IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българин - световен шампион по шахмат?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• САЙТА НА СВЕТОВНИЯ ШАМПИОНАТ (С НОВИНИ И ДР.) - http://www.wccsanluis.net/home.asp?lang=en

ПАРТИИТЕ НА ЖИВО (ИСКА РЕГИСТРАЦИЯ) - http://www.ajedrezdepunta.com.ar/mun...as.asp?lang=en

Коментар

• Царят от България
      ВИКТОР КИРКОВ 15:58 ч.

Индиецът Вишванатан Ананд (вляво) е единственият действащ гросмайстор, който има по-висок рейтинг от Веселин Топалов в актуалната ранглиста на международната шахматна федерация (ФИДЕ). Партиите между двамата на световното първенство в Аржентина завършиха

„Топалов - запомнете това име”. Преди 17 години този текст е изписан под снимката на едно 12-годишно хлапе от Русе, поместена в съветското шахматно списание "64". Поводът е спечелването на голямата награда от българския ученически отбор на международните отборни състезания в памет на световния шампион Тигран Петросян в Москва.

Прогнозата се сбъдва и година по-късно същото момче спечели шахматния мондиал за юноши до 14 години в Пуерто Рико и стана международен майстор.

Маршът към титлата

Днес вече няма любител на най-древната игра, който да не знае името на Веселин Топалов след невероятното му представяне на световното първенство в аржентинския град Сан Луис и уверения му марш към титлата. „Това е турнирът на моя живот”, сподели българският гросмайстор преди началото на шампионата, в който участват осем от най-добрите шахматисти в света. Порасналото вече момче от снимката знаеше, че няма съперник, който да не може да победи, въпреки че букмейкърските къщи го поставяха на второ място в класирането след индиеца Вишванатан Ананд.

„Вече не се измъчвам с въпроси за това, че някой е заслужил своя резултат, а друг не. Щом не съм заел първото място, значи не съм положил достатъчно усилия”, коментира Топалов в интервю за руският интернет сайт ChessPro. Още с феноменалните си резултати от първите партии със съперници му на мондиала - 6.5 точки от 7 възможни, българинът доказа, че успехите му от началото на тази година не са случайни и в момента е най-силният шахматист в света.

Нещо повече - Топалов се превърна и в любимец на публиката заради атрактивния и безкомпромисен стил на игра. „Давам шансове на съперниците и ги карам да се разкрият. Рисковано е, но победите ми са много повече от загубите. Шахматът, който играя, изисква пълна концентрация. Тук цената на всеки ход нараства няколко пъти - една грешка и партията е загубена. Когато съм в добра форма, допускам по-малко грешки и това оказва ключово влияние върху резултатите ми”, обяснява гросмайсторът.

Между успехите и разочарованията

Години наред благодарение на този хазартен стил, чиято единствена цел е победата, в резултатите на Топалов липсваше постоянство и той редуваше големите успехи с големи разочарования. На световното първенство в Аржентина обаче 30-годишният русенец показа, че вече е достатъчно зрял. След серията от победи в първите мачове Топалов заложи на по-сигурна стратегия в реваншите. Малцина знаят, че шахматът е много по-изтощителен от ред други спортове, тъй като изисква невероятна концентрация на ума и тялото. Натрупаната умора бе компенсирана с постигане на няколко стратегически ремита, които в крайна сметка му отвориха пътя към шампионската титла.

„Топалов вече не е само онзи играч, който обича да рискува и да показва изключителен борбен дух. Той е доста по-прагматичен и вече е истинска звезда”, пишат аржентинските медии по повод играта на българина през последните пет кръга. Самият Топалов заяви пред тях: „Не ме интересува наградата от 300 хиляди долара, важна е титлата.” Два кръга преди края на турнира той имаше аванс от 1.5 точки пред съперниците си и се очакваше през уикенда да стане новият носител на шахматната корона на световен шампион.

Десет години по-късно

„Преди десет години също имах подем в кариерата. Тогава спечелих няколко силни турнира, дори победих два пъти Гари Каспаров. После изведнъж нещо се прекърши. Дори след толкова време ми е трудно да обясня какво точно стана. Чувствах се добре, а играта не ми вървеше. В резултат на това известно време играех сравнително рядко. Навярно сега е моментът да покажа най-стабилната си и силна игра. Каквото и да говоря обаче, енергията, когато си на 30 години, вече не е като онази на 20. Разбира се, за тези десет години станах много по-опитен, по-добре разбирам шахмата, по-добре разбирам силните и слабите си страни, както и тези на съперниците си. Тогава като 20-годишен хлапак не се страхувах от нищо и никого, чувствах се в облаците и смятах, че мога да надвия всеки. С годините обаче човек става по-обективен най-вече по отношение на самия себе си”, отбелязва Веселин Топалов.

Въпреки че през март тази година в Линарес българинът победи за трети път Гари Каспаров, с присъщата си скромност той не се възприема като шахматен феномен. „Разбирам, че съм един от най-добрите шахматисти в света, но съвсем не съм свръхгениален и колкото и да ми се иска, няма да мога да пренапиша книгата на рекордите в шаха. Аз не съм Каспаров, не съм и Фишер. Но това не значи, че не си струва да опитваш да повториш или дори да надминеш постиженията им”, казва Топалов.

Шахматът - професия и хоби

Независимо от продължителната си кариера на професионален шахматист той все още изпитва удоволствие от играта и на практика тя е и хоби за него. Дори след края на седемчасова партия той е винаги готов да остане със своя противник още толкова време пред дъската, за да анализира ситуацията и да се докосне до истината, скрита някъде там сред онези приблизително 2 на степен 360 възможни комбинации в шахмата.

Какво всъщност е шахматът? Някои твърдят, че най-древната игра всъщност е умалена проекция на човешкия живот върху игрална дъска с 32 бели и 32 черни квадратчета. Шахматът развива и различни специфични способности, като например вземането на важни решения в многофакторни и неопределени ситуации. Именно в такава ситуация преди 15 години Топалов решава да се довери на настоящия си личен мениджър - международния майстор Силвио Данаилов, който по това време вече се е установил в Испания.

25 000 км в „Ситроен”

Тандемът им се оказва изключително печеливш и още в края на 1991 г. Топалов печели прочутия турнир в Гран Канария заедно с известния съветски емигрант Виктор Корчной и парагваеца Франко. Българинът става един от най-младите гросмайстори в света и за по-малко от година и половина участва в 25 турнира в Испания, в 13 от които побеждава или разделя първото място. Днес испанските медии припомнят с умиление как Данаилов и Топалов подобно на рали екипаж изминават над 25 000 километра по магистралите в страната със стар и очукан „Ситроен”, за да печелят турнир след турнир. Тези успехи повишават коефициента на българския гросмайстор в ранглистата със 115 точки и той е обявен за най-прогресиращия млад шахматист в света.

„Със Силвио ни обединява взаимното и силно желание да постигнем успех. Когато има победи, отношенията се изграждат много лесно. Когато нивото на игра пада, става по-трудно. Не бих казал, че помежду ни цари абсолютна идилия - случвало се е да се караме. Но винаги ни е обединявала общата цел”, коментира Веско. Втората кулминация на тандема му с Данаилов е през 1996 г., когато за осем месеца той постига отлични резултати в шест супертурнира.

„Никога не съм съжалявал, че станах професионален шахматист. Имах късмет да играя на най-високо равнище, при това в много интересно време. Заварих още много силно играещия Карпов, естествено Каспаров, а след него и Крамник, Ананд, Иванчук, Леко. Казват, че нашето поколение било бедно на таланти?! Аз не съм съгласен, по-скоро е точно обратното. Освен това повечето силни играчи бяха и невероятни личности”, казва още Топалов.

Три победи над Каспаров

Българинът е един от малкото шахматисти, постигнали три победи по класически шах над Гари Каспаров. Първата от тях е на 31-атаа олимпиада в Москва през 1994 г. Това е и първият успех на българин над актуален световен шампион. След третата си загуба от Топалов в Линарес тази година Каспаров сложи край на 25-годишна кариера в шахмата. „Тази победа беше много важна. Такива резултати носят голяма популярност. От шахматна гледна точка едва ли си струва да се гордееш с тази партия - и от двете страни имаше прекалено много грешки. Но въпреки всичко ще я помня цял живот”, споделя Топалов.

Подборът на състезанията, в които той участва, не е случаен. Той и личният му мениджър делят турнирите на престижни и комерсиални. „Например световният шампионат в Либия миналата година, който беше с общ награден фонд 1 милион долара, за нас си беше чисто комерсиално участие”, обяснява Топалов, чиито основни приходи се формират предимно от участия в подобен вид турнири. От две години шахматистът има за генерален спонсор мобилния оператор „Мтел” и е едно от рекламните му лица.

Амбициите за професионално развитие на русенеца обаче оказват сериозно влияние върху личния му живот и той все още е несемеен. „Определено не смятам цял живот само да играя шах. Но докато няма конкретен човек, няма за какво да се говори. Мисля, че още имам време”, казва още Топалов, който вече седма година живее в Саламанка. За да бъде в добра физическа форма за турнирите, в които участва, Топалов практикува в с удоволствие още няколко вида спорт - плува, играе футбол и ходи на фитнес. И естествено играе шах в останалото време.

--------------------------------

Веселин Топалов е роден на 15 март 1975 г. в Русе. Взима първите си уроци в играта от своя баща, който е и неговият първи противник. Шестгодишният малчуган губи партия след партия, но това не го отчайва. Амбицията му е толкова голяма, че завладява и майка му, която го завежда при Димитър Синабов, първия треньор на русенеца. На 10 години Веселин е вече кандидат-майстор, на 12 - майстор на спорта. Големи заслуги за израстването му има и международният майстор от Русе Петко Атанасов. От края на 1991 г. негов личен треньор и мениджър е международният майстор Силвио Данаилов. През 1996 г. печели или дели първото място на шест супертурнира, което го извежда на четвърта позиция в световната ранглиста.

Понастоящем Топалов е на трето място в тази класация на международната федерация ФИДЕ след Каспаров и Ананд. През 2001 г. е пръв заедно с Владимир Крамник на супертурнира от 21-ва категория в Дортмунд и в Монако. През 2002 г. дели 1-2 място в Кан с Борис Гелфанд, а през 2004 г. става бронзов медалист от световното първенство на ФИДЕ в Триполи, след като отпада в тайбрека от победителя в турнира Рустам Касимджанов. Представянето му тази година започва с 3-то място на супертурнира във Вайк ан Зее (Хол), а през март дели първото място с Гари Каспаров в Линарес. В Монако завършва между шесто и осмо място, но веднага след това печели и силния турнир в „София” „Мтел мастърс”. Последният турнир за Топалов преди световното първенство беше в Дортмунд през юли, когато участваше при разпределението на местата от 2 до 5, завършвайки на половин точка от победителя Аркадий Найдич (Гер).
      I prefer to be approximately right than precisely wrong...

Коментар

• Lord , виждам ,че ти си любител на древната игра.
        Тази класация на ФИДЕ е само суха статистика.
        Топалов и Каспаров/преди да се откаже от професоиналният шах/
        играят най- атрактивния шах.
        Тоталното им себеотдаване зад дъската , неистовото им желание за победа , безкомпромисност и агресивност им донася истиски шедьоври на шахматното изкуство.
        Този начин на игра просто кара техните противници да винаги да са под напрежение , и да излизат от нерви.
        Такива са и обвиненията на Иванчук , че Топалов бил "енергиен вампир" , а сега и Петер Леко , че ги бил "хипнотизирал".
        Ако ви прави впечатлание и Ананд и Свидлер се съгласиха на бързи ремита с него , а те са негови преследвачи!!!
        Това ако не говори за страх здраве му кажи!
        прекалените страх и алчност не са добри съветници

Коментар

• FIDE October 2005 rating lists

FIDE October 2005 rating lists
          In spite of retiring from competitive chess Garry Kasparov still tops the FIDE ratings list. He has done this 22 times so far, with a highest-ever ranking of 2849. Kasparov is followed by Vishy Anand, who is six points ahead of Veselin Topalov. Peter Leko has retained his fourth place, Vassily Ivanchuk remains at fifth. Peter Svidler has gained two points and climbed from seven to six, while Vladimir Kramnik lost five points to slip from six to seven. Judit Polgar remains in the top ten at place eight.

Rank Name Title Nat Rating Gms B-Year
          1 Kasparov, Garry g RUS 2812 0 1963
          2 Anand, Viswanathan g IND 2788 0 1969
          3 Topalov, Veselin g BUL 2782 9 1975
          4 Leko, Peter g HUN 2751 9 1979
          5 Ivanchuk, Vassily g UKR 2748 31 1969
          6 Svidler, Peter g RUS 2740 17 1976

Коментар

• Няма нация в света, която едновременно да е държала шахматната корона в мъжкия и в женския шахмат. Изключвам разбира се СССР.
            УНИКАЛНИ СМЕ!!!

Дано радостто ми не е преждевременна.

Коментар

• Наблюдавам Веско Топалов от доста време по турнирите / хобито ми е шахмата/.
              В този турнир ми прави впечатление психическата му устойчивост.
              Преди години Силвио Данаилов / неговия менажер/ ми каза , че се занимава с йога.
              Невероятния му талант + психическа устойчивост = победа
              прекалените страх и алчност не са добри съветници

Коментар

• Въпроса сега опира до психика, дано неговата да издържи

Коментар

• Re: шахмат

Първоначално изпратено от lord.among.pawns
                  шахматът винаги е бил много повече от местене на фигурките насам-натам по дъската.....
                  той е преди всичко психология, начин на живот, сърце, война и не на последно място - любов
                  браво на веско
                  много точно и емоционално
                  а според един приятел шахът бил безперспективна игра щото като краен брой комбинации се поддава на изчерпателно моделиране
                  аз му опонирам приблизително с твоите думи

Коментар

• шахмат

шахматът винаги е бил много повече от местене на фигурките насам-натам по дъската.....
                    той е преди всичко психология, начин на живот, сърце, война и не на последно място - любов
                    браво на веско

Коментар

• две ремита вършат същата работа
                      прави впечатление, че през тази седмица бяга от риск и според мен преследва именно ремитата
                      стискам палци и дано нервите му да издържат - просто вече не става въпрос за шахматни знания

Коментар

• Шансовете му са много големи, защото в предпоследния кръг играе с последната в класирането Полгар с белите, докато Ананд и Свидлер имат мач помежду си. Ако Топалов победи е шампион, но дори и да завърши реми, при реми между Ананд и Свидлер пак е първи със сигурност.

Коментар

• направо не мога да повярвям...
                          ако се случи, което му пожелевам от все сърце
                          трябва просто да му се издигне паметник приживе...
                          Давай Веско...
                          ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

Коментар

• След Антоанета Стефанова при жените, сега и Веско при мъжете..... дано, трябва му една победа

Коментар

• Стискам палци да спечели световната титла. Това би било невероятен успех не само за него но и за цяла България!

Коментар

• Българин - световен шампион по шахмат?

Това ако стане, ще е едно от най-великите постижения на българин! Който се интересува от великата игра, знае защо...

Веселин Топалов докосна световната титла

12 октомври 2005 | 09:39
                                Агенция "Фокус"

Сан Луис. Българският гросмайстор и водач в класирането на световното първенство в Сан Луис (Арж) Веселин Топалов докосна световната титла, след като по-рано тази нощ завърши реми с втория в подреждането Пьотър Свидлер от Русия в 12-ия кръг на турнира. Веско игра с белите фигури и след 21 хода съперниците се съгласиха на реми, което запази преднината му от 1,5 точка. Индиецът Вишванатан Ананд се изравни със Свидлер на второто място в класирането след победа срещу унгареца Петер Леко. В останалите две срещи руснакът Александър Морозевич и Юдит Полгар от Унгария, и узбека Рустам Касимджанов и Майкъл Адамс (Англия) завършиха реми. Днес е последният почивен ден от програмата на турнира. Остават още 2 кръга, в които Топалов играе с Рустам Касимджанов с черните и после срещу Юдит Полгар с белите.
                                Повече подробности четете на www.focus-sport.net
                              Working...
                              X