IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Всичко е по темата !!!. За Успеха....и причините за него. Искате ли да сте успешни?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Дали има неква корелация между това кой къде живее и в България или извън нея и кой къде инвестира на БФБ или на външните развити пазари . СЕ си мисли че има такава връзка. За сега като ли нещата са равновесни относно живота в България и зад граница покрай скока на заплатите напоследък у нас , ама не се знае в дългосрочен план как ще се развият нещата. Тук що годе ми знаете мнението и да не се окаже че сме всъщност 2006- 2007 на БФБ ама за заплатите и стандарта на живот в момента и всичко да е един балон и последствие да се сгромоляса както 2008.
    Живея в България и никога не съм излизал да работя на вън.
    Last edited by Todor Sabev; 16.01.2020, 14:56.

    Коментар


    • Ами троловете чиновници не пропускат да пускат фалшиви новини и тези..Прав си - все едно да сравняваш СОФИКС и ДАКС

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

        Да ми направят бюджет на двама лекари с две деца -специализанти със собствени жилище или без жилище.....и тук и там ...
        Може и за икономисти или каквито искат !
        Храната е по еФтина от тук....
        Детските са 10 пъти по големи....
        Заплатите са 7 пъти по големи наемите са два пъти по големи.....
        Монти, последно, че наистина оспамихме темата - има един сайт, предполагам, че си го чувал, ако не си, кликни на него - numbeo.com, там има сравнително точно сравнение за цената на живот в градовете по света. Та там ще видиш, че за да живееш в един същ стандарт в София и Берлин, то нетният ти доход в лева в София, следва да е същият, но в евро в Берлин (че нали столици гледаме). Средната заплата за Берлин, която е посочена, е 2300 евро чисти, като наемът е 1000 евро (средно, варира, но нали за семейство с деца говорим). Т.е. средностатистическо семейство би вземала средностатистическа заплата от 4600 евро в Берлин, като махнем 1000 евро наем, щото българин в Германия му остава да живее само под наем или да изплаща жилище, ма там става дебело, излиза, че едно семейство с две деца в Берлин би имало около 3600 евро след наема месечен доход. Казах вече, че цените там и у нас са 1:1 ама там в евро, тук в лева, т.е. средностатистическо семейство софиянци би следвало да взема по 1800 лева на човек (щото те си имат апартамент в София), за да има средностатистическия стандарт на средностатистическия немец. Ми мисля, че едно 70% от жителите на София имат възможността да поддържат стандарт не по-лош от този на средностатистическия берлинчанин.

        Иначе съм говорил с много стоматолози и лекари - лекарите бягат, но стоматолозите - не, просто тук правят повече пари, отколкото в чужбина. Апропо, едно джипи в селски район, като хване 5-6 села, спокойно може да си докарва над 5К чист доход, но да не забивам в индивидуални примери. Спирам, че темата стана спам, макар и да си е уж по темата.

        Тук не е кочина и се живее сравнително добре!
        Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

        Коментар


        • Върнал съм се защото съм ходил да работя на добра работа и с договор , а не да емигрирам..Аз съм патриот и искам Родината ми да не е последна в ЕС..От 30г. не съм работил и търсил държавна работа..За разлика от тебе не се продавам на мутри- комунисти за служби и пари..Пожелавам на слугите на милиционеркомунистите да изпитат съдбата на хората, които прогониха и тези, които мизерстват от тяхното управление..
          Last edited by Kiro; 16.01.2020, 14:39.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            Ретро, ти в Германия ли живееш ..Интересно ми е как обесняваш и си вярваш, че живота там е едва ли не по- лош от този в БГ..Аз съм живял преди време няколко години там, но освен многото работа и това, че си чужденец и ти е трудно не съм ги видял тези лоши работи..И в Италия съм живял, но и там не мога да кажа , че е по- лошо от сегашната БГ хубосия..Абе Вие изкарахте 2 милиона българи , че са малоумни и от глупост и простотия са напуснали..
            Интересно ми е докъде ще стигнете..
            И се върна в България, щото тук ти е по-лошо от колкото там. По делата ще ги познаете, не по думите.

            Коментар


            • Ретро, ти в Германия ли живееш ..Интересно ми е как обесняваш и си вярваш, че живота там е едва ли не по- лош от този в БГ..Аз съм живял преди време няколко години там, но освен многото работа и това, че си чужденец и ти е трудно не съм ги видял тези лоши работи..И в Италия съм живял, но и там не мога да кажа , че е по- лошо от сегашната БГ хубосия..Абе Вие изкарахте 2 милиона българи , че са малоумни и от глупост и простотия са напуснали..
              Интересно ми е докъде ще стигнете..

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                И все пак у нас перспективите са по-положителни, дори и само заради това, че сме догонващи и тук доходите растат с много по-голям темп, а и знаеш езика и си си у дома. Ако имахме и нормална изпълнителна, законодателна и съдебна власт (за 4-тата "власт" даже няма да отварям реч, че там е най0голямата проституция), "тази държава" щеше да е поне на нивото на Словакия или Словения - че все ги бъркам тези два щата..

                Така е Груйче, но за съжаление засега нямаме ..Имаме БХ, Черешко и Шиши- много лъжи и крадене..
                Да ми направят бюджет на двама лекари с две деца -специализанти със собствени жилище или без жилище.....и тук и там ...
                Може и за икономисти или каквито искат !
                Храната е по еФтина от тук....
                Детските са 10 пъти по големи....
                Заплатите са 7 пъти по големи наемите са два пъти по големи.....

                Коментар


                • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

                  А защо оспорваш,че в България е по-готино и по весело?То си е доста СУбективна преценка,но дори и за да я направиш тая преценка е почти задължитилно да си живял в чужбина....
                  Наравило ми е впечатление,че двама души в тоя форум(сигурно има и други) имат доста Обективна преценка за живота в чужбина ,без да са живели там - Груев и Бате Пешо(Бате Пешо е малко краен) и съм убеден ,че ако идат да живеят в чужбина ,при тях няма да има сериозен сблъсък - очаквания,действителност ...Но пък имено ,заради Обективната си преценка,а и поради други фактори, и двамат май нямат ни най-малко намерение да се устройват в чужбина...

                  П.П.Подсетих се и нещо друго.....Записването на дете в детска градина в Германия е почти същият проблем(да не кажа и доста по-голям),какъвто и в България...Когато се обсъжда този проблем в България ,репликата е "Няма такава скапана държава!"....Но когато се обсъжда същия този проблем в Германия,същите тези българи казват :" Амиии,то тука е така,трябва да свикваме..."
                  Да не подхащам проблемите с мобилни оператори и интернет услуги в Германия,че ще стане страшно....Ако някой се осмели да каже :"А бе,ми тия са в пъти по-зле от България,Веднага ще му наскочат поевропейчени българи и ще му кажат "Като не ти харесва,какво правиш в Германия?"
                  С две думи - за куп абсолютно еднакви проблеми в единия случай е скапана шибана кочина?! ,а във втория -ами трябва да свикваме?!
                  Спирам,че оспамих темата.....
                  И аз пътувам много в чужбина като турист и стоя там по 10 дни. Бил съм и в САЩ.

                  Наистина бате Пешо и Груьо са стабилни мъже и двамата ги харесвам и са родолюбци.

                  И наистина митовете за запада са преувеличени и е факт, че много българки работят по витрините, много българи карат тирове и работят в строителството и всички са в едно унизено положение като хора. И много българки се женят за чужденци, за да се устроят хубаво.

                  Коментар


                  • И все пак у нас перспективите са по-положителни, дори и само заради това, че сме догонващи и тук доходите растат с много по-голям темп, а и знаеш езика и си си у дома. Ако имахме и нормална изпълнителна, законодателна и съдебна власт (за 4-тата "власт" даже няма да отварям реч, че там е най0голямата проституция), "тази държава" щеше да е поне на нивото на Словакия или Словения - че все ги бъркам тези два щата..

                    Така е Груйче, но за съжаление засега нямаме ..Имаме БХ, Черешко и Шиши- много лъжи и крадене..

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Evgo Разгледай мнение

                      +1

                      Оспорвам само това, че е по-готино и по-весело в БГ.

                      Иначе и в България (София), който не го мързи, може да си докара няколко хилядарки месечно, с труд и с ум.

                      Аз съм забелязъл, че в СФ има млади хора от провинцията 30-40+, които са възпитавани по социалистическо, уважителни, расли в добри семейства, ценят книгите, имат добър морал, научени на труд, със запазена ценностна система (може да има по нещо, което да напомня, че не са от София) и съм общувал с няколко такива.

                      Поздрави
                      А защо оспорваш,че в България е по-готино и по весело?То си е доста СУбективна преценка,но дори и за да я направиш тая преценка е почти задължитилно да си живял в чужбина....
                      Наравило ми е впечатление,че двама души в тоя форум(сигурно има и други) имат доста Обективна преценка за живота в чужбина ,без да са живели там - Груев и Бате Пешо(Бате Пешо е малко краен) и съм убеден ,че ако идат да живеят в чужбина ,при тях няма да има сериозен сблъсък - очаквания,действителност ...Но пък имено ,заради Обективната си преценка,а и поради други фактори, и двамат май нямат ни най-малко намерение да се устройват в чужбина...

                      П.П.Подсетих се и нещо друго.....Записването на дете в детска градина в Германия е почти същият проблем(да не кажа и доста по-голям),какъвто и в България...Когато се обсъжда този проблем в България ,репликата е "Няма такава скапана държава!"....Но когато се обсъжда същия този проблем в Германия,същите тези българи казват :" Амиии,то тука е така,трябва да свикваме..."
                      Да не подхащам проблемите с мобилни оператори и интернет услуги в Германия,че ще стане страшно....Ако някой се осмели да каже :"А бе,ми тия са в пъти по-зле от България,Веднага ще му наскочат поевропейчени българи и ще му кажат "Като не ти харесва,какво правиш в Германия?"
                      С две думи - за куп абсолютно еднакви проблеми в единия случай е скапана шибана кочина?! ,а във втория -ами трябва да свикваме?!
                      Спирам,че оспамих темата.....

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                        Брутално точен коментар на retro_69 - поздравления, моите наблюдения са същите, без обаче да съм запонат в детайли с немската пенсионна система. Голямата част от тези хора не се връщат точно от срам, имаш там един лаф за "поср@ните круши" и те така. Лошото е, че децата им са невъзвращенци и до голяма степен изгубени за Бг - тук проблемът е в нашата държава - нито имаме качествена работа с хората там от посланиците ни (неделни училища, редовни събирания, изложби и т.н.), нито пък имаме качествен спорт (шото там постиженията са най-лесно прокламирани пред света), пак заради умрялата ни държавна политика, особено на Крадлев, но и на тези преди него, нито нищо. А е нужна доза патриотизъм, за да стане онази спойка между българи зад граница и тези у нас, иначе си играем на кой живее в по-голяма кочина и къде има повече тъмнозелени.

                        И все пак у нас перспективите са по-положителни, дори и само заради това, че сме догонващи и тук доходите растат с много по-голям темп, а и знаеш езика и си си у дома. Ако имахме и нормална изпълнителна, законодателна и съдебна власт (за 4-тата "власт" даже няма да отварям реч, че там е най0голямата проституция), "тази държава" щеше да е поне на нивото на Словакия или Словения - че все ги бъркам тези два щата
                        Познавам ,лекар ,стоматолог ,медицинска сестра ,болногледач ,офицер -бивш, зидаро мазач , фаянасаджия, мениджър , инженер в Тисен...
                        Та ако не бях вече над определена възраст за реализация ,вече щях да съм там.....
                        И да не ме пускате по пистата ,щерката Цвети 93 е завършила икономика там.....
                        Направи бюджет от 4 членно семейство тук на еднакви позиции и на ....моля

                        Коментар


                        • Здравейте,
                          Често отскачам до едно село в община Полски Тръмбеш, Великотърновско и имам наблюдения от първа ръка за живота там. Хората са сравнително жизнерадостни, работливи и не се оплакват от битието си, което никак не изглежда лесно. Живеят отдавна сред чужденци, закупили и купуващи къщи в селото и истински се дивят на причините, накарали ги да изберат живот в България. Когато си бъбря с англичаните и французите, научавам, че това, което ги привлича в България, като оставим настрана ниските цени на имотите, са природата, храната, спокойствието, но преди всичко възможността да общуват по естествен и непринуден начин с местните. Разбира се говоря за хора на около и над 50те, решили да прекарат остатъка от живота си или част от него в България. Да виждаш действителността през техните очи е истинско предизвикателство и сигнална лампа за всички хленчещи мърморковци, които не виждат нищо положително в собствената си родина.

                          Коментар


                          • Брутално точен коментар на retro_69 - поздравления, моите наблюдения са същите, без обаче да съм запонат в детайли с немската пенсионна система. Голямата част от тези хора не се връщат точно от срам, имаш там един лаф за "поср@ните круши" и те така. Лошото е, че децата им са невъзвращенци и до голяма степен изгубени за Бг - тук проблемът е в нашата държава - нито имаме качествена работа с хората там от посланиците ни (неделни училища, редовни събирания, изложби и т.н.), нито пък имаме качествен спорт (шото там постиженията са най-лесно прокламирани пред света), пак заради умрялата ни държавна политика, особено на Крадлев, но и на тези преди него, нито нищо. А е нужна доза патриотизъм, за да стане онази спойка между българи зад граница и тези у нас, иначе си играем на кой живее в по-голяма кочина и къде има повече тъмнозелени.

                            И все пак у нас перспективите са по-положителни, дори и само заради това, че сме догонващи и тук доходите растат с много по-голям темп, а и знаеш езика и си си у дома. Ако имахме и нормална изпълнителна, законодателна и съдебна власт (за 4-тата "власт" даже няма да отварям реч, че там е най0голямата проституция), "тази държава" щеше да е поне на нивото на Словакия или Словения - че все ги бъркам тези два щата
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

                              Айде да поразбием някои митове и легенди за високите пенсии в Германия....За да вземеш за 10 години работа - 500 евро пенсия в Германия,ще трябва да си се осигурявал на около 5000 евро/месечно...На толкова горе-доле се осигурява един обикновен лекар....Екзистен минимума в Германия е около 800 Евро.Т.е. За десет години работа,осигурявайки се почти на максималния праг,който е около 6000 евро,човек не е достигнал още екзистенц-минимума.....Средната заплата в Германия е около 3100 евро/бруто...
                              Една година осигуряване на средна заплата ти носи една точка, която към днешна дата е около 31 Евро.....10х31 =310 Евро /10 години...
                              Какво иска да ти каже Бота.Сега ще ти разясня...
                              Огромна част от нашите сънарородници,коити работят неквалифициран труд,се осигуряват на около минималната часова ставка ,която е около 10 евро....160 часа по 10 евро =1600 Осигурявайки се на 1600 евро в рамките на една година получаваш половин точка към пенсията си...Половин точка е 15,5 евро към днешна дата
                              40 години х 15,5 евро = 620 евро
                              За България тия 620 Евро ,като за пенсионер са супер,ама все пак човек трябва да поработи 40 години за тях в Германия....Няма да коментирам,що зо живот ще е тия 40 години с 1600 бруто,което е между 1200 и 1300 нето.....
                              Също така за Германия с пенсия 620 евро си умрял от глад и социалните служби ще трябва да ти додават.....
                              Тия цифри естествено важат към днешна дата......
                              В Германи минимална пенсия НЯМА!Ако през целия си живот имаш една година осигурен на 1600 евро/месечно,пенсията ще ти е точно цифром и словом 15,5 евро....Ако продължижш да живееш в Германия,социалните ще те "подкрепят"...Но ако решиш да живееш някъде другаде по света ,ще получаваш точно 15,5 евро пенсия....
                              А защо все още процентът на връщащите се българи е доста по-малък от заминаващите?!Тук няма да коментирам по-успелите,т.е българи ,които заработват над средното за съответната страна ...Те са доста по-малкия процент...Ще коментирам тези,които заработвот доста под средното - те са мнозинство...Защото са попаднали в "капан"....Нужни са между 3-5 години за да си стъпи човек на крака(да заработва една идея над минималното,да посвикне с новите порядки ,манталит,да намери що-годе нормално жилище/изключителен проблем/ и т.н.) и да прецени доколко му харесва в "новата родина"...Тези 3-5 години за по-голямата част от нашите сънароддници са ужасно трудни...И когато тези пет години са минали,и дори и преценката да е,че очакванията са се разминали доста с действитерността ,"капанът" е щракнал....Връщането е много трудно....Трябва пак да започнеш всичко отначало,"връщаш се пак в първи клас"...Отново връщане в България,нова работа,може би -ново жилище.... и на първо място,децата пак трябва да сменят не само училище,приятелчета ,но и абсолютно различна учебна система....Повечето хора нямат сили за подобна авантюра и се оставят на течението... Обикновено решението е - ще "бутаме" докато се изучат децата ,пък после ще му мислим... Когато се връщат тези хора на почивка в България,за да не излезе ,че са неудачници почват да обясняват ,как супер си живеят и каква кочина е България,и как са се оттървали от тая кочина ...И тайно завиждат на доста от познатите си,които са останали в България и са се поустроили - кой със бизнесче,кой с добре платена работа....И както казваше една наша сънародничка решила да се връща да се връща от Германия в България - "тук може и да изкарваме малко повече парички,ама в България е по-весело и по-готино....
                              +1

                              Оспорвам само това, че е по-готино и по-весело в БГ.

                              Иначе и в България (София), който не го мързи, може да си докара няколко хилядарки месечно, с труд и с ум.

                              Аз съм забелязъл, че в СФ има млади хора от провинцията 30-40+, които са възпитавани по социалистическо, уважителни, расли в добри семейства, ценят книгите, имат добър морал, научени на труд, със запазена ценностна система (може да има по нещо, което да напомня, че не са от София) и съм общувал с няколко такива.

                              Поздрави

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение

                                В грешка си.В Щатите за 10 г работа ще вземеш 400-500 $ пенсия.В Германия пък за 10 г работа ще ти дадат пенсия 500 евро.В БГ обаче и за 40 г работа я вземеш 150 евро я не.Който имаше акъл отиде навън взе западна пенсия и след време ще си щрака с пръсти в БГ.
                                Айде да поразбием някои митове и легенди за високите пенсии в Германия....За да вземеш за 10 години работа - 500 евро пенсия в Германия,ще трябва да си се осигурявал на около 5000 евро/месечно...На толкова горе-доле се осигурява един обикновен лекар....Екзистен минимума в Германия е около 800 Евро.Т.е. За десет години работа,осигурявайки се почти на максималния праг,който е около 6000 евро,човек не е достигнал още екзистенц-минимума.....Средната заплата в Германия е около 3100 евро/бруто...
                                Една година осигуряване на средна заплата ти носи една точка, която към днешна дата е около 31 Евро.....10х31 =310 Евро /10 години...
                                Какво иска да ти каже Бота.Сега ще ти разясня...
                                Огромна част от нашите сънарородници,коити работят неквалифициран труд,се осигуряват на около минималната часова ставка ,която е около 10 евро....160 часа по 10 евро =1600 Осигурявайки се на 1600 евро в рамките на една година получаваш половин точка към пенсията си...Половин точка е 15,5 евро към днешна дата
                                40 години х 15,5 евро = 620 евро
                                За България тия 620 Евро ,като за пенсионер са супер,ама все пак човек трябва да поработи 40 години за тях в Германия....Няма да коментирам,що зо живот ще е тия 40 години с 1600 бруто,което е между 1200 и 1300 нето.....
                                Също така за Германия с пенсия 620 евро си умрял от глад и социалните служби ще трябва да ти додават.....
                                Тия цифри естествено важат към днешна дата......
                                В Германи минимална пенсия НЯМА!Ако през целия си живот имаш една година осигурен на 1600 евро/месечно,пенсията ще ти е точно цифром и словом 15,5 евро....Ако продължижш да живееш в Германия,социалните ще те "подкрепят"...Но ако решиш да живееш някъде другаде по света ,ще получаваш точно 15,5 евро пенсия....
                                А защо все още процентът на връщащите се българи е доста по-малък от заминаващите?!Тук няма да коментирам по-успелите,т.е българи ,които заработват над средното за съответната страна ...Те са доста по-малкия процент...Ще коментирам тези,които заработвот доста под средното - те са мнозинство...Защото са попаднали в "капан"....Нужни са между 3-5 години за да си стъпи човек на крака(да заработва една идея над минималното,да посвикне с новите порядки ,манталит,да намери що-годе нормално жилище/изключителен проблем/ и т.н.) и да прецени доколко му харесва в "новата родина"...Тези 3-5 години за по-голямата част от нашите сънароддници са ужасно трудни...И когато тези пет години са минали,и дори и преценката да е,че очакванията са се разминали доста с действитерността ,"капанът" е щракнал....Връщането е много трудно....Трябва пак да започнеш всичко отначало,"връщаш се пак в първи клас"...Отново връщане в България,нова работа,може би -ново жилище.... и на първо място,децата пак трябва да сменят не само училище,приятелчета ,но и абсолютно различна учебна система....Повечето хора нямат сили за подобна авантюра и се оставят на течението... Обикновено решението е - ще "бутаме" докато се изучат децата ,пък после ще му мислим... Когато се връщат тези хора на почивка в България,за да не излезе ,че са неудачници почват да обясняват ,как супер си живеят и каква кочина е България,и как са се оттървали от тая кочина ...И тайно завиждат на доста от познатите си,които са останали в България и са се поустроили - кой със бизнесче,кой с добре платена работа....И както казваше една наша сънародничка решила да се връща да се връща от Германия в България - "тук може и да изкарваме малко повече парички,ама в България е по-весело и по-готино....

                                Last edited by retro_69; 16.01.2020, 12:40.

                                Коментар

                                Working...
                                X