IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Русия (2)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Русия е изтеглила 351 млрд. долара от Великобритания

Коментар

• Автопробег, посвященный Дню Победы. ФОТОрепортаж

Last edited by barbaron; 04.05.2015, 21:42.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
        Доне я вместо да се занимаваш с Русия разкажи кой го тресе параноята?Кой смята всеки непознат за терорист?Кой убива деца на детски площадки защото си играят на войници?Кой убива психично болни хора в гръб?Кой иска биометрични данни?
        Аз пък смятам, че Дона е написал нещо много важно и с 90 % от тезите му съм съгласен. Доколкото разбирам публикуваното не е създадено за този форум. Въпреки това той изгражда една сериозна теза и излага аргументирани доводи за вижданията си. Прав е човека, че много от т.н. русофоби и русофили, включително тук, само лаят някакви лозунги и наблягат на фобията.
        С написаното от Дон Карлос, русофилите могат да изходят какви са им позициите и колко смешно звучат твърденията на някои взели се на сериозно форумци, че руснаците били варвари и монголи. Ами много ми е интересно да видя нещо подобно написано от русофобите и с него да обяснят защо са русофоби и дали всъщност не са едни американофили, които просто си плюят по всичко руско, защото така е модерно в техните очи. Дори и да греша, поне ще имаме едни ясно изградени тези и ще може да се води истинска дискусия, а не плюене. Така няма да си губим времето в безсмислени заяждания като в детската градина, нещо от сорта "моят батко е по-голям и ще те набие и теб, и кака ти".

Коментар

• Поклон пред въздушните палци.....

пп Доне, часта за руската култура за втори път я "доразвиваш" ....Но няма да издребнявам....

Коментар

• Първоначално изпратено от Дон Карлос Разгледай мнение
            /продължение/

И ако засегнах този въпрос, то е по две причини:
            1. Да аргументирам по-добре своето русофилство, изхождайки от старата истина, че изкуството е отражение на душевността и духовната същност на една нация.
            2. Да попитам повечето от форумните, а и останалите русофили, колко пъти казаха добра дума за обикновения руснак, колко пъти изказаха възхищение или дори само одобрение на руската култура, конкретен творец или произведение? Много малко. Някои - дори никак.
            Разбира се, нямам нито време, нито възможност да следя всичко написано, може някой да е надвишил "лимита" и ако е така, моля да приеме извинението ми.
            Но аз говоря не за русофилите по рождение, а за конкретна категория "русофили", тези, които си въобразяват, че са русофили. А на практика са Путинофили и Сталинофили. Те не обичат руския народ и неговото изкуство и култура, неговата душевност. Те обичат предано и безпределно руските тирани, войната, силата на руското оръжие, катюшите, унищожението, предстоящото изтриване от лицето на Земята на "Пиндостан". Без да си дават сметка, че такова не може да има. Защото от лицето на Земята ще бъде изтрито цялото човечество. Но убеден съм, нашите "русофили" ще умрат щастливи.
            Много отдавна, в една своя реч Сталин формулира своята доктрина за "мира" и войната. Кратко и ясно, със следните думи:

“Нашата политика за мир и сигурност е същевременно и политика за подготовка за война. Няма отбрана без нападение. Армията трябва да бъде обучавана в духа на нападението. Ние трябва да сме готови за война...".

Путин не е по-различен. Безцеремонната анексия на чужди територии през 21 век говори сама за себе си. Само че, този брутален акт направи нашите "русофили" във висша степен щастливи. Тъжно.
            Време е да поясня защо поставям думата русофили в кавички. Това е само когато се отнася до Сталино-Путинофилите.
            Навремето Сталин мразеше всички, освен себе си, мразеше и руския народ . И го избиваше. Никой държавник, който обича народа си не посяга на него.
            Параноята на Сталин го караше да подозира всеки и всички и да избива тези, които подозира, че искат да го убият и да седнат на стола му. Така се роди митът за врага с партиен билет. За съжаление нашите комунисти се оказаха добри ученици /вж. скорошния конфликт БСП - Драгомир Стойнев/. По гореизброените причини класифицирането на Сталин като русофоб е неизбежно и то едва ли може да бъде оспорено от който и да е разумен човек.
            Путин не е по-различен, може би е малко по-хитър и по-притворен от Сталин. Но и него го тресе жестока параноя и страх. Апропо, може ли някой да си припомни колко са избитите руски журналисти? Над 300 за десет години /2001 -2010 г./ А след 2010 година? И колко от тях не са били съгласни с политиката на Кремъл?

http://btvnovinite.bg/article/153945...setiletie.html

Ето защо поставям русофили в кавички. Защото т.н. русофили, са чиста проба русофоби. Защото и те, подобно на кумирите си Сталин и Путин, мразят руския народ. В противен случай не биха могли да обичат Сталин и Путин. Войната. Оръжието. Мечтите за унищожението на САЩ. На Европа. Те поставят всичко това над България, дори са готови да я жертват, ако Путин така иска. Това се нарича национално предателство. За жалост, между тях има и български офицери, които са се клели във вярност към Родината.

А аз съм русофил. И се гордея с това. Нямам никакво основание да мразя обикновените руснаци, които нищо лошо не са ми сторили. Харесвам тяхната широка душевност, защото я познавам отблизо. Защото е въплатена в необятното творчество на този народ. И забележете - това не ми пречи ни най-малко да се възхищавам и на французи, англичани, американци, германци, японци - на всички, които заслужават това. Според мене. Да, да не забравя да подчертая още веднаж - ненавиждам Путин и Сталин. Това е което ме отличава от "русофилите" за които стана дума по-горе. Те обичат Путин, обичат Сталин и мразят всички останали, вкл. руския народ.
            Поне така изглежда отстрани.

ПП. Докато пишех този материал, почина Мая Плисецкая.
            Поклон!
            Относително казваш ,добър "матриал" са.Те ,обикновените!!!Не верувам!!!

Коментар

• Доне я вместо да се занимаваш с Русия разкажи кой го тресе параноята?Кой смята всеки непознат за терорист?Кой убива деца на детски площадки защото си играят на войници?Кой убива психично болни хора в гръб?Кой иска биометрични данни?
              Last edited by X_Y; 04.05.2015, 21:05.

Коментар

• Русофили и русофоби /продължение/

/продължение/

И ако засегнах този въпрос, то е по две причини:
                1. Да аргументирам по-добре своето русофилство, изхождайки от старата истина, че изкуството е отражение на душевността и духовната същност на една нация.
                2. Да попитам повечето от форумните, а и останалите русофили, колко пъти казаха добра дума за обикновения руснак, колко пъти изказаха възхищение или дори само одобрение на руската култура, конкретен творец или произведение? Много малко. Някои - дори никак.
                Разбира се, нямам нито време, нито възможност да следя всичко написано, може някой да е надвишил "лимита" и ако е така, моля да приеме извинението ми.
                Но аз говоря не за русофилите по рождение, а за конкретна категория "русофили", тези, които си въобразяват, че са русофили. А на практика са Путинофили и Сталинофили. Те не обичат руския народ и неговото изкуство и култура, неговата душевност. Те обичат предано и безпределно руските тирани, войната, силата на руското оръжие, катюшите, унищожението, предстоящото изтриване от лицето на Земята на "Пиндостан". Без да си дават сметка, че такова не може да има. Защото от лицето на Земята ще бъде изтрито цялото човечество. Но убеден съм, нашите "русофили" ще умрат щастливи.
                Много отдавна, в една своя реч Сталин формулира своята доктрина за "мира" и войната. Кратко и ясно, със следните думи:

“Нашата политика за мир и сигурност е същевременно и политика за подготовка за война. Няма отбрана без нападение. Армията трябва да бъде обучавана в духа на нападението. Ние трябва да сме готови за война...".

Путин не е по-различен. Безцеремонната анексия на чужди територии през 21 век говори сама за себе си. Само че, този брутален акт направи нашите "русофили" във висша степен щастливи. Тъжно.
                Време е да поясня защо поставям думата русофили в кавички. Това е само когато се отнася до Сталино-Путинофилите.
                Навремето Сталин мразеше всички, освен себе си, мразеше и руския народ . И го избиваше. Никой държавник, който обича народа си не посяга на него.
                Параноята на Сталин го караше да подозира всеки и всички и да избива тези, които подозира, че искат да го убият и да седнат на стола му. Така се роди митът за врага с партиен билет. За съжаление нашите комунисти се оказаха добри ученици /вж. скорошния конфликт БСП - Драгомир Стойнев/. По гореизброените причини класифицирането на Сталин като русофоб е неизбежно и то едва ли може да бъде оспорено от който и да е разумен човек.
                Путин не е по-различен, може би е малко по-хитър и по-притворен от Сталин. Но и него го тресе жестока параноя и страх. Апропо, може ли някой да си припомни колко са избитите руски журналисти? Над 300 за десет години /2001 -2010 г./ А след 2010 година? И колко от тях не са били съгласни с политиката на Кремъл?

http://btvnovinite.bg/article/153945...setiletie.html

Ето защо поставям русофили в кавички. Защото т.н. русофили, са чиста проба русофоби. Защото и те, подобно на кумирите си Сталин и Путин, мразят руския народ. В противен случай не биха могли да обичат Сталин и Путин. Войната. Оръжието. Мечтите за унищожението на САЩ. На Европа. Те поставят всичко това над България, дори са готови да я жертват, ако Путин така иска. Това се нарича национално предателство. За жалост, между тях има и български офицери, които са се клели във вярност към Родината.

А аз съм русофил. И се гордея с това. Нямам никакво основание да мразя обикновените руснаци, които нищо лошо не са ми сторили. Харесвам тяхната широка душевност, защото я познавам отблизо. Защото е въплатена в необятното творчество на този народ. И забележете - това не ми пречи ни най-малко да се възхищавам и на французи, англичани, американци, германци, японци - на всички, които заслужават това. Според мене. Да, да не забравя да подчертая още веднаж - ненавиждам Путин и Сталин. Това е което ме отличава от "русофилите" за които стана дума по-горе. Те обичат Путин, обичат Сталин и мразят всички останали, вкл. руския народ.
                Поне така изглежда отстрани.

ПП. Докато пишех този материал, почина Мая Плисецкая.
                Поклон!

Коментар

• Русофили и русофоби

Темата за русофилите и русофобите е стара, много стара. Достатъчно е да си припомним какво е писал Любен Каравелов, за да се убедим в това.Не може да не направи впечатление, че дори и в онова далечно минало споровете между двете враждуващи групи са се водили къде-къде по-цивилизовано.
                  Днес тази вражда добива нови измерения - не се водят спорове, а се излива злоба. И лошотия. На преден план излизат някои не дотам лицеприятни личностни характеристики на българското племе. Няма доводи, няма факти, няма осмисляне на споровете, има бруталност, стремеж към налагане на мнението като "от последна инстанция", дори заплахи.
                  Аз мисля, че огромното мнозинство от българите са русофили. Затова няма да говоря за русофобите.
                  Но най-напред ще говоря за себе си, за да не бъда обвиняван сетне в някои грехове, които дори и не съм сънувал. Аз също съм русофил.
                  Но аз ненавиждам:
                  1. Руската имперска завоевателна политика. Достатъчно съм писал по този въпрос.
                  2. Съветския империализъм и военолюбие, въпреки маскировката, че "се борим за мир". Ненавиждам разпалването на Втората световна война, която без Сталин нямаше да се състои. Само Хитлер не бе достатъчен. Ненавиждам СССР, затова, че на 5 септ. 1944 г. обяви една вероломна и крайно ненужна война на моята България. Война, която удиви целия цивилизован свят. Ненавиждам същия този СССР, който за времето от 1917 до 1989 година нито за един ден не излезе от състоянието на война. И който за това време води 60 /шестдесет/ войни, почти всичките завоевателни.
                  2. Ненавиждам Ленин, който през октомври 1917 г. свали с преврат законното социалистическо правителство на Керенски и това по-късно бе наречено октомврийска революция, при това велика. Следствие на този преврат и последвалите войни, в една огромна територия беше установена властта на дивия азиатски и средновековен феодален комунизъм. Дори и Маркс и Енгелс предупреждават в своите трудове, че комунизмът може да победи само в развити страни.
                  3. Ненавиждам Сталин, защото е един от двамата виновници за Втората световна война, която избухна през 1939 година с подялбата на Полша от Германия и СССР.
                  Защото изби без съд и присъда 40 милиона руснаци /Хитлер успя да избие двойно по малко - 20 милиона/. Защото непосредствено преди войната нареди да бъдат ликвидирани най-кадърните офицери от армията, обезглави я и с това постави на карта Русия. Германците с лекота окупираха Ленинград, превзеха Киев, стигнаха до подстъпите към Москва. Само героизмът на руския народ спаси Русия.
                  4. Ненавиждам Хрушчов. И какво друго може да се каже за човек, който в ООН събува обувката си и удря с нея. Хрушчов беше този, който развенча култа към личността на Сталин. Но само след няколко години обаче, се появи документален филм "Нашият Никита Сергеевич". Нямам какво да добавя. Лицемерие.
                  5. Ненавиждам Брежнев. Той дори не подлежи на мнение.
                  6. Ненавиждам Горбачов. За много неща. Но най-много за това, че с негова благословия Луканов и кликата му извършиха преврата на 10 ноември 1989 г. и съсипаха нашата България.
                  7. И така стигнахме до Путин. Много го ненавиждам. Това е един опасен човек. Много опасен, защото е луд комплексар. Не намирам особена разлика между него и севернокорееца. Путин наистина е в състояние да подпали света. Човек, който непрекъснато дрънка оръжие, който се хвали за колко часа може да унищожи "врага"...не, благодаря. Голямата ми надежда е, че руският народ няма да го търпи дълго. Или че ще му се спука жлъчката, като на повечето зли хора. След което, нека никой не се съмнява в това, той също ще бъде потъпкан и газен като своите предшественици и ще бъде изхвърлен на бунището на историята.
                  И въпреки всичко аз съм русофил.
                  Не мога да не питая най-добри чувства към обикновените руснаци, защото ги познавам отблизо отпреди почти половин век. За сегашните руснаци нищо не зная, просто нямам и не съм имал никакви контакти с тях. Но ми се струва, че те не са много по-различни от съвременните българи. За жалост.
                  И как да не уважавам руснаците, след като съм бил жив свидетел на следното. Февруари 1966 година. Нощ. Кучешки студ. Москва, недалече от Червения площад и хотел Россия. На стоянка за таксита се е извила дълга опашка от чакащи хора, навярно над сто души. Застанали са по двама и чинно чакат. Когато дойде такси, се качва този или тези, които са на ред. Никому не минава дори мисъл да пререди другите. Въпреки, че има мъжаги с вид на сибирски мечки, които с лекота биха изблъскали всички и биха ги прередили. Тогава си дадох сметка за изключителната дисциплина на този народ. Тогава проумях, защо Русия успя да спечели една почти загубена война, загубена, поради неадекватното поведение на „генералисимуса”, особено в първата й фаза. Спечели я заради изключителната дисциплина и силния дух на своя народ, който се биеше не в името на Сталин и партията, както проповядваха „отгоре” Не. Руснаците се сражаваха, за да не загасне родното огнище, най-простичко казано. Далече съм от мисълта да омаловажавам приноса на съюзниците или заслугите на народите от съюзните републики, напротив. Но няма защо да се лъжем, цялата тежест на войната изнесе на плещите си руският народ. Въпреки глада, въпреки Сталин, въпреки липсата на оръжие, боеорипаси и военна техника, въпреки мизерията. Затова – Поклон!
                  Но това е не само народ войник. Това е народ творец. По мое мнение руските композитори, писатели, изпълнители, руските творци във всички области на изкуството са ненадминати.
                  Само Могучая кучка – Бородин, Римски-Корсаков, Мусоргски, Балакирев и по-малко известния Цезар Кюи да имаше Русия, пак щеше да бъде с ненадминати композитори. Но тя има още Глинка, Шостакович, Прокофиев, Глазунов, Рахманинов, Стравински, Скрябин, Драгомижски, Кабалевски, Хачатурян, Чайковски и редица други, оставили трайна следа в световната музикална съкровищница.
                  А руския балет? Имал съм удоволствието да гледам на живо Галина Уланова, Мая Плисецкая, Владимир Василиев – това не са хора, това са магьосници на сцената.
                  За руската литература да не говорим. Десетки са големите имена – писатели и поети. Смело мога да кажа, че съм прочел, с много малко изключения цялата световна класика – на Изтока и Запада. На Америка и Далечния Изток, на Севера и Юга, на Древността. И от първо лице мога да заявя, че Толстой, Достоевски, Лермонтов, Пушкин са ненадминати. От никого. Някой може да ме апострофира -а Гьоте и великото му произведение „Страданията на младия Вертер”. Да, така е. Но с какво, питам аз „Първа любов” на Тургенев му отстъпва? А Гогол, а Чехов, а феномена Максим Горки? Неговата жестока съдба заслужава две думи. По-възрастните знаят, че комунистите ни набиваха в главите, че той е родоначалник на соц. реализма в литературата. Нищо подобно. Той е върл противник на болшевизма. Дори е принуден да избяга в Германия, а после и в Италия. Но кръволокът Сталин го подмамва да се върне в СССР, където е посрещнат с почести. После? После по заповед на Сталин, шефът на КГБ /тогава НКВД/ нарежда да бъде убит. Коварство, повтаряло се хиляди, милиони пъти. А Горки само „О Матерях можно рассказывать бесконечно” да беше написал, пак щеше да е велик. За тези, които не са го чели и владеят руски език давам линк за произведението, за да се насладят на красотата на словото на големия майстор:

http://ilibrary.ru/text/1338/p.11/index.html

От години вече световната оперна прима Анна Нетребко е неизменно № 1. Рускиня. Всички световни оперни театри се надпреварват да я канят, а билетите за спектаклите й са продадени за месеци напред. Че и за години.
                  А киноизкуството? Цял океан от изумителни филми. Достатъчно е да спомена „Сибириада”, „Андрей Рубльов”, „ Сенките на забравените прадеди”, „Съдбата на човека”, „Летят жерави” /Златна палма в Кан/, „Москва не вярва на сълзи” /с Оскар/, „Война и мир” /с Оскар/, „Бялото слънце на пустинята”. И стотици други. И едно уточнение - „ Сенките на забравените прадеди” е украински филм на киностудия Довженко.

Толкова за руската култура и изкуство.

/следва/

Коментар

... Да им мочам на американските технологии.Нека си сипят малко технология в резервоарите и да си карат курниците ...
                    Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
                    ... Западняка е нравствено груб човек, физически и морално е немощен, умствено недоразвит. ...
                    Пижо и Пендо Фани единия, па удари другия

Коментар

• "Къде сте бре, путино-сталино-филите, защо пак не започнете да ни обяснявате, как Русия била наша освободителка от турско робство, как сме били братя с руснаците, как всичко хубаво за българите идвало от Русия, как и днес било така, ама много пречели американците и техните агенти ?"

Г.С.Раковски: Мъки чакат всеки българин, влязъл в железните нокти на Русия
                      http://www.faktor.bg/novini/balgariy...na-rusiya.html

"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали.

Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част.

Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.

Това е познато беки от целия свят и техните учени го признават. Но какво благодарение са отдали тия на българите за това благодеяние! Ето: Разорили и завладели Волжското им пространство и порусили досущ тамошните българи, като им наложили насила езика си.

До времето Великаго Симеона, Царя Български, южните страни на Русия, които днес назовават Малорусия, са били населени от българи, съставяли са част от Българското обширно царство, но и тия са паднали в руските мъчителски ръце и днес са досущ порусени. Освен историята, коя свидетелствува, техният език, песни и обичаи са още живи доказателства за това. Те още не приемат да се назовават и руси!

Руското царство от времето на княза им Светослава (969-976) е почнало да се усилва и да напада явно на българите. Той, Светослав, като го бяха наели със заплата Българете да дойде да им помогне против византийците и против царя им Петра, Симеонова сина, защото той, руският княз Светослав, щом влезе в България, почна да плени и да граби и поиска му се даже да я завладей, щото ония, които го бяха призовали на помощ, обърнаха се против него, изгониха го от България с помощта на Византийците и най-после Българите в Южна Русия, на Днепра река, избиха му всичкото войнство и него самого.

От время же того Светослава до время Великаго Петра Българите никакви приятелски сношения не са имали с Русите. Великий Петър Първи е почнал да мисли как да разпространи влиянието си в България и той е начнал да интригува против Влахо-Богданските князе, кои бяха до него време Българи, а именно против Кантимира, Молдавского княза. Той, злочестивий княз, измамен от руската злоба и лъжлива политика, биде принуден да остави Молдавското княжество и да побегне в Русия, отдето намалко остана да го предадат неприятелите му на турците!

От тях времена, като почна да слабей Турция, Русите започнаха често да минуват Дунава и да разоряват бедното ни Отечество. Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество. От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е пленило, клало, грабило и робило Българите, а от друга страна, руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А кога са се връщали, или победоносци, или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда! (...)

Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие.

На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител! Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръцко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако българите добият независимото си свещенство, то не ще й веке допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва."
                      Last edited by barbaron; 04.05.2015, 21:00.

Коментар

Да им мочам на американските технологии.Нека си сипят малко технология в резервоарите и да си карат курниците
                        Викаш технологични придатъци ще ги правим еврогейзерите

Тези мандри че богатството на Запада е от свободен и конкурентен пазар са гола кукичка за балъци... Богатството на Запада е от грабеж на колониите и неравностойни отношения между Метрополия и Колония

Дивия запад много години е бил дълбока провинция. Обаянието, култура и европейския разцвет е бил в столицата Константинопол... В момента палачинката пак се обръща, Западняка е нравствено груб човек, физически и морално е немощен, умствено недоразвит. Отношенията в обществото се определят единствено от сметки и изгоди

Коментар

• Да им мочам на американските технологии.Нека си сипят малко технология в резервоарите и да си карат курниците

Коментар

• Русия върви към края на епохата на лесен петрол, добиван при ниски разходи и продаван на високи цени, а това излага на още по-голяма опасност сегашния социално-икономически модел в страната, който години наред се крепи на печалбите от износ на енергийни ресурси.

Самото руско правителство признава, че добивът на нефт ще намалее от 526 милиона тона сега на 476 млн. т. през 2035 г. най-вече заради изчерпването на традиционните находища.

Междувременно ниските цени на въглеводородите, западните санкции срещу Москва и в не по-малка степен неефективността на големите руски монополисти заплашват проектите на "петрола на бъдещето", добиван от труднодостъпни места, коментира през EFE Михаил Крутихин, експерт в компанията анализи в енергийния сектор RusEnergy.

Находищата на бъдещето на Русия са в Артика и в шелфа - два сектора, в които руските петролни компании се нуждаят от западни технологии, за да могат да осъществяват добив.

Давайки си сметка за това, САЩ и Европейският съюз удариха там, където боли най-много, забранявайки продажбата на Русия на технологии за добив на петрол в отговор на руското участие в кризата в Украйна.

От друга страна санкциите създават сериозни финансови проблеми на руските енергийни холдинги, изгубили достъп до дългосрочно външно кредитиране.

Руският държавен петролен гигант Роснефт, който е включен в списъка на санкционираните от САЩ и ЕС компании, показа колко крехки са бъдещите му проекти, искайки от държавата помощ от 2.4 милиарда рубли /46 милиона долара/, аргументирайки се със санкциите.

"Роснефт е натрупала гигантски активи, които не е в състояние нито да управлява, нито да развива. А няма пари, нито пък възможности, за да започне експлоатацията на находища, за които е получила лиценз", подчертава анализаторът от RusEnergy.

Като последица от това "компанията бива принудена да моли за пари държавата, за да може да изпълнява проектите, с които се е ангажирала".

Освен това оглавяваният от Игор Сечин Роснефт "е натрупал дългове за милиарди" и така голямата част от кредита, който иска от Фонда за национално благосъстояние, създаден, за да бъдат гарантирани пенсиите в Русия, "почти със сигурност ще бъде използвана за връщането на задължения".

Бившият финансов министър на Русия Алексей Кудрин, на който се приписва създаването на Фонда за национално благосъстояниеи на други фондове за стабилност, смята, че "отпускането на Роснефт на държавни заеми или придобиването на негови облигации от държавата показва, че Роснефт не е в състояние да намери сам рефинансиране за дълговете си, а това понижава кредитния му рейтинг".

Експертът от RosEnergy подчертава, че макар в слаба степен, правителството разпределя несправедливо помощите за сектора, облагодетелствайки държавните монополи въпреки тяхната неефективност и липсата на конкурентоспособност.

Роснефт пусна на руския облигационен пазар облигации за 625 милиарда рубли /11.5 милиарда долара/ на 11 декември. Тогава рублата се разменяше при курс 54 USD/RUB, а само четири дни по-късно рублата рязко поевтиня.

"Макар компанията да отрича, тя получи от тази операция необходимите средства, от които се нуждаеше, за да покрие дълговете си в долари. И така допринесе за срива на рублата", категоричен е Крутихин.

Бившият министър на икономиката Андрей Нечаев също е скептично настроен към държавната подкрепа за Роснефт: "Случаят се Роснефт е повече о грозен и доведе до срив на пазара в продължение на два дни, през които курсовете на чуждестранните валути достигнаха своите максимуми".

Освен това, допълни експертът от RusEnergy, санкциите не са единственият мотив, поради който банките, "не само западните, но и азиатските", са все по-въздържани при запитванията за кредити, с които да се финансират бъдещите руски находища.

"Банките са наясно, че бъдещето на някои от тези проекти зависи изключително от политическата воля на една-единствена личност", на руския президента Владимир Путин. /БТА/

Ending is near...

Коментар

• Sabaton - Poltava music video [EN subtitles]
                              https://www.youtube.com/watch?v=M65mswPJN80

Коментар

• Американски филм, за силата и величието на руския народ!
                                За какво се сражаваме?!
                                Лучший Американский фильм о истории непобедимой России

https://www.youtube.com/watch?v=TRSaFQqRz7I

Коментар

Working...
                                X