IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Апокалиптичката леля Вселена (тази с ледените пързалки-морги в Мадрид), има нов любим философ:
    Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение
    2. Учтивост - има един френски философ - за мен беше откритие - ето я тука една негова добра книжка
    https://kibea.net/book/500
    Това е Андре Конт-Спонвил.

    Его части от негово интервю за Коронапаниката:

    - Какво мислите за начина, по който нашите общества реагират на пандемията на коронавируса?
    Това, което ме тревожи обаче, е несъразмерността между сериозността - реална, но ограничена - на тази пандемия и подлудяването, което изглежда е обзело медиите, а заедно с тях и част от населението.

    Сякаш нашите журналисти изведнъж откриват, че сме смъртни. Говорите за сензационна новина! Ден след ден аудиовизуалните медии ни дават отчет за жертвите на пандемията. Във Франция имаме 15 хил. починали. Това е много. Прекалено много. Но, в крайна сметка, трябва ли да напомняме, че в нашата страна всяка година умират 600 хил. души, от които 150 хиляди от рак например, а сред тях няколко хиляди деца, юноши и млади възрастни? С какво 15 хиляди, починали от Covid-19, чиято средна възраст е 81 г., заслужават повече нашето състрадание или интерес от останалите 600 хиляди?

    Младите хора не смеят много да говорят за това, от страх да не изглежда така, сякаш не се интересуват от по-възрастните. Но аз, който съм на 68 г., мога и дори трябва да го кажа: повече се притеснявам за бъдещето на децата ни - и за дълга, който ще им оставим - отколкото за здравето ми на почти седемдесетгодишен!


    - Някои ще ви кажат, че е неприлично да говорите за икономика, когато е застрашено здравето.
    - Ще сгрешат! Мизерията убива всеки и то повече от вирусите. 9 млн. души умират всяка година от недохранване, като 3 милиона от тях са деца. Представете си, че предстоящата икономическа криза увеличи само с 10 процент тази цифра: това би означавало смъртта на още 900 хил. души, които няма да имат нужда от вирус, за да агонизират.


    - Нашите съвременници по-мъдри ли са от древните хора пред смъртта?
    - За останалото, мъдростта винаги е изключение. Но независимо от епохата тя не минава без приемане на смъртта. Монтен го е казал в едно изречение: “Не умираш от това, че си болен, умираш от това, че си жив”. Колкото повече приемем тази истина, толкова повече ще обичаме живота, защото ще осъзнаем по-ясно неговата краткост, крехкост, стойност


    - Ще стане ли здравето водеща ценност?
    - Опасявам се! Това наричам панмедикализация: идеология, дори цивилизация, която превръща здравето във върховна ценност (на мястото, например, на справедливостта, свободата или любовта) и която следователно е склонна да прехвърли на медицината не само управлението на нашите заболявания, което е нормално, но и на нашите живот и общества, което е много по-тревожно! Да не изпадаме в “здравен ред”, нито в “здравна коректност”! В една демокрация народът е суверен, неговите представители правят законите, не експертите.
    Внимавайте да не вземем Китай за модел. Когато политиката се разтвори в технокрацията, която е царство на експертите, демокрацията умира.

    http://epicenter.bg/article/Frenski-...t-/214155/11/0
    17 апр. 2020


    Лелче, взимай пример от новия си любим философ!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
      Ми сега общо умрелите от короната са 335 053. И то с лъжливите данни от Русия.
      Толкова са умрелите според лъжливите данни от Италия, Франция, Испания, Великобритания, Белгия, САЩ и т.н.
      Във всички тези страни типосват умрелите на вируса без да се правят изследвания. Виж в Германия и Австрия записват за умрели от Короната, само ония, на които Короната действително е помогнала да умрат и са доказано носители на вируса. Затова Италия отчита починали 0,054% от цялото население, Испания отчита 0,059% от цялото население, а Германия- 0,010% и Австрия дори по-малко- 0,007% от цялото население.
      Някой лъже. Не може в държави със сходно икономическо развитие, сходен генотип (Австрия и Италия), с много развити здравни системи, държави от Първия свят, да има разлика 5-7 ПЪТИ в процента на починалите. Някой мами. И това са ония с нереално високата смъртност.
      Словения например, граничеща с Италия, население, което си е "мешало капите" с италианци много векове, тя има 10 ПЪТИ по ниска смъртност от Италия, 0,005% от цялото население.
      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
        Има едино видео което показва сравнение между Короната и грип за САЩ...

        https://www.youtube.com/watch?v=1rEO8iJB45A
        Видеата си ги гледайте вие.

        Аз мога да мисля сам и съм с добра познавателна инерция, дадена ми от семейството и средното образование, още преди вие милениалчетата, драстично свалящи общото познавателно ниво на човечеството, да сте били дори предвидени от тъпите ви родители.

        Коментар


        • Ми сега общо умрелите от короната са 335 053. И то с лъжливите данни от Русия.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение
            Xman,
            виж числата за т.н. свински грип, доста пъти пускани тук и подминавани от вас с пълно мълчание. Те са по-големи – 500 000 умрели и 1 400 000 000 (да, милиард и четиристотин милиона) заразени.

            Кажи, защо тогава нямаше този ваш любим страх, медиите не бяха полудели да ви подлудяват?

            Ако можеше да смяташ, щеше сам да си отговориш... 500 хиляди умрели... при 1,4 милиарда заразени.... Короната ще стигне 500 хиляди умрели преди да достигне 10 милиона заразени.

            Освен това свинския грип не е толкова силно заразен, COVID 19 е по-заразен от кой да е грип. Ти колко хора мислиш умират от грип през Май месец на ден в България... .

            Има едино видео което показва сравнение между Короната и грип за САЩ...

            https://www.youtube.com/watch?v=1rEO8iJB45A

            Коментар


            • Човечеството е познавало много епидемии,и пандемии.Броя на заразените и починалите от коронавирус в света,като процент,не отговаря за стандартите,по които се въвежда пандемия и се взимат такива драконовски мерки.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
                В момента започват са излизат данни как правителствата са плашили хората и са преувеличавали заплахата от коронавируса.Коронавируса е обикновен грип.Той беше използван.
                За Австрия със сигурност. Имаше политически скандал.

                Коментар


                • В момента започват са излизат данни как правителствата са плашили хората и са преувеличавали заплахата от коронавируса.Коронавируса е обикновен грип.Той беше използван.

                  Коментар


                  • Оказа се,че коронавируса е една лъжа.

                    Коментар


                    • Xman,
                      виж числата за т.н. свински грип, доста пъти пускани тук и подминавани от вас с пълно мълчание. Те са по-големи – 500 000 умрели и 1 400 000 000 (да, милиард и четиристотин милиона) заразени.

                      Кажи, защо тогава нямаше този ваш любим страх, медиите не бяха полудели да ви подлудяват?
                      Last edited by 78-10; 22.05.2020, 12:45.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от 78-10 Разгледай мнение

                        На по-миналото НОЩ-шоу Мутафа подчерта, че нещата около вироза не са ясни, един вид учим се в движение, и въобще не е ясно бъдещото развитие на "пандемията".
                        Тук Мутафа не спази апокалиптичните нареждания на СЗО за "втора вълна", много по-смъртоносна, страх страх страх!

                        Именно този "страх" ни спаси от първата вълна. Но явно сега ще компенсираме с втората.

                        За съжаление 1 - 2% смъртност са явно точно на границата на търпимост за обществото, защото за глупавия човек (на който му правят остъпка в магазина 20%), тази смъртност 1 - 2% му се вижда много малка. Освен това колкото е по-глупав, толкова повече иска някакви "реални доказателства"... т.е. умрели хора около него. Няма как да има видимо камиони с трупове при смъртност 1 - 2% и не достатъчен брой заразени. В Испания и Италия хората наистина повярваха, чак когато видяха камионите с ковчезите, а тези които не са ги видели, все още не вярват... или им се вижда малко. (какво са едни 20 - 30 хиляди човека за 66 милиона Италия, особено ако някой твой близък не е сред починалите).

                        Всъщност този 1% смъртност е много висок процент, защото това би означавало много по-висока смъртност от средната, но това няма как да го обясниш на обикновения човек, нито как да обясниш, че може да има и други трайни последствия върху здравето, дори на тези които са го преживели.

                        Има обаче един безспорен факт, ако някой ми беше казал на мен началото на Февруари месец, че през май, заболелите ще са 5 милиона, а починалите 300 хиляди и ще има хора които още няма да вярват, щях да му се изсмея.... просто това което се случва е сюреалистично. Хората какви доказателства искат.... 300 хиляди починали само в България ли?!

                        Примерно колко е според теб цифрата за България, след която ще трябва да вземем някакви по-сериозни мерки.... 10 000 заразени?!.... 100 000... 1 000 000. Надявам се си даваш сметка, че при 1 000 000 заразени няма да има голямо значние дали ще вземаме мерки или не.... всичко ще е изтървано, ако се заразят 1 милион Българи.... тогава и да признаеш, че си сгрешил няма да има никакво значение.

                        Според мен при повече от 1000 активни случая, както сме в момента, трябва да има някакво ИП, не казвам супер строго, но някакво... едва ли Българите са някакви супер хора и Короната не ги лови. Ще се разпространи масово за няколко седмици и ще трябва да се затваряме в къщи точно в най-горещите дни. (юли - август)
                        Last edited by Xman1; 22.05.2020, 12:40.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
                          Тази ли е последната актуална тема?
                          Това е първата, оригиналната, която се беше самоблокирала май, и Матвеев я оправи, избутвайки някакъв дефектен пост от първата страница на втора.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                            Сега с какво ще ни плашите - с втората вълна, нали?
                            На по-миналото НОЩ-шоу Мутафа подчерта, че нещата около вироза не са ясни, един вид учим се в движение, и въобще не е ясно бъдещото развитие на "пандемията".
                            Тук Мутафа не спази апокалиптичните нареждания на СЗО за "втора вълна", много по-смъртоносна, страх страх страх!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
                              Близо сме до пика в Китай. На другите места почти не са взети никакви мерки, следователно е много рано да се каже.

                              Освен това дезинформацията в медиите е изключително голяма. Миене на ръцете не е достатъчно, ако си в една стая с болен човек за повече от няколко минути. Американците (CDC) казват, че е достатъчно 20 минути да си в една стая с болен човек и просто да говорите, за да се заразите (не да ви киха в лицето, просто обикновен разговор).

                              Нормалната защита за лекарите в повечето болници не е достатъчна за да ги защити ако избухне епидемия. Има клипчета от Китай, как трябва да е защитен един лекар за да влезе при болни хора и да не се зарази.

                              Вируса няма да се спре, защото в медиите някой е решил, че "нещата са на приключване".

                              А в Китай мерките и карантината са безпрецедентни за историята на човечеството. 750 милиона човека с в някаква степен на карантина.... като в Ухан вече им забраниха изобщо да излизат от жилищата, на всички. Преди им разрешаваха по 1 човек на семейство да излиза веднъж в седмицата за продукти, сега вече и това го забраниха и наказанията за нарушаване на карантина са много строги. Армията ще ги снабдява с продукти по домовете.

                              Цитирам това мое мнение от 19-ти февруари. Някои хора смениха плочата няколко пъти от тогава до сега. Но аз искам едно изречение да повторя и леко да го допълня.

                              Вируса няма да си отиде, защото медиите или някой политик е решил, че "нещата са на приключване".

                              Тази грешка някои държави я направиха веднъж и сега са на път да я повторят... ние барабар с тях този път. Първия път се отървахме като по чудо. Но сега както ударно се отври всичко има огромен риск това което се случи в Италия и в Испания да се случи и в България.

                              В Китай преди няколко дни отново затвориха един град и то само заради няколко случая този път, без да чакат COVID 19 "да хваща корени".

                              Ние сега сме на път в опита си да спасим половин туристически сезон да изгубим всичко което постигнахме до тук, смятате ли си че си заслужава?!

                              Знам че някои хора си мислят, че COVID 19 е преувеличен и тн. но аз си мисля нещо съвсем друго, мисля си че ако беше с висока смъртност като Ебола и други подобни, отдавна щеше да се е самоограничил. За съжаление той се движи точно на "границата на търпимостта" и това всъщност го прави много по-опасен от Ебола и кое да е друго супер смъртоносно заболяване.

                              За съжаление колкото и да ми се иска да съм оптимист не съм изобщо оптимист, от много време го следя как се развива и не ми харесва как хората все повече си мислят, че не е много опасен защото има ниска смъртност. Според мен точно това го прави много опасен, заради това повечето държави ще продължават да проявяват търпимост към вируса и ще го оставят да си вилнее, което в крайна сметка може да доведе до там COVID 19 да стане едно от най-смъртносните заболявания, защото ако се разпространи колкото вируса на грип, ще вземе много повече жертви от всички други "опасни" заболявания взети на куп.

                              А колкото до това защо България се отърва. Първо насложиха се грипните ваканции, почти една върху друга и учениците не успяха да го разнесат и второ извънредното положение, явно го въведохме достатъчно рано.

                              Колкото до бързото отваряне и отмяна на мерките в момента, смятам че това е голяма грешка. Трябваше да се прави много по-плавно и внимателно.
                              Last edited by Xman1; 22.05.2020, 10:39.

                              Коментар


                              • Айдееее. Боко ви пуска туризма. Кой където иска ша оди. Кеф ти гърция, кеф ти къдет' щеш. Нема карантина, нема нищо.
                                Ей сеги вече ша Омрем! Сичките! Както ви рече ген.Годжи: Всички ша Омрат. Яко ша Омрат!
                                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                                Коментар

                                Working...
                                X