IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

НЛО, Извънземни, Световни конспирации, Необясними загадки в миналото и днес

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
    Няма смисъл да спорим дали човешкото тяло в аналогово или дискретно, защото на квантово ниво се оказва, че самата вселена е дискретна. Планк е изчислил най-малката дискрета на пространството и най-малката дискрета на времето. От там нагоре всичко може да се представи с целочислена математика, а не с такава с плаваща запетая. Учените го знаят това и много го обсъждат, но понеже все още не са успели да направят измервания с така точност, все още не са напълно сигурни вселената аналогова ли е или цифрова.

Ето какво казва ИИ:

Идеята, че Вселената може да бъде дискретна, а не аналогова, е интригуваща и се основава на теоретични концепции, свързани с квантовата физика и гравитацията. Това предположение идва от няколко ключови точки:
    1. Константи за най-малка единица разстояние и време

• Планковата дължина (Lₚ): Тази дължина (~1.616×10⁻³⁵ метра) е теоретичният минимум за измерване на разстояния. По-малки разстояния може да нямат физическо значение, защото там класическите понятия за пространство и време губят смисъл.
    • Планковото време (Tₚ): Това е най-краткият интервал от време (~5.39×10⁻⁴⁴ секунди), под който събития не могат да бъдат различени. То е свързано с времето, за което светлината преминава Планковата дължина.

2. Квантова природа на Вселената

На микроскопично ниво, квантовата механика показва, че някои свойства на частиците са дискретни (например енергията на електрона в атома). Ако пространството и времето също са дискретни, те биха могли да се състоят от "квантови" единици, подобно на пиксели в цифрово изображение.
    3. Квантова гравитация и теория на струните

Сливането на квантовата механика и общата теория на относителността е предизвикателство. Теории като петдесетична гравитация и петдесетични структури предполагат, че пространството-време може да е дискретно на Планкови мащаби. Теорията на струните също оставя място за тази възможност.
    4. Импликации за аналогова срещу дискретна Вселена

Ако Вселената е аналогова:
    • Пространството и времето са непрекъснати, като гладка повърхност.
    • Всяка промяна може да бъде разделена на безкрайно малки интервали.
    Ако Вселената е дискретна:
    • Пространството и времето са съставени от "кванти", подобно на пиксели или тухлички.
    • Събитията биха "скачали" от една квантова стъпка към друга.

5. Експериментални ограничения

Досега няма експериментални доказателства, които директно да потвърдят, че пространството и времето са дискретни. Измерванията, които сме способни да направим, все още са далеч от Планковите мащаби. Но нови технологии или открития може да променят това.
    Заключение

Докато дискретната природа на Вселената е теоретично възможна и съществуват основателни аргументи в подкрепа на тази идея, засега тя остава недоказана хипотеза. Ако пространството и времето наистина са дискретни, това би имало революционни последици за разбирането на реалността и физическите закони.
    Ох. А дали е целесъобразно, с оглед разликата в мащабите на Вселената и единиците за подобна дискретизация?

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron
      Всякакви глупости могат да напишат индивиди и ИИ, които не разбират английски език
      -------------------
      Твърдението съдържа няколко неточности и опростявания по отношение на природата на Вселената на квантово ниво.

Противно на твърдението, няма научен консенсус, че Вселената е окончателно дискретна на квантово ниво[1][2]. Дебатът между това дали реалността е в основата си цифрова (дискретна) или аналогова (непрекъсната) остава открит въпрос във физиката[4][5].

Макар че дължината и времето на Планк често се обсъждат като теоретични минимални измерими единици, те не са общоприети като фундаментални дискрети на пространството и времето[5]. Тези понятия произтичат от комбинирането на фундаментални константи, но физическото им значение все още се обсъжда.

Твърдението, че „всичко може да бъде представено с математиката на целите числа“, е прекалено опростяване. Квантовата механика често включва непрекъснати променливи и вълнови функции[2][4].

Учените не са единодушни, че Вселената трябва да бъде или напълно аналогова, или напълно цифрова. Някои теории предполагат по-сложна реалност, която може да има както дискретни, така и непрекъснати аспекти[5][6].

Представените описания на аналогови и дискретни вселени са твърде опростени. В квантовата механика понятия като суперпозиция и дуалност между вълна и частица оспорват тези ясни разграничения[2][4].
      Последното изречение е изключително интересно. То е избълвано от ИИ и представлява общо взето консенсуса в тази материя. Но ако помислим критично със свои собствени мисли, стига да сме що годе с някакъв багаж, ще видим, че има какво да оспорим. Вълната като част от дуалния характер на елементарните частици, не е вълна в смисъла, който го разбираме като вълна във вода или радиовълна или друга вълна. Това е вълна, която Шрьодингер пръв описва, която служи да обслужи математически крайните резултати. Защото ние виждаме крайните резултата, но нямаме обяснение как се стига до тях - това е голямата загадка. И в този смисъл не можем да приложим определението за аналоговост към тази вълна. И по-скоро заключението би следвало да клони към хипотезата, че говорим за Вселена на дискретите. След като всичко е енергия, разумно е да заключим, че не става въпрос за аналогови сигнали.

Коментар

• Първоначално изпратено от DIvanov Разгледай мнение

Това казвам - дискретизацията е приближение. Има ток/напрежение и няма ток/напрежение зависи какво сме приели за нула и кое за единица. За да стане дискретизация, приемаме че под 0.6V е 0, а над 1.2V е 1. Примерно. Тогава имаме дискретизация и то пренебрегвайки неустановените състояния от 0.6 до 1.2. Цялата технически реализирана дискретизация се основава на подобни приближения. Математическото моделиране също се основава на степен на точност. Може да е 123-тия знак, може да до първия знак след десетичната запетая или нещо друго, но всеки математически модел при реализация се нуждае от степен на точност, за да се приложи. Така може би може да се моделира и съзнание, но дали съществува достижима степен на точност... ?! Според мен не.
        Виж сега, в цифровата техника няма приближения. Това, за което говориш, са преходните процеси, породени от паразитни капацитети и индуктивности. Нулата е нула, единицата е единица, затова има минимална широчина на лентата или тактова честота. Същото е и с квантите. Има цяла формула, спечелила нобелова награда, точна и определена. Съзнание не можеш да моделираш, можеш да моделираш алгоритъм. Съзнанието идва, когато ИИ хукне извън алгоритъма и започне със свободните съчинения. Това е голямата опасност.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
          Аз щях да го изчакам, за да направя снимка в едър план.
          Не се и съмнявам. Заповядай-всяка вечер около 20.40 ч слиза надолу и се движи по един и същ маршрут. Ще те оставя, а аз ще си обера крушите

Коментар

• Няма смисъл да спорим дали човешкото тяло в аналогово или дискретно, защото на квантово ниво се оказва, че самата вселена е дискретна. Планк е изчислил най-малката дискрета на пространството и най-малката дискрета на времето. От там нагоре всичко може да се представи с целочислена математика, а не с такава с плаваща запетая. Учените го знаят това и много го обсъждат, но понеже все още не са успели да направят измервания с така точност, все още не са напълно сигурни вселената аналогова ли е или цифрова.

Ето какво казва ИИ:

Идеята, че Вселената може да бъде дискретна, а не аналогова, е интригуваща и се основава на теоретични концепции, свързани с квантовата физика и гравитацията. Това предположение идва от няколко ключови точки:
            1. Константи за най-малка единица разстояние и време

• Планковата дължина (Lₚ): Тази дължина (~1.616×10⁻³⁵ метра) е теоретичният минимум за измерване на разстояния. По-малки разстояния може да нямат физическо значение, защото там класическите понятия за пространство и време губят смисъл.
            • Планковото време (Tₚ): Това е най-краткият интервал от време (~5.39×10⁻⁴⁴ секунди), под който събития не могат да бъдат различени. То е свързано с времето, за което светлината преминава Планковата дължина.

2. Квантова природа на Вселената

На микроскопично ниво, квантовата механика показва, че някои свойства на частиците са дискретни (например енергията на електрона в атома). Ако пространството и времето също са дискретни, те биха могли да се състоят от "квантови" единици, подобно на пиксели в цифрово изображение.
            3. Квантова гравитация и теория на струните

Сливането на квантовата механика и общата теория на относителността е предизвикателство. Теории като петдесетична гравитация и петдесетични структури предполагат, че пространството-време може да е дискретно на Планкови мащаби. Теорията на струните също оставя място за тази възможност.
            4. Импликации за аналогова срещу дискретна Вселена

Ако Вселената е аналогова:
            • Пространството и времето са непрекъснати, като гладка повърхност.
            • Всяка промяна може да бъде разделена на безкрайно малки интервали.
            Ако Вселената е дискретна:
            • Пространството и времето са съставени от "кванти", подобно на пиксели или тухлички.
            • Събитията биха "скачали" от една квантова стъпка към друга.

5. Експериментални ограничения

Досега няма експериментални доказателства, които директно да потвърдят, че пространството и времето са дискретни. Измерванията, които сме способни да направим, все още са далеч от Планковите мащаби. Но нови технологии или открития може да променят това.
            Заключение

Докато дискретната природа на Вселената е теоретично възможна и съществуват основателни аргументи в подкрепа на тази идея, засега тя остава недоказана хипотеза. Ако пространството и времето наистина са дискретни, това би имало революционни последици за разбирането на реалността и физическите закони.

Коментар

• Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

Ами тогава бихме могли да разглеждаме квантовите компютри като аналогови. Понятието "цифров" е следствие на дискретизацията на нули и единици, има ток - няма ток, специално в информационните технологии. Същото е и при квантите, има квант- няма квант. Можем да имаме и математическа дискретизация, но това е друго. Вселената не е непрекъсната - вземи черните дупки. Ние я възприемаме като непрекъсната и затова сме заковани тук на Земята.
              Това казвам - дискретизацията е приближение. Има ток/напрежение и няма ток/напрежение зависи какво сме приели за нула и кое за единица. За да стане дискретизация, приемаме че под 0.6V е 0, а над 1.2V е 1. Примерно. Тогава имаме дискретизация и то пренебрегвайки неустановените състояния от 0.6 до 1.2. Цялата технически реализирана дискретизация се основава на подобни приближения. Математическото моделиране също се основава на степен на точност. Може да е 123-тия знак, може да до първия знак след десетичната запетая или нещо друго, но всеки математически модел при реализация се нуждае от степен на точност, за да се приложи. Така може би може да се моделира и съзнание, но дали съществува достижима степен на точност... ?! Според мен не.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение

Доколкото помня и траектория могат изменят гонейки подвижни цели с цялата електроника набутана в тях. Коригирай ме ако греша.
                Да, могат рязко да сменят траекторията, дори и да завиват в обратна посока. И със сигурност го правят с по-голямо G, отколкото може да го направи самолет с човек на борда. Казвам ти го, защото барбадрис пак осра темата с отговор на тебе, но не каквото си питала, а нещо друго хей така да се изфука с ИИ.
                Last edited by Mateev; 19.01.2025, 17:39.

Коментар

• Първоначално изпратено от Vergil1975 Разгледай мнение

В Тик ток се качват видеа, които няма да видиш другаде.В повечето случаи заснети от обикновени хора. И аз мога да кача какво съм заснел, но не виждам смисъл, щото се виждат светлини.
                  Снощи се прибра един приятел, който живее в София и аз му разказах за НЛО-а.Решихме да отидем до едното и да го разгледаме по-отблизо.Да,ама в тоя момент то започна да се движи и слезе ниско.Аз тръгнах след него с колата и излязохме извън града, а то беше в полето край пътя.И докато карам моя приятел ми вика, че е спряло да се движи и после е тръгнало към колата ми.Веднага обърнах и дадох газ към града и то не ни последва.
                  Аз щях да го изчакам, за да направя снимка в едър план.

Коментар

• Vergil1975, ГК или Бог съществува, ти се заблуждаваш с еволюцията. Естественно че чрез еволюция той създава живите същества, при положение че има ментална, духовна или същност на главен интелект. Този Свят нашия, а и други за които не знаем и в които не пребиваваме поради физическата ни част - не могат да се създадат без такова нещо. Забрави че го няма. Дори е сигурно че той може да направи и много по напреднали от нас цивилизации, но не ни прехвърля знанията за това. Ти виж какво правим с това което сме получили и си представи че имаме способности да изтриваме човешки души - разсъдък с някакво устройство. Знаеш ли какво ще стане - всички ще бъдат изтрити и накрая ще остане някакъв единствен късметлия, той пък ще полудее сам защото и какъв живот ще живее сам - по зле от шимпанзетата.
                    D.Y.F-091066

Коментар

В Тик ток се качват видеа, които няма да видиш другаде.В повечето случаи заснети от обикновени хора. И аз мога да кача какво съм заснел, но не виждам смисъл, щото се виждат светлини.
                      Снощи се прибра един приятел, който живее в София и аз му разказах за НЛО-а.Решихме да отидем до едното и да го разгледаме по-отблизо.Да,ама в тоя момент то започна да се движи и слезе ниско.Аз тръгнах след него с колата и излязохме извън града, а то беше в полето край пътя.И докато карам моя приятел ми вика, че е спряло да се движи и после е тръгнало към колата ми.Веднага обърнах и дадох газ към града и то не ни последва.
                      Пръднах в автобуса и излязох, да не се досетят кой е.

Коментар

• Selena2024, ракетите не са чак толкова маневрени, особенно по големите и колкото по големи - толкова по неманеврени. За да достигнат до голямо растояние трябва да са големи, и да имат тежка бомба също - ракетата става голяма и маневрира бавно, не си сменя рязко посоката. Руснаците имат някакви много малки и те правят разни пируети и рязък завой и удря някаква антена на радар, но с големите въобще не е така. Ако има неидентифицирани летящи обекти, които радарите да ловят и да са големи а не холограми, много лесно ще ги разпознаят че е неизвестна технология.
                        D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

Абе старая се да се сдържан, ама твоето на нищо не прилича. Тик-ток е ...нямам думи, колко "достоверен". Много "разбираш" ти от "цели". Наивен си до безобразие.
                          Та, така.
                          Last edited by Vergil1975; 19.01.2025, 16:10.

Коментар

Виждал съм в Тик ток видеа с НЛО от София, Пловдив, Варна и Самоков .Сигурно над почти всички градове в България ги има просто хората не се взират в небето нощем. И аз почнах да наблюдавам след като видях какво се случва в САЩ.
                            И целта им не е да убеждават някой човек в каквото и да е било. Според мен наблюдават,все едно са часови на пост.Ти поне часови трябва да знаеш какво е.
                            Абе старая се да се сдържан, ама твоето на нищо не прилича. Тик-ток е ...нямам думи, колко "достоверен". Много "разбираш" ти от "цели". Наивен си до безобразие.
                            Та, така.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение

Доколкото помня и траектория могат изменят гонейки подвижни цели с цялата електроника набутана в тях. Коригирай ме ако греша.
                              Не. Няма да те коригирам. Точно така е.

Коментар

На това му викат заяждане. Има ли самолет,хеликоптер,дрон, совалка, балон,който да лети по тоя начин?
                                Всички реактивни. Факт.

Коментар

Working...
                                X