IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • http://bnr.bg/post/101024638/makedonia-referendum

    https://www.investor.bg/evropa/334/a...maniia-269103/

    https://www.vesti.bg/sviat/balkani/n...kosovo-6086946

    https://www.monitor.bg/bg/a/view/vni...po-obed-145601

    Интересни съвпадения.

    Коментар


    • Ами, войничетатата верно им е било писнало. Тази война е толкова противна, че дори родолюбците почват се колебаят. Колкото до чуждите агенти, те са били по затворите и ги пускат, за да охладят страстите. Пък те обратно. Въпросът е кой стои зад тях? Както и зад днешните?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
        Преди 100 години помръкна славата на младата България. Царството танцува на голямата, световната сцена едва 10 години. След четири десетилетия на възход, България бе попарена и обградена от враждебен обръч. Срутването започна от пробива при Добро поле и избушването на Южния фронт в Централна Македония. Разгневените български войници обърнаха оръжие срещу своето правителство и цар. Н.В. абдикира, а България капитулира. Метежът на войните бе окървавен от техни сънародници, които не смееха да се изправят очи в очи с тях. Всичко това се случи през втората половина на септември 1918 г. И героичната отбрана при Дойран остана почти напразна. Но все пак се показа на какво е способна българската войска. Преди 100 години.
        ЧУдесно си го написал, но да внеса малко, но важно уточнение - онова, дето беше преди ОМВ, а сега е бензиностанция на Газпром, трябва да бъде премахнато веднъж завинаги. Тези метежници (някаква кирлива шепа народ) са срам и позор за останалите почти милион българи, които се биха до края, макар да знаеха, че краят е близо. И ако не беше величавият подвиг при Дойран, в който участват и дедите ми, а всички бяха като онези отрепки, избити като кучета при Владая, България нямаше да я има в тези ѝ граници!!!

        Позор, трижди позор за "въстаниците", на които е издигнат толкова голям паметник, позор и за нас като хора, защото паметник за саможертвата на героите при Дойран няма - нито на мястото (в Дойран няма и помен от тяхното величие, но гробовете на англичани, французи и маляки са поддържани в перфектно състояние), нито някъде другаде, макар сега уж да откриха нещо в Троян, а Шкембе войвода уж обеща да има подобен в Плевен...

        Метежи в родната армия е имало и преди - например в навечерието на Междусъюзническата, но никога селяните не са се увличали по малоумието на цървули като Стамболийски и Райко Димитриев - срам за нас като нация, че на тези боклуци и предатели сме кръстили населени места. Срам.

        А Дойран е величава епопея, за която не сме достойни - разходете се някога и го вижте, може би ще почувствате какво е било тогава, а може би не - като онези, дето се събират с кебапчетата на Петрова нива, за почетат подвига на тракийските българи... Еххххх
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Преди 100 години помръкна славата на младата България. Царството танцува на голямата, световната сцена едва 10 години. След четири десетилетия на възход, България бе попарена и обградена от враждебен обръч. Срутването започна от пробива при Добро поле и избушването на Южния фронт в Централна Македония. Разгневените български войници обърнаха оръжие срещу своето правителство и цар. Н.В. абдикира, а България капитулира. Метежът на войните бе окървавен от техни сънародници, които не смееха да се изправят очи в очи с тях. Всичко това се случи през втората половина на септември 1918 г. И героичната отбрана при Дойран остана почти напразна. Но все пак се показа на какво е способна българската войска. Преди 100 години.

          Коментар


          • Днес се навършват 133 години от Съединението. Честита годишнина!

            Коментар


            • Откъс от историята. БЕЗПРИСТРАСТНО:
              Как седмина германци превзеха Белград – 12 април, 1941г.
              На 12 април 1941 г. малък отряд воден от капитан Клингенберг заедно с един сержант и шестима войници, част от разузнавателната група на СС дивизията Das Reich прониква дълбоко в тила на югославската армия по р. Дунав и притоците и използвайки пленена моторна лодка. Скоро те се озовават в покрайнините на Белград, където се натъкват на група от около 20 сръбски войници. След завързалата се престрелка сърбите се предават на Клингенберг, който пленява и превозните им средства.

              Малкият му отряд продължава движението си напред достигайки центъра на Белград заедно с пленниците си. За изненада на германците гражданите макар, че ги гледат шокирано не им обръщат особено внимание и никой не стреля по тях. При това положение Клингенберг нарежда на хората си да свалят югославския флаг и да издигнат немския.

              Не след дълго при германците пристига кметът на Белград заедно с други официални лица за да обсъди условията на капитулацията. Клингенберг блъфира, че той е авангарда на 3 танкови дивизии и има директна връзка с Луфтвафе, които са в готовност да продължат разрушителните си бомбардировки от 6-7 април, ако градът не се предаде незабавно. Сърбите се хващат на блъфа неосъзнавайки, че пред тях стоят само 7 войника без никаква подкрепа напълно откъснати от своите части. Скоро 1300 човека от опълчението на града слагат оръжията си пред Клингенберг, последвани от редовната армия в околностите на Белград, която също предава всичкото си въоръжение и техника.

              Предпоследният проблем останал да бъде решен е какво да се прави докато предните части от дивизията достигнат югославската столица. Позицията на Клингенберг е изключително уязвима и ако някой заподозре, че всичко казано от него е илюзия с капитана и хората му е свършено. Затова той придавайки си пълна увереност започва да се разпорежда, заповядвайки на полицията да му даде информация за всички криминални елементи в града, нарежда на градската управа да наложи вечерен час, но и в знак на добра воля позволява на училищата да продължат да работят. Сърбите за пореден път се хващат на блъфа и изпълняват акуратно нарежданията.

              Финалното препятствие за Клингенберг е да убеди своите, че града се е предал, а съобщенията, които той изпраща не са опит за засада. В щаба на Das Reich дори се говори за военен съд и разстрел на предателя Клингенберг. Когато обаче вечерта на 13 април предните елементи на дивизията започват да навлизат в Белград очаквайки съпротива те са посрещнати напълно спокойно и дори гостоприемно.

              Така безславно югославската столица е овладяна без бой, Клингенберг получава Рицарски кръст за подвига си, а на 17 април Югославия капитулира. Единственият загинал в „битката“ за Белград е кметът, който след като осъзнава, как е бил подведен се застрелва.

              Коментар


              • Спартаче, мислех да не пиша по темата, защото уважавам творчеството ти, а 09.09 го свързвам повече с кончината на цска, отколкото с нещо друго, но ще си позволя да те поправя на 3 места:

                1. Това с монархо-фашисткото го махни - фашизъм у нас няма. Ако искаш да си толкова буквален, то и комунизмът е фашизъм, нали онзи селяк от Веселиново - Зелката Зелев беше написал такава книга

                2. Втората световна до малко след 09.09.1944 е огромна победа за България. Огромна - връщаме си Южна Добруджа, благодарение на Хитлер и Сталин - светла им памет и на двамата за което! Дали в цената за запазването ѝ е включено и заколението на едни 30 000 българи по фронтовете в края на войната, не се наемам да кажа и няма да споря, но Втората световна е огромен успех за България и реално е най-успешната ни война в новата ни история

                3. Руските жертви у нас в бойни действия се броят на пръстите на едната ръка - защо, ми защото няма и заповед да се воюва. Ако ще задаваш лаишки въпроси, то можеш да попиташ що ни един български войник не е вдигнал ръка, когато циганьорите-мамалиги ни напдат в гръб през 1913 и минават безпрепятствено през половин България та чак до София. Можеш да зададеш подобен лаишки въпрос и относно Одрин - що никой не отбранява този град, извюван с цената на толкова много жертви, а след това изоставен без отбрана. Не ти отиват подобни въпроси - дядо ми, Бог да го прости, беше царски офицер - човек с непоколебима воля и човек, научен да изпълнява заповеди. Бил се е при Стражин и Страцин - така са му завядали. Ако му бяха заповядали да се бие при Добрич, щеше да се бие с Трети украински фронт на Толбухин и толкова. Военен - цветът на нацията тогава...

                П.С. За съветските жертви през периода можеш да прочетеш, а и сигурно я знаеш, онази случка в Бургас, дето намерил варел с чист спирт, в следствие на което имало 20 "жертви" - вероятно са описани като паднали за "освобождението ни от фашистко робство". Има и случаи на изнасилени българки, както и немалко случаи на разстрели на руснаци от командирите им (чест им прави това) за кражби основно на алкохол и посегателства над честта. лека вечер от мен
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                Коментар


                • В навечерието на Девети Септември традиционно задавам въпрос към всички познавачи и фенове на Историята:

                  "Защо БГ- армията не излезе да воюва с Червената,а остана в казармите гледайки безучастно?"

                  Досега разумен отговор не съм получил!

                  Иначе фактите около участието на България в Тристранния пакт наистина дават Втора Национална катастрофа която изобщо няма връзка с комунистите в навечерието на 9,09,1944 :

                  1) 16 военни бази са дадени за германско използване още на 5 март 1941.

                  2) Във всички големи градове са разквартировани германски части,напълно безвъзмездно в т.нар."общински имоти"отдавани под наем на местни чиновници.Т.е родни и чужденци по принуда делят един покрив.

                  3)Всички разплащания между БГ и Германия минават в райхсмарки,което би било чудесно,ако Германия не беше фалирала дефакто още през 1942.И почва едно трупане и разсрочване,което окончателно е решено от СССР през 1947,но май и досега не е изрядно уредено!

                  4)Монархо-фашистките правителства от това на Филов насам,не изпълняват съюзническите си задължения,а предпочитат да шикалкавят с измислени доводи.

                  5)Куриозът идва по времето на властта на масонската тротинетка Ив.Багрянов която хем дава широка комунистическа амнистия,хем почва да води сепаратни преговори с сащ и англия.От друга страна обаче всячески се стреми да не допусне излизане от пакта с Германия и дори буквално в последния си ден като премиер Багрянов пише секретно писмо до принц Кирил с подобно съдържание :"...Оставаме на страната на Германия до последния момент с цел да не допуснем "болшевизация" на България..."
                  На 3,09, обаче представителя на БГ- правителството относно сепаратните преговори водени в Кайро получава декларация от името на сащ и англия,че въпросът може да бъде предвижен само и ако СССР се съгласи и бъде включен в разговорите!

                  Същия ден или ден по-късно БГ-посланника в Москва,Иван Стаменов получава депеша за обявяването на война на СССР срещу България в която много точно са изложени мотивите.

                  Знаете ли защо в другите страни от соца Прехода беше успешен и свърши? Защото бившите от "Лагера" се отчетоха взаимно с много жертви срещу РККА .Полша,Румъния,Чехия,Унгария - (рекордьори са - само под Будапеща има 200 000 загинали червеноармейци,неслучайно Орбан е пръв приятел на Путин...).За сведение - в България загубите едва ли са повече от 1000 - 2000 души от двете страни.
                  Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение

                    ... както казва проф. Пантев, колкото е по мизерно настоящето, толкова по-силно сме се вкопчили в нашето минало
                    Мдаааа, за коя ли страна се сещам веднага, при тия думи!

                    Коментар


                    • https://www.youtube.com/watch?v=fnCkITP6ib0
                      Простак съм Азъ - Непобедим !!!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                        За мен е важно съзнанието. Въобще не ме интересува какви гени имам - прабългарски, тракийски или славянски. Съзнанието ми е на българка.
                        Другото е подробност от пейзажа.
                        Аз продължавам да настоявам, че съзнанието не изчерпва всичко това, което ни прави българи или сърби, или македонци. Освен генетично предаваната информация в историята на един народ има и негенетична информация, която се предава през вековете.

                        Народа ни е на смъртен одер, прочетена му е смъртна присъда от Батко, не можеш да решаваш демографския проблем с миграция на негри и араби, това е унищожение, няма как един сириец мигрант да пее с душа и сърце например Хубава си моя горо... ние сме българи и съзнателно и несъзнателно

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение

                          Не е съзнанието, друго нещо! Киро се е вкопчил в генетиката, защото от конските опашки на хан Аспарух не е останал нито езика, нито вярата, нито културата... даже нито гените... а само името...

                          Не съм забелязал някой да се радва и постоянно да напомня, че принцовете на Русия, синовете на татарката Кабаева имат български гени

                          Аз имам един любим пример, при Съединението на България с Източна Румелия в сръбско-българската война, воюваме с нашите духовни братя сърбите, са загинали под 1000 души, докато по време на Априлското въстание, само при Баташкото клане извършено от нашите генетически братя българските помаци са подложени на зверства и са изклани, изнасилени предимно жени, деца и стари хора около 5-6 пъти повече... но и този факт подминавам, кво да праиш генетика, та генетика, ето ти генетика

                          Искам да заостря вниманието на една мисъл на дядя Вася, който говори за нещо друго, което е метафизично, космическо, гениално, велико, което ражда Достоевски, Ломоносов, Сталин, да Сталин-руснак с грузинско произхождение. което за съжаление ни липсва



                          [img]


                          Защото на този прочит на историята, който настоява форумната общност резултата е няма как да бъде различен от днешния... Останали сме една купчинка българи, които се давим в злоба и омраза, на които всички и всичко ни са длъжни, имаме претенции, гарнирани с жлъчни сокове към всички наши съседи, провинциализъм, комплексарщина... както казва проф. Пантев, колкото е по мизерно настоящето, толкова по-силно сме се вкопчили в нашето минало
                          За мен е важно съзнанието. Въобще не ме интересува какви гени имам - прабългарски, тракийски или славянски. Съзнанието ми е на българка.
                          Другото е подробност от пейзажа.
                          Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                          Мечо

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                            https://www.24chasa.bg/Article/1119034

                            Гените ни на кpъcтопът
                            Спечелили проект, писали и доказвали....
                            След година- две ще спечелят друг и с противоположни резултати пак ще пишат и доказват ....
                            Ся да не издребняваме, че купиха секвинатор, дето стои кът паметник и няма кой да работи на него.....

                            ЧувАл съм, че в света има два генетични клона и няколко запазани генетични ареала на затворени и леко изродени племена...Всичко друго е смесица от гени и всеки може да пише каквото му душа сака....Само кинти да има ....
                            Епигенетиката се е нравила на Хитлер и някои масонски общества.....

                            В БГ по турско ситуацията е спорна...Вярно, че турците доста семе са пръснали по българските земи, но ако си спомним, че еничерите и помаците са правили най- големите гадости и гаври с българите, де факто няма разлика в гените - все са си български ( смесица от прабългари, траки и славяни...)

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                              Кире, не знам що се впечатляваш толку от тез гени. И преди съм ти го казвала - не е важно ДНК-то, а съзнанието.
                              Не е съзнанието, друго нещо! Киро се е вкопчил в генетиката, защото от конските опашки на хан Аспарух не е останал нито езика, нито вярата, нито културата... даже нито гените... а само името...

                              Не съм забелязал някой да се радва и постоянно да напомня, че принцовете на Русия, синовете на татарката Кабаева имат български гени

                              Аз имам един любим пример, при Съединението на България с Източна Румелия в сръбско-българската война, воюваме с нашите духовни братя сърбите, са загинали под 1000 души, докато по време на Априлското въстание, само при Баташкото клане извършено от нашите генетически братя българските помаци са подложени на зверства и са изклани, изнасилени предимно жени, деца и стари хора около 5-6 пъти повече... но и този факт подминавам, кво да праиш генетика, та генетика, ето ти генетика

                              Искам да заостря вниманието на една мисъл на дядя Вася, който говори за нещо друго, което е метафизично, космическо, гениално, велико, което ражда Достоевски, Ломоносов, Сталин, да Сталин-руснак с грузинско произхождение. което за съжаление ни липсва



                              [img]


                              Защото на този прочит на историята, който настоява форумната общност резултата е няма как да бъде различен от днешния... Останали сме една купчинка българи, които се давим в злоба и омраза, на които всички и всичко ни са длъжни, имаме претенции, гарнирани с жлъчни сокове към всички наши съседи, провинциализъм, комплексарщина... както казва проф. Пантев, колкото е по мизерно настоящето, толкова по-силно сме се вкопчили в нашето минало

                              Коментар


                              • https://anonybulgaria.wordpress.com/...армия-и/
                                Унищожаването на Българската Армия и нещо за НАТО

                                Коментар

                                Working...
                                X