IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гърция: фалит без нова драхма?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Longin Разгледай мнение
    +1
    по отношение на "аксиомата" за девалвацията водеща до повече износ -> към по-горното аз бих добавил и - не само силен експорт но и собствени ресурси(руди, енергия, горива, т.н.) и в по-малка степен собствени технологии и капитали; защото ако ги няма тези фактори на собствената територия - трябва да се внасят за производство на стоки(както в България), оставащият компонент е "евтиния труд" - и това че валутата е обезценена не от голяма полза за крайния износ...

за туризма - да, обезценяващата се драхма ще е им е от голяма полза, то туризма си е един вид износ и си е почти само труд; може пък туризма с драхма да стане най-силният им сектор в икономиката и както казваш нашите хотелиери ще трябва да се напънат да са по качествени че иначе ще стоят все по-празни
    Ето едно мнение (единствено дотук в темата, а и не само в тази), което е дълбоко осмислено по въпроса за девалвацията и нейната "положителна" роля за преодоляване на кризисни състояния.
    Девалвацията работи за икономиката само в онези случаи, когато страната има добра собствена суровинна база. Тогава се казва, че икономиката и е самодостатъчна. Тоест, вътрешното потребление може да я оживи, а износът ще носи добри доходи, защото ще се изнасят или продукти включили местни суровини и по този начин оформящи голяма себестойност, а защо не и самите необработени суровини. За Гърция и България това май много не важи, а?
    Иначе чичо като отиде да си купи телевизор, ще трябва да брои два пъти повече пари. И хич няма да му е зор за макроикономическите показатели, както сега се вадят разни данни за тях, ама на никой не става по-топло от това и летим все по-надълбоко в дупката.
    Не знам помните ли какво пишат някои тук. Например, че даването на пари не беше без смисъл. Дори само за това, че новите заеми са дадени така, че да бъдат изисквани след това не по гръцкото законодателство, а ще се плащат в евро и долари. Публикувал го беше някой тук, спомням си няколко реда на английски бяха. Ама защо трябва да се помни, като е много по-ефектно да се напише, как гърците щели да плащат в нищо незначещи драхми, по каквито курсове си искат. За тях не знам как е, ама при нас всичко беше държавно, та след морториума ни обясниха, как ако не си плащаме ще ни конфискуват който си кораб или камион, където и когато си искат. Така че - дотук с плащането по желание на "хитрите" гърци.
    Може и политиката да е намесена. Може да разчитат на руски рубли, или китайски юани? Грубо казано..Ама това няма как да го знаем
    Last edited by rover; 16.05.2012, 21:10.
    Партия была, есть и будет есть!

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
      Ясно, за това е цялата работа - прави са че има банки чийто капитал в момента е отрицателен, и няма за кога да бавят рекапитализацията.

А, малка симулация каво следва не е излишна на гръцкия избирател!

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
        Привет, дай източник, моля.

Те парите за увеличението нали са преведени на фонда ?
        http://www.reuters.com/article/2012/...=Google+Reader

Коментар

• Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
          ECB stops monetary operations to some Greek banks as recapitalisation not in place, according to ECB sources

E ся се ева маата
          Привет, дай източник, моля.

Те парите за увеличението нали са преведени на фонда ?

Коментар

• ECB stops monetary operations to some Greek banks as recapitalisation not in place, according to ECB sources

E ся се ева маата

Коментар

• Еврото само може да спечели от незабавното излизането на Гърция от ЕЗ.

Проблемът наистина е в конструкцията - липсата на изградени правила и механизми за контрол и напускане като крайна мярка. Да се знае при какви показатели и действия какво ще се случи.

Гърция ще прокара пътека , а после ще се създаде и път по който страните да излизат и връщат безболезнено за останалите челенки .

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                поне в 10-на поста назад по темата се споменава, че туризмът и селското стопанство са основни отрасли и докато туризмът има дял с около 15%, то на селското стопанство е значително по-малък
                !
                Туризма и морския транспорт са основните експортни отрасли на Гърция. Ако морския транспорт изобщо може да се нарече гръцки отрасъл като се има в предвид спецификата му.

Коментар

• Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                  Като почнеш да се правиш на разбирачка много ме дразниш.
                  Аз ти говоря за "основен отрасъл" в контекста на изборите. При спиране на субсидиите, гръцките фермери могат да парализират цялата страна и да повлияят на нагласите на избирателите.

Сега изясни ли ти се?!

Пак ти го казвам: Упражнявай се на всеки друг (който ти позволи), но не и върху мен.

П.П. Може да увеличиш още размера на текста, че току-виж не съм го прочел.
                  Рядко се хващам на толкова ..."стилно обосновано" изказване...ама, нали си специален и само заради теб увеличавам шрифтове
                  Заблуда ->>> поне в 10-на поста назад по темата се споменава, че туризмът и селското стопанство са основни отрасли и докато туризмът има дял с около 15%, то на селското стопанство е значително по-малък

Първоначално изпратено от anon6706 Разгледай мнение
                  Та мисълта ми е за това, че ЕС може да спре субсидиите за селското стопанство (основен отрасъл на Гърция, като по този начин ще бъде засегнат голям брой електорат).
                  На кой език, така написаното, може да се приеме, че означава нещо различно от представеното?
                  Ако аз го бях написала така, как би реагирал ти?!
                  Да ти разсея и друга заблуда - селското стопанство в Гърция ангажира 12 % от работната сила, пак според данни на ЦРУ.

П.П. Избягвай да ми натрапваш комплексите си!!!
                  Ако търсиш качествена дискусия, не се дразни от дреболии и не използвай хамалския си език!
                  Last edited by X_Y; 16.05.2012, 16:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                    Тумора остава , маха се паразита но тумора който той е причинил остава. По добрия вариант е паразита да се цивилизова и вече да не може да си избира крадливи политици , които да имат право да трупат дълг на гърба на държавата - да не могат да печатат ДЦК Пък тумора да се пришие за задните части на паразита , тъй че всички да са наясно че тоя паразит може да прави тумори.
                    Има проблем - паразита Германия дума не обелва по такъв сценарий , не и харесва да няма менте пазар в братските европейски държави.Знаеш ли ако произвеждаш даден индустриален продукт какъв ограничител е пазара му , технологиите в съвременния им вид буквално позволяват да се бълва всичко и този който произвежда тези боклуци му е ограничена печалбата единственно от пазара , а не от технологията.Ако си се занимавал с производство на техника и то да я поръчваш на части при специализирани производители - ПЪРВО всеки от тях те пита - ПАЗАР имаш ли ? калко може да се продава. Имаш пазар , имаш производство и няма такъв филм - "Колко са велики производителите !"На германските концерни никак не им харесва политици като гръцките да не могат да продават ДЦК и в държави като Гърция , Испания , Португалия да не се търкалят едни пари изкарани срещу НИЩО - дълг във вид на ДЦК.Тумора за ЕС е Германия , паразитите е ясно кои са. Паразитите са по лесни , туморите ако не са успели да ликвидират организма се лекуват със скалпел.
                    И как точно си престааш ЕС без швабите ... (туморът, рано или късно убива организЪма ..)
                    (или просто не виждаш бъдеще за съюза - като мен...)
                    Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• БАЦЕ

Тумора остава , маха се паразита но тумора който той е причинил остава. По добрия вариант е паразита да се цивилизова и вече да не може да си избира крадливи политици , които да имат право да трупат дълг на гърба на държавата - да не могат да печатат ДЦК Пък тумора да се пришие за задните части на паразита , тъй че всички да са наясно че тоя паразит може да прави тумори.
                      Има проблем - паразита Германия дума не обелва по такъв сценарий , не и харесва да няма менте пазар в братските европейски държави.Знаеш ли ако произвеждаш даден индустриален продукт какъв ограничител е пазара му , технологиите в съвременния им вид буквално позволяват да се бълва всичко и този който произвежда тези боклуци му е ограничена печалбата единственно от пазара , а не от технологията.Ако си се занимавал с производство на техника и то да я поръчваш на части при специализирани производители - ПЪРВО всеки от тях те пита - ПАЗАР имаш ли ? калко може да се продава. Имаш пазар , имаш производство и няма такъв филм - "Колко са велики производителите !"На германските концерни никак не им харесва политици като гръцките да не могат да продават ДЦК и в държави като Гърция , Испания , Португалия да не се търкалят едни пари изкарани срещу НИЩО - дълг във вид на ДЦК.Тумора за ЕС е Германия , паразитите е ясно кои са. Паразитите са по лесни , туморите ако не са успели да ликвидират организма се лекуват със скалпел.
                      D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                        И да разсея още една заблуда, че селското стопанство бил основен отрасъл в Гърция.
                        Делът му в БВП е 3,3 %, според данни на ЦРУ за 2011г.!
                        Като почнеш да се правиш на разбирачка много ме дразниш.
                        Аз ти говоря за "основен отрасъл" в контекста на изборите. При спиране на субсидиите, гръцките фермери могат да парализират цялата страна и да повлияят на нагласите на избирателите.

Сега изясни ли ти се?!

Пак ти го казвам: Упражнявай се на всеки друг (който ти позволи), но не и върху мен.

П.П. Може да увеличиш още размера на текста, че току-виж не съм го прочел.
                        Last edited by X_Y; 16.05.2012, 16:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от БАЦЕ Разгледай мнение
                          Ако Гърция излезе от ЕЗ.....еврото ще тръгне нагоре . Така както от един организъм , като изрежеш тумора , следва подобрението му.
                          Туморът на ЕЗ е в конструкцията му.
                          Едно излизане на Гърция ще доведе до поставяне под въпрос на политическата стабилност на тази валутна единица.
                          Ефектът на доминото ще е по-малкия проблем

И да разсея още една заблуда, че селското стопанство бил основен отрасъл в Гърция.
                          Делът му в БВП е 3,3 %, според данни на ЦРУ за 2011г.!

Коментар

• Първоначално изпратено от dian88 Разгледай мнение
                            Защо не? някакви аргументи?
                            Ако Гърция излезе от ЕЗ.....еврото ще тръгне нагоре . Така както от един организъм , като изрежеш тумора , следва подобрението му.

Коментар

• Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
                              Ето какво мисли Мурутис (истинският, не ментето от форума):
                              http://www.mouroutis.com/news.php
                              Едно изключително популистко мнение!

Обвинявайки "новите" доминиращи партии в сегашните избори в популизъм и демагогия(нещо, с което съм съгласна донякъде), самият той не посочва нито една основателна причина да продължи управлението на досегашните преразпределители на милиардите дългове и неефективно държавно управление - ПАСОК и Нова Демокрация.
                              Близките договорености с Тройката е външно за самата Гърция условие.
                              Допускам, че същият е привърженик на НД, тъй като не споменава за непрекъснатите отмятания на лидера й Самарас, свързани именно със същите договорености с ЕС и МВФ,ЕЦБ.

Христос Мурутис говорейки за големите постижения на двата партийни клана, забравя да подкрепи с някакви реални данни твърденията си, като например, каква е била покупателната способност на гърците преди ЕС, задлъжнялостта й преди влизането в ЕЗ, виновниците за прикриване на истинската статистика на държавното управление през последното десетилетие от 20 годишното ръководене на двете семейни партии.
                              Още по-малко, търси отговор на въпроса - къде и как са разпределени последните близо 150-200 млрд.евро, натрупани за 2 години към общия дълг?!

п.п... в името на коректността ще изпратя мнението си и на Х.Мурутис, ако има желание може да се включи в обсъждането тук

Коментар

• Ако ЕС не беше тръгнало да налива пари в Кремиковци опс Гърция всичко щеше да е наред.

Фалит на Гърция и сбогом Гърция от Еврозоната. Ес дава парите на пострадалите от Гърция.

Но не трябваше да се спасява гадната Еврозона дето толкова много светила казаха, че единната валута е голяма грешка от самото си създаване.

Европейския Съюз можеше да го бъде и без Евро.
                                Мнението не е препоръка за търговия с ценни книжа!

Коментар

Working...
                                X