Първоначално изпратено от mathematician
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Русия (2)
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениее това вече са хипотези.....пък можеше дядо ти да го намушка овена и семейството му да мизерува..... мисълта ми е че на тая тема сериозен диалог няма как да се води.....да вероятно някои щяха са да по добре, други по зле ...но всичко е в областта на преливането от пусто в празно.
п.п.
И дядо ми е бил овчар , при колективизацията е набил партийния секретар и е лежал година в Белене. Помня го смътно , но не съм забелязал да е псувал комунистите, мисля че беше признал че са били прави.Това не е попречило на дъщеря му, моята майка да стане член на БКП и до сега да вярва че това е бил правилния път за развитие на държавата .....
Фирмата за която работя в момента е създадена 1909г.
Хайде, българските щяха да са с 20-30-40 години по-късно, но съм сигурен, че щеше да ги има.
А за мнението, на старите хора, че социализма е бил правилният път, няма как да ги съдя - they don't know better - на български, в случая, може би е - не можеш да видиш невежия, за невежеството му натрапено от системата.
Някои щяха да са по-добре, други по-зле - да, но твърдо смятам, че общата картинка щеше да е много по-добре. Няма как просто, да градиш бизнес с 50-60-80 години и да не си добре.#dagoduhatbednite
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение100% съм съгласен по тоя пункт.
Както я е подкарала държавата след още 10-15 години движение в без посока в нищото , хората ще ругаят демокрацията и ще искат промяна както в края на соца.
Коментар
-
Днес гледах една сравнителна статистика за дълга по държави и цитирам по памет.
Сащ 18 трильона,Европа 40 трильона от които Англия 10 трильона,Франция 5тр,
Германия 5 тр ,Италия 2,5 тр,Люксембург 3 трильона и Испания и Португалия и Белгия
и кой ли още не до 40 тр.Спрямо БВП няма дълг под 100 процента,най -тежкият случай
е Люксембург 3000 процента от БВП.Общият сумарен дълг на страните от БРИГС е
3 тр,като на Бразилия дълга е 15 процента от БВП,на Русия 22,на Китай 40 и т.н
Сумарният дълг на Австралия и Канада е 3 тр.Разбира се това са само цифри,но
дават повод за размисъл.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнениеНе, че не сте прав, но ползвате понятия, които са твърде идеализирани и по учебник. Ами ако имаш заем или семейството ти разчита на теб да покриваш сметките, как ще си смениш работа, ако не си сигурен дали по време на криза новият ти работодател ще оцелее. Или как ще заделиш средства да е усъвършенстваш.
По-важното, което имах предвид е, че и много големите корпорации с гръмки имена и добра репутация не са панацея. Имат възможност да се възползват от някаква ситуация - слаб пазар на труда или капитала и го правят, щото тука ядем буквално доматите с колците. А същото не биха си позволили да сторят в собствената си държава.
При това големите рядко плащат големи пари - обикновено държат средно ниво - но това е друга тема.
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение100% съм съгласен по тоя пункт.
Както я е подкарала държавата след още 10-15 години движение в без посока в нищото , хората ще ругаят демокрацията и ще искат промяна както в края на соца.
Накрая ще стане като в Гърция - ще изберат някои популист и той ще закрие държавата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнениеДа, лошо е че го има тоя момент с не много коректни работодатели. Но поне е хубаво, защото знаеш, че всичко зависи от теб - ако не те оценяват - отиваш там къдете ще те оценят. Ако пък няма какво да оценят - вземаш се в ръце и си повишаваш квалификацията. Въобще да знаеш, че съдбата ти е в твой ръце, според ме само по себе си е двигател на ръстеж.
По-важното, което имах предвид е, че и много големите корпорации с гръмки имена и добра репутация не са панацея. Имат възможност да се възползват от някаква ситуация - слаб пазар на труда или капитала и го правят, щото тука ядем буквално доматите с колците. А същото не биха си позволили да сторят в собствената си държава.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнениеНай-неприятното е, че демократичните ценности почнаха да звучат като лозунгите за светлото комунистическо бъдеще - твърде имагинерни и твърде нереални.
Както я е подкарала държавата след още 10-15 години движение в без посока в нищото , хората ще ругаят демокрацията и ще искат промяна както в края на соца.Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
е това вече са хипотези.....пък можеше дядо ти да го намушка овена и семейството му да мизерува..... мисълта ми е че на тая тема сериозен диалог няма как да се води.....да вероятно някои щяха са да по добре, други по зле ...но всичко е в областта на преливането от пусто в празно.
п.п.
И дядо ми е бил овчар , при колективизацията е набил партийния секретар и е лежал година в Белене. Помня го смътно , но не съм забелязал да е псувал комунистите, мисля че беше признал че са били прави.Това не е попречило на дъщеря му, моята майка да стане член на БКП и до сега да вярва че това е бил правилния път за развитие на държавата .....Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнениеами не е работил както трябва и затова е паднал. И много хубаво, че така стана.
Обаче има и друг момент. Ето вие работите в Дания, държавата с най-високи заплати в Европа. Аз пък работих в датска компания в България доста години. В никакъв случай не плащаха най-високите заплати в бранша, в който оперират, не говоря в страната. Не плащаха лошо в никакъв случай, но в крайна сметка искам да кажа, че винаги има друга гледна точка.#dagoduhatbednite
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеВ соца дистваха един правила в капитализма други.
Ония хора навремето , нашите бащи или деди са го правили да си действа в онези условия и системата си е действала.
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениеВ соца дистваха един правила в капитализма други.
Ония хора навремето , нашите бащи или деди са го правили да си действа в онези условия и системата си е действала.
След промяна на условията , вероятно отговорността е била на съвременните хора да го адаптират , изменят , или пък заменят с друго така че системите да продължат да си действат .....не ели така ? В момента се получава че за нашите си съвременни неуспехи виним някакви хора от миналото , които е нямало как да знаят че соца ще падне....
След като личната инициатива е била убивана и потъпквана в продължение на 50 години, няма как да е иначе.
И един личен пример - прадядо ми, заедно с комшията от селото - са имали 150 овце в последните години преди края. Естествено те не са започнали с 150 овце, а са започнали с 5-10 и така постепенно се е разраствал "бизнеса". Можеш да кажеш, че тея хора буквално са били бизнесмени, за времето си - знаели са какво да произведът, къде да продават и т.н.
Идват едни червени и вземат всичко. След това синът му, дефакто дядо ми става един прост работник в предприятие. Айде не толкова прост, нещо като "счетоводител", ама какви счетоводители онова време.. Все таз.. Та Дядо ми не е имало от къде да знае какво да прави след падането на социализма, просто защото цялата лична инициатива е била убита и мозъка закърнява...
В един алтернативен сценарии - ако не се беше случил тоя апокалипсис - можеше бизнеса да се разрастне, от 200 овце да станат 500, сега дори 1000 и с моето образование да ръководя смейния бизнес. Ето ти една фирма, много работни места и Видин нямаше да е на това дередже, което е сега.
Айде, за да не кажеш, че ме е яд на изгубени пари навремето - дори моя прадядо да беше фалирал, щеше друг да вземе овцете, и друг щеше да развие бизнеса и отново щеше да има работни места и работещ бизнес с традиции.
пс. имам дори познати на които прадядовците са били големи акционери в нещо като банка (не знам с подробности, как точно е работела "банката"), но сега можеше тея ми познати да са 3-то поколение банкери, а не банкерите да са .. Кюлев и компания..
пс2. Имало е и хора с свинеферми, занаятчииници, малки фабрики и какво ли още не.Last edited by vankata23; 15.03.2015, 19:07.#dagoduhatbednite
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнениеНе, идеята ми беше - ако социализма е работе - защо е паднал?
пс. Можеш се избършеш с тоалетна хартия и със столевка. И двете работят, но това далеч не значи, че си заслужава..
След промяна на условията , вероятно отговорността е била на съвременните хора да го адаптират , изменят , или пък заменят с друго така че системите да продължат да си действат .....не ели така ? В момента се получава че за нашите си съвременни неуспехи виним някакви хора от миналото , които е нямало как да знаят че соца ще падне....Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Коментар
-
Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнениеАко е работел - защо е паднал?
Обаче има и друг момент. Ето вие работите в Дания, държавата с най-високи заплати в Европа. Аз пък работих в датска компания в България доста години. В никакъв случай не плащаха най-високите заплати в бранша, в който оперират, не говоря в страната. Не плащаха лошо в никакъв случай, но в крайна сметка искам да кажа, че винаги има друга гледна точка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от markov Разгледай мнениецеленонасочено бягаш от темата кво всъщност постигнахме през демокрацияка:
Направи си сравнение къде беше БГ държавата през 1990 и къде е 2015 , след 25 години демокрация.
Виж колко падна населението, колко изпростя и загуби всякакви ценности, виж къде е промишленото производство и къде сме по индекса на човешкото развитие в момента ....отговора е лесен. За съжаление държавата не се разви в очакваната посока .......всъщност се полуразпадна през тези години. Виновни били комунистите, че ако са само те що не се разпадна пред 1970 или 1980 като бяха на власт ами след падането им .....
Не паднаха от власт както показах, а си останаха. Смениха си името на партията и си останаха същите! Но просто след като ссср фалира, се оказа по-доходно за тях да преминат във вражеския лагер, да строят демокрация. Със пълен достъп до финансите на страната, с безконтролна възможност да се разпореждат както намерят за добре с тях. Те, същите комунисти отпреди '90.
А седесарите бяха в пълни с агенти на ДС, но по-голямата част от тях бяха просто идеалисти, несблъсквали се с реално управление. Всъщност до края си СДС беше насочвано/командвано от същите тея ченгета-кагебейци.
Но повече не ми се занимава да убеждавам когото в каквото и да било. Очевидно е че същата червена пропаганда успя да внуши на по-доверчивите и по-глупави наши съграждани че ето на - СДС било разбило държавата.
Радвам се обаче че младите никак не можете да излъжете, и резултатите се виждат. Последните бяха на изборите есента.Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
Коментар