Понеже все ме обвиняват , че качвам проучвания само от Америка (то е защото съм платен от тамошните, както правилно се досетиха част от хората
) ето едно от Холандия/ Нидерландия. Публикацията все още не е минала научна рецензия. Изследвани са 24 706 човека ваксинирани с Pfizer, Moderna, Astra Zeneca и Johnson & Johnosn (Jansen). Сред тези 24 706 са установени 161 "пробива" (носителство на вируса повече от 2 седмици след втората (първата за J&J) доза). Всички 161 "пробива" са били с леко прекарване или асимптомни. При изследване на количеството вирус в носоглътката на "пробивите" се установява, че то е сравнимо с неваксинирани носители на вируса. Експерименти, обаче показват, че при ваксинираните "пробиви" вирусът има многократно по-ниска способност за репродуциране в сравнение с неваксинираните заразоносители. Авторите на проучването обясняват това с наличието на IgA неутрализирашщи антитела, вследствие на ваксината. Лично мое мнение, независимо какви данни се публикуват е, че ваксинираните безсимптомни хора няма как да предават зараза. Няма имунологична логика в това. Това проучване донякъде е в тази посока. И пак - нямам никаква идея да играя в посока , че хората трябва да се ваксинират. Ако искате. Това трябва да остане като лично решение. Аз просто информирам, подбирайки материали, които намирам за смислени. проф. Кюркчиев

Коментар