Първоначално изпратено от BobyB
Разгледай мнение
Кога за последно си ходил и колко пъти си бил в Китай ? В голям град по крайбрежието - примерно Шанхай, Шенжен, Жухай, Гуанчжоу ? Инфраструктурно и технологично са светлинни години пред Европа / за Щатите не знам , не съм ходил/. Най-дребните примери са свръхскоростнте влакове, моста между ХК-Макао-Жухай.... Европа спрямо тях изглежда като България към Европа :-)
И точно така Западният свят Е / в момента/ технологично изостанал от Китай. Дълга им е част от причината, но нещата са комплексни - например наясно ли си че работниците в Китай / поне по крайбрежието и около големите градове са по-добре платени от тези в България ? То цените им на имотите нали все някой трябва да ги плаща...Не става само с ипотечка. Евтиното производстбо опитаха да го изнесат основно във Виетнам, после в Индонезия и Малайзия ...самите Китайци...Обаче се оказа, че на тези места не се получават често задоволителни резултати и Китайците се наложи да правят иновации - вече не взимат технологията и машините от Запад, а си ги правят И сами и ги подобряват и оптимизират. Към това добави и платежоспособният вече вътрешен пазар от 1.5 мкрд / къде е Европа тук/. Та затва Китаеца ще продава химикалки по 5 цента , а Шведа с обема който може да продаде по 15 цента ще фалира на 2-та година.... Вече почти всички как да го напиша семи-продукти за производство се правят в Китай с прилично качество, затворили са целият цикъл. . Но дори и да внасят примерно щото Китаеца ще произведе 1 млрд химикалки по 5 цента ще купи 100 тона мастило от BASF или там който е немец, а Шведа с неговият 1 тон нужда от мастило ще бъде изритан мигновено от Немците...дипломатично....
Та освен иновации и оптимизиране на производството имат и протекционистична политика към вътрешният си пазар - Шведа няма да има достъп до него - ще го баламосват официално години докато не фалира. Добави и това , че Китайците изкупуват Западни нишови конкуренти / примерно с топ качество продукти за лимитиран пазар/ .
Погледни пазара на мобилни телефони как се развива. Къде са Ериксон, Нокиа, Сименс..... Къде бяха преди 10-20 години ? Знаеш ли че може би още имам някъде реплики на Айфон и Верту... ама само на външен вид де , а сега Щатите се чудят как да ги спрат със санкции... Лг затварпт бизнеса си, японците са капут с мобилните телефони от много време, но поне на вътрешният си пазар живуркат.... И пак ми кажи как са технологично Китайците....
ВИЖДАЛ съм го с очите си в няколко сектора как се закрива всичкото Европейско производство защото не е конкурентно, а някой да почне от нулата като семи-продуктите идват от Китай е смешно....
В имотно отношение Китай също е много забавен и е една от мотивациите ми да инвестирам в имоти...., но няма да навлизам в детайли :-)
Коментар