IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • https://www.theguardian.com/world/20...irus-in-london

    Коментар


    • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
      Mateev - ако извършваш подобно действие да пускаш вирус създаден в лаболатория с цел да репетираш със сигурност нещо яко ти хлопа. Вирусите мутират и пуснат на свобода, третиран с най различни медикаменти в организми със знайни и незнайни болести, включително и други вируси резултата в лаболаторията на реалността е НЕПРЕДСКАЗУЕМ. Искаш да кажеш че някой е полудял и е пуснал вирус с цел да се самоунищожи,
      Да, точно това искам да кажа. Не за първи път военните правят генерални репетиции с планирани човешки жертви в тях. Оправданието е националната сигурност, и може би донякъде имат право. Ние не знаем цялата истина, и най-вероятно никога няма да я научим, но ако има някаква много сериозна обосновка, като например очаквана агресия от извънземни, действията на военните могат да се окажат логични и правилни.

      Нека не забравяме, че военните също имат жени и деца, както и възрастни родители, и също като нас искат те да живеят безгрижно и необезпокоявани от разни параноични очаквания за бъдещето. До тука добре, но ако на същото това бъдеще наистина му престоят някакви тежки кризисни ситуации, и военните вече го знаят това, как според тебе биха реагирали, за да се подготвят колкото се може по-добре за това високо-вероятно кризисно бъдеще?

      Постави се на тяхно място и сам ще осъзнаеш, че ако това наистина е вярно, тогава те нямат никакъв избор. Когато алтернативата са милиони жертви срещу милиарди жертви, ти сам би избрал по-доброто от двете - милиони жертви, даващи шанс да спасим милиарди хора.

      Това е едно чисто философско разсъждение какво би направил един властимащ, ако трябва да избира между лошо и много по-лошо. Радвам се, че не съм аз човека, който трябва да го прави този избор. Все някой на света обаче трябва да направи този избор, и само историята ще бъде съдник дали този избор е бил правилен или не. Сталин и Чърчил са правили такива избори, и умишлено са обричали на смърт хиляди, за да спасят милиони. Например когато англичаните са разбили кода на Енигма-машините на Хитлер, и са започнали да четат всяка една негова заповед, Чърчил нарочно е оставил немските подводници да унищожат десетки конвои със стотици кораби с десетки хиляди хора екипаж, само и само немците да не заподозрят, че той вече им знае плановете.
      Last edited by Mateev; 14.03.2020, 12:38.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Dragodanov Разгледай мнение

        А за да не се увеличава паниката и страхът, казват, че починалият е имал хронични белодробни проблеми! Бог да го прости! Бог да просто цяло едно семейство, което си отиде, заради ТОВА ЗЛО, НАРЕЧЕНА КОРОНАВИРУС! нещата наистина загрубяха и то много!
        Запри се пък и ти бе, вече сериозно дразниш с тоя апокслипсис - малиииии, умрели двама човека - вчера са умрели поне толкова в катастрофи и какво, да затворим света ли? Оф, наистина много повече народ ще умре от паника, отколкото от тая корона, което е безумно!
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение
          Очертава се горе-долу, заседяване по домовете.
          Това е вредно за имунната система. тъй като лимфата няма помпа, за това са полезни резките физически движения като (под)скачане, лицеви упори, мост, коремни преси, изкачване на стълби, бягане в парка, поне 20-30 мин на ден, вървенето не върши толкова работа ако не е изкачване на Витоша.
          Плюс това дробовете поемат така повече кислород (седейки пред компютъра човек използва макс 30% от дробовете си) и човек се чувства ободрен и зареден.
          Няма друг начин, освен пълна изолация....Дори и държавната администрация, ще започне да работи, чрез дежурни служители, които по график да се ротират, а останалите ще работят от вкъщи! Положението е много сериозно, наистина!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
            Лошо, много лошо - в България вече има втора жертва от коронавируса.
            А за да не се увеличава паниката и страхът, казват, че починалият е имал хронични белодробни проблеми! Бог да го прости! Бог да просто цяло едно семейство, което си отиде, заради ТОВА ЗЛО, НАРЕЧЕНА КОРОНАВИРУС! нещата наистина загрубяха и то много!

            Коментар


            • Mateev - ако извършваш подобно действие да пускаш вирус създаден в лаболатория с цел да репетираш със сигурност нещо яко ти хлопа. Вирусите мутират и пуснат на свобода, третиран с най различни медикаменти в организми със знайни и незнайни болести, включително и други вируси резултата в лаболаторията на реалността е НЕПРЕДСКАЗУЕМ. Искаш да кажеш че някой е полудял и е пуснал вирус с цел да се самоунищожи,
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • А, Матеев, за генералната репетиция си напълно прав, съгласен на 100%. В такъв свят живеем, за съжаление.... апропо, по селата и малките градчета в Плевенско истерията е нулева. В местния Лидл имаше всичко и нямаше опашки. В София в петък сутрин също беше спокойно, какво се е случило след дивотиите на БХ - следя от приятели само
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                Коментар


                • Лошо, много лошо - в България вече има втора жертва от коронавируса.

                  Коментар


                  • Очертава се горе-долу, заседяване по домовете.
                    Това е вредно за имунната система. тъй като лимфата няма помпа, за това са полезни резките физически движения като (под)скачане, лицеви упори, мост, коремни преси, изкачване на стълби, бягане в парка, поне 20-30 мин на ден, вървенето не върши толкова работа ако не е изкачване на Витоша.
                    Плюс това дробовете поемат така повече кислород (седейки пред компютъра човек използва макс 30% от дробовете си) и човек се чувства ободрен и зареден.
                    Поне 2 л вода на ден, намаляване на битовия алкохолизъм, цигарите, кафета, захарните неща.
                    Зеленчуци, плодове, кисело мляко и кисело зеле вършат отлична работа.
                    Last edited by hazard; 14.03.2020, 12:22.

                    Коментар



                    • Владислав Панев, финансист, съпредседател на Зеленото движение и общински съветник в София:


                      Светът е изправен пред глобална икономическа катастрофа. Търговските вериги са разстроени, цели отрасли изпадат в депресия, отказите за почивки са повсеместни, полетите в Европа ще спрат до дни, карантини, затваряне на граници...


                      Това може да доведе до бедност и фалити. Вероятно кризата от 2008 г. ще ни се стори приказка. Още повече, че правителствата и централните банки ще се опитат да извадят скелетите от гардероба и да обвинят коронавируса за всичките си грехове.
                      Опозицията: "Трябва план срещу масивния икономически шок"

                      Отдавна предупреждавам, че политиката на негативни лихви във време на растеж оставя ЕЦБ без муниции за справяне с бъдеща криза. Сега това е по-видно отвсякъде.


                      Следва имплозия на активите и пазарите на акции го показват ясно. Срив наполовина на имотите, особено в западните столици, въобще не е изключен. А и в някои сегменти в София. Банките в България вече са по-консервативни при отпускане на кредити.


                      Кешът отново е Цар!


                      Много е труден балансът между пълната карантина, за да се овладее вируса, и осигуряването на икономическа активност, така че къщата от карти да не се сгромоляса. Не е толкова просто да затвориш магазини, кафета, хотели, кръчми. Това са работни места, това са кредити, това е бизнес, това са човешки съдби. Със сигурност търговията трябва да върви, дори и ако движението на хора бъде ограничено. Европа може да се върне към корените си за известно време. Да бъде зона за свободна размяна на стоки.


                      Правителството е длъжно да облекчи хората и бизнесите, които ще пострадат от форсмажора. Ситуацията е динамична, но на първо време могат да се отложат с месец всички срокове за подаване на декларации - пред статистиката, Търговския регистър, по ДОД, данък печалба, одитирани отчети. Държавата може спокойно да си го позволи. Трябва да осигури що годе нормална работа за всеки бизнес, който не застрашава здравната сигурност. Редица фирми излизат в хоум офис, училищата може да провеждат дистанционни занятия, магазините и аптеките трябва да са пълни със стока, износът да върви. И да мислим за облекчения и спасяване на туризма и свързаните с него отрасли. Банкова ваканция за главници, кредитите към дружествата да не се преквалифицират със съответните гаранции от БНБ. Положението е много сериозно. Много е важно хората да не останат без средства и необходими ресурси, защото иначе може да настане хаос.


                      И още нещо. Светът ще стигне до извода, че са нужни по-къси търговски вериги. Това е огромен шанс за България. Производствената площадка на Европа може да се премести от Китай към нашия регион. Ще се спестят разходи по транспорта и с времето. Ще намалеят рисковете. Нужна е обща стратегия за това. Иначе Европа ще губи много.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение
                        Я, да видим, новото от последните дни.

                        Къде ги поставят под карантина, у дома ли ? Сами, изолирани в една стая без контакт със семейството, ама ползващи общо кухнята, тоалетната и банята ?
                        И стои един полицай пред дома да пази да не излезе никой ? Щото, ако излязат родителите до магазина, ефект - нулев.
                        Един ром да се прибере, цялата махала ще пламне, държавата да прати преводач да разясни всяка дума от наредбата.
                        Че тя цяла Европа вече е пламнала, а идват и Великденски празници, доста хора ще си дойдат за седмица-две от останалите ЕС държави.
                        Ккаво става със мудната Испания (+2000 нови вчера), въпрос на дни е да наложат пълна блокада на страната както Италия.

                        Няма починал човек под 50 год в Италия.

                        Изглежда наистина поне 70% от планетата ще се заразят за в бъдеще (ако не изчезне до другата пролет)
                        От тях малко ще проявят симптоми леки, средни и тежки.
                        От тежките, изискващи хоспитализация 1% е смърт, останалите 4% се нуждаят от легло и грижи , може би апаратура.
                        Проблема е, че този процес се случва за много кратък период от време, блокирайки болниците и стрес за хората с рестрикции и ограничения, косвено влияейки и на икономиката по света.
                        Когато отмине пика, това е целта на карантините, може да се завръща всяка зима като грипа не обаче толкова пандемично, а може и да изчезне като САРС.
                        Грипа е опасен и за възрастните така или иначе.

                        Каква либерална практика сега са предприели в УК, да пестят от тестове и да не претоварват болниците, незатваряйки нищо и без рестрикции за полети,
                        Ако имаш най-малко средни симптоми и си се обадил на специалния телефон (на който се чакало часове) идват хазматите и преценяват дали си за болница.
                        Чак тогава в болницата се прави тест. Затова и официалната бройка е силно занижена (подобно е и в САЩ).

                        Проблема е да отмине първоначалния бум, да се анализира ситуацията със повече данни с цел адекватна реакция от правителствата.
                        Ще си дойдат ако ги пуснат да си дойдат,блокадите тепърва започват и ще продължат не по-малко от 3 месеца.
                        Ванга разправяше ,че до 2018 всички българи трябвало да се приберат и после щяло да бъде невъзможно.
                        Last edited by Grosss; 14.03.2020, 11:54.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение
                          Я, да видим, новото от последните дни.

                          Чак тогава в болницата се прави тест. Затова и официалната бройка е силно занижена (подобно е и в САЩ).

                          Проблема е да отмине първоначалния бум, да се анализира ситуацията със повече данни с цел адекватна реакция от правителствата.
                          Явно това е другата стратегия - пускат епидемията и каквото овършее, овършее. Не си претоварват болничната система, не затормозяват икономиката. Да видим докъде ще издържат. Както казва Матеев, сега е време да се проучват различните типове реакции и да се правят изводи, коя стратегия е по-подходяща. Това, за съжаление, става за сметка на жертвите.

                          Коментар


                          • Абе не е нулев ефекта

                            Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение
                            Я, да видим, новото от последните дни.

                            Къде ги поставят под карантина, у дома ли ? Сами, изолирани в една стая без контакт със семейството, ама ползващи общо кухнята, тоалетната и банята ?
                            И стои един полицай пред дома да пази да не излезе никой ? Щото, ако излязат родителите до магазина, ефект - нулев.
                            Един ром да се прибере, цялата махала ще пламне, държавата да прати преводач да еазясни всяка дума от наредбата.
                            Че тя цяла Европа вече е пламнала, а идват и Великденски празници, доста хора ще си дойдат за седмица-две от останалите ЕС държави.
                            Ккаво става със мудната Испания (+2000 нови вчера), въпрос на дни е да наложат пълна блокада на страната както Италия.

                            Няма починал човек под 50 год в Италия.

                            Изглежда наистина поне 70% от планетата ще се заразят за в бъдеще (ако не изчезне до другата пролет)
                            От тях малко ще проявят симптоми леки, средни и тежки.
                            От тежките, изискващи хоспитализация 1% е смърт, останалите 4% се нуждаят от легло и грижи , може би апаратура.
                            Проблема е, че този процес се случва за много кратък период от време, блокирайки болниците и стрес за хората с рестрикции и ограничения, косвено влияейки и на икономиката по света.
                            Когато отмине пика, това е целта на карантините, може да се завръща всяка зима като грипа не обаче толкова пандемично, а може и да изчезне като САРС.
                            Грипа е опасен и за възрастните така или иначе.

                            Каква либерална практика сега са предприели в УК, да пестят от тестове и да не претоварват болниците, незатваряйки нищо и без рестрикции за полети,
                            Ако имаш най-малко средни симптоми и си се обадил на специалния телефон (на който се чакало часове) идват хазматите и преценяват дали си за болница.
                            Чак тогава в болницата се прави тест. Затова и официалната бройка е силно занижена (подобно е и в САЩ).


                            Коментар


                            • Я, да видим, новото от последните дни.
                              Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под 14-дневна карантина по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ще бъдат поставяни тези, които се връщат от определените за рискови държави – Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай.
                              Къде ги поставят под карантина, у дома ли ? Сами, изолирани в една стая без контакт със семейството, ама ползващи общо кухнята, тоалетната и банята ?
                              И стои един полицай пред дома да пази да не излезе никой ? Щото, ако излязат родителите до магазина, ефект - нулев.
                              Един ром да се прибере, цялата махала ще пламне, държавата да прати преводач да разясни всяка дума от наредбата.
                              Че тя цяла Европа вече е пламнала, а идват и Великденски празници, доста хора ще си дойдат за седмица-две от останалите ЕС държави.
                              Ккаво става със мудната Испания (+2000 нови вчера), въпрос на дни е да наложат пълна блокада на страната както Италия.

                              Няма починал човек под 50 год в Италия.

                              Изглежда наистина поне 70% от планетата ще се заразят за в бъдеще (ако не изчезне до другата пролет)
                              От тях малко ще проявят симптоми леки, средни и тежки.
                              От тежките, изискващи хоспитализация 1% е смърт, останалите 4% се нуждаят от легло и грижи , може би апаратура.
                              Проблема е, че този процес се случва за много кратък период от време, блокирайки болниците и стрес за хората с рестрикции и ограничения, косвено влияейки и на икономиката по света.
                              Когато отмине пика, това е целта на карантините, може да се завръща всяка зима като грипа не обаче толкова пандемично, а може и да изчезне като САРС.
                              Грипа е опасен и за възрастните така или иначе.

                              Каква либерална практика сега са предприели в УК, да пестят от тестове и да не претоварват болниците, незатваряйки нищо и без рестрикции за полети,
                              Ако имаш най-малко средни симптоми и си се обадил на специалния телефон (на който се чакало часове) идват хазматите и преценяват дали си за болница.
                              Чак тогава в болницата се прави тест. Затова и официалната бройка е силно занижена (подобно е и в САЩ).

                              Проблема е да отмине първоначалния бум, да се анализира ситуацията със повече данни с цел адекватна реакция от правителствата.
                              Last edited by hazard; 14.03.2020, 11:47.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

                                Имам кислороден апарат, купен преди много години, и дори не е разопакован от кашона. Трябва да го потърся къде съм го забутал и дали не са го изяли мишките. Това обаче не е апарат като този в болниците, а някаква машина, която засмуква въздуха, прави някаки химии с него, и на изхода си пуска въздух, но със завишено кислородно съдържания. Тоест апарата не се нуждае от външна кислородна бутилка.

                                Такива апарати ги има под път и над път и не са дефицитни, но за съжаление те не са подходящи за интубиране. Те са предназначени за лична, а не за професионална употреба. В болницата имат много по-добра алтернатива - директно снабдяване с кислород до всяко едно легло посредством кислородни тръбопроводи, направени още при строежа на болницата. Всяко едно легло във всяка една болница има тези кислородни инсталации.

                                Интубирането обаче е съвсем друга боза - това е сложна и скъпа машина, която е в състояние насилствено и под налягане да вкарва въздух в белите дробове с вярната периодичност, с вярното налягане и с верния химически състав. Те тези машини са дефицитни, и в България са много малко на брой - само по 4-5 на болница. В Габровската реанимация съм виждал такива машини, но цялата реанимация се състоеше само от около 5 легла, обградени с всякакви машини, техника и електроника, и още 3-4 легла, обградени с редуциран, доста по-малък комплект от техника.
                                Няма съмнение, че болничните ще са по-добри, но апаратите за сънна апнея поне доставят кислород при евентуална криза на организма. Докато те прибере линейката. Също тея спрейове за астматиците донякъде може да са полезни.

                                Коментар

                                Working...
                                X