IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Коронавирусът ще прерастне ли в пандемия?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
    Мерси, Бота, живи и здрави да сте - прекрасно описание на системата с всичките ѝ недъзи. Добре че наистина всички, дето не сме ковидиоти, се оправяме сами, че ако разчитаме на държавата...
    Това не е ли причина да се пазите малко повече?

Питам тука за един приател щото аз не ги разбирам много

Бота и той може да отговори

Щото ако симптомите са по-сериозни отношението ще е горе доле същото

Демек пак трябва сами да се оправяте, ама ще кихате, кашляте, температура и др. екстри

Коментар

• Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
      Реших да споделя преживяното от мен, семейството и приятелите ми през последните 14 дни, така че да се опитам да извлечем необходимите поуки и да направим следващите се изводи.
      Предисторията: Затворена група от деца от София организирано провеждат лагер извън София. На мястото на лагера са само те – без други външни посетители и гости на хотела. Лагерът продължава 10 дни. При завръщането им някои родители решават да изследват доброволно децата си с ПСР. Едно от децата излиза позитивно. Уведомяват организатора на лагера, който уведомява незабавно останалите родители. Почти всички родители започват спешно ПСР тестуване на децата. Само за няколко дни излиза, че над 7-8 деца са с позитивни резултати. Повечето от тях са без никакви симптоми. В това число и малката ми дъщеря – позитивна, но без симптоми.

Следва: Незабавно уведомяване от лабораторията. Незабавно позвъняване от личните ни лекари от Груповата практика към Поликлиника България – адмирации, нямам думи!
      Следва и позвъняване от РЗИ – разбира се в първия делничен ден, защото кой ти работи през уикенда, ама нищо чудно да вземат 30% увеличение през септември за работа на първа линия. Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска информация за организатора на лагера, нищо че хората бяха готови да дадат списък с децата и да отговорят на всякакви въпроси. Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска контактните лице на всяко едно от позитивните деца! Нищо подобно – ние известихме всичките си приятели, които са били контактни с нас последните дни преди теста. Всеки от родителите проведе на собствена издръжка и отговорност всичките необходими изследвания и се самоизолира до излизането на резултатите от тестовете!

Горното да се знае, когато следващия път чуете от медиите как държавата бори клъстъри и огнища! Ние бяхме клъстър реално, но никой не се поинтересува от това! Горното да се знае също така, когато чуете, че българите не са самодисциплинирани и не умеят да спазват правила! Почти всички родители, част от тях маргинали разбира се, на собствена издръжка предприеха незабавни действия по изолиране и превенция на заразата!

РЗИ ни определиха ден и час след 14 дни за ПСР тестуване на дъщеря ми и всички от домакинството ни, които бяхме под карантина. Да, ама се оказва, че това е било така за нас! На други родители са казали, че само позитивното дете се изследва на 14-ния ден, но не и членовете на семейството под карантина. На едните са казали, че ще отидат на място, на други – сами да отидат. На едни са връчили заповеди, на други – не! Ние и до ден днешен нямаме заповед!

Бяхме инструктирани по телефона – „на собствен ход, със собствен транспорт“ за ПСР в РЗИ след 14 дни - повториха го няколко пъти да не би да имам очаквания, че ще дойдат у дома!

Отидохме на заветния ден в лабораторията на РЗИ – чудно и китно място! На входа пише „Вход за външни лица забранен“, ама от охраната казват – "влизай, влизай", без да питат бомба ли ще хвърлям, или цветя ще поднасям!

Няма никакъв списък на лицата, които подлежат на изследване, респективно лицата, които са били поставени под карантина. Спокойно можех да заведа детето на съседката и да го представя за болната ми от Ковид19 дъщеря. Също така можех спокойно да дам трите имена и ЕГН-то на майка ми например, защото никой не ми поиска нито лична карта за мен, нито някакъв удостоверителен документ, че това са моите деца. Носех документ за самоличност за себе си и удостоверения за раждане на децата – не ми потрябваха!
      Резултатите от изследванията: получават се като при мълчалив отказ. Ако не ти се обадят, отрицателен си. Ако ти се обадят – ще видим тогава. Понеже не вярвам на администрацията и нейното обаждане, реших да проверя по телефона след 2 дни. От трите позвънявания на номерата за Ковид19, оповестени на сайта на РЗИ София, получих 3 различни информации. Първо, разбира се, беше традиционното – ами не знам, питайте лабораторията. Второто беше – от сайта си вземете телефона на лабораторията, не знам защо не вдигат. Третото беше – моля, дайте си ЕГН-та, тук имаме цялата информация, сега ще проверя! И се оказа, че можело – информация за начало и за край на карантината, информация, че тестовете ни са наистина отрицателни и информация, разбира се, че се получават срещу лична карта на регистратурата след няколко дни. Нямало такова нещо като изпращане по електронен път!

Изводи:
      1. Мерките и действията са палиативни и спорадични и не съответстват на нищо чуто или видяно по медиите, че администрацията на държавата се бори със заразата.
      2. Няма никаква последователност и алгоритъм на действие – установяване на контактни, заразни, превенция, тестуване, даване на уеднаквени инструкции и предписания за действия и т.н. Всичко зависи от усмотрението на съответния служител от РЗИ, който ви обслужва и от вашия късмет, разбира се, за да не попаднете на някой, който за първи път установява кой е, от къде е и защо е там.
      3. Развитието, в това число превенцията срещу болестта е оставено основно на самосъзнанието на хората, желаещи да оцеляват и да предпазват близките си и социума като цяло.

Не ми се мисли какво ни чака от 15 септември! Да стягаме портфейлите, че тестът е само 110 лева на човек! Апропо, болестта премина безсимптомно при дъщеря ми. Ние от семейството не бяхме заразени. По съвет на нашия приятел д-р Делиева – не сме й давали никакви медикаменти до появата на симптоми. Такива не се появиха, Слава Богу!
      Хайде, със здраве и на късмет да ви е с РЗИ и супер загрижената за здравето ни държава, която 6 месеца по-късно след старта на извънредното положение няма разработен уеднаквен алгоритъм за действие!

Ама тез доктори що ебават кУронката. Да не би да не вярват в нея?
      Всичкото това го знаем.Има и още по лошо ама няма да си отварям устата щото много народ ще се паникьоса

Коментар

• Мерси, Бота, живи и здрави да сте - прекрасно описание на системата с всичките ѝ недъзи. Добре че наистина всички, дето не сме ковидиоти, се оправяме сами, че ако разчитаме на държавата...
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Реших да споделя преживяното от мен, семейството и приятелите ми през последните 14 дни, така че да се опитам да извлечем необходимите поуки и да направим следващите се изводи.
          Предисторията: Затворена група от деца от София организирано провеждат лагер извън София. На мястото на лагера са само те – без други външни посетители и гости на хотела. Лагерът продължава 10 дни. При завръщането им някои родители решават да изследват доброволно децата си с ПСР. Едно от децата излиза позитивно. Уведомяват организатора на лагера, който уведомява незабавно останалите родители. Почти всички родители започват спешно ПСР тестуване на децата. Само за няколко дни излиза, че над 7-8 деца са с позитивни резултати. Повечето от тях са без никакви симптоми. В това число и малката ми дъщеря – позитивна, но без симптоми.

Следва: Незабавно уведомяване от лабораторията. Незабавно позвъняване от личните ни лекари от Груповата практика към Поликлиника България – адмирации, нямам думи!
          Следва и позвъняване от РЗИ – разбира се в първия делничен ден, защото кой ти работи през уикенда, ама нищо чудно да вземат 30% увеличение през септември за работа на първа линия. Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска информация за организатора на лагера, нищо че хората бяха готови да дадат списък с децата и да отговорят на всякакви въпроси. Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска контактните лице на всяко едно от позитивните деца! Нищо подобно – ние известихме всичките си приятели, които са били контактни с нас последните дни преди теста. Всеки от родителите проведе на собствена издръжка и отговорност всичките необходими изследвания и се самоизолира до излизането на резултатите от тестовете!

Горното да се знае, когато следващия път чуете от медиите как държавата бори клъстъри и огнища! Ние бяхме клъстър реално, но никой не се поинтересува от това! Горното да се знае също така, когато чуете, че българите не са самодисциплинирани и не умеят да спазват правила! Почти всички родители, част от тях маргинали разбира се, на собствена издръжка предприеха незабавни действия по изолиране и превенция на заразата!

РЗИ ни определиха ден и час след 14 дни за ПСР тестуване на дъщеря ми и всички от домакинството ни, които бяхме под карантина. Да, ама се оказва, че това е било така за нас! На други родители са казали, че само позитивното дете се изследва на 14-ния ден, но не и членовете на семейството под карантина. На едните са казали, че ще отидат на място, на други – сами да отидат. На едни са връчили заповеди, на други – не! Ние и до ден днешен нямаме заповед!

Бяхме инструктирани по телефона – „на собствен ход, със собствен транспорт“ за ПСР в РЗИ след 14 дни - повториха го няколко пъти да не би да имам очаквания, че ще дойдат у дома!

Отидохме на заветния ден в лабораторията на РЗИ – чудно и китно място! На входа пише „Вход за външни лица забранен“, ама от охраната казват – "влизай, влизай", без да питат бомба ли ще хвърлям, или цветя ще поднасям!

Няма никакъв списък на лицата, които подлежат на изследване, респективно лицата, които са били поставени под карантина. Спокойно можех да заведа детето на съседката и да го представя за болната ми от Ковид19 дъщеря. Също така можех спокойно да дам трите имена и ЕГН-то на майка ми например, защото никой не ми поиска нито лична карта за мен, нито някакъв удостоверителен документ, че това са моите деца. Носех документ за самоличност за себе си и удостоверения за раждане на децата – не ми потрябваха!
          Резултатите от изследванията: получават се като при мълчалив отказ. Ако не ти се обадят, отрицателен си. Ако ти се обадят – ще видим тогава. Понеже не вярвам на администрацията и нейното обаждане, реших да проверя по телефона след 2 дни. От трите позвънявания на номерата за Ковид19, оповестени на сайта на РЗИ София, получих 3 различни информации. Първо, разбира се, беше традиционното – ами не знам, питайте лабораторията. Второто беше – от сайта си вземете телефона на лабораторията, не знам защо не вдигат. Третото беше – моля, дайте си ЕГН-та, тук имаме цялата информация, сега ще проверя! И се оказа, че можело – информация за начало и за край на карантината, информация, че тестовете ни са наистина отрицателни и информация, разбира се, че се получават срещу лична карта на регистратурата след няколко дни. Нямало такова нещо като изпращане по електронен път!

Изводи:
          1. Мерките и действията са палиативни и спорадични и не съответстват на нищо чуто или видяно по медиите, че администрацията на държавата се бори със заразата.
          2. Няма никаква последователност и алгоритъм на действие – установяване на контактни, заразни, превенция, тестуване, даване на уеднаквени инструкции и предписания за действия и т.н. Всичко зависи от усмотрението на съответния служител от РЗИ, който ви обслужва и от вашия късмет, разбира се, за да не попаднете на някой, който за първи път установява кой е, от къде е и защо е там.
          3. Развитието, в това число превенцията срещу болестта е оставено основно на самосъзнанието на хората, желаещи да оцеляват и да предпазват близките си и социума като цяло.

Не ми се мисли какво ни чака от 15 септември! Да стягаме портфейлите, че тестът е само 110 лева на човек! Апропо, болестта премина безсимптомно при дъщеря ми. Ние от семейството не бяхме заразени. По съвет на нашия приятел д-р Делиева – не сме й давали никакви медикаменти до появата на симптоми. Такива не се появиха, Слава Богу!
          Хайде, със здраве и на късмет да ви е с РЗИ и супер загрижената за здравето ни държава, която 6 месеца по-късно след старта на извънредното положение няма разработен уеднаквен алгоритъм за действие!

Ама тез доктори що ебават кУронката. Да не би да не вярват в нея?
          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
            В Швеция 40% от домакинствата са от 1 човек.

Ако тоя 1 човек не ходи на гости, по барове, кръчми, етц - заразяването не е лесно.

Отделно доста от заводите по една или друга причина също спряха работа.
            Основното предимство на шведите е, че живеят в Швеция.
            Хиляди български момичета чистят къщи в Лондон.
            Оставка.

Коментар

• https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/08...home_NaiNovoto

Образованието - национален приоритет.

А нашата соросоидка Деница Сачева гледа как да провали годината.

Оставка

Коментар

• В Швеция 40% от домакинствата са от 1 човек.

Ако тоя 1 човек не ходи на гости, по барове, кръчми, етц - заразяването не е лесно.

Отделно доста от заводите по една или друга причина също спряха работа.

Коментар

• Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
                  Е, Шведската гъстота на населението в големите градове, както и отношението към ситуацията, не остават неотразени от резултатите - 68,263 активни заразени към момента, 5,763 починали. Иначе, Стокхолм и София са сравними като население. Гъстотата е 4,200 души на км2 за Стокхолм, 2,500 души на км2 за София.
                  Никъде, по никакъв начин не съм давал "отношението към българите с личното ви мнение за умствените им способности"??? Казах, че ШВЕДИТЕ са Такива или Онакива. Техните качества донякъде се пренасят върху резултатите им от срещата с вируса - а ако бяха приложили Шведската система в някоя по-дива страна (не казвам България, не сравнявам с България), резултатите щяха да са още по-черно-бели, с по-малко бяло.
                  Хаха, колко жалко измъкване. Направо ми иде да се откажа от споровете, но ситуацията е направо трагикомична и не мога да се сдържа да не се изказвам.

Коментар

• Е, Шведската гъстота на населението в големите градове, както и отношението към ситуацията, не остават неотразени от резултатите - 68,263 активни заразени към момента, 5,763 починали. Иначе, Стокхолм и София са сравними като население. Гъстотата е 4,200 души на км2 за Стокхолм, 2,500 души на км2 за София.
                    Никъде, по никакъв начин не съм давал "отношението към българите с личното ви мнение за умствените им способности"??? Казах, че ШВЕДИТЕ са Такива или Онакива. Техните качества донякъде се пренасят върху резултатите им от срещата с вируса - а ако бяха приложили Шведската система в някоя по-дива страна (не казвам България, не сравнявам с България), резултатите щяха да са още по-черно-бели, с по-малко бяло.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                      А за мерките. Ами ето вече всеки сам си преценява дали си заслужва да рискува. Ето сега в България няма мерки, но пак очевиндо над половината хора си се пазят и вируса се разпросттранява в пъти по-бавно отколкото се разпространява ако хората не се пазят.

Това разбира се няма да ни спаси от рухване на здравната система. Но пък пропорционално повечето клиенти ще са хората които не вярват във вируса. Така че това ще си е техен избор.
                      Не е въпрос за индивидуална преценка, а на принуда. Дори и сега има принуда да се спазват много от нещата, без да има смисъл, а наесен е много вероятно да продължат с безумието от март/април, което не трябва да се случва.

Коментар

• Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
                        В Швеция живеят 10 милиона човека на 450 000 квадратни километра земя. Средно, 23 човека на кв.км. За сравнение, в България сме средно 63 човека на кв.км. Също, в Швеция местните жители са предимно интелигентни и осъзнати. Приходящите няма да коментирам. Но е доста трудно да се вадят изводи от Швеция за каквото и да е.
                        На Стокхолм гъстотата е 5200 души на км2, Мьлмьо - 4000 души на км2, София - 2500 души на км2. Средната им възраст е с 7-8 години по-висока, старческите им домове са много повече. Средната продължителност на обикновения българин е по-ниска от средната възраст на починалия от ковид швед. Не звучи достатъчно убедително да оправдавате отношението към българите с личното ви мнение за умствените им способности. Освен това по доста по-брутален начин се отнасят с хората в Германия, Италия, Испания, ЮК и т.н., където също вероятно ги смятате за "интелигентни и осъзнати".

Коментар

• В Швеция живеят 10 милиона човека на 450 000 квадратни километра земя. Средно, 23 човека на кв.км. За сравнение, в България сме средно 63 човека на кв.км. Също, в Швеция местните жители са предимно интелигентни и осъзнати. Приходящите няма да коментирам. Но е доста трудно да се вадят изводи от Швеция за каквото и да е.

Коментар

• А за мерките. Ами ето вече всеки сам си преценява дали си заслужва да рискува. Ето сега в България няма мерки, но пак очевиндо над половината хора си се пазят и вируса се разпросттранява в пъти по-бавно отколкото се разпространява ако хората не се пазят.

Това разбира се няма да ни спаси от рухване на здравната система. Но пък пропорционално повечето клиенти ще са хората които не вярват във вируса. Така че това ще си е техен избор.

Коментар

• В Швеция има мерки, просто не са толкова строги колкото бяха в други държави

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

Или пък е имало един два милиона заразени в Италия през февруари, но никой не е тествал. А мача е просто случайност. Няма никакво доказателство че случаите в Италия за избухнали заради този мач.

А за рухването на здравната система. Ами то никой никъде не очакваше това. В крайна сметка стана навсякъде където нямаше мерки. Но всеки може да си вярва в чудеса колкото си иска.
                                Сега е просто случайност, разбира се. А колко упорито го използваха уплашените от ковида люде и медии тогава. Дори само в тази тема имаше няколко такива. Може би е просто случайност, че тук се затворихме като стадо и същевременно не ни удари здраво пандемията.
                                Но дори и да не беше този мач, все пак за всеки човек с ясен поглед върху нещата е ясно - дали и колко ще спазваме пропагандираните мерки, няма отношение към степента на щетите.

Относно втория абзац - не стана навсякъде, където нямаше мерки - в Швеция доволно приземиха кривата си до нулата, докато ние и всички останали се опитвахме да я "изгладим". Много си прав за чудесата - в чудеса от сорта на "мръсно парче плат на устата плюс стоене вкъщи и ходене само до магазина, където ходят и всички заразени, ще ни предпазят от вирусите" може да вярва всеки.

Коментар

Working...
                                X