IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
    Дума да няма! България става все по-хубаво място за живеене.....с всеки следващ напускащ я българин/ка. ...Което, трябва да ти говори съвсем други неща от тия дето си си наумил в момента.
    За една немалка част от напусналите Родината си хора не изпитвам грам съжаление, освен че са я напуснали твърде късно. Либерастите, трансджендърите и политкоректните са точно тази част (тук не визирам никого конкретно, да няма обидени). Лично мнение, а дърво без корен не вирее, колкото и опитите в тази насока да продължават, но пък припознавачи има по цял свят, а българите сме сред най-големите нихилисти и съответно най-бързо претопяващите се в чужда култура без значение каква точно е културата и дали е напреднала, или назаднала спрямо нас. Останете здрави!
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • Дума да няма! България става все по-хубаво място за живеене.....с всеки следващ напускащ я българин/ка. ...Което, трябва да ти говори съвсем други неща от тия дето си си наумил в момента.

      Коментар


      • Да, България стана световен притегателен център за бизнес и култура, както и образец за всички останали държави по света във всяко отношение.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
          Но също така, света го градим всеки ден и с всяка своя постъпка.

          И понякога действията на един човек могат да имат голямо значение. Примерно на Роза Паркс, афроамериканка, която на 1 декември 1955г. отказва да стане от място в автобуса предназнабено за бели.

          А за "кинтите" - не е хубаво, когато са самоцел.
          бате, какво е афроамериканка, това е обидно, трябва да вагиноафроамериканка - иначе я принизяваш на едно женско ниво, освен че си прикрит расист, ти си е сексист - уууу, да те овъргалят в катран и да се залееш с перушина. Баси, хубаво е, че някои хора сте емигрирали от тук, България става едно по-добро място без вас - искрен съм!
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

          Коментар


          • Но също така, света го градим всеки ден и с всяка своя постъпка.

            И понякога действията на един човек могат да имат голямо значение. Примерно на Роза Паркс, афроамериканка, която на 1 декември 1955г. отказва да стане от място в автобуса предназначено за бели.

            А за "кинтите" - не е хубаво, когато са самоцел.

            Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

            В този ред на мисли...аз и децата ми живеем, в свят в който живеем и не можем да изберем кога в кой свят да живеем. В този свят основното е да правим кинти кой как може.
            Last edited by Money; 12.04.2018, 17:25.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
              Гледай фирма "Боен клуб" (Fight Club). Това изречение е от там.


              Гледал съм го...ама от там не го помня...явно не съм бил узрял да го запомня

              Коментар


              • За мен развитието на цивилизации е поне преди поне 100-150000години..Интересно е възникването им по целият свят и всички континенти..Тук не визирам древните митични цивилизаци и много древните пластове на историята в Индия и Китай..Пак казвам , че не трябва да се смесват сегашните народи със древните цивилизации..Пример цивилизацията от Варненският некропол и днешните народи на Балканите..Много преди Египет е имало цивилизации..
                Самюъл Хънтингтън са много добри, но тепърва ще излизат факти за още по древни цивилизации..

                https://www.10te.bg/obshtestvo/10-dr...li-tehnologii/
                Last edited by Kiro; 12.04.2018, 14:05.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                  Груйче, абе брат как да няма цивилизация, когато там са първите хора..Ти като се пишеш такъв историк знаеш ли за първите златни мини в Южна Африка, или да добиваш злато е нищо и не е цивилизация- кога са датирани..Хората, които са в Шумер и Вавилон са дошли комай от Африка , а .. Или ти определяш за Цивилизация само това, което е след Египет..Другите ти глупости и определения засега подминавам с насмешка , защото имам доста добро мнение за теб, но дано да се запази..Много ми се виждаш агресивен, а това не е признак на Цивилизация..
                  Да не би да твърдиш, че няма древни каменни градове в Африка..Много елементарно сравняваш сегашните народи в Африка с древните..Да не вземеш да го направиш това и за Америка и Египет ..

                  Може ли да дадеш пример- определение за белезите на Цивилизация..

                  Ето някои определения за Цивилизация-
                  • Според най-кратката, буквална дефиниция, цивилизация е сложно, комплексно общество. Технически антрополозите различават цивилизации, при които много от хората живеят в градове и добиват храната си чрез земеделие, за разлика от групови и племенни общества, в които хората живеят в малки селища или номадски групи и се препитават чрез събирачество, лов, или дребно градинарство. Използвана в този смисъл, думата цивилизация е особен термин, който може да бъде отнесен само към някои определени човешки общества.
                  • В по-широк смисъл думата цивилизация често може да бъде отнесена към дадено общество, без значение дали то е сложно, комплексно и градоустроено, или просто и племенно. В този смисъл терминът не е толкова особен като предния – употребена в този смисъл, думата цивилизация е почти синоним на култура.
                  На мен Тойнби ми е малко тежък и тромав, ако и да списва добри неща за България, като я разглежда като част от Източно-православната цивилизация.
                  Самюъл Хънтингтън ми е далеч по-лесно смилаем. Та, в неговата книжка за сблъсъка на цивилизациите той цитира част от писмото на атиняните до спартанците, в което едните убеждават другите, че няма да ги хързулнат на персите.
                  "Защото съществуват много, и то сериозни съображения, които не ни позволяват да постъпим така, дори и да бихме искали. Първото и основното са скулптурите и светилищата на боговете, опожарени и разрушени: за това трябва да отмъстим с цялата си мощ, а не да се споразумяваме с причинилия тези деяния. Второ, гръцката раса е от една кръв и с един и същ език, храмовете и жертвоприношенията ни са общи, обичаите ни са сходни. Ето защо не би било добре атиняните да изменят на всичко това.“ На първо място е религията, след това кръв, език и обичаи.
                  Може би още по-точно е, че цивилизацията е една пъстра съвкупност от сходни култури, с обща религия и обичаи /езиците може да са различни/ , въз основа на които са се установили определени политически и правови отношения. И всичко това може да бъде проследено във времето, т.е. периодът не трябва да е малък.
                  Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                  Мечо

                  Коментар


                  • Гледай фирма "Боен клуб" (Fight Club). Това изречение е от там.

                    Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                    Знаете ли кво каза?.....Каза..."Когато човек наистина няма какво да губи - се чуства истински СВОБОДЕН"

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                      Груйче, спора беше имало ли е древни цивилизации в Африка..Ами имало е..Нито историческите изследвания нито археологията са спряли да се развиват с Тойнби..Има много нови доказателства и намерени градове и факти..Ти ми говориш за политика и сега какво е в Африка..Пак ти обръщам внимания , че сегашните народи в Африка , Америка и нямат нищо общо с древните цивилизации по тези земи..Между другото това се отнася и за Арабите и Етиопия- едни от първите християни..
                      Kire, ама и ти спориш за спора - същият дървен философ като мен си Да, имало е цивилизации в Африка, ако зададеш така въпроса, какво е било нивото им обаче, е съвсем друг въпрос, но пък там количествените натрупвания и т.н. Факт е обаче, че в последните 2000 години, когато светът се развива бурно, в Африка има един голям буй и толкова, а че е имало някакви племенни образувания - имало е, но не и на достаъъчно ниво, за да бъдат определени за държави (колкото и да ми мрънкат с малийската "империя" - хахаха), пък камо ли за цивилизационни центрове - те за т'ва иде реч.

                      Иначе сегашните и предишните е дълга тема и колко е общото между всички - то и ние сме западнали жестоко, но сме тук и имаме какво да покажем, ама да видим една Гана или Кения какво ще покаже? Абе тегава тема е историята, а безпристрастният и прочит е още по-тежък, защото пречупваме всичко през собствената си призма, но какво да се прави.

                      П.С. А за коптските християни и легендата за Презвитер Йоан е много интересно да се чете - все пак е стимулирал отчасти Великите географски открития. Странно как все европейци и китайци са ги правили, ама нищои де, те и сегашните афроафриканци ги правят с лодки към Европа, едни 500 години по-късно. Мат'риал
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                      Коментар


                      • Груйче, спора беше имало ли е древни цивилизации в Африка..Ами имало е..Нито историческите изследвания нито археологията са спряли да се развиват с Тойнби..Има много нови доказателства и намерени градове и факти..Ти ми говориш за политика и сега какво е в Африка..Пак ти обръщам внимания , че сегашните народи в Африка , Америка и нямат нищо общо с древните цивилизации по тези земи..Между другото това се отнася и за Арабите и Етиопия- едни от първите християни..

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
                          Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

                          Може! На теория чрез плановата икономика социализма може да създаде всякаква индустрия. Голяма част от растежа може да дойде и от национални мега инфраструктурни проекти. Всичко зависи от хората които управляват. Ако са некадърници и без визия - нищо няма да стане.

                          Обаче няма гаранция че този растеж ще направи хората по щастливи и доволни от живота. По вероятно е да стане обратното и плановата икономика да завърши със революция. Хората не могат да се придържат към една система, да спазват правила и да преследват общи цели за дълго време. Те искат "свобода". И затова личния интерес в крайна сметка винаги надделява над общия и системата започва да се пропуква.
                          Затова хората днес предпочитат капитализма защото им дава усещането за повече лична свобода.

                          Иначе моето мнение e че и капитализма и социализма се провалиха! Просто се доказа че и двете системи не могат съществуват по отделно. (Във чист вид)
                          Затова днес всички икономики се стремят към някакъв балансиран микс. Но дори и това не работи в дългосрочен план. Защото живеем на земята, ресурсите са ограничени а нашите технологии са все още прекалено примитивни. Няма как със такива примитивни разбирания да се научим да живеем във баланс със природата.

                          Затова единственото което работи в дългосрочен план е периодичната депопулация на земята. Рестартиране на системата и започване отначало.
                          Това ще се случи скоро. Може би дори и в нашия живот.

                          Вероятно Homo sapiens ще бъде заменен от нов вид човек който ще има далеч по висока интелигентност и това ще му позволи да създаде нов вид система на управление която ще бъде по устойчива и във синхрон със природата.
                          +1
                          Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                            Груйче, абе брат как да няма цивилизация, когато там са първите хора..Ти като се пишеш такъв историк знаеш ли за първите златни мини в Южна Африка, или да добиваш злато е нищо и не е цивилизация- кога са датирани..Хората, които са в Шумер и Вавилон са дошли комай от Африка , а .. Или ти определяш за Цивилизация само това, което е след Египет..Другите ти глупости и определения засега подминавам с насмешка , защото имам доста добро мнение за теб, но дано да се запази..Много ми се виждаш агресивен, а това не е признак на Цивилизация..
                            Да не би да твърдиш, че няма древни каменни градове в Африка..Много елементарно сравняваш сегашните народи в Африка с древните..Да не вземеш да го направиш това и за Америка и Египет същото..

                            Може ли да дадеш пример- определение за белезите на Цивилизация..
                            Кире, глей ся, по приннцип съм с високо ниво на търпимост, но някои неща ме вадят извън нерви и едно от тях е за афроафриканците (нали така съм политически коректен в изказа). Затова и за там съм рязък. За цивилизациите - има си трудове на Тойнби, колегата ти го е цитирал по-долу. Другото е история и историческо развитие - вярно, че историята е ковра и всеки я клати, но все пак има разни документирани неща из нея, които могат да се прочетат. Та за милите афроафриканчета няма нищо, ама хептен нищо - едни малийци има, дето случайно намерили злато, та се разходили до Мека на хаджилък, пръскайки парата, че да докажат колко са напред, и до там. Нищо друго.

                            Откъде сме тръгнали е спорно, но общоприето е, че е от Африка. Дали е точно така, не ми се спори, приемаме, че е така и какво от това? Минали са милиони години оттогава - някои са се развили, други - не. Да напомням ли, че именно афроафриканците са продавали пенисоафроафриканци и вагиноафроафриканци (нали така е политчески коректно да се казва и за тях) на белите расисти, щото всеобщото виждане е как едва ли не белите расисти тичали с едни мрежи и ловели бедните афроафриканци, разделяйки децата от майките им - каква трогателна картинка и също толкова невярна.

                            А да напомня ли за държавата Либерия - създадена от мръсните бели расисти от ФАЩ, които, в прилив на моментна съвест (всички знаем, че белите расисти, особено от ФАЩ нямат никаква съвест, но това е било моментен проблясък) - та след като едните бели расисти (ама по-малко расисти де), се клали с другите бели расисти (баш расистите) за кефа и правата на милите афроафриканци, които вече се наричали афроамериканци, взели, че им купили едно голямо парче в Африка и им рекли на афроамериканците - идете си дома, афроамериканци, живейте свободно без гнет и господари и бъдете отново щастливи и горди афроафриканци). Обаче мъдрите афроамериканци усетли как белите расисти искат да ги изпързалят и да ги изгонят от изконната им земя, а именно САЩ, та да си ги върнат на село и мъдро им рекли, в стил Рачков - само веднъж да дойда в САЩ, само туй ми е зора, не ща на село аз, искам да съм роб в САЩ, а не свободен афроафриканец, щото като свободен там имам по-малко сигурност, отколкото като роб тук...

                            Та те така - блек рауър брадър, белите на сапун, гадни расисти са те, ще ни връщат в африка, ние си искаме нашата изконна САЩ и ЕС, гиди расисти долни, ще плащате до гроб социални помощи и ще ни давате жените си, щото сте наследници на Хитлер и нямате право на глас. Афроафриканците рулзззз - щеше да е смешно, ако не е тъжно!
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Vatman Разгледай мнение

                              За личния живот е така, но да генерализираш е не по-малко глупаво и примитивно... нали интернет и компютъра, който ползваш е американски, що ги ползваш като са боклук... Ъ?
                              Той не генерализира.
                              Говори само за фейсбук....щото са "пиндосляци". За вконтактЪ нищо не е казал.

                              Коментар


                              • Груйче, абе брат как да няма цивилизация, когато там са първите хора..Ти като се пишеш такъв историк знаеш ли за първите златни мини в Южна Африка, или да добиваш злато е нищо и не е цивилизация- кога са датирани..Хората, които са в Шумер и Вавилон са дошли комай от Африка , а .. Или ти определяш за Цивилизация само това, което е след Египет..Другите ти глупости и определения засега подминавам с насмешка , защото имам доста добро мнение за теб, но дано да се запази..Много ми се виждаш агресивен, а това не е признак на Цивилизация..
                                Да не би да твърдиш, че няма древни каменни градове в Африка..Много елементарно сравняваш сегашните народи в Африка с древните..Да не вземеш да го направиш това и за Америка и Египет ..

                                Може ли да дадеш пример- определение за белезите на Цивилизация..

                                Ето някои определения за Цивилизация-
                                • Според най-кратката, буквална дефиниция, цивилизация е сложно, комплексно общество. Технически антрополозите различават цивилизации, при които много от хората живеят в градове и добиват храната си чрез земеделие, за разлика от групови и племенни общества, в които хората живеят в малки селища или номадски групи и се препитават чрез събирачество, лов, или дребно градинарство. Използвана в този смисъл, думата цивилизация е особен термин, който може да бъде отнесен само към някои определени човешки общества.
                                • В по-широк смисъл думата цивилизация често може да бъде отнесена към дадено общество, без значение дали то е сложно, комплексно и градоустроено, или просто и племенно. В този смисъл терминът не е толкова особен като предния – употребена в този смисъл, думата цивилизация е почти синоним на култура.
                                Last edited by Kiro; 12.04.2018, 12:10.

                                Коментар

                                Working...
                                X