IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Русия

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Glencore придобива 49% от руската петролна компания "Руснефт"
    М.... . ш..... ..й.о!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от OMG Разгледай мнение
      Защо онемяха товарищите, да не са отишли на търг за перуката на кобзон ...
      ПЪЛНЯТ ЗАПАЛКИ..
      М.... . ш..... ..й.о!

      Коментар


      • Защо онемяха товарищите, да не са отишли на търг за перуката на кобзон ...
        Yeah

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
          А ето и Толстой какво е писал:

          "Има две Русии. Първата - Киевска Рус, има своите корени в световната, а минимум в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата, справедливостта в тази Рус се разбират така, както се разбират и в целият западен свят. Но има и втора Рус - Московската. Това е Русия на тайгата, монголска, дива, зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата ярост. Тази Московска Рус отдавна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и заклет враг на Европа."

          ПП
          Това е от една статия... Няма да ви давам линк, свищовското образование трябва да ви е ... подготвило как та си намирате матрялите
          Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
          A вижте какво казва академик Дмитрий Лихачов:

          "Не е нужно да се измисля това, което не е било. Никаква велика история Русия не е имала. Създателите на митовете за историята на Русия са Петър Първи и Екатерина Втора. Цивилизацията в блатата и горите на Московията се е появила през XIII век, с идването на християнските проповедници от цивилизования Киев. Но още във времето на Петър Първи московските боляри неистово са се съпротивлявали на новото, като представяли като аргумент своето невежество - не искаме киевски проповедници, те там в Киев всички са книжни плъхове, при тях даже жените им четат."

          Айде мурзилки, започвайте.
          Дай им линк, трябва да образоваме комунистите русофили, и то с писанията на един умен българин

          Защо исторически Русия се противопоставя на Запада


          http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/0...via_na_zapada/



          Ако в географско отношение е прието, че Европа се простира на изток до Урал, то европейските геополитически източни граници съвпадат с цивилизационно-културните граници на разпространението на европейските ценности. Тези ценности не са дадени веднъж завинаги, а се формират в хода на изграждане на европейската първо антична, после християнска и накрая либерална цивилизация. Тази цивилизация от европейска става евроатлантическа, за да се превърне в ерата на глобализацията постепенно в световна цивилизация. Ценностите на тази цивилизация стават универсални, защото очевидно имат общочовешки смисъл.

          Всъщност исторически особено руските славянофили, консерватори и съвременни национал-комунистически (Генадий Зюганов) и национал-социалистически автори (Александър Дугин) оспорват универсалния характер на европейските ценности. Така става възможно Русия отново да се отдели и противопостави на цивилизования свят. Нова идеологическа основа след проваления комунизъм в днешна Русия става сместа между

          три обновени авторитарни идеологии –
          евразийската, нацифицирания сталинизъм и православния фундаментализъм

          Тази взривопасна политическа смес прави възможно възстановяването на днешния руски авторитарен режим в новите исторически условия, който на практика открито обяви (засега само ценностно-идеологическа) война на световната цивилизация.

          Но защо европейските ценности са така омразни на евразийските фундаменталисти? Какви нови ценности те предлагат?

          Отговорът е много прост – те се противопоставят на ценностите на световната цивилизация, защото тези ценности са противоположни на тиранията, самовластието и диктатурата. Равенството пред закона, правото на самоопределение, правовата държава, свободата за тях наистина са смъртна опасност.

          Затова дори в ХХІ век от Русия ни се предлага смес от средновековен фанатизъм, неограничена власт на държавата, отхвърляне на пазара, частната собственост и демокрацията, установяване на състояние на "свещена война" против ценностите на съвременната цивилизация.

          Никой не може да отрече, че съвременната световна цивилизация има за своя основа ценностите, утвърдили се първо в Европа. Това никак не е случайно. Европейската цивилизация възниква върху основата на античното елинско и римско културно наследство. През Средновековието това наследство се асимилира в християнската цивилизация. Постепенно тя придобива две основни културни разклонения латинско-католическо и византийско-православно. Раждането на модерната европейска цивилизация става на основата на християнското наследство в Западна Европа поради специфични исторически, икономически и културни причини. Постепенно в тази цивилизация се формират и основните либерални ценности, които днес наричаме европейски и евроатлантически. Тези ценности постепенно се разпространяват в целия свят. Основна тяхна характеристика е концепцията за свободно общество, в което държавната власт е ограничена, а властовият произвол - премахнат. Това става с помощта на няколко основни идейни концепции – идеята за политически и идеен плурализъм, идеята за разделение на властите, идеята за свободно от държавата общество и за правова държава, в която се реализира икономическата, политическа, религиозна и информационна (медийна) свобода. Тези идеи не възникват самоцелно и изведнъж, а в период на дълъг и неравномерен исторически процес, характеризиращ се и със забягвания напред, и с връщания назад.

          Но на Изток разпространението на европейската цивилизация среща сякаш непреодолими пречки. От три века насам източна граница на Европа винаги е била западната граница на Руската (Съветската) империя и страните, които са били под неин политически контрол. Така е било и по време на Наполеон, и по времето на Първата, и по времето на Втората световна война, и по времето на студената война. Така става и след 2001 г. Впрочем още преди век и половина автори като Николай Данилевски и Константин Леонтиев смятат същото. А авторът на "Война и мир" започва своя знаменит роман не с "Наполеон или Франция нападна Русия", а с "Европа нахлу в Русия".

          Киевска Рус разпространява православието, българска писменост и българо-славянския език към още по-далечните покрайнини на Европа - в далечното угро-финско, по-късно монголо-татарско княжество Мос-ква (мътна, блатна вода на угрофински език). По-късно това княжество става империя, като завоюва съседните славянски, волго-български и монголо-татарски земи. Тази империя си присвоява името на Киевска Рус и от 1723 г. бившият улус на Златната орда започва да се нарича Российская империя.

          Налагането на старобългарския език (неслучайно "преведен" като "църковно-славянски" в Москва!) като богослужебен и официален език, ролята на българските и киевските духовници и архиереи, на внесената старобългарска църковна и друга литература водят до присвояване и на старото българско културно влияние.

          Така например Цар-Симеоновият Съборникъ от Х век - един забележителен ръкопис върху пергамент, е преправен (фалшифициран) като "Изборник князя Святослава". Това проличава от надписа на посвещението, където вместо "в чест на великия между царете Симеон" е преправено на "в чест на великия между князете Святослав" .

          Дори идеята за "Третия Рим", която вдъхновява търновските царе след Калоян, бива присвоена от Московското царство!

          Така това, което днес се нарича Русия, става само външно част от европейската цивилизация. В своята интерпретация на православната византийско-българска традиция, това, което след 1723 г. започва да се нарича Россия, привнася много елементи на източно суеверие и азиатския деспотизъм на монголо-татарите. В геополитическо отношение Русия става едновременно и най-източната държава, прилепена към християнската Европейската цивилизация и едновременно с това

          истински наследник на Златната орда

          което става част от нейното евразийско държавно-политическо наследство. В този смисъл Киевска Рус безусловно е в границите на Европа, но това не може да се каже за Московското царство и особено за Руската и наследилата я Съветска империя. Московската империя, изглежда, завинаги ще остане в геополитически смисъл антипод на европейската цивилизация. Това проличава особено силно в съветския период и след 2001 г.

          Разграничението между Запада (Европа) и Русия (Евразия) не е цивилизационно и не е вечно. То е по-скоро противоречие между съвременната цивилизация и неизживяното варварство и деспотизъм на Изток. Но нито културните и цивилизационните различия са предопределени и непреодолими, нито неограничената власт е вечна и неизбежна. Съдбата на народите не е предопределена. Примерът с Русия показва, че фундаменталистката интерпретация на цивилизационните ценности, господството на олигархия и авторитарният режим са пречки за истинско приобщаване към съвременната цивилизация. Те възпират необходимите реформи за постигане на просперитет за всички, не само за шепа олигарси.

          Властта на олигархията в Русия, колкото и да изглежда непоклатима, може да доведе само до катастрофа. Затова говорят ескалацията на политически екстремизъм, великодържавна реторика и външната военна експанзия на режима на Путин. Но на този свят няма нищо вечно. Развитието не може да бъде спряно, дори от най-реакционните режими. Ролята на държавата не може да остане завинаги решаваща, поданиците могат да осъзнаят, че е по-добре да станат граждани. "Интимната анатомия" на промяната, движещите фактори в обществото не могат да останат неподвижни и застинали. Дори в страна като Русия. Може би не толкова скоро, но неизбежно…

          Коментар


          • Поради известни особености на комуникационната ми инфраструктура тук във форума, която нямам намерение да променям, не съм запознат с множество изказани мнения, но виждам, че има и становища, които е смислено да се изкоментират.

            Аз съм българин и европеец и искам да живея в мирна и просперираща България и Европа, да гледам с упование и надежда към утрешния ден и да вярвам, че след мен децата ми ще живеят в един по-добър свят.
            Иска ми се да разгледам Русия, истинската Русия, но си признавам, че мисълта да попадна в тази страна (извън голям град и общувайки с много тясна прослойка хора), в момента по-скоро ме ужасява.
            Много желая някога до края на дните си да мога да прекося и Америка макар и по останките от Руут 66, да опитам да усетя онова, което съм си мислел, че усещам, четейки някога Керуак, но перспективата за това става все по-нереалистична.

            Защото светът отива към лошо.

            В основата на проблемите на днешния свят стои една уродлива и несправедлива икономическа асиметрия. Вместо да работят за нейното действително преодоляване, политиците я подсилват, а и допълнително наслагват една негодна и опасна политическа асиметрия.
            Надявам се, че г-н Саква няма да има нищо против, че толкова упорито използвам това понятие, което той извежда на преден план в разсъжденията си.

            Югославските войни като причина за разширение на НАТО?
            На пръв прочит това твърдение ми се стори донякъде приемливо. За да възстановя спомените си, основно като хронология и връзки, попрегледах набързо малко информация и констатирах, че най-тежкото противопоставяне и основните източници на напрежение в бивша Югославия практически и безвъвратно са решени към 1995 г. В периода 1995 - 1999 в региона се случиха едни неща, които имам затруднения и по-скоро не желая да коментирам. Не виждам връзка по посока заплаха на сигурността на бивши източни страни (неюгославски).
            Любопитен съм да прочета след време истинска и безпристрастна оценка за Косово.

            Чехи и словаци се разделиха мирно и културно и там изненади и страхове няма.
            Страховете на Полша са традиционно с източник Русия и Германия, но към онзи момент издигането на подобен флаг би бил смехотворен.
            Унгария? Румънците в Унгария не са проблем всъщност. По-скоро валидно е обратното - за Румъния унгарците в Румъния са нещо като "проблем".
            Друго, след разпада на ссср, наследниците, включително Русия, са в насипно състояние, а посочените три страни нямат дори вече директна граница с Русия (малко изключени е Кьонигсберг и Полша).
            Мисълта за Германия като източник на агресия е смехотворна.

            Има други източни страни, които са далеч повече в риск, сравнено със споменатите три, вкл. България., но те не са приети в Нато при това разширяване от 1999 г..

            Не, през 90-те връзка разширяване на Нато и войни в бивша Югославия практически няма. Следващото голямо разширение от 2004 г. пък въобще няма никакво отношение.

            Причините трябва да се търсят в друго направление.

            Да не забравяме, че 90.те години бяха много добри за САЩ. Споменавам ги като доминиращ Нато лидер. Всъщност при Клинтън май беше последният период, в който тази страна имаше здрави финанси и балансирани бюджети. Огромен принос за това имат и следвоенните контрибуции на изтока.

            Стигаме до въпросите около Украйна. Погледнат изолирано, актът на присъединяване на Крим е в противоречие с договореностите около създаването на държавата Украйна, но това е следствие, а не причина.
            Без да има ясни и убедителни отговори за случилото се на т.н Майдан е безсмислено да разсъждаваме за Крим.
            Някога Бастилията е била превзета от няколкостотин откровени и заплатени разбойници, в условията на демагогия и яростна пропаганда. Някой помни ли с добро бедния Людвиг Едикойси, който всъщност е бил по-скоро благ и просветен човек. Не, той е останал като символ на деспотизма, когото стихията на справедливия бунт на народа е помела. И докато от дистанцията на повече от двеста години, може да се каже по отношение на събития от 18-ти век: Победителите не ги съдят!, за Украйна това е напълно неприемливо.
            Еволюцията ни като вид би следвало вече да формирала убеждението, че с груба сила не се постигат трайни и приемливи решения.
            Законно ли е бил избран изгонения по-късно президент?
            Каква част от цялото украинско общество е подкрепяла, каква част е била против действията му. Негови, на парламента и правителството.
            Кой организира и предизвика и Майдана?
            Има ли намеса на чужда държава?

            Коментар


            • Дорогие соотечественники - булгары и булгарки!


              Наступает историческое событие – Всероссийская перепись населения 2010 года, в которой булгары впервые за последние 500 лет будут учитываться как самостоятельный народ. Российское государство, сделав для булгар 9 кодов, оказало нам булгарам высокое доверие – проявить политическую и национальную сознательность, назвав себя «булгар» или «булгарка» и продемонстрировав, что нас, булгар России, действительно не мало. По Всероссийской переписи 1897 года булгарами признали себя 1 300 000 человек. По переписи 1926 года по всему СССР булгарами назвались 1 500 000 человек. Думается, что с тех пор булгар меньше не стало. Но за время перестройки многие люди потеряли национальные ценности и стали думать, что космополитизм облегчит им жизнь. Это – глубокое заблуждение. Человек, потерявшую булгарскую национальность, неизбежно теряет и свою веру, культуру и родной булгарский язык. Космополитизм – это путь в никуда. Поэтому мы призываем всех булгар в этот исключительно важный исторический момент проявить чувство единства и солидарности со своими героическими предками. Не только ради себя, но и в память о наших славных булгарских предках мы, современные булгары, должны все как один назвать себя во время переписи «булгар» или «булгарка» с родным булгарским языком. Код булгар – 1595. Мы верим, что с помощью Всевышнего наш булгарский народ станет вновь великим, могучим и уважаемым во всём мире!

              Президиум Совета движения «Булгар аль-Джадид»
              30. 03. 2010г
              -----------------------------------

              Мдам .... българите в гнусната Московия след 500 години се кефят, че вече могат да се заявят българи, а не татари.

              А, БГ-стан всички се чудят как да се изкарат по-големи матрьошки от матрьошките.

              Кой е по-голям Българин се чудя? Ония, които се опазиха след 5 вековно иго от Русия?

              Или тукашните "славяни", където го карам Моркуфф-а да ми покаже къде някъде в преброяването на Раша фигурира славяни?

              Щото по "история" на създаване на държавата си били славяни, а днес няма нито един такъв да се самоопредели като славянин

              Коментар


              • Първоначално изпратено от thaddeus Разгледай мнение
                Лев Толстой никога не е казвал тов : Оправи си името да не стават грешки.

                Малко да съм Офтопик, хора не разбирам защо дублирате и потртвате и попетвате постове, толкова ли е трудно да си обединявате постовете в един?!
                Зависи как се плаща.
                На пост, или на знак ?
                Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
                  А ето и Толстой какво е писал:

                  "Има две Русии. Първата - Киевска Рус, има своите корени в световната, а минимум в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата, справедливостта в тази Рус се разбират така, както се разбират и в целият западен свят. Но има и втора Рус - Московската. Това е Русия на тайгата, монголска, дива, зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата ярост. Тази Московска Рус отдавна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и заклет враг на Европа."

                  ПП
                  Това е от една статия... Няма да ви давам линк, свищовското образование трябва да ви е ... подготвило как та си намирате матрялите
                  Лев Толстой никога не е казвал тов : Оправи си името да не стават грешки.

                  Малко да съм Офтопик, хора не разбирам защо дублирате и потртвате и попетвате постове, толкова ли е трудно да си обединявате постовете в един?!

                  Коментар




                  • Жители Крыма могут не платить по кредитам в украинских банках

                    Глава Крыма Сергей Аксенов призвал жителей республики не возвращать кредиты, взятые в украинских банках еще до воссоединения Крыма с Россией, и пообещал уголовную ответственность сотрудникам коллекторских фирм, требующих возвращения кредитов.

                    «Эти долги будут выплачиваться только после того, как между Российской Федерацией и Украиной будет достигнуто соответствующее межгосударственное соглашение. Мой совет всем коллекторам — не искать в Крыму приключений. Тем, кто будет вымогать у крымчан деньги, ничего кроме тюрьмы не обещаю», — отметил Аксенов.

                    Жители Крыма получили право не возвращать кредиты, взятые в украинских банках, после того как большинство украинских банков прекратили обслуживать жителей полуострова, сообщает«Вести Экономика». «Почти все украинские банки крымчан обманули, вклады не возвращали», — подчеркнул Аксенов.

                    Почти все украинские банки прекратили работать в Крыму весной 2014 г. после воссоединения Крыма с Россией. Обслуживать жителей региона продолжили два небольших украинских банка — «Морской» и «Черноморский банк развития и реконструкции», которые перерегистрировались в соответствии с требованиями российского законодательства.

                    Коментар


                    • А ето и Толстой какво е писал:

                      "Има две Русии. Първата - Киевска Рус, има своите корени в световната, а минимум в европейската култура. Идеите за доброто, честта, свободата, справедливостта в тази Рус се разбират така, както се разбират и в целият западен свят. Но има и втора Рус - Московската. Това е Русия на тайгата, монголска, дива, зверска. Тази Русия направи свой национален идеал кървавата деспотия и дивата ярост. Тази Московска Рус отдавна е била, е и ще бъде пълно отрицание на всичко европейско и заклет враг на Европа."

                      ПП
                      Това е от една статия... Няма да ви давам линк, свищовското образование трябва да ви е ... подготвило как та си намирате матрялите
                      Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • A вижте какво казва академик Дмитрий Лихачов:

                        "Не е нужно да се измисля това, което не е било. Никаква велика история Русия не е имала. Създателите на митовете за историята на Русия са Петър Първи и Екатерина Втора. Цивилизацията в блатата и горите на Московията се е появила през XIII век, с идването на християнските проповедници от цивилизования Киев. Но още във времето на Петър Първи московските боляри неистово са се съпротивлявали на новото, като представяли като аргумент своето невежество - не искаме киевски проповедници, те там в Киев всички са книжни плъхове, при тях даже жените им четат."

                        Айде мурзилки, започвайте.
                        Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                          ПРОГНОЗАТА ТИ НЕ Е ВЯРНА.

                          Моята е че ще се увеличи до 150 милиона в следващите десет години и то главно със славяни християни определящи се като Руснаци......

                          Причините съм ти ги дал по доле.....
                          А за кога го виждаш това? Щото моята прогноза е че русия ще се разпадне доста преди това.
                          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                          Коментар


                          • https://www.youtube.com/watch?v=JTNB5RzlILI

                            Гледате ли, мурзилочки? Данни, цифри, статистики, класации.

                            Ммм, страхотен филм!
                            М.... . ш..... ..й.о!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                              ПРОГНОЗАТА ТИ НЕ Е ВЯРНА.

                              Моята е че ще се увеличи до 150 милиона в следващите десет години и то главно със славяни християни определящи се като Руснаци......

                              Причините съм ти ги дал по доле.....
                              Това славяни можеш ли да ми го извадиш къде го пише, че присъства в етническия състав на Монголия?

                              Както ми даде предната табличка за татари, чуваши, башкири и т.н.

                              Да видя къде пише някъде славяни? Сигурно и те са най-малко 90% ми е мисълта. Това ми е мисълта, демек ( за славяните )

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от marandi Разгледай мнение
                                Ама, не бе ...

                                Ако рушнаците са 80%, както твърдиш и 80% намалява всяка година с 0.6% ( по прогнозата )?

                                А, мюслитата са 10%, но се увеличават с 0.6%/годишно?

                                В задачата се пита: Ще се увеличи ли цялото население на Монголия или ще намалее?
                                ------------------------

                                Виж какви задачки ти давам за 3-ти клас. Това ми е мисълта. Мисълта ми е това, демек това ми е беше мисълта да те питам?
                                ПРОГНОЗАТА ТИ НЕ Е ВЯРНА.

                                Моята е че ще се увеличи до 150 милиона в следващите десет години и то главно със славяни християни определящи се като Руснаци......

                                Причините съм ти ги дал по доле.....
                                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                                Коментар

                                Working...
                                X