Първоначално изпратено от rover
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ще се освободи ли ЕС от американска окупация?
Collapse
Заключена.
X
X
-
Първоначално изпратено от Patilan Разгледай мнениеЩе се освободи ли Инвестор.бг от тролове, хлебарки, терминити и всякаква подобна паплач?Партия была, есть и будет есть!
Коментар
-
Освен купони за хляба имаше период който имаше и ограничение в купуването на въглищата. От ОФ (като най-познаващи хората в кварталите) казваха на кого по колко да се дава. Например имаше и период в който почивните дни за различните окръзи бяха в различни дни. Както и режим на тока ( ама не онзи от последните дни на соца). И Какво ли не още. Сега, когато няма свидетели на тези неща, някои си мислят, че светът започва от тях. И каквото те кажат - така е било. Ама не е.Партия была, есть и будет есть!
Коментар
-
Пак Куба и пак днес...
http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
само е лъжец, но и неграмотник. Не познава историята!
"Купоните" през 50-те и 60-те години в България не са заместители на парите! Те изпълняват функцията на ваучери. Просто тогава не се е използвала тази купешка думичка - ваучер. Ако работиш в ТКЗС и си предал няколко декара за ползване имаш право на рента в жито. Тази рента се изплащаше както в жито така и в "купони". Когато отидат в хлебарницата хората предпочитаха да плащат хляба с купони вместо с левчета просто защото им излизаше по-евтино. Все едно както сега се плаща с ваучери. Можеш да платиш както с ваучер така и с левчета. Така бе и тогава, само че вместо ваучери казваха "купони
================================================== =========================
Не бъркай купоните от ТКЗС с купоните за хляб в градовете. Аз не съм лъжец. Спомням си като дете ( бях малък), на всяко семейство бяха раздадени купони. С тях ходех до магазините за хляб ( тогава хляб се продаваше само в специализирани за това магазини), продавачката режеше с ножица талончето и даваше хляб. За 4 членно семейство като нашето на ден даваха по два хляба от по един килограм. Достъчни бяха, аргументите за това - хлябът е евтин и хората си хранят животните с хляб. Имаше истина в това.
Черен ( типов ) - 15 ст
Добруджа - 26 ст.
Бял - 34 ст.
Всичко това за килограм. Така че, купони е имало и през 60-тте. Кога точно, не помня. Бях много малък. А опашките бяха огромни. Чакаше се по един час. Но хлябът стигаше за всички.Партия была, есть и будет есть!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеПо времето на лукановото правителство имаше купони за захар олио бензин и сирене за последното не съм сигурен.Леля ми една седмица ми циври да отида да си ги взема от университета щото нямало с какво да готви.На мен ми дремеше щото като си отида на село там от всичко и по много.Кеф ти сирене кеф ти мас кокошки пуйки прасета телета мляко чушки компоти лютеници ..........
Бензин просто нямаше, чакаш с часове на бензиностанция и даваха по 10 литра на кола. Ама купони нямаше.
И за олио, захар и прочее не си спомням да е имало. Че как баба ми правеше компоти и сладка без захар и лютеница без олио?Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеМи не си спомням.
Помня че имаше някакви купони за хляб на село, но това бяха купони за член-кооператорите за по-евтин хляб от селската фурна. Нещо като дялово участие с жито.
И може би е имало купони за олио, ама не съм сигурен или съм бил твърде малък.
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеМи не си спомням.
Помня че имаше някакви купони за хляб на село, но това бяха купони за член-кооператорите за по-евтин хляб от селската фурна. Нещо като дялово участие с жито.
И може би е имало купони за олио, ама не съм сигурен или съм бил твърде малък.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеГигов я си спомни по добре.
И може би е имало купони за олио, ама не съм сигурен или съм бил твърде малък.Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеЗа друго купони не е имало след петдесетте години и който твърди друго е лъжец!
"Купоните" през 50-те и 60-те години в България не са заместители на парите! Те изпълняват функцията на ваучери. Просто тогава не се е използвала тази купешка думичка - ваучер. Ако работиш в ТКЗС и си предал няколко декара за ползване имаш право на рента в жито. Тази рента се изплащаше както в жито така и в "купони". Когато отидат в хлебарницата хората предпочитаха да плащат хляба с купони вместо с левчета просто защото им излизаше по-евтино. Все едно както сега се плаща с ваучери. Можеш да платиш както с ваучер така и с левчета. Така бе и тогава, само че вместо ваучери казваха "купони".
Освен собствената си история тутурутките соросоиди и НПО простета не познават и европейската история от това време... Така например в началото на 60-те в Норвегия все още обувките се произвеждат по държавна поръчка и строго се следи от кой размер, какъв цвят и колко броя трябва да се произведат и РАЗДАДАТ по списък на населението... България тогава е далеч преди Норвегия във всяко отношение. Норвегия става богата страна едва когато започват добива на нефт от Северно море
Вече не е модерно само да се плюва по българската история и миналото и само да се величае западната демокрация и да избуява чуждопоклоничеството!Last edited by chronos; 04.02.2015, 16:21.Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеАми НЕ. Нямаше купони. За абсолютно нищо при Луканов нямаше купони.
Имаше недостиг на определени храни, говоря за месни продукти, но купони НЯМАШЕ.
И аз съм над 55 и не си спомням да е имало купони за храни или каквото и да е, освен за бензин. И то беше само за няколко години по време на една нефтена криза. Някъде в края на шейсетте. За друго купони не е имало след петдесетте години и който твърди друго е лъжец!
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеАми НЕ. Нямаше купони. За абсолютно нищо при Луканов нямаше купони.
И аз съм над 55 и не си спомням да е имало купони за храни или каквото и да е, освен за бензин. И то беше само за няколко години по време на една нефтена криза. Някъде в края на шейсетте. За друго купони не е имало след петдесетте години и който твърди друго е лъжец!
Коментар
-
Коментар
Коментар