IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

История

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ще споделя нещо което не е за тема ,,История" ,но е продължение на постингите за Достойните Българи
    Ще помоля модераторите да не го трият,не го пускам в ,, Политика", защото там ще бъде бързо засипано от други постинги и няма да се прочете
    от много форумци ,които дори не искат да влизат там.
    Vassil Kendov

    17 декември в 15:25 ч.
    Преди два месеца моите двама хубавци ми заявиха, че не искат на село, защото няма wifi.

    Направил съм им детска стая с кино в нея, направил съм им джакузи в двора, имат къща на дърво, тенис маса но хората искат wifi.

    Друго си е да седнеш в къщата на дървото и да гледаш клипчета в YouTube.

    Няма да си кривя душата, ползват всички тези екстри, но някак си без wifi не е същото. Няма я основната тема на разговори.
    С мъка на сърце трябва да призная, че дигитализацията е част от нашето ежедневие и ще става все по-голяма част. По-добре да подготвим децата за този бъдещ момент по правилния начин. Нека поне редуват тенис на маса с Minecraft. После малко на разузнаване в изоставените къщи из селото и малко YouTube. Дори ученето вече става през сайта Ucha.se. Няма как, по-интересно е.

    E да ама като няма wifi…?

    По едно време двамата хубостници започнаха редовно да ходят на центъра. Няма слънче, няма дъжд. Ходенето на центъра стана основно занимание. Реших да видя какво толкова има на този център и какво да видя…? Хванали wifi на кръчмата и седнали там отстрани. Това добре, но нали се сещате в каква среда са? Какво виждат и чуват само можем да предположим.
    Не ми хареса така. А отсреща се извисява читалището. Голямо и пусто. С отворени врати, през които минават само работниците ремонтиращи покрива. Помислих си „Това е мястото”. „Ако ги вкарам вътре ще е супер, пък после ще видим.”

    Говорих с библиотекарката и тя хареса идеята. Отвори стаята на пенсионерския клуб и каза „Ето тук”. А бабите там наистина поддържат. Една хубава маса, кафе машина в ъгъла… както си трябва. Разбрахме се и се прибрах в София.

    Събрах старите компютри от офисите и ги занесох на компютърното сервизче под моя офис. Те като разбраха за какво са, ги реновираха безплатно.

    Но все още ми липсваха 2 монитора и един компютър. Не знам защо, но исках да са 4 компютъра. Все пак голяма част от порасналите момчета сме били геймъри. Знаем какво е игра в мрежа и никой не иска да стои отстрани и да гледа. Трябват си компютри за една прилична „мрежичка”.

    Писах във ФБ че имам нужда от още 2 монитора и 1 компютър и получих съобщение от човек който все още не съм виждал. Работи в StangaOne, а те си сменяли компютрите в момента. „Заповядайте, да вземете техниката”, казва. Но това били 47 монитора и 16 компютъра. „Ама какво да ги правя” – питам аз. „Ами питайте в съседното село, само моля Ви вземете ги всичките, че пречат и ще ги даваме за рециклиране.” А мониторите хубави, компютрите също. Звъня в сервизчето под моя офис и питам какво да ги правим. Ще помагат ли с други села ако се наложи. Момчетата се зарадваха (Itech е сервиза) и обещаха заедно да ги инсталираме по селата. Друг приятел даде магазин, в който да ги държим временно и се почна. Едно село, второ село, трето село, голям шлем (голям шлем казваме когато успеем за един ден да инсталираме компютри в три села).

    Към днешна дата сме направили зали в читалищата на 15 села. Тук можете да видите някои от тях (не сме качили последните) http://www.zaselata.org/c/izplneni-proekti

    Наложи се да регистрираме и фондация. Кръстихме я „Възраждане на българските села.” Случайно стана. Просто групата ни в интернет където се организирахме се казваше така – „Да възродим българските села”. Вече бяхме 8 човека активисти и така я учредихме. Направихме го най-вече защото много фирми искаха документ за дарението. Все пак от счетоводна гледна точка са си прави. Трябваше да си отчислят накак си активите. Особено ако са голяма фирма.

    И си работихме така докато не ми писа един приятел – Дамян Дамянов от Юникомс. Даде идеята да осигури достъп до сайта www.Ucha.se за всяко село. Свърза ме със собственика на сайта и нещата се получиха. Дариха ни достъпи за всяка зала която направим.

    Оказа се, че местните училища само това и чакаха. И те се чудили как да накарат децата да влизат в библиотеките. Сега вече ги водят 2 пъти седмично в библиотеката вместо занималня. Карат си там уроците по „Компютри и технологии” и се подготвят с www.Ucha.se

    Но най-готини са бабите и дядовците. И те се активизираха. Писаха ни доброволци и започнаха да правят курсове по компютърна грамотност за възрастни в дарените зали.

    Какво нещо се оказа информацията? Няма малки, няма големи. Всеки иска връзка с широкия свят. Кой иска да ровичка в нета, кой иска да си говори с децата в чужбина... Не сме предполагали, че едни нищо и никакви компютри ще сплотят така хората и ще превърнат читалищата в място за социални контакти и прекарване на свбодното време.

    А всичко това ни амбицира. Разработихме онлайн обучения по компютърна грамотност, готвим такива и по видео обработка за децата, предвидили сме специални курсове за библиотекарите… изобщо мечтаем си за едно по-приветливо и уредено българско село. Село в което баби и деца имат общи теми, а хората обичат за се завръщат.

    Така започнахме и кампанията „Възроди твоето село”.

    Насочихме я към българите в чужбина. Поне към тази част от тях, която има топли спомени от ваканциите на село. Поставихме си за задача да поддържаме духа на тези местенца. Ще им помогнем да си направят интернет сайт, да споделят информацията за всичко интересно, което се случва, да припознаят отново читалището като пазител на спомена и носител на новото. И за спорт сме помислили и за туризъм, но повече от всичко имаме нужда от желание. Желание да се запази и обнови.
    А във века на информацията, тя трябва да е достъпна.

    Затова тръгнахме от заличките. И май успяваме.

    Какво и как правим описваме във ФБ станицата ни – Да Възродим българските села.

    Ако все пак решите да включите вашето село и да ускорите процеса на възраждането му, можете да го направите тук http://www.zaselata.org/a/vzrodi-tvoeto-selo

    Така няма да чакаме да ни дарят компютри, а ще ги осигуряваме веднага.
    http://www.zaselata.org/a/za-nas

    http://milom.blog.bg/

    Коментар


    • Ще пиша утре, че сега пия на новогодишно парти. Принципно трак е прав в първата си част и греши във втората, според скромнито ми мнение на лак
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

        А имали е възможност България да запази неутралитет. подобно на Испания на Франко или Турция. Според мен вероятно не. Малка страна и намираща се на кръстопът.
        Какъв неутралитет? Германците са оттатък Дунава и се готвят да го преминат. Дали ще подпишем за тях е само въпрос на пропаганда. Във втората война България няма избор. Но трябваше повече да се мисли в края на 1941 г. Трябвало е да се снишават, както би направил другара Тодор Живков.

        Коментар


        • Наскоро историкът-академик Георги Марков, един изключително ерудиран учен, заяви, че Чърчил би трябвало да отговаря пред трибунала в Нюрнберг наравно с Гьоринг. Защото не може да изсипваш бомби над мирно население, да сриваш цели градове и стотици хиляди жертви от изсипан от въздуха фосфор - Дрезден, и после да минеш за най-великия държавник. Пък и с чувство за хумор бил, защото щял да сади картофи по тези места, тъй като в Англия трудно виреели. Макар и победител, който не може да бъде съден, той е военнопрестъпник. Не може да бъде оправдаван, че войната е загрубяла и е било кой-кого, защото към времето на бомбардировките Германия вече видно е губела войната. Това е било класически геноцид, този им акт с нищо не е допринесъл за развоя на войната. България е била бомбардирана само от англосаксонци. После Сталин ни довършва, като праща насила армията ни срещу доскорошния й съюзник - Германия, където ненужно даваме десетки хиляди жертви. Но, има и плюсове, че поне оцеляваме като държава и не губим нищо след разбойническото разделение на Европа от страна на победителите.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

            А имали е възможност България да запази неутралитет. подобно на Испания на Франко или Турция. Според мен вероятно не. Малка страна и намираща се на кръстопът.
            Интересен е въпросът,ако бяхме отказали на Хитлер да мине и той ни беше прегазил,колко евреи щяхме да спасим.Дали полвин България и Гърция нямаше да са под турска окупация ако те в този момент се присъединят към оста.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

              Не си прав, Грую. Не са нулеви жертвите до 9 септември. Още април 1941 г. сме бомбардирани. После даваме жертви в новоприсъединените земи и в окупационните зони в Гърция и Югославия. Чувал си за Драмското въстание, нали? Също даваме жертви при противодържавните прояви на местни буйни глави или чужди агенти. После идват жестоките бомбардировки. Тогава много от българите обвиняват безотговорните държавници за жертвите и разрушенията. Войната за нас не е била разходка из отнетите отечествени земи. Участието във войната е Трета нац. катастрофа за нас. Загубихме самостоятелността си и националната деградация се задълбочи. Дълга тема.
              А имали е възможност България да запази неутралитет. подобно на Испания на Франко или Турция. Според мен вероятно не. Малка страна и намираща се на кръстопът.
              Last edited by Todor Sabev; 14.12.2018, 06:47.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Bf109 Разгледай мнение

                Сравнително (Дрезден Лондон Токио) леко сме се разминали ние с бомбите, Артър Харис, известен повече като Bomber Harris, и неговата доктрина в днешно време биха били смятани за военни престъпления. За тогава е минавало за нормално.ч
                Що се отнася до номиналните числа и абсолютните стойности, твърде вероятно е да си прав!

                Душата и емоцията ми, обаче, се бунтуват и отказват да го приемат.
                Така стоят човешките неща!

                Би представлявало пълна абсурдност да натъртвам на твърдението си, че отношението ми към САЩ и Великобритания и оценката ми към техните действия, следава да се приемат като нещо оригинално. Не, вече най-вероятно нееднократно е ицтъквано от професионалните историци, но аз безхитростно подчертах, че предложеното мое мнение е строг о субективно и не ангажира никого освен мен. Не съм го срещал никога като твърдение в писмен или разговорен вид. Причината за тази ми игнорантност е информационната ми нищета - горчивата истина е, че не съм чел достатъчно сериозни исторически изследвания.
                Но.... все пак съм чел и много съм разсъждавал. В резултат на това предлагам неподправенот си и наивна убеденост в изложеното.
                Поздрави!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

                  Така е, прав си! Този детайл ми се беше изплъзнал, но специално го подчертаха в понеделник, в "История Бг", когато темата беше самите бомбардировки. Ето, наближава 10-ти януари, тогава може да напомниш за отделни важни/интересни аспекти. Самата тема с бомбенето е голяма.
                  Днес акцентът беше обявяването на войната.
                  Сравнително (Дрезден Лондон Токио) леко сме се разминали ние с бомбите, Артър Харис, известен повече като Bomber Harris, и неговата доктрина в днешно време биха били смятани за военни престъпления. За тогава е минавало за нормално.ч

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение


                    - България - съюзник на Германия, после и на СССР - нулеви човешки жертви по време на ВСВ, до влизането ни като съюзник на СССР във войната, след това загуби от около 33 000 души, при население от 7 милиона човека. Обединение за период от 3 години на етническите територии на страната. Връщаме си Южна Добруджа и тя все още си е наша

                    Хайде сега ми кажи от всичките ни съседи на Балканите, кой е най на кяр? Щото като си говорим за инвестиции, да гледаме все пак какво е и състоянието на пазара - едно е да търгуваш Дау като Бъфет, друго е да си Никиту на Софикс, нали? Хайде другият път да си напишете по-добре домашното на Посирано 20. Венсеремос!
                    Не си прав, Грую. Не са нулеви жертвите до 9 септември. Още април 1941 г. сме бомбардирани. После даваме жертви в новоприсъединените земи и в окупационните зони в Гърция и Югославия. Чувал си за Драмското въстание, нали? Също даваме жертви при противодържавните прояви на местни буйни глави или чужди агенти. После идват жестоките бомбардировки. Тогава много от българите обвиняват безотговорните държавници за жертвите и разрушенията. Войната за нас не е била разходка из отнетите отечествени земи. Участието във войната е Трета нац. катастрофа за нас. Загубихме самостоятелността си и националната деградация се задълбочи. Дълга тема.
                    Last edited by Trakatrak; 13.12.2018, 21:58.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от abc Разгледай мнение

                      Поздравления за изключително пълното и хронологично вярно описание на жестоките бомбандировки над Сф, а и много други Бг населени места!
                      Само да вмъкна, че те са се случили след съгласуване със Сталин..
                      Нека се помни историята ни!
                      Така е, прав си! Този детайл ми се беше изплъзнал, но специално го подчертаха в понеделник, в "История Бг", когато темата беше самите бомбардировки. Ето, наближава 10-ти януари, тогава може да напомниш за отделни важни/интересни аспекти. Самата тема с бомбенето е голяма.
                      Днес акцентът беше обявяването на войната.
                      Last edited by nachev; 13.12.2018, 16:56.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                        - България - съюзник на Германия, после и на СССР - нулеви човешки жертви по време на ВСВ, до влизането ни като съюзник на СССР във войната, след това загуби от около 33 000 души, при население от 7 милиона човека. Обединение за период от 3 години на етническите територии на страната. Връщаме си Южна Добруджа и тя все още си е наша
                        Грую, не бях те чел.
                        Ползвах обедната почивка да отбележа датата 13-ти.
                        Моят постинг не е индиректна забележка относно твърдението ти за нулеви жертви. Споделям някакви свои субективни съждения.

                        По отношение на историята обикновено имаме някакви разминавания, което не е никаква драма, но случаят днес дори не е такъв.
                        Ти си си почти парче професионален историк,
                        Аз съм тъпо парче икономист - антиисторик лаик!
                        Няма необходимост Траков да ни разтървава, не сме се карали!
                        Поздрави!

                        Last edited by nachev; 13.12.2018, 16:48.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
                          Днес е особен ден за нашата история, който трябва да се помни. Черен ден!
                          На днешната дата през 1941 г. България под натиска на водещите европейски съюзници от Пакта обявява война на Великобритания и САЩ. Поради някаква непонятна причина тази война е наречена "символична".
                          Две години по-късно над София и още над 100 други населени места се изсипват хиляди тонове, но вече далеч несимволични бомби.
                          Не без основание политическото ръководство на страната ни е било обвинявано в извършването на един пресилен, вероятно дори ненужен акт на агресивно поведение и нарочна демонстрация към едни световни велики сили. Оценката не е лесна. Има детайли, а те винаги са важни.

                          През март същата година България е подписала вече Декларация за присъединяване към пакта. Можела ли е да не го подпише. На теория - да, но още изходът от ПСВ, последиците, надменното, агресивно и жестоко поведение на съюзниците, по-скоро предполагат, че има много сериозни основания за присъединяване към пакта. А и стратегическата обстановка през януари-март 1941 г. е такава, че ако не се присъединим, то ще бъдем окупирани, независимо дали като врагове, дали като "неутрални". Крайната оценка е била много трудна. Трудна е дори сега, когато знаем изхода на ВСВ.
                          Искам обаче да напомня някои други обстоятелства. На 7-ми декември е атаката на Пърл Харбър. На 8-ми Америка обявява война Япония и се присъединява към съюзниците, а в съответствие със съюзническите си задължения по линия на пакта, няколко дни по-късно Германия и Италия обявяват война на САЩ.
                          Излиза, че историческите събития се развиват така, че ние към 12-ти декември вече сме в нещо като принудена война със САЩ, без още да има формално обявяване. Като прибавим нашите договорни ангажименти, като прибавим и германо-италианския натиск, актът от 13-ти декември вече вероятно изглежда малко по-понятен. Не искам да го приемаме или харесваме, а просто да ни стане малко по-понятно времето.
                          Сигурно ви направи печатление, че в горното изречение споменавам само САЩ. Искам изрично да подчертая и да отделя случая със САЩ като нещо напълно отделно и формално несвързано с Великобритания. До този момент страните САЩ и България и техните народи са имали едно подчертано приятелско отношение и дълбока симпатия. Да не забравяме още проповедниците в Османската империя и ролята им около Априлското въстание, Дж. Макгахан, отношението на президента У. Уйлсън след края на ПСВ. Можем само да съжаляваме, че тази проклета и жестока война сложи това вечно петно в тези отношения. Бомбите над мирни граждани не се забравят, дори когато са простени. А паметникът на загиналите американски летци над София и липсата на паметник на загиналите български летци и защитници на страната е нехарактеризуемо явление.


                          Случаят с Великобротания според ме е напълно различен. Поради някакви непонятни за мен причини не се акцентира на обстоятелството, че английски бомбандировки над България, включително София, са извършени неколкократно още през април 1941 г. Не съм историк, че да знам подробности - откъде са излетели, как точно е реализирано. "Братята" сърби и те май са помагали. Не съм чувал данни за загинали хора тогава. Разрушения е имало. Тук следва да се отбележи и изключителното отношение на омраза и презрение, което демонстрира и заявява нееднократно и директно Чърчил към България. Много обстоятелства ме карат да подозирам основателно, че това е едно вечно отношение на британския елит, което не е променено и до ден днешен. Презрение, погнуса, омраза. Няма никога да простят и ПСВ - Дойран и загубите си, независимо сведените пред ген. Вазов (уж като знак на почит) знамена. Нищо, че сега са ни изпратили едно сладко славейче за посланик, което никога не пропуска да подчертае, колко харесва и обича България. Когато през април си извършил вече бомбандировка над една страна, нямаш никакво право да коментираш дори акта на юридическо обявяване на война през декември.
                          А въобще не искам да споменавам разрушената София, избитите хора и бомбите-играчки през 1943 - 1944 г. Това всичко са техни приноси. Дори съм убеден, че убеждаването на американците за "необходимостта" от избиването на мирни граждани е също английска направа.

                          Знайте и помнете. Не е задължително да ми вярвате, не държа на това. Поинтересувайте се и направете вашата собствена истина.

                          Поздравления за изключително пълното и хронологично вярно описание на жестоките бомбандировки над Сф, а и много други Бг населени места!
                          Само да вмъкна, че те са се случили след съгласуване със Сталин..
                          Нека се помни историята ни!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                            По принцип не храня троловете, още повече русофилистиците или сороспиите, но в случая съм длъжен да отговоря. Не съм привърженик на монархическата институция, още по-малко пък на фамилията Сакскобурггота, но да обвиниш Борис Три в грешно решение през онази бурна есен на 1940, е висша форма на дебилщина и дегенератщина, речено на роден език - гьонсуратлък!

                            Сега конкретно - нека да разгледаме какво спечелиха комшиите по време на ВСВ, със съответното им участие в нея:
                            - Сърбославия - противник на Германия, прегазена за седмица, окупирана за 3 години с огромни човешки жертви, ама огромни, разсипана инфраструктура, заложена бомба с разрива между сърби и хървати, избила 50 години по-късно в една от най-ужасните етнически войни в Европа в последните 50 години.
                            - Малякия - противник на Германия, преди това воюва с Италия в Епир, прегазена за седмица от немците, окупирана за 3 години с огромни човешки жертви, последвана от гражданска война. Вземат си Додеканезите от Италия - 2700 кв. км
                            - Турция - неутрална, нито печели, нито губи, стои в миманса и си остава там и след ВСВ
                            - Румъния - съюзник на Германия - жестоки човешки жертви, особено при Сталинград, прегазена след това от руснаците, за капак губи Южна Добруджа още преди реалното си участие във войната, губи и Бесарабия
                            - България - съюзник на Германия, после и на СССР - нулеви човешки жертви по време на ВСВ, до влизането ни като съюзник на СССР във войната, след това загуби от около 33 000 души, при население от 7 милиона човека. Обединение за период от 3 години на етническите територии на страната. Връщаме си Южна Добруджа и тя все още си е наша

                            Хайде сега ми кажи от всичките ни съседи на Балканите, кой е най на кяр? Щото като си говорим за инвестиции, да гледаме все пак какво е и състоянието на пазара - едно е да търгуваш Дау като Бъфет, друго е да си Никиту на Софикс, нали? Хайде другият път да си напишете по-добре домашното на Посирано 20. Венсеремос!
                            Забрави за евреите, които не изпушиха през комините. То и цял свет не много на ясно.

                            Коментар


                            • Днес е особен ден за нашата история, който трябва да се помни. Черен ден!
                              На днешната дата през 1941 г. България под натиска на водещите европейски съюзници от Пакта обявява война на Великобритания и САЩ. Поради някаква непонятна причина тази война е наречена "символична".
                              Две години по-късно над София и още над 100 други населени места се изсипват хиляди тонове, но вече далеч несимволични бомби.
                              Не без основание политическото ръководство на страната ни е било обвинявано в извършването на един пресилен, вероятно дори ненужен акт на агресивно поведение и нарочна демонстрация към едни световни велики сили. Оценката не е лесна. Има детайли, а те винаги са важни.

                              През март същата година България е подписала вече Декларация за присъединяване към пакта. Можела ли е да не го подпише. На теория - да, но още изходът от ПСВ, последиците, надменното, агресивно и жестоко поведение на съюзниците, по-скоро предполагат, че има много сериозни основания за присъединяване към пакта. А и стратегическата обстановка през януари-март 1941 г. е такава, че ако не се присъединим, то ще бъдем окупирани, независимо дали като врагове, дали като "неутрални". Крайната оценка е била много трудна. Трудна е дори сега, когато знаем изхода на ВСВ.
                              Искам обаче да напомня някои други обстоятелства. На 7-ми декември е атаката на Пърл Харбър. На 8-ми Америка обявява война Япония и се присъединява към съюзниците, а в съответствие със съюзническите си задължения по линия на пакта, няколко дни по-късно Германия и Италия обявяват война на САЩ.
                              Излиза, че историческите събития се развиват така, че ние към 12-ти декември вече сме в нещо като принудена война със САЩ, без още да има формално обявяване. Като прибавим нашите договорни ангажименти, като прибавим и германо-италианския натиск, актът от 13-ти декември вече вероятно изглежда малко по-понятен. Не искам да го приемаме или харесваме, а просто да ни стане малко по-понятно времето.
                              Сигурно ви направи печатление, че в горното изречение споменавам само САЩ. Искам изрично да подчертая и да отделя случая със САЩ като нещо напълно отделно и формално несвързано с Великобритания. До този момент страните САЩ и България и техните народи са имали едно подчертано приятелско отношение и дълбока симпатия. Да не забравяме още проповедниците в Османската империя и ролята им около Априлското въстание, Дж. Макгахан, отношението на президента У. Уйлсън след края на ПСВ. Можем само да съжаляваме, че тази проклета и жестока война сложи това вечно петно в тези отношения. Бомбите над мирни граждани не се забравят, дори когато са простени. А паметникът на загиналите американски летци над София и липсата на паметник на загиналите български летци и защитници на страната е нехарактеризуемо явление.


                              Случаят с Великобротания според мен е напълно различен. Поради някакви непонятни за мен причини не се акцентира на обстоятелството, че английски бомбандировки над България, включително София, са извършени неколкократно още през април 1941 г. Не съм историк, че да знам подробности - откъде са излетели, как точно е реализирано. "Братята" сърби и те май са помагали. Не съм чувал данни за загинали хора тогава. Разрушения е имало. Тук следва да се отбележи и изключителното отношение на омраза и презрение, което демонстрира и заявява нееднократно и директно Чърчил към България. Много обстоятелства ме карат да подозирам основателно, че това е едно вечно отношение на британския елит, което не е променено и до ден днешен. Презрение, погнуса, омраза! Няма никога да простят и ПСВ - Дойран и загубите си, независимо сведените пред ген. Вазов (уж като знак на почит) знамена. Нищо, че сега са ни изпратили едно сладко славейче за посланик, което никога не пропуска да подчертае, колко харесва и обича България. Когато през април си извършил вече бомбандировка над една страна, нямаш никакво право да коментираш дори акта на юридическо обявяване на война през декември.
                              А въобще не искам да споменавам разрушената София, избитите хора и бомбите-играчки през 1943 - 1944 г. Това всичко са техни приноси. Дори съм убеден, че убеждаването на американците за "необходимостта" от избиването на мирни граждани е също английска направа.

                              Знайте и помнете. Не е задължително да ми вярвате, не държа на това. Поинтересувайте се и направете вашата собствена истина.

                              Last edited by nachev; 13.12.2018, 16:54.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение

                                Просто смешен повод да се бием по вунесалите гърди и да викаме, булгар, булгар... Понеже форума е инвеститорски ще дам следния пример, все едно да държим дългосрочно една хартия, която се е сринала, не сме я продали, и да се хвалим, че хартията е имал добра текуща цена по някое време

                                Аз мога да дам и друг пример за успехи на България, присъединяването на България към Тристранния пакт в началото на 1941г. Цар Борис е обявен за обединител, освободени са и присъединени Вардарска, Егейска Македония, Западни покрайнини... сбъднат е националния идеал, но... Това е едно изключително правилно решение, но за съжаление едва до Декември.1941г.,, битката под Москва
                                По принцип не храня троловете, още повече русофилистиците или сороспиите, но в случая съм длъжен да отговоря. Не съм привърженик на монархическата институция, още по-малко пък на фамилията Сакскобурггота, но да обвиниш Борис Три в грешно решение през онази бурна есен на 1940, е висша форма на дебилщина и дегенератщина, речено на роден език - гьонсуратлък!

                                Сега конкретно - нека да разгледаме какво спечелиха комшиите по време на ВСВ, със съответното им участие в нея:
                                - Сърбославия - противник на Германия, прегазена за седмица, окупирана за 3 години с огромни човешки жертви, ама огромни, разсипана инфраструктура, заложена бомба с разрива между сърби и хървати, избила 50 години по-късно в една от най-ужасните етнически войни в Европа в последните 50 години.
                                - Малякия - противник на Германия, преди това воюва с Италия в Епир, прегазена за седмица от немците, окупирана за 3 години с огромни човешки жертви, последвана от гражданска война. Вземат си Додеканезите от Италия - 2700 кв. км
                                - Турция - неутрална, нито печели, нито губи, стои в миманса и си остава там и след ВСВ
                                - Румъния - съюзник на Германия - жестоки човешки жертви, особено при Сталинград, прегазена след това от руснаците, за капак губи Южна Добруджа още преди реалното си участие във войната, губи и Бесарабия
                                - България - съюзник на Германия, после и на СССР - нулеви човешки жертви по време на ВСВ, до влизането ни като съюзник на СССР във войната, след това загуби от около 33 000 души, при население от 7 милиона човека. Обединение за период от 3 години на етническите територии на страната. Връщаме си Южна Добруджа и тя все още си е наша

                                Хайде сега ми кажи от всичките ни съседи на Балканите, кой е най на кяр? Щото като си говорим за инвестиции, да гледаме все пак какво е и състоянието на пазара - едно е да търгуваш Дау като Бъфет, друго е да си Никиту на Софикс, нали? Хайде другият път да си напишете по-добре домашното на Посирано 20. Венсеремос!
                                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                                Коментар

                                Working...
                                X