IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Или са омазнили тъчскрийна.

    Коментар


    • Както виждам,снощи сте "счупили"клавиатурите...

      Коментар


      • Първоначално било изпратено от Iv_max:
        Помисли...върху следния мисловен експеримент...представи си сам човек....родил се, израстнал и живеки сам .
        И аз мислех да дам този мисловен икспюрюмент, но си ме изпреварил.

        Но пак ще го развия, за да стане ясно предложението.

        Мисловен е, защото практически е невъзможно, но...

        Представете си, че едно дете (ти) си се родил на пустинен остров. Там няма нищо живо. В такъв случай, струва ми се, никога няма да осъзнаеш, че си индивид; няма как да го разбереш, защото не знаеш и даже не може да си представиш, че има други субекти, че въобще има субект като понятие, щото наоколо само камъняк непроменящ се, ако не му се изакаш отгоре нещо малко така, например.

        Но ето, каца едно птиче за почивка в прелета си Северен полюс – Южен... Шах! Когнитивен дисонанс! Това нещо се движи и то – целенасочено. Върху камъка е! И то се изака върху него, като мен...
        Удебеленото е появяването на понятието "индивид". Не може да има един индивид, трябва да са най-малко два.

        And, behold, пристига с лодка един биолог, да кажем – Ален Бомбар, (ние знаем, че е биолог, но новопоявилият се индивид вижда само още едно "нещо"), преследващ фтичето за изследвания. Шах! Още едно нещо, ба си! Я да го видя отблизо... протягаш ръка към неговата... ба си!, еднакви са... Заглеждаш го въпросително в очите и Бомбар кима утвърдително... да, ръка Пипаш крака му – да крак, същия... Ба си! "Му-у-у?", питаш го и Бомбар казва: Не така, момче (предполагаме, че е момче, че с момиче експериментът е по-сложен), трябва да се научиш да говориш. Заебава той фтичету и остава да те учи. Ти разбираш, че той знае повече от теб.
        Удебеленото е появяването на понятието "личност", защото обучение, например, е възможно само между личности.

        Така този умствен експеримент обяснява появата на личността, на самоосъзнаването като отражение от и сравнение на нещо външно, каквото е и твърдението на Ив_макс.

        Но по-нататък не съм съгласен напълно с него, защото, появи ли се самоосъзнаването (обикновено от 6 годишна възраст и нагоре), ти самият можеш да участваш (а може и да не) в своето оформяне, да филтрираш и/ли оценяваш за себе си външните влияния.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

          Мен повече ме интересува тъмната страна на силата, затова. Тук некой известни и оказали влияние не се виждат. Примерно Тимур Ленг, Дракула, Нерон, Калигула, Хитлер, Сталин, Пол Пот. Или пак надянахме розовите очила.
          Моля рановесието да сподели и не само той.
          Last edited by Todor Sabev; 20.06.2018, 09:20.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

            Човек е това което сам мисли за себе си което пък е в резултат на това какво мислят другите за него. Щото преди да си помисли нещо за себе си човек е получил обратна връзка вече и е под влияние на нея.

            Помисли...върху следния мисловен експеримент...представи си сам човек....родил се, израстнал и живеки сам .

            Какво ще мисли тоя човек за себе си?

            Искам да ми отговориш много.
            Ако така разсъждаваш, никога няма да знаеш кой си ти.
            Няма да знаеш, защото никога няма да си сигурен какво мислят хората за теб.
            Няма да си сигурен, защото хората мислят едно а говорят друго.
            Така че пак помисли

            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

              Щото Алонсо...като говоря за стойност и растеж това е в контекста на пазара. И това го говоря от няколко години...щото преди точно обратното говорех. И аз търсех стойност. И растежа го виждах като се случи...по графиката като тук присъсстващите отчасти. И като търсех стойност и не я виждах...влязах шорт и се набутах. Щото пазара сметна че и стойност има и растеж има. Щото не разбирах пазара. Щото бях наивен...щото си мислех че като купувам акции купувам компания.

              Сега тея със стойността и растежа много искам да влязат в главата ми...да са в играта с новите ИПО та ..например дропбокс..в която сме и ние... и пак да си поговорим за стойност и растеж. Да скочи едно нещо 30% за 3 дена и т.н...

              За пасивното инвестиране...пак говоря за пазара. За пасиво инвестиране трябва да се говори когато имаш сериозни пари. А който няма...първо да ги направи...със спекулации, комар или с бизнес или с квото иска...и после да мисли за това.

              За застоя...не Алонсо...ако си спрял да се занимаваш с бизнес или с квото се занимаваш и можеш да си го позволиш - да се занимаваш с децата си е огромно развитие. Но ако не можеш да си го позовлиш ...няма и да си полезен - дори ще си вреден за децата си ...така че това е застой. Освен ако съпруга/та ти не се грижи за това да можеш да си го позволиш.

              Ако се е забил на плажа в Гоа ( не го знам къде е това ) и медитира или пуши...или ебе ...е същото като по горното. Ако може да си го позволи...това е развитие ако не ...деградация.

              За 100 те милиона....всеки сам решава какво иска да прави. Дали да спре и кога да спре...или да продължи. Ако си го докарал до 100 милиона...няма късмет в тая работа. В парите разлика не се търси...това е начин на живот....и къв да е този начин на живот ако носи фън...е ок...ако носи прекалено много стрес - не е ок.
              Търсел си стойност. А намирал ли си ? Щото аз съм намирал. Имам много инвестиции с 500 - 5000 % печалба. И това само от стойност. Да намеря нещо подценено не е толкова трудно за мен. Та по принцип е възможно инвестирането в стойност и това съм си го доказал много пъти. При теб ако не се е получило е друга тема, защо не се е получило. В същото време знам че ти се е получавало и се чудя защо толкова осъждаш инвестирането в стойност.
              За растежа. Ако търсиш растежа, след като се е случил си прав. Номера е да видиш растежа преди да се случи. Може и с хеликоптери да смяташ отчета, преди да е излязъл а може и да гледаш продуктите и на база на продуктите да преценяваш дали ще има ръст на продажбите или не, както правя аз. За щастие пазара е доста динамичен и винаги могат да се търсят движения.
              Кой какво може да си позволи? Общо взето това е най-важното и интересното. Дали човек притежаващ примерно 5 милиона може да си позволи да спре да прави пари според теб? Въпрос на приоритети. А точно тези приоритети са предмет на тази тема.
              Това със стреса също е много важен въпрос. Как да намерим равновесието между прекалено големият стрес и прекалено малкия, защото и двата варианта за мен не са ОК?
              Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                А почнахме от там....всички тея тестови личностни типове...заложени ли са или са в резултат на реалния ти живот?

                Ако могат да се променят...може ли човек да е един тип и осъзнавайки че това му пречи или другото ще му помогне ...да стане друг тип?

                Ако могат да се променят как могат да се променят хората? Моята теза е : с промяна на начина на мислене.
                Типовете са заложени. Приеми че не се променят след 7-мата година. Действително, могат да се променят при определени обстоятелства - примерно, шизофрения. Човек може да опознае и да разбере силните си и слаби страни и да извлече полза от силните и да приеме слабостите си, без да се насилва да се променя. /Примерно, аз нямам талант за художник, но с достатъчно гърч и средства, мога да стана посредствен такъв. Защо да не бъда брилянтен инженер, ако имам заложбите за това.../

                Допускате грешка, като смятате че типовете са начин на мислене. Те са начин на светоусещане и възприятие.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                  Не зависи твоето поведение.

                  Защото твоето поведение е в резултат на движенията на борсата. Ти си подвластен...на това движение. Мислиш различно спрямо движението.

                  Хората това не могат да разберат...."инвеститорите" ....че те мислят различно след като видят движението. Обхваща ги еуфория или песемизъм.

                  Това за което тука равновесие говори....

                  Само че равновесие вярва че еуфорията и песемизма водят до движението на пазарите...а то е точно обратното...движението води до емоции....и затова и повечето губят от тая работа.
                  Глупости. Моето поведение не било зависело от мен. Умори се ти, Ванка. Легни, наспѝ се. Утре пак . „Движението води до емоции”. -Да, бе. Значи, преместваме едно дърво, и онО става „емоционАлно”?
                  ​​​​​ Шегуваш се. Емоцията движи. Тръпката. Страстта.
                  Или алчност, страх, „състезателният Дух” (- Кой, Той ли е по-юнак ОТ МЕН!?!).
                  Last edited by Pyramid; 20.06.2018, 03:06.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

                    Мога да кажа само как човек открива че дадено нещо е слабост, по същия начин както открива че печката е гореща. Като го заболи, когато реши че причината да направи нещо е тази или онази.
                    Точно така.

                    Накратко в резултат на опита и реалния му живот. Това което казвам аз.

                    А почнахме от там....всички тея тестови личностни типове...заложени ли са или са в резултат на реалния ти живот?

                    Ако могат да се променят...може ли човек да е един тип и осъзнавайки че това му пречи или другото ще му помогне ...да стане друг тип?

                    Ако могат да се променят как могат да се променят хората? Моята теза е : с промяна на начина на мислене.

                    Бях го казвал тоя пример тук...ама пак ще го кажа.

                    Как се променя човек? Който хората казват...не може да се променя...
                    Много лесно....и адски бързо. При трагедия. При форсмажорни обстоятелства. Човек за секунда е в състояние да промени начина си на мислене. Например ако му кажат на някой че е болен и ще умре след 1 месец.....ще си промени ли начина на мислене? Няма да го познаеш тоя човек....след таква новина. Да не дава Господ да ни се случва. Ще си смени типа личност...за отрицателно време ще го смени.....

                    И за пазара равновесие ще се промениш ти така съм убеден на 2000%....ако някой те вземе сега...и те заведе в да кажем в някой як фонд не публичен...те вържи за един стол и те остави да гледаш как се правят пари ( или как се обират пари ) без да ти дреме биткойн ли търгуваш, стойност или растеж. То и аз мога да те взема и да те вържа при нас...само че ние сме малки и трябва да послушаш повечко вместо да гледаш щото няма кво да гледаш много.....но като пък постоиш все ще видиш.



                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
                      Помисли...върху следния мисловен експеримент...представи си сам човек....родил се, израстнал и живеки сам .

                      Какво ще мисли тоя човек за себе си?
                      Ми к'во, к'во... Ще мисли същото като теб - че е единствен и уникален по рода си.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                        Това което прави човекът човек е самосъзнанието му. Възможността не само да вижда но и да осъзнава себе си. Така да кажем да прави абстракция на самия себе си, в собственото си съзнание. Тази абстракция може да е лично негова, може и да е приел чужда абстракция. Мисленето само по себе си е пак абстракция на реалността в собственото съзнание. Човек разбира света и намира своето място в него през тези абстракции. И двете неща и абстракцията на собственото му аз и на реалността около него са изцяло под негов контрол. И пак всеки нормален човек разбира че тези абстракции не са реалното му аз или реалния свят. Но това не пречи голяма част от отношението му и към себе си и към реалността да се определят не от реалните такива, а от неговите абстракции. Като иска може да си вгорчи живота като се вкарва в кофти филм, като иска може и да си направи готин филм. Така и така филма е неизбежен и то поради единствената причина че човек е разумен.
                        Да ...)) Но самосъзнанието е в резултат на живота...

                        Това би било вярно...твоето ако както във филма Westworld...някой направи робот-човек...сложи му някакво начално съзнание...и след това го пусни да се развива...с наличие на свободна воля.

                        Тогава вече може да кажеш..да ...човек има свободата да си прави квито си иска абстракции на база на осъзнаването на себе си...Ако допуснеш че има начално себеосъзнаване...което след това човек си го променя в резултат или не на собственната си преценка дали да се влияе от външни фактори или не...ОК... Само че човек...изначално - няма нищо. Зироу. Празна флаш памет. И всичко квото се записва там...е в резултата на това кво му се случва и кво прай.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение

                          Нямам идея какво ще си мисли за себе си. Но съм сигурен че има избор какво да мисли за себе си.
                          Нямаш идея щото нищо няма да мисли освен да следва инстинктите си за храна и оцеляване. Т.е животно.

                          Следовтателно твоята теория че човек е това което мисли за себе си не е вярна. Само заобикалящата го среда и общество са факторите поради които човек мисли квото мисли.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                            ОК

                            А от къде идва вътрешната причина? как установява човек слабостите си? Как се получават чувствата които изпитва човек за които говориш?


                            И един въпрос на който не искам да ми отговаряш.

                            След като си установил че малко хора печелят на борсата...което е абсолютно вярно. Кои са тези малко на брой хора които вземат парите на големия брой хора и печелят много?

                            ПС: Не се отказваш обаче от вярванията си от преди Х години че пазара се движи от емоции. Принципен човек си.
                            Мога да кажа само как човек открива че дадено нещо е слабост, по същия начин както открива че печката е гореща. Като го заболи, когато реши че причината да направи нещо е тази или онази. Иначе не мисля че има някаква рецепта, като съм се интересувал от това всеки си дава негови рецепти, така че предполагам че всъщност няма ясен отговор. Някаи от тях са свободни асоциации, дълбаене на причина след причина докато нещо някъде не изпука. Ако няма истински кофти емоция значи е фалшива причина. Хората често имат мнение за психологията че е някаквиа хипария, мир и любов и диванчета, но всъщност е доста гадна наука

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                              Позволявам си да не се съглася по някои точки. На борсата, катонот обикновен човек, зависи поне твоето поведение. В дадени моменти, то може да е както спусък, така и спирачка /с достатъчен ефект/. Не се подценявай.
                              Ама късметът и интуицията са наистина важни.
                              Не зависи твоето поведение.

                              Защото твоето поведение е в резултат на движенията на борсата. Ти си подвластен...на това движение. Мислиш различно спрямо движението.

                              Хората това не могат да разберат...."инвеститорите" ....че те мислят различно след като видят движението. Обхваща ги еуфория или песемизъм.

                              Това за което тука равновесие говори....

                              Само че равновесие вярва че еуфорията и песемизма водят до движението на пазарите...а то е точно обратното...движението води до емоции....и затова и повечето губят от тая работа.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

                                ;...за пазара...аз не мисля, аз знам...”
                                Ще ме прощаваш. Знаеш за кнкретен пазар в конкретен /минал/момент и в конкретната „обвивка” от глобални постоянни и локални променливи. И точка. За други пазари, с друг набор параметри, едно такова твърдение, е забавен опит да си надскачаш сянката. Ако ще, в /близкото минало/ и молиарди да си направил. Миналото си е минало.
                                Говоря за пазара на активи...и да..за малка част от пазара.
                                Не говоря за минали моменти. Напротив. Говоря за точно тоя момент. Дори напротив...съмнявам се дали ще знам същото и след няколко години. Може да знам повече...но както вървят нещата може и да не знам нищо в новата обстановка която се задава.

                                Коментар

                                Working...
                                X