If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Аз бях около пълнолетието при края на соца.
Та имам мой спомени и от тогава........голям живот беше , заведенията пълни, помня да ни пуснат в дискотеката беше чудо.....просто нямаше места всичко живо беше на вън да се весели петък и събота вечер.
Абсолютна сигурност , това да се случи някакво криминално деяние беше запомнящо се ......целия град говореше с месеци за това.
Работа , заплата и жилище за всички .
Някакво особено връзкарство не съм забелязал и да е имало не беше по голямо от сегашното. Предимствата за заслужили партизани вероятно са били през 50 и 60 ..през края на 80-те вече бяха на пенсионна възраст ....
Основните недостатъци бяха:
- Недостатък че не сме можели да пътуваме в западния свят...в соца можеше щото съм ходил по екскурции. Не че това много ни е липсвало.
- Цензура на публичните недоволствания срещу режима. В приятелския или семейния кръг си разправяхме вицове за Баи Тошо без проблем .
- Дефицити на определени стоки. Най дразнещо беше чакането с години за МПС.
В хранителните магазини имаше по няколко видове салам ......най масовите наденица тип кучешка радост , телешки салам , сирене и кашкавал никога не са липсвали. Бързо свършваха шунката , шпека , луканката.....
Ми те и сега заведенията са пълни. Днес например ми се налижи да чакам че да се освободи маса. Само където мога да пътувам където си иксам когато си искам, няма цензура и няма дефицити.
Е така е , пазарната икономика регулира дефицита с промяна на цената.
Ако има дефицит -> цената расте докато уравновеси търсенето и предлагането.
В соца тоя механизъм за саморегурилане на пазара беше отрязан , независимо от дефицита цената не мърда , което кара хората да купят тази стока като я намерят някъде просто щото е дефицитна дори без да им трябва , което допълнително задълбочаваше дефицита....
Предполагам този пост е защита на това защо политическите тюфлеци трябва да печелят повече само защото са гадни връзкари
Ако под Социализъм разбираш Държавност, Образован и здрав народ, Здравословна и качествена храна, Достоен живот на народа, Високо ниво на социалния пакет. Индустриална държава, зеленчуковата градина на Европа, космически технологии, мирен атом. Държава изпреварила в своето развитие Испания, Португалия.
Всичките тези неща ги няма в момента и никога няма да ги има повече. Народа за 25г либерастия е на смъртен одер. Корабът България потъва, а НПО-оркестъра свири за пиндо бакшиши
Предполагама имаш в предвид Швеция, Дания или Норвегия щото Русия е изпреварила само Етиопия да кажем
В соца тоя механизъм за саморегурилане на пазара беше отрязан , независимо от дефицита цената не мърда , което кара хората да купят тази стока като я намерят някъде просто щото е дефицитна дори без да им трябва , което допълнително задълбочаваше дефицита....
Понапънете се още малко де!!!Шест без не се изкарва лесно!!!
Понеже си ми колега по професия напипваш нещата! Да,това беше един от проблемите-тенденция.Той обаче,особено към днешна дата, си има разумно обяснение.Но не е по темата и няма да дискутирам.Общо взето главния недостатък на соца се свежда до това,че не признаваше спадове(или корекции казано на техничарски език).Имаше дори лозунг:"Напред,напред и само напред!".
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Понеже си ми колега по професия напипваш нещата! Да,това беше един от проблемите-тенденция.Той обаче,особено към днешна дата, си има разумно обяснение.Но не е по темата и няма да дискутирам.Общо взето главния недостатък на соца се свежда до това,че не признаваше спадове(или корекции казано на техничарски език).Имаше дори лозунг:"Напред,напред и само напред!".
Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!
Коментар