IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Ден след като Индия удължи затварянето си за четвърти път, испанският премиер
    Педро Санчес моли парламента да одобри още едно 15-дневно удължаване на блокирането на Испания - което вече е леко облекчено дори в някои от най-засегнатите области като Мадрид - до 21 юни "да завърши с пандемията веднъж завинаги."

    Санчес заяви, че ще поиска от парламента да одобри окончателно двуседмично удължаване на правилото за оставане у дома.
    Според предложението, националното извънредно положение няма да приключи до 21 юни, по това време гражданите ще могат да се движат свободно.
    От 1 юли гражданите ще могат да се придвижват из цялата страна, съобщава El Pais.

    В други новини, отнасящи се до Испания, Санчес заяви, че се надява Испания да получи 140 милиарда евро (155,37 милиарда долара) от нов фонд за възстановяване на ЕС. ЕС трябва да заеме 750 милиарда евро за фонда, който ще предложи комбинация от безвъзмездни средства и заеми за най-тежките икономики на блока, които включват Испания и Италия, две от най-големите икономики.


    Гледай ти, пак за пари ставало дума.
    Без значение дали страните са действали мудно, престъпно бавно, неорганизирано, с надписване на бройките .....
    Е, сега им дайте и тези огромни пари на лумпените политици в Испания.
    Надявам се спестовните страни - Нидерландия, Германия, Австрия и Дания да не се съгласят.
    Вратата е отворена, на който не му харесва - вън, и без това Италия, Испания и Гърция дърпат ЕС надолу.
    Last edited by hazard; 31.05.2020, 21:52.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Реално може и да си прав. Проблемът е че ако бъркаш последствията ще са много неприятни като човешки животи. Аз за това и смятам че подхода със затягане и отпускане на мерки всъщност е добър, в общи линии се диверсифицира възможния отговор и който и да не е прав, няма да е прав за кратко и с по-ниски вреди. Работа е там че ако се приеме че това не е проблем и се отпуснат прекалено много мерките - както ми се струва че става - ако изведнъж се окаже проблем след това ще трябва много по-сериозно затягане и за по-дълго време за да се поправи тази грешка. Каквато грешка направиха Италия, Испания, UK и даже Русия. В България тъй като започнахме рано нямаше нужда да спираме всичко от работа и реално мерките ни бяха доста меки. UK и Русия подцениха проблема и хайде месеци всички по-къщите и нищо не работи. Аз например не съм убеден че ефекта върху българското БВП ще е кой знае колко отрицателен от тези мерки. Може да се окажем една от страните с най-ниски негативни ефекти. Защото всъщност действахме предпазливо. И сега ползите от тази предпазливост може да изчезнат защото сме си повярвали много, след един месец болните избухнат извън възможности на полицията да издирпва контактни лица - както е реално в цяла западна европа и всички се окажем затворени по за 3 месеца в апартаменти. Каквото се случва пак в западна европа. Някак си предпочитам сегашната полусвобода, пред тотален затвор.
      Е те тука нещата минаха на лична отговорност - като при шведите. Доста хора и бизнеси обаче спазват някакви мерки.

      Избягването на затворените помещения според мен трябва да остане още доста време.

      Заразяване на открито е малко вероятно. Няма проблеми да се сяда и в кафета, стига някой да не ти диша във врата.

      Според моите наблюдения - младите тинейджъри и бабките пенсионерки са най-опасните. Младите се събират, верно на открито, но скоро може да се юрнат по дискотеки и да стане някой гаф. А повечето бабки пенсионерки са супер неадекватни. Тук там и някой мъж пенсионер.

      Но като цяло работещите, по фирми, по повечето магазини, повечето спазват там някакви мерки.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
        gigow нищо не е свършило преди наистина да е свършило. Няма нужда да се дърпа дявола за опашката. Ню Йорк е 20 милиона щат, жертвите са 29 хиляди, като и там дават не повече от 30% с антитела. Та прогнозата за 20000 потенциални жертви в България съвсем не изглежда толкова откъсната от реалността
        Те такива отрицатели като него ( да не ги наричаме като на доста места ковид...че ще се обидят) хал хабер си нямат от проста математика.
        Нали Швеция им е знамето на тях дето все го развяват, могат да погледнат цифричките там, те са 1.5пъти повече като население от нас и с много по добра здравна с/ма.
        Надали ще надуват и цифрите - че нямат интерес да го правят понеже ще бъдат критикувани за модела дето са избрали.
        При 36к официално регистрирани, реално не повече от 300-360к ( т.е. само 3 % от населението) - 4350 починали, т.е. към 1.2% смъртност.
        И това е само 1та вълна, която и 3 месеца има няма история.
        Дори и само 0.6% да приемем при нас ( бонус за благата ракия и бцж) при заразяване на половината население - това дава минимум 20 000 жертви на вируса.

        Коментар


        • gigow нищо не е свършило преди наистина да е свършило. Няма нужда да се дърпа дявола за опашката. Ню Йорк е 20 милиона щат, жертвите са 29 хиляди, като и там дават не повече от 30% с антитела. Та прогнозата за 20000 потенциални жертви в България съвсем не изглежда толкова откъсната от реалността

          Коментар


          • Като преглеждам старите постинги и направо ми иде да направя една рубрика "Усмивки от старите ленти"

            Ей на на какви "вещи" предсказания се натъкнах:


            на 07,03 в 20,04
            Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

            Аз гледам данните. До като Германия не започна да тества, най-вероятния сценарии се бе 3% смъртност. При 50% заразяване - което са стандартните сценарии с които работят държавите, това означава че при 500 милиона човека в Европа, ще загинат 7.5 милиона. А за България към 75 хиляди поне - нашата здравна система е по-зле.

            Към момента този най-вероятен сценарии може и да не се окаже верен. Но ще се види чак след две седмици. Ако смъртността падне до 0.5% което между другото в момента доста оптимисти казват като цифра. То в Европа ще загинат над 1 милион, а в България към 20 хиляди.

            Реално за да няма нужда от действия и да си влезе в стандартната смъртност би трябвало да падне под 0.2 % или с други думи до равнището на свинския грип от преди 10 години. Реално всъщност и този сценарии е възможно да се окаже валиден. Но все пак е хубаво да има данни че да може да се отпуснат хората. Не е много ок да реагираш като за 0.2 а то да се окаже 2% например

            Значи "оптимистичното" предсазание на апокалиптоса е, че в България щели да умрат от вируза "към 20 000". Бравос. И тоя мнозина го считат за умерен. Нали такъв му е ника: неравновесие


            Друго от 10,03 в 1,23

            Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение

            Ако пуснат учениците отново на училище, аз лично излизам в платен отпуск... а после и в неплатен.

            Тук ще е по-страшно от Иран, защото имаме застаряващо население.

            Забелязвам, че хората в България още го дават големи "непукисти" включително и по високите етажи на властта, което означава, че последствията ще са страховити.

            Мисля че последващото подценяване на вируса, граничи с лудост и последствията, могат да надминат всички национални катастрофи до сега, взети заедно.

            Тоя пък се е наакал от страх. В буквалния смисъл. "Платен и неплатен отпуск", "страховити последствия", "лудост", "последствията, могат да надминат всички национални катастрофи до сега, взети заедно".

            Всъщност това мнение на апокалиптоса дава отговор на другия по-долу:


            На 14,03 в 5,04

            Първоначално изпратено от Dragodanov Разгледай мнение

            А аз само се чудя, каква е тая луда, бясна настървеност, с която се изкупува тоалетната хартия?? При евентуално /НЕ дай Боже/ разпространение на коронавируса, сред служителите на ЕРП-тата, които отговарят за логистиката и поддържането в експлоатационна и техническа годност на разпределителната система за пренос на електрическа енергия, с последващо спиране на електричеството, а от тук и на неизбежно прекратяване функционирането на помпите за подвоз на питейна вода, в София и в останалите градове ще настане истинска санитарна катастрофа и за малцината здраве, ще бъде абсолютно невъзможно да живеят в жилищни блокове, поради липса на елементарна санитария!
            На майтап, макар, че никак не ми е весело, мисля, че тоалетната хартия се изкупува така бясно, от яд, защото вече няма дезинфектанти...

            Ами тоалетната хартия я изкупиха нааканите апокалиптоси. Факт!
            Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

              Под ходене на круизи имах предвид изобщо да не се помага при отглеждането на внуците,а не че.възрастните не могат да си позволят почивка.И моите родители всяко лято ходят на море в Гърция.А и като цяло водят активен живот-кафенете,ресторанти,срещи с приятели.Но помагат и при гледането на децата.
              Това имам и аз предвид.
              И това ще мине ...

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Вълчо-34 Разгледай мнение
                Нещо средно е между това, да се ходи на круизи, а от друга страна помощ за внуци. Нещата са като две крайности, но свързани. Аз, например, си фантазирам, дали не мога да се разходя с най-голямата внучка, но тук - из България.Тя спомена, че може да е интересно (Май още няма от трактористките интереси) Но за круиз с някоя баба (да ми подхожда де) - що не, ама по-скромен - то средиземноморието е толкова много...Отиване в специализиран (старчески) дом не съм убеден, че ще ми добре - един грип и при сегашните грижи тук, се е изпразнил половината дом.
                Под ходене на круизи имах предвид изобщо да не се помага при отглеждането на внуците,а не че.възрастните не могат да си позволят почивка.И моите родители всяко лято ходят на море в Гърция.А и като цяло водят активен живот-кафенете,ресторанти,срещи с приятели.Но помагат и при гледането на децата.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение

                  Аз лично смятам/ се надявам, че веднъж вече ни излъгаха да си дадем свободите за страх и няма да се повтори. Ако някой мисли че това е добра идея по принцип, ще му кажа че Китай и Русия ще поемат лидерството.
                  И аз лично смятам че ограниченията в западна европа бяха прекалени. В България бяха по-добре преценени - с изключение на КПП тата, парковете и планините - което очевидно бяха супер тъпи идеи с минимални ползи а при парковете, планините и спортуването на открито може би направиха повече вреди, и огромен негативен ефект върху усещането за свобода. Въпросът е да се намери точното количество ограничение което да върши работа, но не и по-голямо, също както и да не е недостатъчно. Което бе и темата на първия ми пост днес.

                  Коментар


                  • Нещо средно е между това, да се ходи на круизи, а от друга страна помощ за внуци. Нещата са като две крайности, но свързани. Аз, например, си фантазирам, дали не мога да се разходя с най-голямата внучка, но тук - из България.Тя спомена, че може да е интересно (Май още няма от трактористките интереси) Но за круиз с някоя баба (да ми подхожда де) - що не, ама по-скромен - то средиземноморието е толкова много...Отиване в специализиран (старчески) дом не съм убеден, че ще ми добре - един грип и при сегашните грижи тук, се е изпразнил половината дом.
                    И това ще мине ...

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение

                      Колега, виждал съм твои мнения по темата, които са близки до моите, но не съм се ориентирал за възрастта ти, което е вързано с нагласи, понякога интереси.

                      Споделях размисли основно в контекста на епидемията, но не само.
                      Акцентът падна на обстоятелството, че част от причините за пощадяването на опитните българските хора се коренят в техния немобилен, не ярко социален, дори уединен начин на живот. Също на спецификите на нашата култура, манталитет, бит, степен на ик. развитие, народопсихология.

                      Струва ми се, че ти разсъждаваш в по-общ план и по-скоро в хипотеза на липса на Ковид. А може би и като родител на деца, които се нуждаят от отглеждане?!?
                      Аз мисля, че децата са грижа и отговорност на родителите си и т.н. "помагане в отглеждането на внуците" не следва да е ежедневен ангажимент на възрастния човек.
                      Няма лошо в това възрастните да имат контакт с внуците си, включително общи начинания, занимания, почивки, пътувания - по договорка и план.
                      Няма лошо в някакви специфични житейски обстоятелства да се помага извънредно - това е напълно човешко.
                      Не е нормално друго срещано у нас явление - да нямаш друга причина да живееш, освен да се грижиш за внуци, да очакваш среща с тях. Тук се опира до много сложна и многостранна материя, която искам да пропусна. Исторически, социално, културно - нашето общество се развива по един особен начин, щото ненужно рано от гледна точка на възрастта на отделния индивид се стига до положение на загуба на мотиви за живот. Спирам.

                      Очевидно се застъпвах за една теза, че възрастният човек има естествено право на свой живот, своя територия, свое време, своя среда, интереси, занимания.

                      На мен ми се струва, че рекламирните от теб прекалено близки родствени отношения, в нашите условия се случват основно заради икономическа и социална принуда. Възрастните хора у нас масово са поставени в унизително положение - едва да успяват да свързват двата края и да зависят от децата си. Обратното, родителите на малки деца не успяват масово да се справят с гледането им без помощта на своите родители, пак заради социални дефицити.

                      Май е добре да сме наясно със социалната и историческата тенденция, с причината и следствието. Ако имахме възможностите на хората от западното общество, щяхме да правим като тях, животът ни щеше да заприлича на техния (за доброто и за лошото).
                      Нашият живот си прилича на нашия живот, щото друг просто не е възможен.
                      Относно годините-на 45 години съм.
                      Не става въпрос само за финансови възможности,а за манталитет.Нашият манталитет е близък до този на италианци и гърци,които са южни народи и имат здрави семейни връзки.Дори и с турците сме близки като манталитет-не случайно толкова се гледат турски сериали,а се загърбиха американските и латиноамериканските.
                      И българските пенсионери в повечето случаи не разчитат на децата си.По-скоро те им дават.Живеят скромно и пестеливо.
                      Относно това дали имало смисъл да се отдадат на отглеждането на внуците-ами има ли по-важно нещо от това?Да ходят по круизи ли ще е по-важно,отколкото да помагат на децата си.Аз след двайсетина години ако живот и здраве имам внуци изобщо няма и да се замислям ако трябва да им помагам.
                      И това,че ще се отдам на внуците си,не означава,че ще съм изгубил желание за живот.Напротив ще ги науча на много неща,които ще са им полезни в живота.А може и да звучи нескромно,но знам много неща,на които друг няма да ги научи.
                      Last edited by mirodes; 30.05.2020, 21:15.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                        Реално може и да си прав. Проблемът е че ако бъркаш последствията ще са много неприятни като човешки животи. Аз за това и смятам че подхода със затягане и отпускане на мерки всъщност е добър, в общи линии се диверсифицира възможния отговор и който и да не е прав, няма да е прав за кратко и с по-ниски вреди. Работа е там че ако се приеме че това не е проблем и се отпуснат прекалено много мерките - както ми се струва че става - ако изведнъж се окаже проблем след това ще трябва много по-сериозно затягане и за по-дълго време за да се поправи тази грешка. Каквато грешка направиха Италия, Испания, UK и даже Русия. В България тъй като започнахме рано нямаше нужда да спираме всичко от работа и реално мерките ни бяха доста меки. UK и Русия подцениха проблема и хайде месеци всички по-къщите и нищо не работи. Аз например не съм убеден че ефекта върху българското БВП ще е кой знае колко отрицателен от тези мерки. Може да се окажем една от страните с най-ниски негативни ефекти. Защото всъщност действахме предпазливо. И сега ползите от тази предпазливост може да изчезнат защото сме си повярвали много, след един месец болните избухнат извън възможности на полицията да издирпва контактни лица - както е реално в цяла западна европа и всички се окажем затворени по за 3 месеца в апартаменти. Каквото се случва пак в западна европа. Някак си предпочитам сегашната полусвобода, пред тотален затвор.
                        Аз лично смятам/ се надявам, че веднъж вече ни излъгаха да си дадем свободите за страх и няма да се повтори. Ако някой мисли че това е добра идея по принцип, ще му кажа че Китай и Русия ще поемат лидерството.

                        Коментар


                        • Реално може и да си прав. Проблемът е че ако бъркаш последствията ще са много неприятни като човешки животи. Аз за това и смятам че подхода със затягане и отпускане на мерки всъщност е добър, в общи линии се диверсифицира възможния отговор и който и да не е прав, няма да е прав за кратко и с по-ниски вреди. Работа е там че ако се приеме че това не е проблем и се отпуснат прекалено много мерките - както ми се струва че става - ако изведнъж се окаже проблем след това ще трябва много по-сериозно затягане и за по-дълго време за да се поправи тази грешка. Каквато грешка направиха Италия, Испания, UK и даже Русия. В България тъй като започнахме рано нямаше нужда да спираме всичко от работа и реално мерките ни бяха доста меки. UK и Русия подцениха проблема и хайде месеци всички по-къщите и нищо не работи. Аз например не съм убеден че ефекта върху българското БВП ще е кой знае колко отрицателен от тези мерки. Може да се окажем една от страните с най-ниски негативни ефекти. Защото всъщност действахме предпазливо. И сега ползите от тази предпазливост може да изчезнат защото сме си повярвали много, след един месец болните избухнат извън възможности на полицията да издирпва контактни лица - както е реално в цяла западна европа и всички се окажем затворени по за 3 месеца в апартаменти. Каквото се случва пак в западна европа. Някак си предпочитам сегашната полусвобода, пред тотален затвор.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

                            Напротив-близките родствени отношенията са най-голямото предимство на българското общество пред немското.Какво лошо има в това възрастните хора да помагат в отглеждането на внуците?Всяко нещо с времето си и е смешно да се наблюдават седемдесетгодушни старци да се държат като тинейджъри.Или особено популярните нудистки плажове в Германия.Разхвърляли някакви телеса,от които на околоните им се повръща,ама било много куул,че били сред младите.
                            Освен това немците си пращат родителите в старчески домовр сред чужди хора,на които не им пука за тях.Вместо да доизживеят дните си сред най-близките си.

                            ​​​​​​
                            Колега, виждал съм твои мнения по темата, които са близки до моите, но не съм се ориентирал за възрастта ти, което е вързано с нагласи, понякога интереси.

                            Споделях размисли основно в контекста на епидемията, но не само.
                            Акцентът падна на обстоятелството, че част от причините за пощадяването на опитните българските хора се коренят в техния немобилен, не ярко социален, дори уединен начин на живот. Също на спецификите на нашата култура, манталитет, бит, степен на ик. развитие, народопсихология.

                            Струва ми се, че ти разсъждаваш в по-общ план и по-скоро в хипотеза на липса на Ковид. А може би и като родител на деца, които се нуждаят от отглеждане?!?
                            Аз мисля, че децата са грижа и отговорност на родителите си и т.н. "помагане в отглеждането на внуците" не следва да е ежедневен ангажимент на възрастния човек.
                            Няма лошо в това възрастните да имат контакт с внуците си, включително общи начинания, занимания, почивки, пътувания - по договорка и план.
                            Няма лошо в някакви специфични житейски обстоятелства да се помага извънредно - това е напълно човешко.
                            Не е нормално друго срещано у нас явление - да нямаш друга причина да живееш, освен да се грижиш за внуци, да очакваш среща с тях. Тук се опира до много сложна и многостранна материя, която искам да пропусна. Исторически, социално, културно - нашето общество се развива по един особен начин, щото ненужно рано от гледна точка на възрастта на отделния индивид се стига до положение на загуба на мотиви за живот. Спирам.

                            Очевидно се застъпвах за една теза, че възрастният човек има естествено право на свой живот, своя територия, свое време, своя среда, интереси, занимания.

                            На мен ми се струва, че рекламирните от теб прекалено близки родствени отношения, в нашите условия се случват основно заради икономическа и социална принуда. Възрастните хора у нас масово са поставени в унизително положение - едва да успяват да свързват двата края и да зависят от децата си. Обратното, родителите на малки деца не успяват масово да се справят с гледането им без помощта на своите родители, пак заради социални дефицити.

                            Май е добре да сме наясно със социалната и историческата тенденция, с причината и следствието. Ако имахме възможностите на хората от западното общество, щяхме да правим като тях, животът ни щеше да заприлича на техния (за доброто и за лошото).
                            Нашият живот си прилича на нашия живот, щото друг просто не е възможен.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

                              В действителност има страшна болест. В най-засегнатите градове смъртността обаче е към 1.5 на хиляда, не от заразените а от общото население, не е ясно колко се заразяват, колко имат имунитет, какво всъщност става, но това излиза като смъртност ако се разпространи безконтролно и чак след това се наложат супер строги мерки. Във факултето живеят към към 45 хиляди. Това прави към 60 починали. Не изглежда далеч от статистиката на Ню Йорк или Бергамо. Просто мащаба е доста по-малък
                              Ми не, няма страшна болест, скромно мнение. Можем да спорим дали заразените/изкаралите в България са 30 000 или 300 000, но е факт че нищо страшно не се е случило дори да са само 30 000. Има турбо реклама на дребен проблем, платени са трилиони за тази реклама, и явно има нещо много важно за да се прави това, и то не е здравословен проблем !

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение

                                Равновесие, аз не отричам че властите в България действаха адекватно, спрямо потенциалната заплаха.
                                От друга страна трябва да си доста наивен да смяташ че тези мерки имат нещо общо със заболеваемостта, примерно във Факултета..
                                То „без коментар“ вървят такива по СНН Редно е да се запитаме щом в действителност няма страшна болест, какво е наистина страшното за да се стигне до това фиаско !
                                В действителност има страшна болест. В най-засегнатите градове смъртността обаче е към 1.5 на хиляда, не от заразените а от общото население, не е ясно колко се заразяват, колко имат имунитет, какво всъщност става, но това излиза като смъртност ако се разпространи безконтролно и чак след това се наложат супер строги мерки. Във факултето живеят към към 45 хиляди. Това прави към 60 починали. Не изглежда далеч от статистиката на Ню Йорк или Бергамо. Просто мащаба е доста по-малък

                                Коментар

                                Working...
                                X