IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
    Ако гледаш компири за собствена консумация никой нищо няма да ти каже.

    Иначе едрото земеделието е голяма "мафия", а и дребното също, защото има прекупвачи.


    Бе ти гледал ли си някога компири???Изобщо ай запрете глупостите от рано.Аман от теоретици.Аз гледам и жито и царевица и слънчоглед.Досега никой нищо не ми е казал и не членувам в политически партии нито съм бизнесмен нито съм в мевере данс прокуратура съд.И от кагебето не са идвали и от цереуто никой не идва да пречи.Понякога някоя белка или пор удушат некоя кокошка тва е.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      Пеше, ами защо ровят толкова хора по кофите..Или за удоволствие..Защо са бунтовете в Северозапада..Много грешно е да сравняваш всичко по себе си..
      По голямата част ровят щот ги мързи и тва по градовете.Мързи ги бе и са дръвени философи все некой им пречи.Те са кадърни способни работливи ама никой не ги е забелязал политиците гадни кмета и той не дава работа.По селата не ровят щото или няма кофи или са пълни с кво ли не ама не и с нещо за ядене.Но не се сещат да гледат градина да гледат кокошки овце крави..Там лакърдиийте са бачкам циганите крадат....Ей тва им пречи празните глави и мърззела.Аз не ги съжалявам.Мързеливите прости и нагли хора системата ше ги изчисти след някоя и друга година.Кат го мързи ебал съм го да мре от глад тръгне ли да краде прибиванье.Тва е или ще работиш или заминавай п...а си майчина.Никой не ти е длъжен да те дондурка.Чуя ли един човек че има грандиозни идеи но все некой и нещо му пречат диагнозата е ясна мързелив тарикат.Те тва е.Кире както аз съм могъл да напусна София както аз съм могъл да си взема дядовите ниви пълни с бурени и балур от текезето както аз не ги продадох за да си купувам кимизарник у София или десетгодишен немски курник и да се прая на тузар така секи може. Навремето насила молеха да отидеш у Козлодуй.Е ма как така тарикатите на село.Е са тарикатите дет ми се присмиваха да ми лапат уя.Тва е грам жал нямам към прави здрави хора които не желая да работят

      Коментар


      • Пеше, ами защо ровят толкова хора по кофите..Или за удоволствие..Защо са бунтовете в Северозапада..Много грешно е да сравняваш всичко по себе си..

        Коментар


        • Ако гледаш компири за собствена консумация никой нищо няма да ти каже.

          Иначе едрото земеделието е голяма "мафия", а и дребното също, защото има прекупвачи.

          Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

          В България на всеки некадърник който обаче се смята велик бизнесмен преди му пречеха комунистите а са му пречат местните феодали.Пич аз не познавам моя местен феодал и никога никой не ми е пречел да работя.На тия дет се жалват им пречи мързела и тва че са некадърни.кат са толко умни кадърни и можещи да се премествт в друг град или в друга държава.Би ли ми посочил един българин с велики идеи дето местния феодал му пречил и той отишъл в чужбина и станал велик.Ахде запрете тия мантри и се фанете да бачкате.Когато дойде некой да ви рекетира елате ми се оплачете аз ще оправя нещата

          Коментар


          • Ив да се радва, че дъщеря му не бачка в Moelis, защото там един от шефовете като видял, че 12:30 вечерта на работа били само 11 от младшите анализатори, а останалите били офейкали вкъщи, праща следния имейл:


            "----
            Subject: Tonight

            Team,
            I just walked the floor and saw the following people in their seats:
            1._____
            2._____
            3._____
            4._____
            5._____
            6._____
            7._____
            8._____
            9._____
            10._____
            11._____

            I know that you are ALL working very hard and are stretched thin across multiple projects. Given that new staffings continue to flow in and you are all very near capacity, the only way I can think of to differentiate among you is to see who is in the office in the wee hours of the morning. I know that everyone works differently and you all likely have a docking station set up at home, but I have found that when you are truly jammed with no end in sight, you should stay in the office because the connection is faster, your associates (and potentially VP's) are in close proximity, and you have access to firm resources (office services, Bloomberg, etc.).

            That said, this method isn't perfect and if you have any suggestions on how I can do this more accurately, I'm all ears. On the bright side, we only have a week and a half until our class dinner! Looking forward to blowing off some steam with everyone!

            Best,

            MOELIS & COMPANY
            399 Park Avenue
            New York, NY 10022"


            https://www.wallstreetoasis.com/foru...-staffer-email



            Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение

            Понеже казваш, че си чел Библията, каква може да е интерпретацията на следното което си написал:
            “... Като отидеш на работа някъде не е случайно че хюмън ресурс гледат все повече социалния ти живот, хобитата...и това какъв човек си. Как живееш и как мислиш когато почиваш или се развличаш.
            ... дъщеря ми ми казва как я интервюират...кво я питат...какво гледат ...в дойтче задължително всяка вечер като част от стажа и обучението всички заедно със сеньор калпаците отиват на заведение след работа и в неформална обстановка обсъждат правят нещо...и т.н и това е част от обучението и оценката на хората. Как мислят...как се държат и за какво говорят в неформална среда. Та оценявам подобаващо методите на дойтче и вероятно не само. Сега в ротшилд...снощи ми каза...обядите са култови...и всъщност най важното от всичко. На тях се случва квото се случва. Всичко друго е техническо изпълнение на решения.
            То и аз правя така с част от моите хора.....без да съм учил как се прави.”

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

              Пич ти да не си от ДАНС
              Тошко стига бе.Аз съм в този форум от 12 години.И кучетата тука знаят кой съм.Какъв ДАНС те гони кви пет лева????Хора моля ви по серионо

              Коментар


              • Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнение

                В България на всеки некадърник който обаче се смята велик бизнесмен преди му пречеха комунистите а са му пречат местните феодали.Пич аз не познавам моя местен феодал и никога никой не ми е пречел да работя.На тия дет се жалват им пречи мързела и тва че са некадърни.кат са толко умни кадърни и можещи да се премествт в друг град или в друга държава.Би ли ми посочил един българин с велики идеи дето местния феодал му пречил и той отишъл в чужбина и станал велик.Ахде запрете тия мантри и се фанете да бачкате.Когато дойде некой да ви рекетира елате ми се оплачете аз ще оправя нещата
                Пич ти да не си от ДАНС

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                  Егоизма....е всъщност човека. Двигателя...абсолютно всичко. Егоизма е причината да занем кои сме. Всъщност аз казах и пак ще кажа тука вече във философията че : Човек единственното което зане за себе си - е това което ДРУГИТЕ мислят за него.

                  Егоизма всеки е чул че е лошо нещо. А то е всъщност единственното с което разполагаш и е нещото което те кара да живееш и да се развиваш.

                  Докъде стигна със сондажа на общественото мнение? Народът като че ли е доста объркан?

                  Не ми се обяснява дълго защото мисля, че е безсмислено. Една от причините е, понеже пишеш за твоята, това пък е от моята философия – Ако човек не е в състояние да разбере от краткото, то в повечето случаи няма да се убеди и от дълго обяснение. Причината е, че в спора обикновено се тръгва предубедено и с вече оформено мнение. Това индивидуално мислене и мнение са целта на пропагандата водена от всички религии и доктрини. Другото е, че съм атеист и предпочитам рационалното пред ирационалното обяснение. За всяко следствие предпочитам да търся причина и да намирам собствено обяснение вместо да приемам готово.
                  Това което пишеш за егоизма е основната теза на либерастите. Не им харесва това определение за философията им, но пък егоизъмът разбиран като лична свободата за сметка на тази на всички останали, както те я разбират, не се покрива с моето разбиране за свобода. Философията им е противоречива и объркана. Нищо изненадващо след като Алиса Розенбаум им е гуру и пише “библията” им. И в тази връзка, както казваш: “Който се оплаква и търси оправдания и виновни файда няма. Който се е взел в ръце - сега може спокойно да си говори и за капитализма и за социализма без да влага стари емоции. А истинския извод е че ако не се ПРОМЕНИШ спрямо обстановката без да се оплакваш - шансовете ти за успех клонят към нулата.” На това му казваха май “конформизъм”, а как се приема е доста индивидуално.

                  Дотук изброих поне трима, които обявиха, че се занимават по-професионално с история. Интересно е как оценяват буржоазната революция като цел и дали е приключила. Аз разглеждам историята единствено като резултат от непрекъсната борба за власт, а властта се крепи върху готовността на масата да слугува. Затова тази маса трябва да бъде с промит мозък от идеология и ако не организирана за общи действия, както от религиите или едноличната власт, то поне разединена за да не се съпротивява на властовите групи.
                  Егоизмът може да е с различен резултат в зависимост как го разбираш. При еволюцията се утвърждава алтруизма - форма на егоизъм при която оцеляването на групата гарантира по-успешно оцеляване на единицата. Всичките тези конспиративни групи, за които се питаме дали съществуват, се обединяват на принципа за общите интереси и оцеляването, но ти и сам го казваш. При тях егоизмът се проявява доста по-различно от това което се насажда днес като идеология на останалите. Това е разликата между власт и стадо.

                  Пишеш, че си вярващ, но не разбрах точно в какъв смисъл, та да питам - в Бог изобщо, приемаш християнството или друга религия като морално учение и вяра, или си убеден егоист? Понеже казваш, че си чел Библията, каква може да е интерпретацията на следното което си написал:
                  “... Като отидеш на работа някъде не е случайно че хюмън ресурс гледат все повече социалния ти живот, хобитата...и това какъв човек си. Как живееш и как мислиш когато почиваш или се развличаш.
                  ... дъщеря ми ми казва как я интервюират...кво я питат...какво гледат ...в дойтче задължително всяка вечер като част от стажа и обучението всички заедно със сеньор калпаците отиват на заведение след работа и в неформална обстановка обсъждат правят нещо...и т.н и това е част от обучението и оценката на хората. Как мислят...как се държат и за какво говорят в неформална среда. Та оценявам подобаващо методите на дойтче и вероятно не само. Сега в ротшилд...снощи ми каза...обядите са култови...и всъщност най важното от всичко. На тях се случва квото се случва. Всичко друго е техническо изпълнение на решения.
                  То и аз правя така с част от моите хора.....без да съм учил как се прави.”

                  в светлината на това:
                  “И той ще направи, щото на всички — малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби — да се даде белег на дясната им ръка или на челата им,
                  та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му.”

                  И понеже тук се споменаха и футуристите, как се връзва либерасткия капитализъм с вижданията като например в: споменатия Тойнби, “1984”, “Матрицата”, “Елизиум, “Гатака”...

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                    Националните интереси на групата наречена България трябва да се защитават от политиците които избираме. Така работи системата. Човека не може да направи нищо друго освен да гласува и уж избира. Той дефакто не избира нищо....но само тази надежда му е дадаена от системата. Това е системата. Харесва ти ...не ти харесва това е положението. Или приемаш това...или се тормозиш и губиш енергия. Не само в България - навсякъде е така.
                    Виж при социализма ...не е така...там не избираш пък абсолютно нищо. В капитализма пак не избираш ама си мислиш че избираш...при социализма съвсем директно нищо не избираш. Ефекта е абсолютно същия. Няма разлика. Има разлика само в чуството дето го имаш уж на възможност за избор. Все едно да обичаш ябълки...ама някой всеки ден да те кара да избираш между круши и краставици. И да ти каже...ами яж си краставиците...нали си ги избра. Избрал си дедовия....ама ако ти е по кеф да живееш че имаш избор пък...кво ...мисли си така.

                    След като националните интереси стана ясно не са под наш контрол...колкото и да не ни харесва тоя факт...остават собствените ти интереси. А тук...колкото и да се оплаква човек...единствената причина за успеха или не успеха си е самия човек. Знаете ли какво означава про-активен човек? Човек който въпреки заобиалящите го обстоятелства прави това което смята за най добре той самия. Класически пример е ако навън вали....някой казва...ама навън вали и мен ме хваща деепресия. Про-активния казва....дреме ми че вали....аз искам да ходя да се разхождам...или да отида на купон и хич не ми пука вали ли или не вали. Да ви звучи познато?

                    Относно обществото....то може да се обедини около дадена идея теоритично...обаче това може да стане само и единственно ако елементите от това общество са материално и духовно спокойни. По българси казано - да са си надвили над масрафа. Ако това не е налице...за обединение и дума не може да става. Може да става въпрос за обединение около някаква далавера...но не и обединение в интерес на групата хора. Това пак....науката и книгите са го описали достатъчно.

                    Като говориш за група че има шансове за успех...това е вярно само за малка група обединена и вдъхновена от някаква идея.Тийм. А не за общество в смисъла който ти влагаш.

                    Ключа за бараката как да оцелее по голямо общество - е елементарен. Първо трябва да ОЦЕЛЕЕ всеки сам за себе си в това общество. Т.е да си надвие над масрафа. Друг вариянт няма. Приказката че не можеш да говориш на гладния за театър или изкуство е показателна. Елементарно е...в живота има приоритети. И първия от тях е оцеляването. В момента на борбата за оцеляването нищо друго няма значение...а какво има значение след това...всеки ще го разбере след като оцелее.

                    Егоизма.....Селена....кво да ти кажа за егоизма. Да напиша още 5 пъти по толкова?
                    При капиталиЪма сичко е менте.Животът е менте

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                      А между другото хората в Швейцария са спокойни не само заради кинтите, а и защото живеят в държава, в която се спазват законите, почти няма корупция, институциите функционират добре и има усещане, че света е справедлив - ако работиш ще си възнаграден, ако почнеш бизнес и нещата потръгнат няма да ти го вземе месния феодал и т.н. И това в продължение на стотици години. Сиреч има голяма вероятност да продължи и в бъдеще.

                      В модела на Солоу всичко това влиза в total factor productivity. Това са неща, които имат връзка с темата за растежа.
                      В България на всеки некадърник който обаче се смята велик бизнесмен преди му пречеха комунистите а са му пречат местните феодали.Пич аз не познавам моя местен феодал и никога никой не ми е пречел да работя.На тия дет се жалват им пречи мързела и тва че са некадърни.кат са толко умни кадърни и можещи да се премествт в друг град или в друга държава.Би ли ми посочил един българин с велики идеи дето местния феодал му пречил и той отишъл в чужбина и станал велик.Ахде запрете тия мантри и се фанете да бачкате.Когато дойде некой да ви рекетира елате ми се оплачете аз ще оправя нещата

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                        Ще взема отношение защото поста е кратък.

                        Работата е там, че всеки индивид има собствени представи за масрафа. На по-голямата част от хората (поне 80% ) им е достатъчно да задоволяват първичните си нужди - храна, покрив над главата... Оттам нататък за тях няма смисъл полагането на повече усилия за нещо повече. Като казвам повече нямам в предвид материалното. Както каза колегата, повечето богати хора имат спортни фигури и интересите им са съвсем други. Например развитието на бизнеса, каквото и да включва това.
                        Ако например Илон Мъск беше спрял да се занимава с бизнес след като създаде Пейпал, нямаше да му липсва храна или жилище. Нищо нямаше да му липсва. Но натурата му не е такава. Ако беше спрял, нямаше да има спейсх, нямаше да има тесла. Ся, това обаче е свързано с натрупването на Х милиона. Не те обаче са крайната цел както се вижда. Не са самоцел.
                        Остава сега да кажеш 'ми що не ги раздаде на бедните'
                        Всичко това обаче е възможно само в подходяща среда. Социализма е противопоказен за високи постижения.
                        По добре да беше спрял тоя некадърник щото от него само дългове и простотии

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                          Колко първосигнално реагираш направо съм изумен. Грам усилие да видиш видимото.

                          Надвиването над масрафа...означава Мъней работейки..да задоволяваш първичните си потребности без да чустваш недоимък. Т.е парите да не са фактора за който мислиш всеки ден. Това не означава натрупването на Х милиона. Обаче ти четеш точно това. Това...вече си мисля че си е от теб. А не че просто мен не разбираш.
                          Ще взема отношение защото поста е кратък.

                          Работата е там, че всеки индивид има собствени представи за масрафа. На по-голямата част от хората (поне 80% ) им е достатъчно да задоволяват първичните си нужди - храна, покрив над главата... Оттам нататък за тях няма смисъл полагането на повече усилия за нещо повече. Като казвам повече нямам в предвид материалното. Както каза колегата, повечето богати хора имат спортни фигури и интересите им са съвсем други. Например развитието на бизнеса, каквото и да включва това.
                          Ако например Илон Мъск беше спрял да се занимава с бизнес след като създаде Пейпал, нямаше да му липсва храна или жилище. Нищо нямаше да му липсва. Но натурата му не е такава. Ако беше спрял, нямаше да има спейсх, нямаше да има тесла. Ся, това обаче е свързано с натрупването на Х милиона. Не те обаче са крайната цел както се вижда. Не са самоцел.
                          Остава сега да кажеш 'ми що не ги раздаде на бедните'
                          Всичко това обаче е възможно само в подходяща среда. Социализма е противопоказен за високи постижения.
                          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                          Коментар


                          • А между другото хората в Швейцария са спокойни не само заради кинтите, а и защото живеят в държава, в която се спазват законите, почти няма корупция, институциите функционират добре и има усещане, че света е справедлив - ако работиш ще си възнаграден, ако почнеш бизнес и нещата потръгнат няма да ти го вземе месния феодал и т.н. И това в продължение на стотици години. Сиреч има голяма вероятност да продължи и в бъдеще.

                            В модела на Солоу всичко това влиза в total factor productivity. Това са неща, които имат връзка с темата за растежа.

                            Коментар


                            • Мисля, че те разбирам добре и както си забелязал това, което разбирам не ми харесва. Но животът си е твой, ти правиш с него каквото искаш. Щом си рекъл “кинти, кинти”, така да бъде - кинти. И всички други са наивно-глупави

                              Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                              Колко първосигнално реагираш направо съм изумен. Грам усилие да видиш видимото.

                              Надвиването над масрафа...означава Мъней работейки..да задоволяваш първичните си потребности без да чустваш недоимък. Т.е парите да не са фактора за който мислиш всеки ден. Това не означава натрупването на Х милиона. Обаче ти четеш точно това. Това...вече си мисля че си е от теб. А не че просто мен не разбираш.

                              Коментар


                              • Мене ме интересува темата, както е зададена, но не всичкото бла-бла извън нея.



                                Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                                На мъней няма нужда да му обясняваш. Той е като Правец 82 ))) без флопидисково устройство .Знае си там....100 те команди....и като му напишеш HPLOT 12,30 TO 30,12 той си рисува линийката и това е...чака други команди. Като го изключиш губи всичко....и после пак отначало.

                                Всеки човек в ъкъла си живял по това време е наясно първите години от къде се трупаха милионите.

                                Коментар

                                Working...
                                X