па Русия свой личен враг, а оттам и враг на България.
Защо точно Русия, апропо? Защого императора на Русия е бил по-кофти пич от кайзера, други императори и кралици и поради тази причина, видите ли, не би виждал никакъв проблем да ни освободи Автро-Унг император (да речем), ама в в никакъв случай да не руския.
Това мое идиотско дописване не става ли?
Йорданов ще успее ли да го зашие и него на бай Захарий?!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
Е хубаво е да си отговориш на въпроса.... но не с отговор на Бай Ганьо прави избори .... ..
Предполагам знаеш и кога е писано това произведение....
Писе, ти да не реши, че цитирам Алеко!?!?!
Да, признавам, че съм заел определена лексика, ама по-скоро от писмата на Апостола, а наш ги оприличил да епонимния герой на Алеко...
Коментар
Коментар