IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът прерастна в пандемия (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Дебнем на замаушка Разгледай мнение
    Мангъров е тъпанар от вселенски пропорции. Или е изкукуригал, или пък му плащат. Няма обяснение за тоя пароксизъм в който е изпаднал.
    Слушах малко ...досега имах малки съмнения, вече не - напълно си прав в това което казваш.
    Това за съчките де ги нямало у нас и как миели санитарите старческите домове в Испания и Италия ме остави без дъх. По насетне не ми се гледаше.

Иначе да, ще ни се наложи щем не щем да живеем с вируса, може и по за дълго, но не и по неговия начин.

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      Без да съм Мангъров, без да съм имунолог и без да съм дори лекар, още на 26 март ви обясних защо смъртността сред италианци, испанци и французи е по-висока от нашата. Много е просто: колкото по-дълго живееш, толкова по-голям е шансът да умреш.

През октомври 2002 г., когато мина ураганът “Жанет”, но засегна само централна Европа, написах: „Това да си в периферията на Европа имало и добри страни.“ Изобщо във ....

reduta.bg

Избор на живот и смърт – REDUTA
      През октомври 2002 г., когато мина ураганът “Жанет”, но засегна само…

През октомври 2002 г., когато мина ураганът “Жанет”, но засегна само централна Европа, написах: „Това да си в периферията на Европа имало и добри страни.“ Изобщо във ....

В Ню Йорк населението е по-младо от България. Когато се пенсионират отиват във флорида. Това не може да обесни разликата в смъртността между България и НюЙорк. Там са с 1 242 на милиона умрели а тук с 10 на милион. Или здравеопазването ни е пъти по-добро от тяхното, което не го вярвам или тук са го карали пъти по-малко хора, което го вярвам. Просто схемата как са го карали минимум половин милион българи не се пасва изобщо с математиката и здравият разум.

Коментар

• Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение
        Полша отваря от понеделник хотелите и моловете,
        дали ще има втора вълна в Европа по метода на проба грешка ?

80% от заразените го карат безсимптомно - по нищо външно не личи че са болни и "оздравяват" в кавички,
        защото излизат данни за странични поражения по-късно, тоест вървят и изведнъж падат като талпи...
        Пък са здрави като бикове и странната свръхреакция на имунната система.
        Новата реалност.
        Само, че никой няма да ги изследва за Ковид.

Тоя вирус е като куршум 5.45 от Калашник ,
        от едно място влиза, от друго излиза,
        не се знае, как, кога, къде и колко ще са пораженията
        Аз от самото начало ви казах че срещу Бог сме безсилни.Зад тоя вирус стои разум и за който е изпратен ще го намери.Няма къде да се скриеш от Бог.Ако и бункер да се скриеш и по сто пъти да си миеш ръцете.Големия проблем не е вируса а злото в човека агресията.Тая първата вълна си е направо безобидна но ако не се осъзнаем ще дойде друг вирус дето вече ще мори наред.Така че имаме време за осъзнаване и отказ от злото и агресията.Знам че ви звучи налудничаво ама това е истината..

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Ти и колегата Ван Бастен правите едно предположение, че вируса ще отмине скоро и след този пик няма да има нови. Ако сте прави - да ще се получи изглаждане на графиката като я гледаш на годишна база. И дано сте прави.

Но фактът е че ние не знаем как ще се развият събитията. Ами ако вируса не отмине скоро, ако се превърне в новия испански грип или новата чума. Ако тази смъртност се запази идващите месеци и/или години тогава тази графика ще излети в небето.
          Нека сме коректни - изобщо не смятам, че вируса ще отмине скоро !!! (но ако наистина отмине или затихне много - да, ще има изглаждане !)

Реално понеже смятам, че няма да мине скоро и няма как да седим 5 години по къщята, бях от самото начало за по-прецизни и насочени мерки, с което ще има ограничения в нормалния живот, но няма да го прецакаме изцяло.

Най-вече активно тестване и карантиниране (което вече безвъзврътно изтървахме като момент и само КЪСМЕТа ни опази) и прецизна изолация (забрана за масови мороприятия - концерти, мачове и други сходни). Вместо това имахме маски по улиците, КПП-та, невъзможност да спортуваш на открито, невъзможност да се разхождаш в парак и т.н.

Никога не съм бил против вземането на мерки, бях против повечето от конкретните мерки, които се приеха.

Това което се очертава като мерки към днешна дата според мен е сравнително разумно, не виждам защо не се прие в самото начало като подход....

Коментар

• Без да съм Мангъров, без да съм имунолог и без да съм дори лекар, още на 26 март ви обясних защо смъртността сред италианци, испанци и французи е по-висока от нашата. Много е просто: колкото по-дълго живееш, толкова по-голям е шансът да умреш.

reduta.bg

Избор на живот и смърт – REDUTA
            През октомври 2002 г., когато мина ураганът “Жанет”, но засегна само…

Коментар

• Първоначално изпратено от perin Разгледай мнение

При положение, че в историята не е прилагана всеобхватна карантина на здрави хора и за нея може да се каже, че попада в рамките на второто ти изречение.
              А подходът към "хората" повече ми прилича на подход към животни - според мен те щяха да спазят необходими мерки и без да се стига до тези крайности.
              Ако са информирани или ако са го преживели - да.

Едно време е трябвало да го преживеят, за да почнат да спазват някакви мерки. Щото информацията не е течала толкова лесно.

Но ако си спомняш в началото разходките в парковете бяха разрешени, но не беше разрешено събирането на групи. Резултатът беше че, децата си играеха на площадките, майките чоплеха семки на пейките, пиянките на съседните пейки пиеха бира. И след като се видя, че така няма да стане се прибягна до крутите мерки.

А иначе едно време плъховете са разнасяли заразите, сега ние ги разнасяме в реално време със самолетите. Едно време карантините са били на ниво село/град - населено място. Сега са на държави. Освен това полетите си вървят. Едно време не е било баш така.

Е ти един цитат - автор фейса.

"При SARS има 10% смъртност, смъртността от MERS е 36%. Фактът, че SARS и MERS не се разпространиха толкова бързо, колкото COVID-19, сега не е заслуга на Homo sapiens. Това е просто късмет. Твърдението, че вирусът с висока смъртност не може да се разпространи, защото убива собственика си твърде бързо, беше вярно по времето, когато „заразеният“ караван на камили се движеше от Сиан по пътя на коприната и поради високата смъртност, до следващия каравансерай никой просто не е стигнал там. Днес всичко се случва с едно щракване. Хората са в тесни връзки. Вирус, който убива за 3 дни, без значение какво, успява да се разпространи по целия свят."

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                "Около Борисов има хора, които ги е страх, а ги е страх, защото не знаят!" Това заяви доц. д-р Атанас Мангъров в предаването "Денят започва с Георги Любенов” по БНТ. "Ваксина поне още 5 години няма да има. Какво ще правим още 5 години? Ще стоим забулени, ще чакаме Господ да слезе отгоре ли? Няма да слезе", заяви Мангъров, който за пореден път разкритикува мерките на Националния оперативен щаб, ръководен от ген. Мутафчийски. "Хубаво е тези, които задават ритъма, да са хора в час. Няма логика да може да седиш в метрото, а да не можеш да стоиш в парка", посочи той. "Не по-малко от 500-600 000 са прекарали болестта COVID-19 у нас". По думите му хората не могат да стоят затворени още година. "Те ще се скапят, трябва да се научим да живеем с него. Църквите не бяха затворени и нищо не се случи", заяви доц. Мангъров."

Ваксина поне още 5 години няма да има. Какво ще правим още 5 години? Ще стоим забулени, ще чакаме Господ да слезе отгоре ли? Няма да слезе , заяви Мангъров, който за поре...

glasove.com

Мангъров: Не по-малко от 500-600 000 са прекарали COVID-19 в България - Glasove.com

Ваксина поне още 5 години няма да има. Какво ще правим още 5 години? Ще стоим забулени, ще чакаме Господ да слезе отгоре ли? Няма да слезе , заяви Мангъров, който за поре...

Kiro, нали си на ясно, че е невъзможно 500 хиляди българи да са го прекарали. Вземи статистиката за смъртността в България и Ню Йорк. Тук сме с 10 на милион. Ако е прав Г-н Мангъров то при неговата оценка за да го прекарат 100 процента от населението на България смъртността ще се качи на около 130 на милион човека. В същото време в Ню Йорк е 1240 на милион. Така излиза че в САЩ един човек го е прекарал последователно средно девет пъти. Ясно ти е, че на теория няма как да са го прекарали повече от 70% от населението а оценките бяха за доста по-малко. Ако това е вярно то концепцията за стаден имунитет няма как да работи. Очеизвадно е, че това как са го прекарали 500 хиляди човека в България е невярно и се чудя защо разумен човек като г-н Мангъров говори неща, които му е ясно, че не са верни. Имаш ли идея защо го прави? Аз нямам и питам с истински интерес.

Коментар

• Първоначално изпратено от perin Разгледай мнение

Това, което показваш, твърди именно, че смъртните случаи от инфлуенца са подценени, както смятам и аз. Мисля /в това не съм сигурен/, че дори и да има позитивен резултат от тест, пак може да не бъде вписан като причина. В много случаи дори не си правят труда да тестват, а пишат друга причина.
                  това което показвам ти показва тези случай 26000 - 62000 са преброени по този начин с естимейтс.... ако ги бройш само по смъртен акт умрелтие от грип са само 3000 до 15 000 в последните 6 сезона в САЩ, даже обратното доказтелство намерих

https://blogs.scientificamerican.com...es-to-oranges/

Ето го обяснено че е на опаки даже с естимейтс (ако се брой грипа както се брой сега корона вируса смъртноста от грип ще е много по ниска (автора е доктор в САЩ)

When reports about the novel coronavirus SARS-CoV-2 began circulating earlier this year and questions were being raised about how the illness it causes, COVID-19, compared to the flu, it occurred to me that, in four years of emergency medicine residency and over three and a half years as an attending physician, I had almost never seen anyone die of the flu. I could only remember one tragic pediatric case.

Based on the CDC numbers though, I should have seen many, many more. In 2018, over 46,000 Americans died from opioid overdoses. Over 36,500 died in traffic accidents. Nearly 40,000 died from gun violence. I see those deaths all the time. Was I alone in noticing this discrepancy?

I decided to call colleagues around the country who work in other emergency departments and in intensive care units to ask a simple question: how many patients could they remember dying from the flu? Most of the physicians I surveyed couldn’t remember a single one over their careers. Some said they recalled a few. All of them seemed to be having the same light bulb moment I had already experienced: For too long, we have blindly accepted a statistic that does not match our clinical experience.

The 25,000 to 69,000 numbers that Trump cited do not represent counted flu deaths per year; they are estimates that the CDC produces by multiplying the number of flu death counts reported by various coefficients produced through complicated algorithms. These coefficients are based on assumptions of how many cases, hospitalizations, and deaths they believe went unreported. In the last six flu seasons, the CDC’s reported number of actual confirmed flu deaths—that is, counting flu deaths the way we are currently counting deaths from the coronavirus—has ranged from 3,448 to 15,620,
                  Last edited by marketleverage; 03.05.2020, 19:53.
                  mWPCloud.com

Коментар

Не, мерките са на база "незнание"

Когато не знаеш нещо колко е опасно не се бухаш в него с главата напред.

Като скачаш от трамплин или скала в морето е добре да си сигурен че дъното не е на 50 см или не стърчат разни скали на които да се размажеш като скочиш.

Или с други думи мерките са нужни за да се натрупа някакъв опит, някакви знания или ако искаш може и така да го кажеш "да се настрахуват достатъчно хората, за да спазват някои и други по-важни мерки".
                    Мерките можеха да бъдат повишена хигиена дезинфекция дистанция задължителна карантина на всички пристигащи от чужбина в хотели не у дома блокиране на улици махали там където има евентуално огнище...Не биваше да се всява паника да се говори за камари трупове военни ешалони детски площадки с трупове чували за трупове...Много народ се изплаши до смърт получиха паник атаки..Но генералчето се осъзна.Капепетата бяха безумие.Брифингите са безумие.Не може да се позволява на разни битивийски боклуци да задават тъпи въпроси и да всяват паника.

Коментар

Като скачаш от трамплин или скала в морето е добре да си сигурен че дъното не е на 50 см или не стърчат разни скали на които да се размажеш като скочиш.

Или с други думи мерките са нужни за да се натрупа някакъв опит, някакви знания или ако искаш може и така да го кажеш "да се настрахуват достатъчно хората, за да спазват някои и други по-важни мерки".
                      При положение, че в историята не е прилагана всеобхватна карантина на здрави хора и за нея може да се каже, че попада в рамките на второто ти изречение.
                      А подходът към "хората" повече ми прилича на подход към животни - според мен те щяха да спазят необходими мерки и без да се стига до тези крайности.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Точно това е и причината за многото нещастни смъртни случаи, свързани с проява на безкрайна глупост по отношение на нещо с много висок риск, което съответния глупак си мисли, че е "георизъм", ако го направи.
                        Сетих се за тоя виц: Попитали радио Ереван
                        - От какво ставали инцидентите в България?
                        - Половината стават от "Гледай сега къв номер ще ти покажа", другата половина от "Не, бе, тъпак, глей сега как се прави".

Коментар

Аз лично си мисля, че едно от обясненията на всичко, което се случва, че ЛОШОТО ПОЗНАВАНЕ НА ТЕОРИЯТА НА ВЕРОЯТНОСТИТЕ от 99% от Българите. В общия случай те са скарани с математиката, в резултат на което имат ГРЕШНА ПРЕДСТАВА ЗА РЕАЛНИТЕ ВЕРОЯТНОСТИ и за РЕАЛНИЯ РИСК на една камара събития от действителноста.

Точно това е и причината за многото нещастни смъртни случаи, свързани с проява на безкрайна глупост по отношение на нещо с много висок риск, което съответния глупак си мисли, че е "георизъм", ако го направи. Не, не е героизъм - в повечето случаи е невежество, простотия и непознаване на законите на физиката, както и на теорията на вероятностите.

Та сега си мисля, че и с коронавируса е нещо подобно. Част от хората недооценяват реалното ниво на риска, и понеже са скарани с математиката и с теорията на вероятностите, си мислят, че проявяват "героизъм", а всъщност подлагат на висок риск собствения си живот и живота на други хора.

Ето един линк с откровени идиоти, които се мислят за "герои". Интернет е пълен с такива линкове:
                          https://www.youtube.com/watch?v=NUaUgcKenJ4
                          Last edited by Mateev; 03.05.2020, 19:34.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Стоенето в къщи не е панацея - достатъчно е когато излизаш, внимателно да заобикаляш други хора от колкото се може по-голямо разстояние. Ако с някого говориш - само с маски. Ако трябва да се здрависате - само с опакото на лакътя. Може и много други неща да правиш, и всяко едно от тях е под твой личен контрол. Та това аз го наричам ОТГОВОРНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЕПИДЕМИЯТА.

За съжаление обаче има една маллка група с БЕЗОТГОВОРНО ОТНОШЕНИЕ, които поради глупост или криво-разбран героизъм нарочно ще правят точно обратното. Нарочно ще ходят без маски, нарочно ще кашлят и кихат в лицето на други, нарочно няма да спазват мерките - абе нарочна простотия безкрай, която властимащите я определиха с официалната думичка ТОЛУПИ.

ПП: Моля модераторите да не ми трият мнението, защото думичката е официално определение на властимащите, насочено към точно определени лица, които все някакси трябва да ги класифицираме, когато говорим за тях. И тъй като малоумници, простаци и идиоти явно са забранени думички в този форум, от сега нататък ще използваме по-меката и вече ОФИЦИАЛНАТА ДУМИЧКА ТОЛУПИ.
                            Всеки прави самостоятелна преценка на ситуацията. И аз не одобрявам умишленото правене напук на нещата, освен ако то не представлява нормална човешка дейност като излизане навън. Според мен животът от самото начало трябваше да продължи приблизително по обичайния начин, но с мерки само към уязвими групи, избягване на големите тълпи - мачове, концерти и т.н., а заведенията да разредят концентрацията на масите и столовете си и да не допускат големи групи. И с постоянно призоваване на хората да бъдат внимателни - общо взето, както направиха в Швеция.
                            Last edited by perin; 03.05.2020, 19:27.

Коментар

• Първоначално изпратено от alex1001111 Разгледай мнение

болните да ползват маски когато са на обществени места в които има и други хора
                              Болните които ги знаем (тествани и доказани с вируса) в момента са в карантина у тях си или в болниците. Поне на теория трябва са в карантина у тях си.

Болните които НЕ ги знаем - не знаем къде са и/или дали носят маски.

Коментар

• Първоначално изпратено от alex1001111 Разгледай мнение

Говориш страшни неща Матеев... Трябваше вместо да съсипем икономиката, само да посъветваме възрастните хора да се пазят, болните да ползват маски когато са на обществени места в които има и други хора? И това би било достатъчно. Жалко, че тези здрави мисли се появиха след цели 2 месеца психоза.
                                Знаеш ли - тука съм съгласен с тебе, но с едно малко изключение. Да, същият резултат като сегашния наистина можеше да се постигне само с няколко препоръки на правителството, но само ако всички Българи ги спазваха тези препоръки.

За съжаление обаче в България има един малък процент от ТОЛУПИ, заради които се наложи да се измислят все по-сложни и все по-тежки мерки, само защото толупите правеха БОЙКОТ на по-леките мерки.

Коментар

Working...
                                X