IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение
    Слънцето не е решение за вируса
    MERS 2003 се е развивал на 43С на Арабския Полуостров

    SARS 2009 е продължил 12 месеца, включително лятото, но Китай пак тогава е взимал драконовски мерки
    “[SARS] was killed by extremely intense public health interventions in mainland Chinese cities, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Canada and elsewhere,” Lipsitch wrote. “These involved isolating cases, quarantining their contacts, a measure of 'social distancing,' and other intensive efforts. These worked well for SARS because those who were most infectious were also quite ill in a distinctive way — the sick cases were the transmitters, so isolating the sick curbed transmission.”

    Сингапур днес има +12 заразени, 34С е там и са много организирани като държава и население, макар,че са свръхнаселени.
    Значи, въпреки мерките и слънцето, вируса не умира напълно (язък за дисертацията на колегата).
    Слънцето само ще забави развитието на Короната, в Европа има още поне един месец до температури над 25С, а като гледам това е много време.
    Никой не е казал, че Слънцето магически спира разпространението на вирусите.

    СПИН, Ебола са от Африка и се разпространяват при високи температури. Ама едното при полов контакт, а Ебола при изключително близък контакт със заразен - демек ако се грижиш за болен или живееш с него.

    МЕРС явно и той се разпространява при много близък контакт или при .... с камили. Кой ги знае тея в Арабия как са се заразили, но го има при камилите и прилепите. Но от човек на човек пак трудно се предава.

    САРС е подобен на тоя, но явно се разпространявал много по-бавно и много по-трудно.


    Та идеята на Слънцето като напече е 1 болен вместо по 2-3 да заразява само по 0.5 други. Тогава ще затихне. Но нищо няма да му пречи да избухне пак. Но може и да не избухне както САРС е овладян и няма нови епидемии от него уж.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

      Как така си пропуснал да посетиш Кръчмата. Ти си убеден клиент. Заповедай! Тамън с Грую ще ни разнообразявате в прек сблъсък на мнения за радостта и ползата от алкохола.
      Ха-ха .....,
      Той проблемът е, че поглъщането на алкохол не помага, защото така или иначе клетките на повърхноста на стомаха се сменят на всеки 3 дена. Причината е киселината, която ги разяжда, така че вируса няма никакъв шанс да навлезе в организма през стомаха. През лигавиците на устата, носа и гърлото обаче може да навлезе, и дори спокойно си живурка в тях по няколко дена преди да слезе по-надолу в дробовете.

      При това положение пиенето на ракия наистина може да помогне, но не трябва да се разрежда с безалкохолно, и по възможност трябва да се прави жабурене и гаргарене.
      Last edited by Mateev; 12.03.2020, 13:01.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

        Извън миенето със сапун, което се оказа неудобно, защото невинаги до тебе има чешма или сапун, аз прилагам миене със спирт. Мислех с ракия, но ми дожаля. Та имам си в джоба една малко шишенце със спирт, и след всяко пипане на дръжка на врата или копче на асансьор или какъвто и да бил чужд предмет, пипан от някой друг, си измивам ръцете с няколко грама спирт.

        Нещо повече - у дома си дезинфекцирам устата и гърлото с ракия (жабурене), лицето с одеколон за бръснене, а носа - със спирт. Установих, че е безопасно да си бръкнеш в носа с кутре, натопено в спирт. Мислех си, че много ще пари, но точно обратното - става ти приятно и мирише приятно.
        Как така си пропуснал да посетиш Кръчмата. Ти си убеден клиент. Заповедай! Тамън с Грую ще ни разнообразявате в прек сблъсък на мнения за радостта и ползата от алкохола.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от marketleverage Разгледай мнение

          Не разчитай на това въобще - три причини

          1. Ходи ги търси като се скатаят на вилата на някой трети братовчед на майната си в някоя вилна зона - ще иска огромен ресурс като за онзи убиеца от Костенеце дето го дебнеха около София 20 дена да намериш само един човек или ще симулират излагане на вируса и нужда от да са под карантина (симулация на срязано защитно облеко и нараняване например но в чиста среда за да спечелят време да се измъкнат ) ...

          2. Ако случайно хванат някой - един добър специалист като прави нещо дори под дулото на оръжието ще положи само толкова усилия колкото да не го изкарат саботьор и да го екзекутират - пример геройство при комунизма е било да се скатаваш от работа понеже всички (работят - не работят) са взиамли едни и същи пари... Това геройство е родило поговорки който присътват и до днес като Те ни лъжат че ни плащат ние ги лъжем че работим ...

          3. Един човек който истински вярва че след дадено действие ще умре (излагане на болни от корона вирус) като го арестуваш за non violent crime- престъпление без жертви и насилие - (да не иска да се мобилизира) ще е готов да приложи същите нива на насилие срещу другите за да се измъкне като един затворник осъден на смърт който го водят с белезници на елктрическия стол и при най малката възможност ще действа...
          Малцина ще се изпокрият. Все пак много от тях имат различни социални обвързаности. А и вирусът не е повсеместно опасен. Засега. Мобилизацията също така става и с пропагандни средства. Макар че не виждам как Шкембе-министр ще успее да ме убеди в каквото и да е.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Николайко Перник Разгледай мнение
            ....Пускате максимално топла вода. Набързо изплаквате ръцете само с вода. Набързо измивате ръцете със сапун, надве-натри, с което махате 99% от мазнината с полепналите по нея мръсотии и, предполагам, 90% от бактериите и виурсите като оставяте сапуна в мивката. Втори път си сапунисвате ръцете, този път по-обилно, насапунисвате врътките на крана, с който сте пуснали водата, и най-малко 20 секунди енергично разтърквате ръцете. (20те секунди изискват вирусолозите. Хирурзите едно време преди операция три пъти си миеха ръцете със сапун по една минута и слагаха след това гумени ръкавици.) Измивате сапуна от ръцете, изплаквате парчето сапун и го връщате там, откъдето е взето, поливате отгоре сапунисаните врътки на крана и ги затваряте. Кърпата за изтриване трябва да се ползва само от вашите ръце.
            Извън миенето със сапун, което се оказа неудобно, защото невинаги до тебе има чешма или сапун, аз прилагам миене със спирт. Мислех с ракия, но ми дожаля. Та имам си в джоба една малко шишенце със спирт, и след всяко пипане на дръжка на врата или копче на асансьор или какъвто и да бил чужд предмет, пипан от някой друг, си измивам ръцете с няколко грама спирт.

            Нещо повече - у дома си дезинфекцирам устата и гърлото с ракия (жабурене), лицето с одеколон за бръснене, а носа - със спирт. Установих, че е безопасно да си бръкнеш в носа с кутре, натопено в спирт. Мислех си, че много ще пари, но точно обратното - става ти приятно и мирише приятно.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

              Виж за последното изречение те подкрепям на 100% и мисля, че дискусията влезе вече на едно добро ниво. Е, с две-три изключения, в които доскора влизахме и аз, и ти Дотук обаче ние наистина не знаем нищо - ок, поразява белите дробове, за това съм съгласен, но всичко друго е догатки, които приемаме за верни, само защото трябва да си напаснем теорията за апокалипсиса. А всъщност в момента разкъсваме едни чисто човешки връзки (майната и на икономиката, там ще се оправим), като всеки вижда потенциален убиец до себе си (вариант 1) или апкалиптик, заради който може да остане без работа, ако фирмата му фалира в следствие на карантините (вариант 2). Шенген нали беше затова - свободно движдение на стоки и капитали, сега изведнъж това изчезва за секунди.

              Ок, може и да стане нещо по-голямо, но засега имаме едно голямо нищо и като случаи, и като брой починали. да, сигурно не е грип, но и това, което се прави, е абсолютно безумно (лично мнение). И всичко тръгва от презумцията, че щом китайците са го направили, значи има нещо гнило. А дали е така? какво точно става? Сигурно и моето поведение може да се определи като безотговорно, но пък и паниката за 7 или 70 заразени е безумна.

              Да не отплесвам, на теб пожелавам успех с близките и много здраве. Чета с интерес писанията ти за ежедневния сблъсък със здравната система, и ги приемам за полезни. Виж за паниката и бункерите сме на различно мнение, но пък всички еволюираме, нали
              Поне месец трябва да се правят опити за ограничаване на К-вируса в отделните национални общности. Хем ще се разиграят сценарии за по-нататъшно развитие и насочване на кризата. Засега смъртността не е потресаваща, а разпространението е мудно. Лошото е, че това което виждаме, вероятно е върха на айсберга. След месец може да не достигат леглата в болниците, да не говорим за апаратите за обдишване. А междувременно ще измират болните с други заболявания.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
                Дания налага "мека" блокада. Въпреки че са далеч още от Италия там нямат политкоректно правителство и предпочитат да действат макар с цел превенция. Дано да има успех.

                https://metro.co.uk/2020/03/11/denma...irus-12384677/
                Постепенно китайските мерки ще се въвеждат у инфектираните държави. Другите ще се ослушват. Италия вече става новия образец за позакъсняла радикалност.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                  Тъй като от нас във форума нищо не зависи, защото кервана си върви, а кучетата си лаят
                  Всъщност, не е баш така. Разумните хора четат най-различни мнения и си вадят изводите. Форумът на Инвестора, макар да позалезе като капацитет след промените в дизайна и функциите му, си остава компетентно и авторитетно средище за обмен на становища и прогнози. Предполагам, поне от икономическите ведомства попрочитат това-онова, дори некои чиновници може да посписват с фамозни псевдоними като Дръндьо, Мръдньо и подобни. Това за конспирация. Така че с нашите мнения донякъде ги ориентираме. Още повече, че има участници от цял свят и с връзки по света. Добре е да обмисляме какво пишем, освен когато се бъзикаме за разпускане и освежаване на атмосферата.

                  Коментар


                  • Мъни, Равновесие, как оценявате ситуацията към днешна дата?

                    Коментар


                    • Дания налага "мека" блокада. Въпреки че са далеч още от Италия там нямат политкоректно правителство и предпочитат да действат макар с цел превенция. Дано да има успех.

                      https://metro.co.uk/2020/03/11/denma...irus-12384677/

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                        .....

                        Тъй като от нас във форума нищо не зависи, защото кервана си върви, а кучетата си лаят, не е ли по-добре поне да не се лаем един друг, а просто внимателно да следим какво се случва и да се опитваме да си вадим безпристрастни изводи в личен план.
                        Виж за последното изречение те подкрепям на 100% и мисля, че дискусията влезе вече на едно добро ниво. Е, с две-три изключения, в които доскора влизахме и аз, и ти Дотук обаче ние наистина не знаем нищо - ок, поразява белите дробове, за това съм съгласен, но всичко друго е догатки, които приемаме за верни, само защото трябва да си напаснем теорията за апокалипсиса. А всъщност в момента разкъсваме едни чисто човешки връзки (майната и на икономиката, там ще се оправим), като всеки вижда потенциален убиец до себе си (вариант 1) или апкалиптик, заради който може да остане без работа, ако фирмата му фалира в следствие на карантините (вариант 2). Шенген нали беше затова - свободно движдение на стоки и капитали, сега изведнъж това изчезва за секунди.

                        Ок, може и да стане нещо по-голямо, но засега имаме едно голямо нищо и като случаи, и като брой починали. да, сигурно не е грип, но и това, което се прави, е абсолютно безумно (лично мнение). И всичко тръгва от презумцията, че щом китайците са го направили, значи има нещо гнило. А дали е така? какво точно става? Сигурно и моето поведение може да се определи като безотговорно, но пък и паниката за 7 или 70 заразени е безумна.

                        Да не отплесвам, на теб пожелавам успех с близките и много здраве. Чета с интерес писанията ти за ежедневния сблъсък със здравната система, и ги приемам за полезни. Виж за паниката и бункерите сме на различно мнение, но пък всички еволюираме, нали

                        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                        Коментар


                        • До вчера имах проблеми с пускането на съобщенията ми, та ще пусна това, с което дебютирах тук и което не излезе май.



                          Нека се разпиша и аз в темата.

                          Професионално имам внимание към чистотата на ръцете ми, както в отношение на собствена безопасност, така и в отношение на незамърсяване на това, с което работя.

                          Мисля, че следващата процедура на миене на ръце е най-ефективна като постигане на максимален резултат за минимално време.

                          Пускате максимално топла вода. Набързо изплаквате ръцете само с вода. Набързо измивате ръцете със сапун, надве-натри, с което махате 99% от мазнината с полепналите по нея мръсотии и, предполагам, 90% от бактериите и виурсите като оставяте сапуна в мивката. Втори път си сапунисвате ръцете, този път по-обилно, насапунисвате врътките на крана, с който сте пуснали водата, и най-малко 20 секунди енергично разтърквате ръцете. (20те секунди изискват вирусолозите. Хирурзите едно време преди операция три пъти си миеха ръцете със сапун по една минута и слагаха след това гумени ръкавици.) Измивате сапуна от ръцете, изплаквате парчето сапун и го връщате там, откъдето е взето, поливате отгоре сапунисаните врътки на крана и ги затваряте. Кърпата за изтриване трябва да се ползва само от вашите ръце.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                            Аз продължавам да не разбирам паниката. Разбирам естественият страх за болни блзики, но не разбирам паниката. Не разбирма и защо съсипваме икономиката, и в частност борсата? Апропо, магазините са заринати с храна, дори правят промоции на консерви и дълготрайни храни - що, нали ще измрем всички и чакаме апокалипсиса? А съвсем наскоро щяхме и борда да събаряме, пък той не падна, въпреки всички предвещания на един друг тип апокалиптици! Това с коронавируса, ще го повторя отново, е униване на бълха с атомна бомба!!!......
                            Има голяма вероятност да си прав, и статистиките от този вирус в края на краищата да се окажат, че не са чак толкова страшни. Това обаче все още не го знаем - ще го разберем чак когато приключи епидемията. Дотогава обаче има основание за притеснения, защото:
                            1. Това е първият вирус, който се изхитрява да навлиза в кръвта и да засяга и други органи освен белите дробове.
                            2. Вируса засяга и тестисите на мъжете. Ами ако това е биологично оръжие на извънземните, целящо силно редуциране на популацията? Звучи невероятно, но ако е истина, ще се усетим чак след 2-3 години, когато ще е прекалено късно.
                            3. Вируса мутира с огромна, невиждана до момента скорост. Това силно ще затрудни направата на ваксина, ако въобще е възможно за него да се направи такава.
                            4. Вируса определено няма да се повлияе от топлото време, което означава, че няма да затихне от самосебе си.
                            5. Вируса е подъл, защото може да се разпространява дори и от хора, които нямат сиптоми на заразяване. Дори и да беше само тази точка, тя е достатъчна да стресира всички учени вирусолози.
                            6. Вируса има прекалено дълъг инкубационен период, което прави почти невъзможно разследването на контактните лица с цел да бъдат изолирани. Дори и да беше само тази точка, тя е достатъчна дадено огнище на зараза да бъде открито с огромно закъснение, когато заразените вече са хиляди.
                            7. Дори и да се окаже, че от сега нататък ще трябва да живеем с този вирус, и да пренебрегваме щетите от него, то той ще заеме водеща позиция сред смъртните случаи с около 30 пъти по-голяма смъртност отколкото грипа. И ако сметнем само един сезон, числата ще са поносими, но ако сметнем глобално какво ще се случва всеки един сезон, то тогава вируса ще стане причина номер 1 за смърта на стари хора, която ще взема повече животи дори и от инсулта и инфаркта.
                            8. Средната продължителност на живота драстично ще се намали поне с 10-15 години, което ще е катастрофа за медицината, положила в последните десетилетия толкова много усилия да я продължи.

                            Така че това не е най-обикновен грип. Ако се гледат статистиките за целия Китай, да числата са поносими, но това е само защото бяха предприети драстични мерки. Погледни обаче статистиките само на град Ухан и ще се ужасиш. Изчакай още 3-4 дена да видиш италианските статистики, които има вероятност да станат по-страшни и от самия Ухан.

                            Като цяло вируса е в състояние да нанесе големи щети на обществото (физически, психически, емоционални и финансови), ако го оставим свободно и безпроблемно да циркулира. Добрата новина е, че в различните държави се предприемат различни мерки, така че след няколко месеца ще имаме база за сравнение кои държави са се справили по-добре - тези с драстичните мерки или тези, които са оставили вируса да циркулира почти безпрепятствено. И на базата на този световен опит за следващата година вече ще знаем какво е по-добре да се направи и как да намерим разумния баланс между икономически и човешки загуби.

                            В момента всички се учим по метода проба-грешка, като това важи дори и за политиците и/или експертите-вирусолози. По време на това учение искаме или не ще платим цената в човешки животи и в икономически загуби, а живот и здраве до догодина ще си научим урока и вече ще имаме шанса да минимизираме същите тези загуби по най-оптималния начин.

                            Тъй като от нас във форума нищо не зависи, защото кервана си върви, а кучетата си лаят, не е ли по-добре поне да не се лаем един друг, а просто внимателно да следим какво се случва и да се опитваме да си вадим безпристрастни изводи в личен план.
                            Last edited by Mateev; 12.03.2020, 12:05.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

                              Всяка Европейска държава, доколкото помня има една особена клауза в конституцията си: Обявяване на извънредно положение и изземване на контрола от военните.

                              Подобно нещо направи испанското правителство към 2010 г., не помня точно годината, но помня повода. Стачката на авиодиспечерите и разглезените им непропорционални синдикални искания за годишни заплати над 100 000 евро, които вече получаваха.

                              Куриозът е, че именно правителството на социалиста Сапатеро въведе ред и вкара военните за около месец. Ефектът бе полезен и отрезвяващ. Летищата се отпушиха и хората проведоха спокойно летните си ваканции.

                              Така че, разписани механизми за извънредни ситуации има. Дано не се налага да се включват. Тук не говорим за диктатура, а за форсмажорни обстоятелства изискващи форсмажорни мерки.

                              Егоистичното и безотговорно поведение на испанските авиодиспечери тогава ми напомня за разглезеното безотговорно и егоистично поведение на част от българските театрали между впрочем.
                              Както написах по долу едно е военните да търсят да хванат авиодиспечъри и да ги накарат да работят докато протестират за по-високи заплати (или да сложат техни диспечъри на мястото на цивилните защото имат обучени такива ) никой не би приложил голямо насилие за нещо такова защото си утежнява положението за нон ваилънт краим

                              Съвсем друго е да търсят да хванат някой който вярва че ще ако го хванат ще умре (вседсвие на насилственото му излагане на корона вирус) такъв човек ще готов да приложи смъртонсно насилие за да се измъкне... Няма да му мигне окото да симулира феил на защитното оборудване с цел да премине в карантина и да не работи с болни или ако все пак му се налага да работи с пистолет до главата да полага абсолютния минимум колкото да не го екзекутират докато търси как да се имъкне
                              mWPCloud.com

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение
                                Истината е - всеки да хваща гората.
                                Тцъ! В гората има вълци, мечки и разни гадни буболечки. По-добре в града.
                                Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                                Мечо

                                Коментар

                                Working...
                                X