IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
    Действията на защитниците на Балчик в края на 1916г. само ограничават ефектът от тежката руската бомбардировка.
    При третото му обстрелване на 13.12.1916г. Балчик е почти изравнен със земята, убити са доста негови жители. Разрушенията са големи, защото той е амфитеатрално разположен и при това гъсто застроен. Поради това всеки изстрелян руски снаряд носи смърт и разруха.
    Двама известни български писатели оставят покъртителни свидетелства за Балчик след руската му бомбардировка. Поетесата Доре Габе посещава града няколко месеца след руската атака. Впечатлението й от видяното е тягостно. Сравнява града с гробище и потресена възкликва: „Мъртвият Балчик”.
    Ето и нейното свидетелство: „Вечер. Нито един фенер. Из улиците няма жива душа. Слаба бледнина от хоризонта показва пътя. Висока порта, а над портата - къща… Ето ни горе, в стаи, които не гледат към морето. Само в тях се пали свещ и само в тях се живее вечер в Балчик. Разправяха ни как неотдавна ги изненадало морето, как са бягали като стадо към гробищата, зад баира - сипели се гранати връз града, сякаш самото море ги изригало. Писък на малки деца, премръзнали ръчици, полумъртви от ужас майки, бащи, безпомощни пред своята разпиляна сред опасности челяд. Когато настане вечер, от черната паст на морето сякаш гледат тайнствени топовни гърла. То ги дебне. То е техният черен враг, техният изневерил приятел - и те се крият от него, боят се него. Още е в кошмарен сън Балчик.”
    Писателят Стилиян Чилингиров споделя следното: „…Човек би помислил, че влиза в мъртвия град, макар никога невидян, но много познат нам от приказките. А по всичко личи, че тук някога е кипял живот, който е бил с пулса на едно достойно за завиждане охолство. Къщите, някои от които поглеждаха страшно през своите изпочупени прозорци или болезнено показваха голите стени, полуразрушени от неприятелски гранати, най-ясно свидетелстваха за това. Балчик е бил малък, но заможен град…
    Но не ще и съмнение, в мирно време градът е бил по-угледен и по-приятен. Тогава много къщи, сега запустели и празни, са били обитавани от работливи стопани, в много от тях е кънтял непрестанно писклив хор от детска глъч, в много от тях се е живяло и мечтало.
    А днес: разкъртени стени, пробити покриви, разрушени комини и ужасът на едно запустение. Животът е спрял, за да живее войната.”
    Последиците от руските бомбардировки на Балчик са дълготрайно отрицателни. Според иследователите на миналото на Балчик разрушаването на града от руския флот спира неговия стопански възход и обуславя в определена степен последвалото икономическо западане на града.
    Каварна също не е пощадена. Градът е атакуван от руския боен флот на 7.09.1916г. веднага след бомбардировката на Балчик. От 6 ч. и 8 мин. до 6 ч. и 30 мин. са бомбардирани градът и житните магазии, разположени на брега. Повредени са 4 мауни (големи лодки) и една магазия. В сравнение с Балчик Каварна има късмет. По-слабо е ударена от неприятеля. Пораженията и щетите са доста по-малки. По наблюдение, проведено от ескадрените миноносци, е разрушено пристанището и са унищожени два пристанищни крана
    Но и това не е всичко в морската война на Русия против България. През 1916-1917г. са регистрирани и много други руски военни набези, съпроводени с опити за обстрелване на обекти по добруджанското крайбрежие, които обаче са парирани от българската брегова охрана.
    Варна става първият български град, подложен на нощна бомбардировка
    В края на февруари и на август 1916 г. руският черноморски флот предприема опити за нападение срещу Варна, използвайки корабната си авиация. Те са отбити от германските хидроплани, намиращи се във Водосамолетна станция „България“, при което неприятелят търпи доста загуби в жива сила и бойна техника. По това време морската авиация на руския флот, действащ в Черно море, включва 45 водосамолета. Корабната авиация е на борда на авиотранспортите „Император Александър I”, „Император Николай I” и „Алмаз”, включени в състава на крайцерската бригада, базирана в Севастопол. Те са първите авионосци в Черно море.
    През септември 1916г. бреговия авиационен отряд на старши лейтенант Виктор Утгоф получава заповед да атакува Варна. В състава му са включени 8 водосамолета, базирани на брега на ез. Сингол, на 8 км. северно от Кюстенджа.
    На 11.09.1916г. излитайки от ез. Сингол и зареждайки с гориво и бомби в Мангалия, 6 от 7-те излетели водосамолета с настъпването на нощта достигат до града и хвърлят 54 бомби. Според руски изследвания голяма част от тях се взривяват в района на хангарите на хидроаеродрума. Други бомби са хвърлени над Евксиноградския пристан и над Варна. Подводницата U-33 не е улучена. При въздушната бомбардировка нейният екипаж отразява атаката на водосамолетите с картечен огън. Според руски публикации шестте хидроплана без загуби се завръщат в базата си. Седмият поради неизправност на двигателя се пада в района на нос Калиакра. Тук е взет на буксир от ескадрения миноносец „Звонкий”, но после потъва.
    Руската бомбардировка на Варна е извършена през нощта, от 21,15 ч. до 21,50 ч. с цел париране на възможностите за ответно противодействие. Въпреки това руските водосамолети, осветени от прожектори са посрещнати от българската отбрана със шрапнелен, картечен и пушечен огън. Архивните ни документи свидетелстват, че два от тях са повредени от стрелбата, като единият пада край Калиакра, а другият достига до Мангалия. Първият е изхвърлен на брега край носа и части от него са пренесени във Варна. Вторият каца край Мангалия и според разказа на местни жители е пренесен по суша до руската водосамолетна станция Текир гьол (на брега на ез. Тузла). Тези факти доказват, че при отразяването на руския авиационен удар противосамолетните български батареи са били доста ефикасни. Подводниците и хидропланите – цел на неприятелския въздушен удар, остават невредими.
    Победоносното българско настъпление и превземането на Мангалия в средата на септември 1916 г. осуетяват подобни полети.
    Има още една любопитна подробност за руските военни бомбардировки. Варна е бомбардирана на Петковден , а Балчик на Андреевден (13 декември). За руските военни моряци този ден има символично значение, защото на Андреевден е патронният празник на руския флот (с патрон Св. Андрей Первозванный).
    Това е уникален факт. ,,Братска Русия’’ вместо да празнува тръгва да воюва по море на православни празници против България!
    Подобно съвпадение доказва, че неприятелят грубо потъпква християнските норми и порядки и пренебрегва общоприети традиционни духовни ценности. Парадоксално е, че тези действия са извършени от военноморския флот на страна, възприемана навсякъде като исторически стожер на Източноправославната религия.
    Отгоре на всичко с морските си атаки срещу незащитени български градове Русия нарушава и принципите на международното право. Съгласно IX-та Хагска конвенция относно бомбардировките от морски сили във време на война от 1907 г. бомбардирането на неотбранявани пристанища, градове, села, жилища или сгради е забранено. Международното право забранява и безсмисленото разрушаване на градове или други населени места и унищожаването на неприятелска собственост, ако това не е предизвикано от военна необходимост”.
    Как да те разберат интелектуалните кастрати комонета?
    М.... . ш..... ..й.о!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
      Смешно, когато съседката ми се скара с родителите си и брат си, тя обяви на всеслушание, Аз нямам Майка, Аз нямам Баща, Аз нямам Брат! След две три години, като си поправи отношенията си, отново имаше и родители и брат.

      Няма да те занимавам да правим между избора между генерала Вазова и генерала Колева, както и текметата, които са яли твойте братя при Дойран... Истината е следната, и трябва да бъдем коректни. България вдигна ръка на Русите, като се включи в ПСВ на страната на Централните сили. България воюва с турците, пет вековни поробители, рамо до рамо срещу Русите, които ни ОСВОБОДИХА от Турско робство

      За генерал Колев и казаците, всичко е НПОшки лъжи... Няма такова нещо...
      Да не повярва човек... И не говори от наше име!
      М.... . ш..... ..й.о!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Trakatrak' Разгледай мнение
        Днес се навършват 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Поради недообмислен фетишизъм към датата 6.09 навремето правителството възприе годишнината да се отбелязва по стар стил. Същото с датата на Независимостта. Неграмотността царува в България не от вчера.
        ще ме прощаваш тракащия, но макар привидно да си на 101% прав, реално грешиш уникално много и не ти отива за човек, който има претенции, при това покрити, да пишеш подобни дивотии. Нали знаеш как са "измислени" празниците за хистиянството като дати - ами следвали са почти 1:1 датите на езическите празниците, за да може стадото по-лесно да ги возприиме, пък за опърничаво стадо като нашето, и още компромиси с езичеството са се правили - това кукери, сурвакари, мартенички, самодиви и прочие неща. Да не говорим за Коледата у нас, която по чисто практични причини е преди Нова година -зер свиня трябва да се коли, няма да посрещаме новата година на трева, я, да не сме толкова прости като разни маляки или казаци, дето я празнуват след нова година

        Та и тук така - наш булгаристанец си е свикнал да празнува 09.09 и 23.09 - ами какво по-хубаво от това да му замениш комуноидните празници с нещо друго около тези дати? Ако си спомняш, първоначално Съединението се празнуваше на 18.09, както би следвало и да бъде, ама нъцки, народонаселението не го возприе, че си искаше 09.09, та го попреместиха
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Днес се навършват 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Поради недообмислен фетишизъм към датата 6.09 навремето правителството възприе годишнината да се отбелязва по стар стил. Същото с датата на Независимостта. Неграмотността царува в България не от вчера.

          Коментар


          • Днес 105 годишнина от рождение татово. Живковистите да почерпят.
            https://www.youtube.com/watch?v=kZ7qXq7EeSY

            Преди 76 години в Крайова, Румъния, се договори възвръщането на Южна Добруджа към Царство България.
            https://www.youtube.com/watch?v=urRlRkoDI3c
            https://www.youtube.com/watch?v=4iRAYX5TaYo
            https://www.youtube.com/watch?v=G4vcDAGtKz8
            https://www.youtube.com/watch?v=q78BzIOz9g8
            Last edited by Trakatrak'; 07.09.2016, 14:19.

            Коментар


            • Максим Максимович,

              отваряш картата на Добричка област и гледаш колко села и градове са кръстени на герои и събития от Добричката епопея, от която ще направим 100 години тия дни.

              Толкова.

              Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
              Смешно, когато съседката ми се скара с родителите си и брат си, тя обяви на всеслушание, Аз нямам Майка, Аз нямам Баща, Аз нямам Брат! След две три години, като си поправи отношенията си, отново имаше и родители и брат.

              Няма да те занимавам да правим между избора между генерала Вазова и генерала Колева, както и текметата, които са яли твойте братя при Дойран... Истината е следната, и трябва да бъдем коректни. България вдигна ръка на Русите, като се включи в ПСВ на страната на Централните сили. България воюва с турците, пет вековни поробители, рамо до рамо срещу Русите, които ни ОСВОБОДИХА от Турско робство

              За генерал Колев и казаците, всичко е НПОшки лъжи... Няма такова нещо...

              Коментар


              • Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
                100% съм сигурен че ти не си българин
                Тука дискусията приключи. Милом мне друг, Сократ мне друг, Платон мне друг, но ИСТИНА дороже!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
                  Говорим за два вида граници на държавите. Граници на държавите на гвелфите и граници на държавите на гибелините...

                  Генетичния национализъм въобще не ме интересува, това е примитивен национализъм, отречен от Княз Борис Михаил, 860+година не мога да посочна точна дата без гугъл, може би 865.

                  Аз ще задам един въпрос на теб, КАКВО те кара да чувстваш един помак/генетична връзка/ по-близък да кажем от един сърбин/духовна връзка/?

                  ЖИВЕЛИ!!! Ке си сипем йедна чаша вино, да ми стане едно убаво МАКА!
                  LegendE | Ne veruj - (LIVE) - (Sava Centar 2005)
                  https://www.youtube.com/watch?v=Zp8D3SOewjE
                  100% съм сигурен че ти не си българин
                  http://milom.blog.bg/

                  Коментар


                  • Государь има два сина от татарката Кабаева. В принцовете на Русия тече нашенска кръв!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
                      Носим гените на траки и прабългари и сме далеч от славяните.
                      Говорим за два вида граници на държавите. Граници на държавите на гвелфите и граници на държавите на гибелините...

                      Генетичния национализъм въобще не ме интересува, това е примитивен национализъм, отречен от Княз Борис Михаил, 860+година не мога да посочна точна дата без гугъл, може би 865.

                      Аз ще задам един въпрос на теб, КАКВО те кара да чувстваш един помак/генетична връзка/ по-близък да кажем от един сърбин/духовна връзка/?

                      ЖИВЕЛИ!!! Ке си сипем йедна чаша вино, да ми стане едно убаво МАКА!
                      LegendE | Ne veruj - (LIVE) - (Sava Centar 2005)
                      https://www.youtube.com/watch?v=Zp8D3SOewjE

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
                        Шизофрения е да твърдиш, че има украинци, а няма македонци...

                        Пак подменяш въпроса, Кажи, ни са стиснявай.......... КОЙ ТИ Е БРАТ!

                        Носим гените на траки и прабългари и сме далеч от славяните. Това показват данни от мащабното проучване, което проследява произхода на българите, направено от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София, Института по микробиология, Института по антропология, Националния археологически институт с музей при БАН и Флорентинския университет „Ренци”, чиято лаборатория изследва генетичния материал.

                        За да съставят генетичната карта, според която сме наследници на траките и прабългарите, учените се връщат пет хилядолетия назад. Най-напред те вземат кости и зъби, намерени в тракийските некрополи. От нашето летоброене (VIII-X в.) пък датира генетичният материал от прабългарите. И след като сравняват пробите от миналото с тези на 900 съвременни българи, става ясно, че европейската популация е най-близка до унгарци, хървати и италианци.

                        „Това научно изследване е на път да заличи дълбоко вкореняваната у нас вяра за тюркско-алтайския ни произход. Нямаме генетична връзка и със съвременните турци, макар да се е смятало, че заради турското робство е имало смесване на генетичния материал“, казва Десислава Нешева, специалист генетик в Катедрата по медицинска генетика на МУ, цитирана от БНР. Тя допълва, че историята ни е манипулирана, защото е пренаписвана спрямо интересите.
                        http://milom.blog.bg/

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
                          МИЛОМ гъгълнах аффтара Янко Гочев, та тъй...... Ромът Гочев, определено заработва кинтите си, НЕ като историк, а на РУСОФОБИЯ. Това е един доходен бизнес, НАЛЕ

                          Янко Гочев: На 3 март, но 1918 г., Русия капитулира пред България - това е освобождението ни
                          http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu...eto-ni.html%7D

                          Цяла Мизия, Тракия и Македония според Санстефанска България не е свободна, а окупирана от Русия земя - "Балканска област"

                          Бисмарк застава на страната на родината ни, на него дължим включване на Варна и Софийския санджак със София в Княжество България, казва пред Faktor.bg изследователят

                          По Санстефанския договор България става безсрочен руски длъжник за своята окупация, наречена освобождение. Русия придобива свое право на вземане по чл. 8 от Санстефанския договор, узаконено по чл. 22 от Берлинския договор. Така възниква българският окупацинен дълг. Русофилите така и не са обяснили и до днес защо дългът ни е окупационен в руските и международните документи, а не освободителен например.
                          http://milom.blog.bg/

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
                            Няма как да се скриеш от историята,все някога те застига
                            всичко си е чистата истина-от любов рашките ни бомбардират Варна,Балчик,Каварна
                            атова заявление на братята ти кърти
                            В изявление от 25.09.1915г. Московският славянски комитет е още по-краен :
                            Шизофрения е да твърдиш, че има украинци, а няма македонци...

                            Пак подменяш въпроса, Кажи, ни са стиснявай.......... КОЙ ТИ Е БРАТ!

                            Коментар


                            • МИЛОМ гъгълнах аффтара Янко Гочев, та тъй...... Ромът Гочев, определено заработва кинтите си, НЕ като историк, а на РУСОФОБИЯ. Това е един доходен бизнес, НАЛЕ

                              Янко Гочев: На 3 март, но 1918 г., Русия капитулира пред България - това е освобождението ни
                              http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu...eto-ni.html%7D

                              Цяла Мизия, Тракия и Македония според Санстефанска България не е свободна, а окупирана от Русия земя - "Балканска област"

                              Бисмарк застава на страната на родината ни, на него дължим включване на Варна и Софийския санджак със София в Княжество България, казва пред Faktor.bg изследователят

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
                                Смешно, когато съседката ми се скара с родителите си и брат си, тя обяви на всеслушание, Аз нямам Майка, Аз нямам Баща, Аз нямам Брат! След две три години, като си поправи отношенията си, отново имаше и родители и брат.

                                Няма да те занимавам да правим между избора между генерала Вазова и генерала Колева, както и текметата, които са яли твойте братя при Дойран... Истината е следната, и трябва да бъдем коректни. България вдигна ръка на Русите, като се включи в ПСВ на страната на Централните сили. България воюва с турците, пет вековни поробители, рамо до рамо срещу Русите, които ни ОСВОБОДИХА от Турско робство

                                За генерал Колев и казаците, всичко е НПОшки лъжи... Няма такова нещо...
                                Няма как да се скриеш от историята,все някога те застига
                                всичко си е чистата истина-от любов рашките ни бомбардират Варна,Балчик,Каварна
                                атова заявление на братята ти кърти
                                В изявление от 25.09.1915г. Московският славянски комитет е още по-краен :
                                Комитетът признава сръбските исторически и етнографски права над Македония, езикът на чието население, както обичаите и песните и славещи сръбските царе и паметници свидетелстват за сръбските права над Македония
                                http://milom.blog.bg/

                                Коментар

                                Working...
                                X