If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Времето ще покаже. Ти казваш за съдия че си против, на мен пък ми е интересно какви точно интервюта провеждат в Азия с негова помощ, но явно вече ги ползват.
Аз се притеснявам от ИИ: Ами, ако го удари на ревност,
и/(или и) отмъщение, провокации и т.н.?.Ами, ако му бъдат вградени (или сам си изгради и напише) стратегии на масово свързване по Iot с подобни устройства? В един момент, "умният" град, ше започне са си тормози биологичните "господари"?
Хе-хе, ама адвокатите първи скачат в защита на своята професия, а?
Е тя тая "морална норма" не е ли отдавна облечена в закон? Нали има закон против робството в УСА или греша? Апропо - ти изхождаш от презумпцията, че човекът винаги взима правилни решения и че АИ трябва да се учи от него, ама да не се окаже, че творението на моменти надминава създателя си и той също може да научи нещо от него? Да не говорим за безпристрастността - ако АИ е съдия по дадено дело - можеш ли да го заплашваш със саморазправа като излезеш от затвора...? или с отвличане на близките му...?
Естествено възниква въпросът за безпристрасността на човека, стоящ зад въпросното АИ, неговата склонност към корупция и прочее...
Не непременно. Генезисът е моралната норма. Историческата практика сочи, че тя първо трябва да се утвърди в обществото и на много по-късен етап ще се превърне в закон ако мнозинството го реши. Например - тук ще настъпя мазоли, но това е просто пример - гей браковете, спирането на наказателното преследване на хомосексуализма. Първо обществото решава, че това е ок и едва после го облича в закон.
Обратен пример - ние отдавна сме премахнали членовредителните наказания - реже се ръката на крадеца - но в някои арабски държави все още не освен това пак там пребиват жените с камъни, забулват жени, забраняват на жени да учат в университети и т.н.
Пребиването на жените при западните общества е отпаднало като наказание през вековете. В други общества не е отпаднало. Всяко общество си има своя скорост и посока на развитие, както и всяка цивилизация.
Помниш ли легендата за Ахинора?
По отношение на експеримента съдията да е машина аз съм твърдо против.
Хе-хе, ама адвокатите първи скачат в защита на своята професия, а?
Е тя тая "морална норма" не е ли отдавна облечена в закон? Нали има закон против робството в УСА или греша? Апропо - ти изхождаш от презумпцията, че човекът винаги взима правилни решения и че АИ трябва да се учи от него, ама да не се окаже, че творението на моменти надминава създателя си и той също може да научи нещо от него? Да не говорим за безпристрастността - ако АИ е съдия по дадено дело - можеш ли да го заплашваш със саморазправа като излезеш от затвора...? или с отвличане на близките му...?
Естествено възниква въпросът за безпристрасността на човека, стоящ зад въпросното АИ, неговата склонност към корупция и прочее...
Аз се притеснявам от ИИ: Ами, ако го удари на ревност,
и/(или и) отмъщение, провокации и т.н.?.Ами, ако му бъдат вградени (или сам си изгради и напише) стратегии на масово свързване по Iot с подобни устройства? В един момент, "умният" град, ше започне са си тормози биологичните "господари"?
За тясно специализираните професии съм скептичен. След третата световна война просто няма да има някакво търсене за тях.
Хората ще имат нужда от комплексни умения и знания на индивидуално ниво за да оцеляват в постапокалиптичния свят.
От голяма полза ще бъдат бушкрафт и ловните умения. Познаването на дивата природа и ядливите растения. Това предполага и нуждата от отлична физическа подготовка. Стратегическо и комбинативно мислене. От друга страна инженерните знания и умения както и сръчността също ще бъдат много полезни. Хората ще трябва да работят с наличните ресурси и това което е останало след войната. Ще има големи количества скрап и насипни материали от които ще могат да сглобяват всякакви машини.
Друг пример - ако в 19ти век в САЩ робството е било “норма” в наши то вече не е “норма”, защото се е изменило мисленето и ценностите на обществото.
Професионален шофьор все пак е квалифицирана дейност. Аз лично досега не съм срещал ром професионален шофьор .Даже и майстор ром.Нивото им професионално е да носят тухли по строежите и да чистят.
Колкото до работещите в офис, ами щом се търси трудът им и те са доволни от заплащането какъв е проблемът. Много ясно,че всеки с по-високо интелектуално ниво ще иска да стои на сухо,топло и хладно(в зависимост от сезона)в офиса, вместо да блъска ,да студува зимата и лятото да се пече в жегата.
Роми майстори има, и то доста. Вярно, в тесни професионални граници но, все пак. Виж, Папагал- творец - нито един. Пиле е, с половин грам мозък.
Трудът облагородява. Проблемът не са бачкаторите, напротив. Точно те са дефицитни. Проблемът са милионите офисни мишки или работещите от вкъщи с мания за елитарност. Съвсем сериозно в момента е по-трудно да наемеш професионален шофьор отколкото айти разработчик.
Професионален шофьор все пак е квалифицирана дейност. Аз лично досега не съм срещал ром професионален шофьор .Даже и майстор ром.Нивото им професионално е да носят тухли по строежите и да чистят.
Колкото до работещите в офис, ами щом се търси трудът им и те са доволни от заплащането какъв е проблемът. Много ясно,че всеки с по-високо интелектуално ниво ще иска да стои на сухо,топло и хладно(в зависимост от сезона)в офиса, вместо да блъска ,да студува зимата и лятото да се пече в жегата.
Така че на каквото и да стъпват не могат да надскочат нивото си на чистачка и бачкатор на строежите.
Трудът облагородява. Проблемът не са бачкаторите, напротив. Точно те са дефицитни. Проблемът са милионите офисни мишки или работещите от вкъщи с мания за елитарност. Съвсем сериозно в момента е по-трудно да наемеш професионален шофьор отколкото айти разработчик.
Разликата е,че и римляните, и германските племена, които ги завладяват имат сходен коефициент на интелигентност. Докато Бонго от Конго няма капацитет да замени Ханс.Нито пък Асан и Айшето от Столипиново имат капацитет да извършват интелектуален труд. Така че на каквото и да стъпват не могат да надскочат нивото си на чистачка и бачкатор на строежите.
Първо, не знаем какви са им капацитетите на римляните, които са множество народи и култури, както и на германците, дето са бая племена. Второ, мисълта ми беше, че системата се разрушава предимно отвътре. Просто системата се изчерпва и престава да се усъвършенства. Вероятно демографският колапс при развитите страни ще ги свие откъм културно и икономическо превъзходство. Но таймингът също е важен, както знаеш.
Още преди 35 години историкът Николай Генчев изискваше по-широки антропологични поучвания на интелектуалните характеристики на индивидите от различните "раси". По това време бяха установени значителни разлики, но подобни изследвания после се възпрепятстваха. Трябва да се добавят културните наслагвания и ще се види, че стъпването на раменете на постигнатото не винаги е възможно. Така след Западната римска империя следват Тъмните векове в Западна Европа. Дори Източен Рим се профанизира. И това щото идват християните. Те, а не варварите съсипват римската цивилизация. Сега имаме християнска цивилизация, ама пак отвътре ще я взривят. Диалектика!
Разликата е,че и римляните, и германските племена, които ги завладяват имат сходен коефициент на интелигентност. Докато Бонго от Конго няма капацитет да замени Ханс.Нито пък Асан и Айшето от Столипиново имат капацитет да извършват интелектуален труд. Така че на каквото и да стъпват не могат да надскочат нивото си на чистачка и бачкатор на строежите.
Има и доста интегрирани бонговци. Принципно ти си абсолютно субективен по темата.
Аз ти казвам нещо съвсем различно. Която и раса да остане тя пак ще стъпи на раменете на постигнатото преди нея и оттам еволюцията продължава. Мисли в миленуими като минимум, а не в столетия.
Още преди 35 години историкът Николай Генчев изискваше по-широки антропологични поучвания на интелектуалните характеристики на индивидите от различните "раси". По това време бяха установени значителни разлики, но подобни изследвания после се възпрепятстваха. Трябва да се добавят културните наслагвания и ще се види, че стъпването на раменете на постигнатото не винаги е възможно. Така след Западната римска империя следват Тъмните векове в Западна Европа. Дори Източен Рим се профанизира. И това щото идват християните. Те, а не варварите съсипват римската цивилизация. Сега имаме християнска цивилизация, ама пак отвътре ще я взривят. Диалектика!
Точно! Поне половината висококвалифицирани кадри не ходят на работа, а на детска градина за възрастни.
Историята ни показва, че това е невярно. Новите цивилизации по-скоро унищожават постиженията на предходните. Щом и ти намираш аналогии с литературни произведения - "Падането на нощта"
Една грешка на AI на автомобила и си дотам.То и самолетите имат автопилот ,ама се включва само като лети високо. При излитане и приземяване си кара пилот.А при шофиране има хиляди ситуации,които изискват човешки разум.Аз лично не бих се качил в кола с автопилот.
Харесах. И аз не бих. Както не бих се качил и при редица двуноги пилоти.
Точно! Поне половината висококвалифицирани кадри не ходят на работа, а на детска градина за възрастни.
Историята ни показва, че това е невярно. Новите цивилизации по-скоро унищожават постиженията на предходните. Щом и ти намираш аналогии с литературни произведения - "Падането на нощта"
УНИЩОЖАВАТ СПОМЕНА и крадат това което им харесва ака помага на интересите им
Коментар