IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 24.08.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts


  • ПОТОМЦИТЕ НА БАБА ТОНКА И „НАРОДНИЯТ” СЪД



    Колкото и парадоксално да звучи: зловещите събития от 9 септември 1944 година унищожават само за 24 часа един дом, събиран повече от сто години, дом на светли личности – потомците на легендарната българска майка- героиня от Русе, които стават жертва на изстъпленията комунистическите лумпени, чиито потомци ни управляват днес.

    Книгата на известната русенската историчка и демократка Веселина Антонова е изградена върху разказа на правнучката на Баба Тонка – Лиляна Балканска и на малко познати ценни архивни материали, които е използвала и коментирала умно и задълбочено авторката.

    През май 2000 година в София – по идея на Веселина Антонова бе организирана голяма изложба под надслов „Потомците на Баба Тонка и „народния съд”. В нея за първи път чрез снимки, документи и картини, събрани от различни фондохранилища, бе проследена двувековната житейска съдба на прочутите български родове Обретенови, Просеничкови и Балкански от средата на 18 век до наши дни. Част от живота на Обретенови е позната на българската културна общественост – това е участието на Баба Тонка и на нейните синове и дъщери в национално- освободителното движение. Но през годините на комунизма съдбата на другите й наследници беше премълчавана. За нея разказва Лиляна Просеничкова- Балканска. Една красива, смела и умна жена, съхранила своя дух и достойнство, въпреки преживения ужас.
    Предлагам ви откъс от предговора към книгата:

    „На 2 срещу 3 ноември 1944 г. внучката на Баба Тонка – Тонка Просеничкова и съпругът й директорът на Мъжката гимназия „Княз Борис Първи” в Русе, Нико Просеничков, са застреляни, според най- широко разпространената версия, с десетки русенски граждани на полянката в местността Балюв дол между селата Щръклево и Нисово. Досега не са намерени официални документи, участници или очевидци, които да потвърдят, че са ги разпознали там. Местни овчари, след махането на милиционерската охрана, са посетили лобното място на нощната стрелба и са видели кървавите следи по земята и следите от куршуми по дърветата. Дни по- късно подивели кучета разровили пръстта на масовия гроб и оставили след себе си разпилени части от човешки тела и кървави дрехи. единствената цяла вещ, която овчарите намерили и прибрали, била мъжка кадифена жилетка, закачена на клон преди разстрела.

    От преживения ужас дъщерята на Просеничкови Милкана заболяла от менингит и след кратко боледуване умира на 1 февруари 1945. Другата им дъщеря, Лиляна, още ученичка в Девическата гимназия, носеща името на баба й, е изпратена в концлагер. По – късно Втори състав на Русенския „народен съд” по второто дело с председател Димитър Цонев и членове Момчо Крумов, Дачо Войнов, Нено Илиев и Цоню Цоневски на заседание от 30 март 1945 осъжда на смърт, конфискация на три четвърти от имота и 50 000 лв глоба „Нико Просеничков, бивш гимназиален директор, сега в неизвестност/!/, загдето писал статии в ежедневника „Русенска поща” със съдържания, които раздухвали велико- българския шовинизъм на гражданите, унищожавали престижа на съюзените народи и възвисявали качествата на националсоциализма, насърчавали борбата срещу прогресивните елементи... като с тези свои действия и писания, допринесъл дейно и съществено за извършване и провеждане на противонародна политика от ръководните лица на България...”

    / Разбира се, истината е съвсем друга – съпругът на внучката на Баба Тонка, Нико Просеничков е сред най- уважаваните и обичани русенци. Истински интелектуалец, българин- патриот, дълбоко уважаван и обичан от своите съграждани, изключително честен и принципен и заради това станал трън в очите на некадърни и нечестни люде, които унищожиха страната ни след злокобния Девети – б.м. О.Ст. /

    Съдебно дело и присъда за евентуални „противодържавни и противонародни престъпления” на съпругата му
    Тонка Обретенова Просеничкова всъщност няма. Тя е просто разстреляна, тъй като станала свидетел на масовото убийство на русенски граждани в местността Балюв дол...”

    Убитите русенци само около злощастния Девети са повече от стотина. И това част от елита на града. Със или без съд. Ако техният съд можеше да се нарече с тази дума. Сред тях е и братът на моят дядо, известният в цяла България, учен - агроном, журналист и издател Христо Стамболиев. През 30-те и 40-те години той списва първото и най- популярното у нас месечно списание за агрокултура „Модерно земеделие”. Главорезите от т. нар. „народен съд” го осъждат на смърт защото бил „пропагандирал” тогава постиженията на... германската агрономическа наука! А тя, макар и наука, била фашистка...

    Предполагам, че ако не беше починал през октомври 1939 синът на Баба Тонка, достойният българин и революционер Никола Обретенов, комунистите щяха да убият и него. За да заграбят властта, която са заграбили и не искат да оставят и днес.


    Огнян СТАМБОЛИЕВ
    The strongest stand last.

    Коментар


    • Когато Сталин и Хитлер бяха съюзници
      The strongest stand last.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Grosss
        За дамите специялни екстри в местнатия шубрак .
        с две ръце и три крака съм за
        Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

        Коментар


        • Днес, 23 август 2016 г., се навършват 77 години от подписването на Договора за ненападение между нацистка Германия и СССР през 1939 г., известен като Пакта Молотов-Рибентроп. Документът е подписан в Москва от народния комисар на външните работи Вячеслав Молотов и министъра на външните работи Йоахим фон Рибентроп. На подписването присъства съветския лидер Йосиф Сталин. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени зони на политическо и териториално преразпределение, като на практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война, чието началото е поставено с нахлуването в Полша през септември същата година. На днешния ден Европа почита паметта на жертвите на тоталитарните режими.
          The strongest stand last.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от markoci Разгледай мнение
            Направо следващия път да им връчват служебно всички медали и да се приключва.
            Какви проби за допинг какви пет лева ...... великите църни хора не подлежат на контрол.
            Горе-доле, натам отиват нещата...
            Ш се "състезават" само кравари, англичани и тук-там некой австралиец... (друге не им трябват.. пречат...)
            виж, че забраниха на германците (Билд) дори да напише Русия в класирането по медали..
            тия същите германци, дето вече офицялно им се препоръчва да се запасяват с храна и вода...
            Първоначално изпратено от markoci Разгледай мнение
            И дан забравя:
            Долу комунистите , те са виновни за всичко , вкл. състоянието на здравната ни система.....
            много ясно..
            ДОЛО
            Last edited by Колчо Слепеца; 23.08.2016, 09:30.
            Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

            Коментар


            • Руснаците строят десетки подземни бункери. Според сътрудници на Пентагона Москва се готви за ядрена война

              http://www.desant.net/show-news/36650/

              П.П. Окопават се манголчетата. Копат яко

              Коментар


              • Syrian jets flying close to US Special Forces 'encouraged to leave' by F-22s

                http://www.businessinsider.de/syrian...16-8?r=US&IR=T
                ...
                Рашистите подвиха опашки от два раптора и без да чуят “you really ought to go home”
                Yeah

                Коментар


                • Първоначално изпратено от kandid Разгледай мнение
                  А пачему ви натириха от иранската авиобаза след само 6 дни?
                  - И кого са "натирили"?

                  Коментар


                  • А пачему ви натириха от иранската авиобаза след само 6 дни?

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от KrumE Разгледай мнение


                      Коментар




                      • Коментар


                        • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                          доноси има ,доносници нема, те са родолюбиви българи и така от предаването на Левски от поп кръстю......... сега имаше един голям родолюбец , с доноса си спрямо ирина бокова...
                          Това изпълнение срещу Бокова беше наистина много гнусна история ....... но то затова в народния си фолклор имаме виц за Българския казан в Ада. Дето само до Българския казан нямало дявол пазач, щото а някои успее да се надигне нагоре другите веднага до дръпвали обратно в казана.....
                          Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от markoci Разгледай мнение
                            тук доносници....
                            доноси има ,доносници нема, те са родолюбиви българи и така от предаването на Левски от поп кръстю......... сега имаше един голям родолюбец , с доноса си спрямо ирина бокова...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

                              аз се самосезирам само от дъщеря ми и то когато и потребват некой леф.......
                              Не знам за какво става въпрос но общинската администрация требва да има контрол по въпроса в лицето на общинския съвет а ако е замесен данъчен , може и да се намеся да прегледат делата му, но по доноси не се работи....
                              доносници дал господ в достатъчно количество
                              Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
                                A, монти,


                                Монте, тук се изнесоха данни, за един общински съветник който изпразва общинската каса, нема ли да се самосезираш и да свършиш малко работа по въпроса?

                                аз се самосезирам само от дъщеря ми и то когато и потребват некой леф.......
                                Не знам за какво става въпрос но общинската администрация требва да има контрол по въпроса в лицето на общинския съвет а ако е замесен данъчен , може и да се намеся да прегледат делата му, но по доноси не се работи....

                                Коментар

                                Working...
                                X