IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Русия

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
    Eйййй равновесен най-сетне взе да налучкваш нещата:-)
    Никой руснак не е толкова луд да иска да връща социализма.
    Какво ще кажеш просто целта им да е да направят една икономически силна и социална държава?
    От социализма мъдрите водачи могат да вземат доста полезни неща за да изградят една прилична социална държава.
    Грешката на руснаците според мен при соца беше, че се пънеха целия свят да го направят по техен си модел.
    Русия е една от трите най-богати на ресурси страни на света смятано на човек от населението. Петрола им носи само 9% в БВП, тъй че не мислете че като удавници са се хванали за тая сламка.
    Като мислят само за себе си, с тези ресурси и този човешки потенциал могат да направят доста, така че да станат богата социална страна, на която другите да завиждат.
    За да има социална държава обаче, самата държава трябва да е икономически силна. Това значи -разкарване на олигарсите от най - сладките бизнеси с които държавата и сама може да се справи. Тея 200 -300 свръхбогани олигарси за които говориш са основно забогатели от това, че ресурсите на държавата са попаднали в техни ръце.
    Другия бизнес естествено трябва да оставят в частни ръце.
    Справедлива система за разпределение на доходите в обществото и .... щастливи руснаци. Кадафито с един петрол само направи за съгражданите си чудеса, а руснаците имат много повече от него за да направят много повече.
    Дори исторически опит, който не трябва да се разглежда само в негативен план.
    Ако искат Руснаците могат да направят една от най - добрите социални държави с света. Дали искат-аз не знам
    Ами ние?
    Какво ще правим?
    Я кажете ние какво да правим та да излезем от киреча?
    Дайте съвършенната либерална рецепта.
    Щото мен ме интересува как България да стане богата и социална държава.
    Русия има голям природен потенциал, който очевидно не е недостатъчен да е велика икономическа сила. Истината е, че само материални ресурси не са достатъчни. Още по царско време щеше да е индустриална сила, ако не тънеше в забвение и интелектуален мрак. Това е проблема на самая магучая.

Невъзможността да осигури добър живот на народа си въпреки наличието на природни и умствени богатства.

Третата съставка на рецептата се нарича желание. От създаването на тази страна, никой неин цар, вожд, президент и так далее, не е демонстрирал такова. Причините са много, в основата е сбърканата представа за държава на родът Романови, в добавка със социалистическата уродливост.
    Още преди 150 години, страни по- бедни в пъти на ресурси, са станали в пъти по-напреднали индустриално. Днес това не се е е променило. Страни без ресурси, имат икономики, които Русия още дълго няма да и да сънува.

Колко време ще е нужно, за да се промени мисленето на този народ? Не търсете отговора в диапазона на близките 50 години.

Коментар

• Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
      Какво ще кажеш просто целта им да е да направят една икономически силна и социална държава?
      От социализма мъдрите водачи могат да вземат доста полезни неща за да изградят една прилична социална държава.
      Грешката на руснаците според мен при соца беше, че се пънеха целия свят да го направят по техен си модел.
      Русия е една от трите най-богати на ресурси страни на света смятано на човек от населението. Петрола им носи само 9% в БВП, тъй че не мислете че като удавници са се хванали за тая сламка.
      Като мислят само за себе си, с тези ресурси и този човешки потенциал могат да направят доста, така че да станат богата социална страна, на която другите да завиждат.
      За да има социална държава обаче, самата държава трябва да е икономически силна. Това значи -разкарване на олигарсите от най - сладките бизнеси с които държавата и сама може да се справи. Тея 200 -300 свръхбогани олигарси за които говориш са основно забогатели от това, че ресурсите на държавата са попаднали в техни ръце.
      Справедлива система за разпределение на доходите в обществото и .... щастливи руснаци. Кадафито с един петрол само направи за съгражданите си чудеса, а руснаците имат много повече от него за да направят много повече.
      Ако искат Руснаците могат да направят една от най - добрите социални държави с света. Дали искат-аз не знам
      Ами ние?
      Какво ще правим?
      Мен така ми се чини: Ако България се насочи ОСНОВНО към иновациите и, едва след това, към всичко останало, за 10-15 години, току - виж, и станало това, дето така се надяваме. България има потенциал, който се заличава от алчни хора с тесен мироглед и без въображение, дето виждат само туризъм, само селско стопанство, само търговия...разбираш ли, проблемът тук е, че /Ама това е основно, ей! не се отнася ма чак съвсем довсеки, "само"някакви си 95%/ хората виждат едно и не виждат останалите 99 неща около себе си. ЕДНОПЛАНОВОСТТА на мисленето и бедната фантазия, вкупом с негативизъм и малодушие - ТОВА ни спъва. Руснаците, от своя страна, и те са с разрушени от соца виждания за света, там пък, основно, виждат ресурси и се бият в гърдите, че "ние сме БОГАТА страна".
      ...А са изтървали дребния и среден бизнес дотам, че Путин да взема решения за него, на върховно ниво. Сякаш, той би могъл да разведе наоколо всеки угрижен мужик, да го изпикае, да го нахрани...Е, не може. И няма никога да може.
      КарочЭ, КПСС им ева мамата на тези хора с колективизацията, с пусти колхози и т.н. НЭП? Ами те, нэп-ът после го разстреляха, баси.
      Накратко, има зор, ама има за какво да се старае човек. И тук, и там.

Коментар

• Първоначално изпратено от Хайърсъзоff Разгледай мнение
        Какво стана с няколкото известни руски марки белачки за картофи, никой ли не ги знае?
        Излетяха вертикално и сега са в орбита

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Виж структурата на БВП на Русия и средното заплащане. Реално над половината от добавената стойност в Русия отива в джобовете на едни 200-300 човека. Останалите 150 милиона си делят другата половина. А тези малко на брой улра богати не потребяват руски стоки, вече и не инвеситрат в русия а само си дърпат парите към лондон, цюрих и хонг конг.

Реално ако разпределението на БВп в Русия стане като в западна европа или в САЩ дори обикновения руснак всъщност ще заживее по-добре и от това което е живял преди санкциите. А това означава запазване на потребление, на производство и от тук и стабилизиране на икономиката.
          Ами ние?
          Какво ще правим?
          Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

Коментар

• Какво стана с няколкото известни руски марки белачки за картофи, никой ли не ги знае?

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
              Да, ама на старите цени на петрола. Всичко това вече е в кофата, олигарсите и Путя се интересуват само от своите кожи, не мисля че Путя ще може да ги дере така лесно, по-скоро ще го свитнат.

А това с производство и прочие въобще не си го представям в близко бъдеще, особено със санкциите в момента. Тия тепърва има да се учат как се работи.
              То ако икономиката изпадне в хаос има сериозен шанс и путин и тях да ги свитнат. А все пак по-приемливо е да си запазиш активите и да си намалиш печалбите пред това да загубиш всичко, а нищо чудно и свободата или дори живота.

Коментар

Виж структурата на БВП на Русия и средното заплащане. Реално над половината от добавената стойност в Русия отива в джобовете на едни 200-300 човека. Останалите 150 милиона си делят другата половина. А тези малко на брой улра богати не потребяват руски стоки, вече и не инвеситрат в русия а само си дърпат парите към лондон, цюрих и хонг конг.

Реално ако разпределението на БВп в Русия стане като в западна европа или в САЩ дори обикновения руснак всъщност ще заживее по-добре и от това което е живял преди санкциите. А това означава запазване на потребление, на производство и от тук и стабилизиране на икономиката.
                Да, ама на старите цени на петрола. Всичко това вече е в кофата, олигарсите и Путя се интересуват само от своите кожи, не мисля че Путя ще може да ги дере така лесно, по-скоро ще го свитнат.

А това с производство и прочие въобще не си го представям в близко бъдеще, особено със санкциите в момента. Тия тепърва има да се учат как се работи.

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
                  Е то боя по олигарсите с какво ще помогне? И с какво ще дигат заплати? И данъци как точно ще налага, като в момента ошушкват пенсионни фондове за да спасяват олигарси като Сечин?

Коментар

Те си смениха пропагандата пет пъти за последната година. Няма смисъл човек да гледа какво приказват, тя пропагандата им е насочена към най-тъпите и в Русия и в ЕС. Според мен просто не вярваха че икономиката им може така да потъне. Сега след шока от ноември декември се чудят дали последните им мерки ще издържат. И се надяват на чудо петрола да вземе да расте. Те няма да издържат. И петрола няма да расте - те саудитците си го казаха директно.

Вече би трябвало да разработват в Кремъл алтернативни варианти за действие ако нещата продължат по този неприятен за Русия път. Най-лесния, безопасния и реално без особени политичеси проблеми е да се почва боя по олигарсите. Предполагам най-късно до март - юни ще почнат да им налагат нови данъци, да им конфискуват имущество, да им вдигат концесионни такси. А нищо чудно и да ги принудят да плащат по-високи заплати.
                    Е то боя по олигарсите с какво ще помогне? И с какво ще дигат заплати? И данъци как точно ще налага, като в момента ошушкват пенсионни фондове за да спасяват олигарси като Сечин?

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                      Никъде не съм казвал, че възстановяването на диктатурата ще помогне. Напротив резултата ще е трагичен. Въпреки всичко решенията се вземат от властта. Тя е с такъв манталитет. Това познава и това прави. Всички реформи ще бъдат насочени към реално увеличение на правата на властта и обезсилване на собствеността. Естествено, че олигарсите са най-опасни за управляващите. До скоро имаше симбиоза, но в момента Кремъл счита, че може да се пребори с населението и без тях. Добре е да имаме предвид и народопсихологията когато правим очакванията си. Виж Макс как сменя пропагандата: Сталин е велик, икономиката трябва да мине на военни начала, ще има война с външният враг. Вътрешният ще бъдат всички протестиращи. Несериозно е да мислим, че това е мнение на Макс. Вероятно е спуснато с опорни точки. Включиха и тежката артилерия в другите теми. Форекс мастера громи капитализма и възхвалява екстремистките елементи.
                      Идват интересни времена. Аз очаквам пълен разпад на икономиката им. Всеки проблем ще се "лекува" с повече власт за държавата и по-малко права за населението. Това може да завърши само с икономическа разруха. Русия е в това безизходно положение поради политиката която водеше. Няма никакви индикации, че Путин ще излезе пред хората и ще си признае, че е сбъркал. Нито един диктатор не "бърка". Той е прав дори когато съгреши.
                      Те си смениха пропагандата пет пъти за последната година. Няма смисъл човек да гледа какво приказват, тя пропагандата им е насочена към най-тъпите и в Русия и в ЕС. Според мен просто не вярваха че икономиката им може така да потъне. Сега след шока от ноември декември се чудят дали последните им мерки ще издържат. И се надяват на чудо петрола да вземе да расте. Те няма да издържат. И петрола няма да расте - те саудитците си го казаха директно.

Вече би трябвало да разработват в Кремъл алтернативни варианти за действие ако нещата продължат по този неприятен за Русия път. Най-лесния, безопасния и реално без особени политичеси проблеми е да се почва боя по олигарсите. Предполагам най-късно до март - юни ще почнат да им налагат нови данъци, да им конфискуват имущество, да им вдигат концесионни такси. А нищо чудно и да ги принудят да плащат по-високи заплати.

Коментар

• Никъде не съм казвал, че възстановяването на диктатурата ще помогне. Напротив резултата ще е трагичен. Въпреки всичко решенията се вземат от властта. Тя е с такъв манталитет. Това познава и това прави. Всички реформи ще бъдат насочени към реално увеличение на правата на властта и обезсилване на собствеността. Естествено, че олигарсите са най-опасни за управляващите. До скоро имаше симбиоза, но в момента Кремъл счита, че може да се пребори с населението и без тях. Добре е да имаме предвид и народопсихологията когато правим очакванията си. Виж Макс как сменя пропагандата: Сталин е велик, икономиката трябва да мине на военни начала, ще има война с външният враг. Вътрешният ще бъдат всички протестиращи. Несериозно е да мислим, че това е мнение на Макс. Вероятно е спуснато с опорни точки. Включиха и тежката артилерия в другите теми. Форекс мастера громи капитализма и възхвалява екстремистките елементи.
                        Идват интересни времена. Аз очаквам пълен разпад на икономиката им. Всеки проблем ще се "лекува" с повече власт за държавата и по-малко права за населението. Това може да завърши само с икономическа разруха. Русия е в това безизходно положение поради политиката която водеше. Няма никакви индикации, че Путин ще излезе пред хората и ще си признае, че е сбъркал. Нито един диктатор не "бърка". Той е прав дори когато съгреши.

Коментар

• Днешната загадка е следната. Познайте с колко процента е спаднало през 2014г. промишленото производство в Севастопол? Русия претендира че Севастопол е в Русия.
                          Ще ви дам жокер. Процента на спад е около 80 %.
                          http://www.e-crimea.info/news/spad-p...le-sostavil-80
                          Last edited by Rainman; 10.01.2015, 18:45.

Коментар

• Социализъм и одържавена икономика няма да им помогне. Икономиката така ще се срине в хаос. Тогава няма да има значение кой държи собствеността защото собствеността ще и се срине стойността. А Путин вече е дърт и определено има някакви здравословни проблеми. Дъртите хора искат стабилност, не искат хаос. Така че не съм убеден че е напълно невъзможно директното премахване на прослойката от олигарси. Реално те са по-голяма заплаха за Путин от колкото средната класа. Средната класа може да иска демокрация, но не може да му иска живота и богатството на Путин. Поне докато икономиката не потъне в хаос. А ако не промени нещо драстично това ще се случи. Като времето за действия изтича - реално Путин има не повече от година да спре пълното потъване на икономиката.

А за една година всякакви експерименти със социализъм са просто безсмислени. Освен ако пак целта не е премахване на прослойката на олигарсите и пренасочване на парите им и печалбите им към средната класа.

Реално Русия след една година ще е много по-различна от Русия сега. При всички положения. Аз залагам като най-вероятен сценарий пълен разпад на руската икономика. Т.е. че Путин няма да направи нищо. Втория по вероятност сценарии е да отстъпи напълно от Украйна, но не и от Крим. Което ще даде глътка въздух и може да отложи пропадането на руската икономика с няколко години. Третия по вероятност сценарии е твоя - с настъпване на социализъм. Който обаче ще е доста временен просто защото ще отложи с половин до една година пропадането. И най-невероятния сценарии е Русия да се превърне в нормална държава.

Коментар

При политическо желание Русия може много лесно да дръпне бързо. През последните 1000 години основната игра която играят руските управляващи е добрия цар срещу лошите боляри. Която игра обаче скапва всичко. При тази игра имаме със сигурност олигарси които се боричкат за власт идваща отт царя. Царя за да подкрепя тези които смята за точни им прави държавни подаръци и за да наказва лошите им взима влиянието а от тук и собствеността. Тъй като собствеността в Русия произтича само от едно място - от царя. Това обаче води до относителна бедност на хората без политическо влияние.

Това се обръща много лесно като просто се премахнат болярите. Не насилствено, а като се вдигне конкуренцията чисто пазарно между тях. И като се вдигне социалната защита на обикновения руснак, така че да не се чувства крепостен на някой болярин. Като премахнеш лоялността на плебса към аристокрацията и рпемахваш и политическата сила на аристокрацията. Като премахнеш държавната подкрепа на олигарсите едновременно вдигаш качеството на законите и в същото време създаваш стимул за най-добрите чисто икономически да успяват. А това вдига качеството на живот на всички.

Реално Путин вече не зависи толкова от олигарсите. Руската пропаганда и медии са достатъчно развити че да няма особена нужда от организация по места. Обаче за да вдигнеш качеството на живот на средния руснак и същевременно да го стимулираш да рпоявява инициативност и креативност то се налага едновременно да му вдигнеш социалната защита и да му дадешикономическа свобода. Т.е. защитени права на собственост, защитени лични права.

Като парите от това могат да дойдат много лесно като се наложат по-високи данъци върху олигархията - върху доходите и богатството и и се започне преразпределяне в полза на средната класа и бедните. Реално БВП на Русия е силно изкривено. Високо БВП на човек, но ниски доходи на средната класа спрямо това БВП. Разлика в пъти по-голяма от това при всяка развита държава. Разлика която забива икономиката на Русия надолу и я прави зависима от внос и от олигарси. Но тази разлика дава възможност за лесно и бързо преправяне на структуратана доходите огромни ползи за обществото като цяло през преразпределителна данъчна политика.

А в конкретния случай със санкции и ограничени капиталови потоци това ще даде мощен тласък на вътрешното търсене. Олигарсите източват пари към чужбина и харчат в Милано, Лондон и Париж. Средния руснак харчи в Русия. Като се вдига вътрешното потребление вече се създават стимули и за ръст на вътрешно рпоизводдство. Макар и не на това на олигарсите.
                              Равновесие, това няма да се случи поради няколко причини. На първо място в Русия властта обезсилва собствеността. Следователно единственият начин да натрупаш богатство и да можеш да го контролираш е да завземеш цялата власт. Тоест единствено Путин е в състояние да контролира всички активи в цялата държава и да ги използва за собствени цели. Всеки който иска да придобие нещо трябва да се опита да вземе поста на диктатора. Друг начин няма. Диктатора също го осъзнава и не иска да има никакви независими хора в държавата. Докато отнемането на имущество от олигарси и прехвърлянето му под личният контрол на Путин е приемливо. То създаването на независима средна класа е неприемливо защото това дава свобода на отделният индивид и заплашва властта. Следователно собствеността не може да се преразпределя от едни олигарси към населението а само към държавата. Тоест имаме еднопосочна национализация. Поради липсата на контрол от страна на населението върху властта, то тя възприема все повече държавната собственост като лична. Следователно властта се използва единствено и само за запазване на интересите на тези, които я упражняват.
                              В тази среда целият сценарий, който описваш е невъзможно да се случи, защото властта няма интерес да го приложи а населението няма ресурса да окаже влияние върху управлението. Там отношенията са ясни. Собствеността е следствие от властта. Населението е подчинено на властта. Населението няма право да оказва влияние върху управлението. При тези изначални условия пътя към възстановяване на социалистическата система е неизбежен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
                                Няма време за либерален подход в икономиката, за да успее Русия в бъдещата война е необходима Сталинска икономика, за да приеме разглезеното общество този факт е необходима идеология, като национал патриотизъм и много, много пропаганда. Жириновски предсказа война на Русия с хамерика и запада след Януари.2015г. по всяка вероятност 2016г. Мобилизационна икономика ориентирана към ВПК, развитие на технологии и разбира се двойни технологии, отрязване на ависимости със ФинИнтерна зад океана
                                Откритата пропаганда на социалистическата икономика е факт. С всеки един ден се убеждавам, че съм прав в теорията си, че властта в Кремъл вижда единствен шанс да запази положението си във възстановяване на съветският режим. Частната икономика се отрича, Сталин не е сатрап избил около 30 милиона руснака а велик вожд, икономиката минава на военна основа, където само за да спре по-нататъшното изоставане от НАТО ще трябва да изразходва 60 процента от БВП за военни цели. Това в кратки срокове ще срути икономическата и база и след едно десетилетие общият размер на руският БВП, ще бъде много по-малък от годишният прираст в САЩ. Тоест избирайки този път след 5 години САЩ ще могат да свият разходите си за отбрана и пак ще имат огромно преимущество спрямо руснаците. Тези хора са тотално сбъркани. Кремъл целенасочено превръща Русия от второразрядна в треторазрядна държава. Спомням си една поговорка "Каквото сам си направиш никой не може да ти го направи."

Коментар

Working...
                                X