IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение


    Докъде стигна със сондажа на общественото мнение? Народът като че ли е доста объркан?

    Не ми се обяснява дълго защото мисля, че е безсмислено. Една от причините е, понеже пишеш за твоята, това пък е от моята философия – Ако човек не е в състояние да разбере от краткото, то в повечето случаи няма да се убеди и от дълго обяснение. Причината е, че в спора обикновено се тръгва предубедено и с вече оформено мнение. Това индивидуално мислене и мнение са целта на пропагандата водена от всички религии и доктрини. Другото е, че съм атеист и предпочитам рационалното пред ирационалното обяснение. За всяко следствие предпочитам да търся причина и да намирам собствено обяснение вместо да приемам готово.
    Това което пишеш за егоизма е основната теза на либерастите. Не им харесва това определение за философията им, но пък егоизъмът разбиран като лична свободата за сметка на тази на всички останали, както те я разбират, не се покрива с моето разбиране за свобода. Философията им е противоречива и объркана. Нищо изненадващо след като Алиса Розенбаум им е гуру и пише “библията” им. И в тази връзка, както казваш: “Който се оплаква и търси оправдания и виновни файда няма. Който се е взел в ръце - сега може спокойно да си говори и за капитализма и за социализма без да влага стари емоции. А истинския извод е че ако не се ПРОМЕНИШ спрямо обстановката без да се оплакваш - шансовете ти за успех клонят към нулата.” На това му казваха май “конформизъм”, а как се приема е доста индивидуално.

    Дотук изброих поне трима, които обявиха, че се занимават по-професионално с история. Интересно е как оценяват буржоазната революция като цел и дали е приключила. Аз разглеждам историята единствено като резултат от непрекъсната борба за власт, а властта се крепи върху готовността на масата да слугува. Затова тази маса трябва да бъде с промит мозък от идеология и ако не организирана за общи действия, както от религиите или едноличната власт, то поне разединена за да не се съпротивява на властовите групи.
    Егоизмът може да е с различен резултат в зависимост как го разбираш. При еволюцията се утвърждава алтруизма - форма на егоизъм при която оцеляването на групата гарантира по-успешно оцеляване на единицата. Всичките тези конспиративни групи, за които се питаме дали съществуват, се обединяват на принципа за общите интереси и оцеляването, но ти и сам го казваш. При тях егоизмът се проявява доста по-различно от това което се насажда днес като идеология на останалите. Това е разликата между власт и стадо.

    Пишеш, че си вярващ, но не разбрах точно в какъв смисъл, та да питам - в Бог изобщо, приемаш християнството или друга религия като морално учение и вяра, или си убеден егоист? Понеже казваш, че си чел Библията, каква може да е интерпретацията на следното което си написал:
    “... Като отидеш на работа някъде не е случайно че хюмън ресурс гледат все повече социалния ти живот, хобитата...и това какъв човек си. Как живееш и как мислиш когато почиваш или се развличаш.
    ... дъщеря ми ми казва как я интервюират...кво я питат...какво гледат ...в дойтче задължително всяка вечер като част от стажа и обучението всички заедно със сеньор калпаците отиват на заведение след работа и в неформална обстановка обсъждат правят нещо...и т.н и това е част от обучението и оценката на хората. Как мислят...как се държат и за какво говорят в неформална среда. Та оценявам подобаващо методите на дойтче и вероятно не само. Сега в ротшилд...снощи ми каза...обядите са култови...и всъщност най важното от всичко. На тях се случва квото се случва. Всичко друго е техническо изпълнение на решения.
    То и аз правя така с част от моите хора.....без да съм учил как се прави.”

    в светлината на това:
    “И той ще направи, щото на всички — малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби — да се даде белег на дясната им ръка или на челата им,
    та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му.”

    И понеже тук се споменаха и футуристите, как се връзва либерасткия капитализъм с вижданията като например в: споменатия Тойнби, “1984”, “Матрицата”, “Елизиум, “Гатака”...
    Объркването на народа е перманентно. То няма какво да бъде друго....иначе няма да се използва думата народ.

    Имам усещането че никой не знае кво е егоизъм а единствената представа за тази дума е от разговорния език в който някой казва на друг ..."ебахти къв егоист си...мислиш само за себе си" . За целта е добре да се запознаете какво според фройд е първо Его. Не казвам да вярвате на фройд....но той е дал това определение защото е искал да определи човек като свъкупност от Его и Душа. И това е единственното определение всъщност стойносттно за Его. Не подкрепям Фройд като цяло но в случая трябва да има някаква база от която да се тръгне. Та разберете кво е Его...да не говрим за душата...от там продължете към егоизма. Щото Егоизма въпреки че тръгнал от фройд ...е изпоачен от църквата и други учения в последствие и на практика е придобил народо разбирането за него.

    Конформизъм - не е това което казвам..Напротив това е против конформизма. Конформизма е когато човек се подчинява на влиянието на заобикалящите го обстоятелства и прави това което се очаква от него от обществото без да осъзнава това. Т.е действа спрямо очакванията на обществото.

    По отношение на вярата. Разговорите за църквата ...за библията ...и за БОГ . Са три различни разговора.

    Цитата ти от откровението на Йоан Богослов е извадено от контекста на цялото отровение. Всъщност религията....и сектите и въобще всяко "духовно" движение в света се основава на различното тълкуване на текстовете от Библията..Корана и т.н. Най честия прийом е когато се извади текст от библията и се използва за аргумент. Както казах Библията и Корана най вече са текстове които са написани в притчи....които имат скрит смисъл и не могат да се четат буквално. И казах също че дали в тоя смисъл има смисъл и какъв е той е предмет на друг разговор.

    Освен това трябва да се прави разлика межу текстовете от Библията от стария завед , новия завед и особенно от откровенията като това което цитираш....което е вече направено тогава когато на власт е вече ЦЪРКВАТА изградила силата си на база на името на Исус Хритос.
    Например в това откровение се споемнава думата МРАЗЯ.....много пъти ...както и направи това...или не прави онова... По случайност ме хващаш в тема в която съм много в час. Но за да напраивм анализ на Откровението на Йоан Богослов само...е нужно бая време. Ква е целта на откровение...кво се крие зад думите...и в какви условия то се е случило. Както казах разговорите за библията , БОГ и църквата са ТРИ различни разговора. Много е неприятно че се налага да пишпа това във форум.

    Всъщност чудото на Библията е че на практика всяка идея която искаш да прокараш можеш да я пречушиш през призмата на Библията и дори доказателства да дадеш.
    Last edited by Iv_max; 20.04.2018, 18:35.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение
      .....
      Ако нещо от това което искаш се случи по случайност...ще ти се еба майката.
      Разсъждаваш от позицията на МАТРИЦАТА в която ТЕ са ни поставили. В този смисъл разбира се си мнооого прав.
      Ако излезеш извън това квадратно мислене обаче, ще видиш че планетарните трусове могат да са много малки, ако ТЕ са отстранени по подходящ начин. Просто процеса става управляем на планетарно ниво. И АЛИАНСА може да се справи с този преходен планетарен процес.
      Ама какво представлява АЛИАНСА срещу ТЯХ, хората тук нямат и бегла представа. Също и възможностите му да управляват прекрасно този "труден" процес.
      /Очаквам скоро някой да ме засили към Карлуковци./

      Ти не ми вярваш...знам но....
      .... Значи безплатното за теб....означава загуба на милиони да не кажа милиарди работни места.
      Срив на държави и икономика. Ако цената да караш кола без пари означава да няма работа за 20 % от хората - тя е твърде висока.
      Ако някъде има тайно общество дето контролира тази безплатна енергия или транспорт....значи постъпва адски отговорно.
      Поне от 120 години крият примерно нещо такова като на долната снимка и ти го характеризираш като адски отговорно???
      Grand Court, Night Illumination. Trans-Mississippi Exposition. 1898
      Доказано. Съществуващо преди и скрито днес безпроводно осветление. Няма как да са някакви газови или други кандила нали? Линк



      Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Selena Разгледай мнение

        Никакъв хумор не е. Който не е минал през тази месомелачка идея си няма. Миналата година стана скандал в една от големите им банки. Умориха едно стажантче на 20 години. Случаят се покри.
        Не е миналата година...а преди 4-5 години

        аз обаче подкрепям подобни методи нищо че дъщеря ми може да е подложена на това.

        Има работа и работа....между различните работи има разлика. да се научиш да бачкаш под напрежение с невъзможни срокове....е школа която е безценна. Аз лично съм го изживявал .... Обаче оргазъма за добре свършена работа е невероятен. А ако това ти доставя удоволствие...въпреки че си уморен...това не е работа. Най яките моемнти в живота си съм имал когато сме работили за "невъзможен" проект и той се е случил. Пожелавам на всеки който е в състояние да изживее кефа след това.

        Когато трябва да се работи се работи....когато трябва да се почива - се почива. Work Hard - Play Hard .....поздрав с песента на Давид Гета....

        https://www.youtube.com/watch?v=5dbEhBKGOtY

        Коментар


        • Това е основен фактор в преценката на българите на една известна възраст за живковите времена. Също както е при по-старите испанци за времената на Франко.

          Първоначално изпратено от Tkilata Разгледай мнение
          А бяхме и по-млади и по-хубави. За какво говорим въобще?

          Коментар


          • Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
            you are all very near capacity, the only way I can think of to differentiate among you is to see who is in the office in the wee hours
            _____________________
            Това вярно ли е, или е хумор?
            А, сега видях, че е съвсем прясно, отпреди 2 седмици. Едно време програмистите в ТИЦовете сами се чанчеха така по нощите.
            Никакъв хумор не е. Който не е минал през тази месомелачка идея си няма. Миналата година стана скандал в една от големите им банки. Умориха едно стажантче на 20 години. Случаят се покри.

            Коментар


            • Относно ЖП линията Варна -Русе уместността на която доказвате със силни и логични аргументи, бих добавил, че следва търговски път минаващ през гъста и необятна гора (Лудогорието), "Още след Руско-турската война през 1828г. с малка чета от 10-12 души хайдутувал Бойчо войвода. През същия период хайдутувал и неговият едноименник Бойчо Разградлията, който се подвизал из горите на Шумен и Разград до 1847г. Около Кримската война (1853-1856г.) пък с широка популярност се ползвал Димитър Калъчлията, който с дружина от 20 добре въоръжени хайдути шетал по Източна Стара Планина, Добруджа, Лудогорието, Шуменския и Варненския край. " по книжката на един краевед, издадена в тираж 2106 бройки. След Кримската война в района са се заселили и доста черкези, които ние и турците в района (бивши българи до 17 век) често поотупваме след някой техен набег, но не е известно, как са се справяли минаващите търговци.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение


                "Докаателство", че "социализмът създава по-бърз растеж от "капитализма" "

                Само дето в таблицата не пише, кой колко дългове има, та да струва толкова

                За дълговете, спокойно умножавайте по 2 стойностите от таблицата... поне

                По-долу се говореше за това, кой може и кой не може да печата пари....
                Не се заяждам никога и с никой, но... истината винаги боли.
                ~ Enfant Sanssouci de Monde ~

                Коментар


                • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение


                  "Докаателство", че "социализмът създава по-бърз растеж от "капитализма" "

                  Лясковски нещо ного удобно забравяш дълговете.Я са дай дълговете да видим кво са създали

                  Коментар


                  • you are all very near capacity, the only way I can think of to differentiate among you is to see who is in the office in the wee hours
                    _____________________
                    Това вярно ли е, или е хумор?
                    ​​​​​​​А, сега видях, че е съвсем прясно, отпреди 2 седмици. Едно време програмистите в ТИЦовете сами се чанчеха така по нощите.
                    Партия была, есть и будет есть!

                    Коментар




                    • "Докаателство", че "социализмът създава по-бърз растеж от "капитализма" "

                      Коментар


                      • Съдейки по стари снимки, всичко ми растеше по-бързо през социализма. Същото наблюдавам и при стари свои познати и познатки.
                        А бяхме и по-млади и по-хубави. За какво говорим въобще?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

                          Ахъ, добре напича. Пък щото в Испания и Португалия точно си препича, тамошните взели, та прецапали океана.
                          Според геополитиците, съществуват два типа цивилизационни държави - на морето и на сушата или така наречените телурократии и таласократии.
                          Османската империя е представител телукратиите. Този тип държави са разположени върху обширни територии, по-скоро диви и некултивирани - пустини, степи, лесостепи. Притежават силни армии и яка централна власт - чаталът и сложен здраво на вратлето. Занимават се основно с животновъдство и пренасят стоките си с товарни животни.
                          Теласокоратиите са разположени в територии с излаз на море и океан и разполагат с голям военен и търговски флот. Занимават се повече със земеделие, но като цяло са силно зависими от търговията. Тази зависимост непрекъснато ги подтиква към морски експанзии и поради това опитват, както си казва, от сладостта на колониализма.
                          Черпи сега едно питие в Кръчмата!
                          Османската империя се опитва 16 век да атакува Индия, но португалците ги отблъскват. Освен това Индия се управлява от Могулите, които са мюсюлмани и се опасяват от османска инвазия и дори изместване на местните династии. А с християните им е изгодно да търгуват и постепенно са приобщени и колониализирани. Компрадорска му работа. Освен това османлиите овладяват по това време богати провинции в Средиземноморския и Черноморския басейн и се съсредоточават да ги управляват. За времето си те са били Великата световна сила. Едва след морската битка при Лепанто, май 1571 беше, започват да се стъписват от християнския напредък. Таласо и телурокрацията са схеми все пак, а животът е по-шарен.
                          Last edited by Trakatrak; 20.04.2018, 12:43.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
                            Уважавам познанията ти по история. Винаги те чета с интерес.
                            Горната ти теза обаче е мнооого далеч от истината. Сори.
                            Подсказка.
                            Около 1860г. някой мастити индустриалци и банкерчета /Нобел, Родшилдовите синове/ се усещат, че в Каспийско море има едно нещо дето му викат нефт.
                            ТЕ осъзнават, че нефтът е бъдещото злато – течно, с лош цвят и мирис, но обречено да става все по-ценно.
                            Залагат на тази стратегия за бъдещи печалби.
                            Обаче. Тоя нефт от Баку трябва да се докара някак си до Европата.
                            Баку току що е станал Руски. Батуми е Турски. Варна и Русчук също.
                            Трябват им игри и с руснаците и с турците.
                            Достатъчно ли подсказах?
                            Така по-ясна ли е причината и за втория фронт в Кавказ през 1877г.
                            Айде още малко факти.
                            През 1877 г. Лудвиг Нобел построява първия в света параход за пренос на нефт – днес назоваван танкер.
                            Отново през 1877 г. братята Нобел започват изграждането на първия петролопровод в човешката история.
                            Какво съвпадение,а?????
                            Някъде другаде по това време има открит нефт освен в Каспийско море? Аз не знам.
                            Част от стратегията на нефтените играчи е концесията на жп линията Варна-Русе.
                            Обаче султана в един момент започва да не им играе по свирката иииии.....
                            Спретват му цветна революцийка наречена Априлско въстание.
                            После естествено войната.
                            След нея обаче плановете им отиват в канализацията.
                            .....
                            Тези случки да ви приличат малко на днешните събития в Ирак и Сирия?
                            Ти говориш за игрите около войната 1877-1878. Но двете жп линии в Добруджа са веднага след Кримската война. Основният им умисъл е британско търговско навлизане по Дунава. Британския интерес към района по това време е бая силен. Дори някои сеързват дейността на Левски с този интерес. Но засега няма достатъчно източници и данни за това.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

                              Да разделението може сериозно да обърка. Дали в Испания и Португалия не разполагат с силни армии яка централна власт и чатала да е сложен здраво на вратлето. И противоположния вариант Швейцария която може да се вземе по някаква степен за телурократия и е земеделски ориентирана не търговски като талосократиите. Може да се има предвид че е точно обратното на това , няма яка централна власт и чатала въобще не е сложен здраво на вратлето. За което Тойнби не дава точно обяснение На какво се дължат тези изключения от споменатия модел. И едно въпросче САЩ какво са телурократия или таласократия. Тойнби твърди че са таласократия това, завинаги ли е или е динамичен процес. Този въпрос го задавам към теб и Траката защото другите въобще няма да ме разберат за какво им говоря. Поздрави.
                              Аз поне твърде, че Щатите са съчетан тип империя с голяма континентална вътрешност (тил) и голям излаз на два, дори три океана. Само Русия има подобни характеристики, но поради замръзващите си пристанища и затворените морета при незамръзващите е по-притеснена. Щатите са едновременно Световен остров със собствен дълбок Хардланд. Имат уникално геополитическо разположения, което е хем предимство, хем недостатък. Очаквам в бъдеще изолираността им да е по-скоро порок.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение

                                Дълбоко съм трогнат и поласкан от опита ти за отговор.
                                Бих искал да пиша повече но ме мързи, та затова ще се върна на въпроса който зададох и погрешното ти тълкуване (според мен).

                                Та само с няколко думи: във въпросите по история и развитие на държавата САЩ които са в книжката за кандидат-граждани единия въпрос е:
                                Каква е икономическата система в САЩ?...
                                Та в този конспект са дадени два възможни отговора - капитализъм, пазарна икономика.
                                Какво означава това вероятно се досещаш. Едно и също, казано по различен начин.
                                Може да си силно изненадан от определенията, но това не отменя правотата им.
                                Всъщност в заглавието на темата капитализъм може да се замени с пазарна икономика.

                                Цялата работа обаче е че за по-старите поколения пазарна икономика не звучи така страшно като капитализъм...

                                Разочарован съм начев...
                                Не бързай де се трогваш! Пък и нали се знаем добре, присмехулник си, не толкова затрогнат. Няма драма в тези неща - важното е, че не сме се отказали и въпреки очевидните недоразумения, продължаваме с опитите за комуникация. Докато хората общуват те изпълняват Божествената повеля, спре ли комуникацията, изпълзяват дяволите.

                                Аз пък друго ще ти кажа - тези, които са писали тази твоя книжка, на която ти гледаш едва ли не като на Библия, нещо са се объркали от моя субективна гледна точка. Давам им право, обаче, те да мислят мен за объркан. За да съм още по-точен - дори не става дума за правота и грешка, а за влагане на различно съдържание в ползвания понятиен апарат. Няколко пъти се включвах и все това се опитнвам да кажа. Ние правим опити да разменяме идеи изхождайки от убеждението, че мислим еднакво за ползваните понятия. Голяма грешка. Всяка школа - икономическа, политическа, социална, влага собствено съдържание.
                                Маркс ги вижда по един начин нещата, консервативната мисъл (Смит, Хазлит, Фридман) по друг, австрийците, който много държат да не ги наричаме просто поредните либерали (Мизес, Хайек, Ротбарт), по техен си начин, за баш либералите не ми се говори въобще, те са вредни и т.н.

                                Долавям едно смислово противоречие: едно временно твърдиш, че конспектът дава два възможни отговора. Обичайната практика е изпитваният да бъде поканен да посочи верния отговор или да премахне грешния. Не е проблем да има и повече от един верни (грешни) отговори. Обаче, в следващото изречение твърдиш, че капитализъм и пазарна икономика били синоними.
                                Тук ще ти направя една подсказка. ФРГ, в техните силни социалдемоклатически периоди, когато нещата им вървяха доста добре, измислиха, че прилаганата от тях икономическа система не е капитализъм, а някаква следваща еволюционна форма - социално пазарно стопанство. Те всъщност и до ден днешен си го ползват, но след силната консервативна вълна от Кол, вече подразбират друго.

                                Не са синоними. Ако бяха, това би било равносилно на твърдението, че другият белег и характеристика на капитализма, а именно: върховенство на закона, пред който всички са равни, е по-маловажен от пазара.
                                Ако бяха, това би било равносилно на твърдението, че друг белег и характеристика на капитализма, а именно: частна собственост върху средствата за производство, е по-маловажен от пазара.

                                Не съм разочарован, всичко е в рамките на обичайното.

                                Коментар

                                Working...
                                X