IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
    Е, добре, лошо няма. Нека пазарът да реши дали да има Ферари и Макларън. Ако бях плановик не бих позволил подобно разточителсво

    Пазара нищо не решава. Силата на някой пазарни участници - решава. Като пропусна коментара за плановика...е добре тук да си зададем въпроса дали наистина силата на някой пазарни участници диктуват пазара и защо това е така? Ей това е хубав въпрос.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

      !!!!!!?????Какъв елит каква власт какви пет лева?????Това дет му викаш ти елит за мен е гнусна циганска измет.Слез на земята и си живей живота остави нещастниците да се смятат кой за какъв елит си иска.Моя живот зависи само от волята на Бог пикая аз на твоя елит
      За хубо или лошо....не е МОЯ елит))) Така че няма да приема лично..."пикая на твоя елит" )))

      А иначе аз точно това правя...бая съм на земята и бая си живея живота.

      Стивън Хокинг казваше ..за тея дет вярват в предопределеността на съдбата....че въпреки че вярват че всичко е предопределенно ...се оглеждат като минават улицата))))

      Така че волята на БОГ...или твойта воля? Дали не е едно и също?

      Коментар


      • Хората злоупотребяват.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

          Стига бе ма верно ли оня педал ше ми казва кво искам????!!!Господ ви е дал глави и мозък да мислите а не да блуждаете из пространството без цел и посока....Ба си некакъв миризливец ше ми казва кво искам.Ми искам Краварника да бъде ликвидиран и от там да не ми казват кво да правя???Щот не могат не е по силите им
          Ами ако не джобс...самсунг предполагам са ти казали кво искаш...))))

          Коментар


          • То май сам си пиша ама продължавам с разсъжденията и въпросите че пак нещо недоразбрах явно. Мишо нали ти написа че хората искали повече и по-качествени неща? Предполага се че и ти мислиш като тях, пък и ти сам си задал темата за икономически просперитет и редовно напомняш че всичко извън икономически просперитет не е по темата. Кажи в крайна сметка нещо искрено и лично. Тука сме си наши хора. няма страшно Ти последно от тези хора които искат повече и качество ли си или не си? Ако си от тези защо се обиждаш че ти пиша за ферарита? Ферарито не е ли повече и по-качествено? Или пък само за медицина и пържоли говорим а фераритата са лоши и е обидно да бъдат притежавани или дори пожелавани?
            Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

              Тук бъркаш. Джобс никога не е казвал такова нещо. Съответно останалото написано надолу не е вярно.

              Джобс е казвал, че хората (технически) не знаят какво е възможно да бъде направено и това в контекста да не вярва на маркетинговите проучвания или тестовете групи от хора.
              • Jobs: “Some people say, ‘Give customers what they want.’ But that’s not my approach. Our job is to figure out what they’re going to want before they do. I think Henry Ford once said, ‘If I’d asked customers what they wanted, they would have told me, “A faster horse!”‘ People don’t know what they want until you show it to them. That’s why I never rely on market research. Our task is to read things that are not yet on the page.”

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                Затова Джобс беше гениален за разлика от гаджето си Тим....Бог да го прости. Той казваше...че хората в действителност не знаят кво искат и трябва визионерите да им кажат какво да искат. Човека експлотираше с епъл максимално точно това свойство на хората да са лесно манипулируеми и да се влияят от тенденциите. Нормално хората не искат всички тея нововъдения и т.н технологични глупости или скъпи вещи. Те нямат никаква нужда изначално. Обаче в резултат на рекламата и промяната в ценостната система на масите...се налагат неща които хората трябва да искат ако искат да са част от обществото. И така се променя изначалната нужда с наложена нужда.
                Но пък това не е съвсем лошо...прави живота по шарен. В крайна сметка елементарното желание да притежаваш ферари ...води до някаква амбиция което е пък добро, въпреки че след като си купиш ферари скоро осъзнаваш че няма никакъв смисъл от него. Особенно ферари. Но както казват хората пътя е важен...не целта.
                Това не знам как е точно. Знам защо аз не искам да карам Ферари. Най-скъпата кола която съм притежавал беше една ес класа и то не защото ме кефеше да я карам а защото ми трябваше да продавам други неща и трябваше да вдъхвам доверие. Когато вече нямах нужда от доверие ес класата изчезна на секундата. От моя гледан точка всяко едно притежание на движимо и недвижимо имущество е един камък на шията. Трябва да го мисля, да го подържам, да го застраховам и да му плащам данъците. Влизам в някакъв стандарт свързан с много разходи и се налага да полагам непрестанни усилия за да подържам този стандарт а това не ме кефи особено. Знам че ще кажеш че "кеф цена няма" ама за мен това не е кеф а нещо което ми ограничва свободата и ме натоварва. Пък то това ферари къде да го карам ако го имам не ми е ясно. Като искам ферари ще се кача на самолета и ще ида в Дубай да си наема. 100 долара на час. Поне ще го карам по хубави пътища и ще спася бъбреците си от пълно унищожение
                Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                  Масони, билдербергери и един куп други подобни


                  ***
                  Има една готина китайска приказка, която може и да съм я казвал:

                  Един каменар видял важен велможа да го носят прислугите в специална луксозна носилка и му се приискало и той да стане велможа. И извендъж не щещ ли той станал знатен велможа със стотици слуги. Добре ама слънцето греело ярко, непоносима жега, и той си казал, че да си велможа не е нищо особено, защото слънцето има много повече сила и той поискал да бъде слънцето. И хоп, изведнъж станал слънце и започнал да пече, да изгаря реколтата на селяните, цялата земя изпепелявал. Хубаво, но се появил огромен сив, мрачен облак и засенчил слънцето. Тогава той поискал да е облак, защото очевидно облакът бил по-могъщ и от слънцето. Станал той облак, носил се насам натам, изсипвал дъжд и правил наводнения. Но вятърта го духал накъде си поиска и той решил, че явно вятърът е най-великият на света. Поискал да е вятър и се превърнал в урган, изстръгвал дървета, къщи, всичко помитал по пътя си. Само един огромен камък не могъл да побутне. Казал си, ето това е, искам да съм този камък - той е най-велик. И станал камък.

                  Тогава се появил един каменар с чук и длето и започнал да го троши на парчета...




                  Save
                  Save
                  Save
                  Еми ето готина приказка наистина? Тоя ако забелязваш не е искал повече и по-качествени услуги. Защо ли? Искал е власт и сила? Защо ли? Правилно ли я е използвал? Прав ли е бил да не се интегрира и да намери собственото си място вместо да е постоянно недоволен и да търси нови и нови поприща? Какво е искал да докаже? На кого е искал да го докаже и защо е искал да го докаже? Получил ли си е в крайна сметка заслуженото?
                  Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
                    Според мене е време да се отвори тема "Има ли смисъл от икономическия растеж" и една друга "Смисълът на живота". Всъщност за смисъла сигурно вече има. Както и "Трябва ли хората да искат повече и по-добро (или е по-добре да се здоволяват с малко и некачествено)".

                    Защото доста от нещата тука избиват в тази посока.

                    За мене в темата за растежа се приема, че хората го искат. Ако не е така, защо Китай се дава като положителен пример.



                    Алонсо, какво мислиш? Би ли било по-добре китайците да си обяха останали бедни като през 80-те? Вместо растеж какво трябваше да направят? Да се фокусират вурху Даоизма, медитацията и постигане на нирвана? Сериозно питам? И ако да, как ще ги убедиш да искат това вместо икномически просперитет?

                    (Личните нападки колко съм глупав, комплексиран и стандартен, колко много чета и цитирам вместо сам да си измислям неща и т.н., предлагам да ги оставим настрана. Когато видя, че някой систематично ме напада на лична основа се чувставм длъжен да му го върна. И какво ще стане накрая?)
                    Не ме разбираш Мишо. Това е проблема.Аз пиша едно а ти очевидно разбираш съвсем друго. Приемам че проблема е в мен и че не мога да обясня добре. Откакто е отворена тази тема се опитвам да обясня, че строя няма значение за икономическия просперитет. Има значение само какво имат между ушите и до колко са филантропски настроени тези които управляват. с две думи според мен тоталитарния режим е по-добър от гледан точка че дава повече възможности за по-бърз растеж. Примерно шейха на Дубай или какъвто е там в Сингапур, ама и той беше някакъв принц. Демек аз предпочитам един да решава. Ама да е такъв дето и баща му и дядо му са решавали и които са филантропи а не някакви нехранимайковци дето се сменят на има няма две години. Тук правилно се стигна до изхода че технологиите и политиката са тези, които обуславят икономическият просперитет. Обаче трябват подходящи политици, които да създават предпоставка за развитие на технологиите. Въпроси като какво искат хората или по-скоро какво е нужно на хората са много важни и за мен имат голяма връзка с темата. Защото тези въпроси всеки ден трябва да си задават управляващите при който и да е строй за да постигнат икономически или какъвто и да е просперитет. Икономическия просперитет трябва да бъде създаден и поддържан от населението на дадения режим. Хората независимо от режима повече от повече стоки искат възможност да се изявят и докажат поради едни или други комплекси или страхове, което е едно и също. При двата типа управление си има хора които успяват и са добре и при двата вида управление си има мрънкащи паразити и така. Качествена медицина викаш? Качествената медицина или сочната пържола би следвало да се създава от качествени хора. Въпроса е как да създадем тези качествени хора? Най-малко съм има за цел да те обидя. Въпросите са към теб защото си автор на темата и е нормално да питам какво разбираш под икономически просперитет? Дай пример за икономически просперирала държава? Америка ли е това? Дето всеки ден се избиват за щяло и нещяло ли? Ти би ли живял там? Там всички ли карат ферарита? Всички ли се радват на добра медицина и на сочни пържоли по скъпарски ресторанти? Ми то и по татова време някои хора караха ферарита и хапваха сочни пържоли нон стоп ама какво от това? Това значеше ли икономически проспоеритет?
                    Акъл ми дай, пари сам ще си спечеля.

                    Коментар


                    • Масони, билдербергери и един куп други подобни


                      ***
                      Има една готина китайска приказка, която може и да съм я казвал:

                      Един каменар видял важен велможа да го носят прислугите в специална луксозна носилка и му се приискало и той да стане велможа. И извендъж не щещ ли той станал знатен велможа със стотици слуги. Добре ама слънцето греело ярко, непоносима жега, и той си казал, че да си велможа не е нищо особено, защото слънцето има много повече сила и той поискал да бъде слънцето. И хоп, изведнъж станал слънце и започнал да пече, да изгаря реколтата на селяните, цялата земя изпепелявал. Хубаво, но се появил огромен сив, мрачен облак и засенчил слънцето. Тогава той поискал да е облак, защото очевидно облакът бил по-могъщ и от слънцето. Станал той облак, носил се насам натам, изсипвал дъжд и правил наводнения. Но вятърта го духал накъде си поиска и той решил, че явно вятърът е най-великият на света. Поискал да е вятър и се превърнал в урган, изстръгвал дървета, къщи, всичко помитал по пътя си. Само един огромен камък не могъл да побутне. Казал си, ето това е, искам да съм този камък - той е най-велик. И станал камък.

                      Тогава се появил един каменар с чук и длето и започнал да го троши на парчета...

                      Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение


                      Трябва да дефинираш какво е елит. Хора с власт на която ти наблягаш , хора с пари или хора с влияние в обществото , които могат могат да не упражняват реална власт , но да със силно влияние. Примерно при първоначално проникване на религията или култ.

                      А относно обикновеният човек Сталин, Хитлер , Наполион и Бай Тошо също са били обикновени хора. А в днешно време дедо Бъфет , Зукърбърк и Стив Джобс също са обикновени хора. Династии и кланове в миналото също не са продължили да съществуват вечно. Елитите са динамично понятие. Но това не означава че винаги ще е така в бъдеще.

                      Save
                      Save
                      Save

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                        Точно това имам пред вид...не са свързани. Властта е истинското нещо....парите са нищо ако имаш власт. Всъщност парите нямат никакво значение пред властта. Много хора имат пари. Но Елита притежава власт. В оная статия френската...това е идеята. Че пари може да направиш много и много хора може да са богати както и са. Но до елита трудно ще се добереш. Парите не ти гарантират власт нито достъп до елита. Поради тази причина обикновен човек до елита е почти невъзможно да се добере.

                        Трябва да дефинираш какво е елит. Хора с власт на която ти наблягаш , хора с пари или хора с влияние в обществото , които могат могат да не упражняват реална власт , но да със силно влияние. Примерно при първоначално проникване на религията или култ.

                        А относно обикновеният човек Сталин, Хитлер , Наполион и Бай Тошо също са били обикновени хора. А в днешно време дедо Бъфет , Зукърбърк и Стив Джобс също са обикновени хора. Династии и кланове в миналото също не са продължили да съществуват вечно. Елитите са динамично понятие. Но това не означава че винаги ще е така в бъдеще.

                        Коментар


                        • Е, добре, лошо няма. Нека пазарът да реши дали да има Ферари и Макларън. Ако бях плановик не бих позволил подобно разточителсво

                          Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

                          Стига бе ма верно ли оня педал ше ми казва кво искам????!!!Господ ви е дал глави и мозък да мислите а не да блуждаете из пространството без цел и посока....Ба си некакъв миризливец ше ми казва кво искам.Ми искам Краварника да бъде ликвидиран и от там да не ми казват кво да правя???Щот не могат не е по силите им

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                            Точно това имам пред вид...не са свързани. Властта е истинското нещо....парите са нищо ако имаш власт. Всъщност парите нямат никакво значение пред властта. Много хора имат пари. Но Елита притежава власт. В оная статия френската...това е идеята. Че пари може да направиш много и много хора може да са богати както и са. Но до елита трудно ще се добереш. Парите не ти гарантират власт нито достъп до елита. Поради тази причина обикновен човек до елита е почти невъзможно да се добере.
                            !!!!!!?????Какъв елит каква власт какви пет лева?????Това дет му викаш ти елит за мен е гнусна циганска измет.Слез на земята и си живей живота остави нещастниците да се смятат кой за какъв елит си иска.Моя живот зависи само от волята на Бог пикая аз на твоя елит

                            Коментар


                            • Според мене е време да се отвори тема "Има ли смисъл от икономическия растеж" и една друга "Смисълът на живота". Всъщност за смисъла сигурно вече има. Както и "Трябва ли хората да искат повече и по-добро (или е по-добре да се здоволяват с малко и некачествено)".

                              Защото доста от нещата тука избиват в тази посока.

                              За мене в темата за растежа се приема, че хората го искат. Ако не е така, защо Китай се дава като положителен пример.



                              Алонсо, какво мислиш? Би ли било по-добре китайците да си бяха останали бедни като през 80-те? Вместо растеж какво трябваше да направят? Да се фокусират вурху Даоизма, медитацията и постигане на нирвана? Сериозно питам? И ако да, как ще ги убедиш да искат това вместо икномически просперитет?

                              (Личните нападки колко съм глупав, комплексиран и стандартен, колко много чета и цитирам вместо сам да си измислям неща и т.н., предлагам да ги оставим настрана. Когато видя, че някой систематично ме напада на лична основа се чувставм длъжен да му го върна. И какво ще стане накрая?)
                              Last edited by Money; 02.05.2018, 23:34.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Iv_max Разгледай мнение

                                Затова Джобс беше гениален за разлика от гаджето си Тим....Бог да го прости. Той казваше...че хората в действителност не знаят кво искат и трябва визионерите да им кажат какво да искат. Човека експлотираше с епъл максимално точно това свойство на хората да са лесно манипулируеми и да се влияят от тенденциите. Нормално хората не искат всички тея нововъдения и т.н технологични глупости или скъпи вещи. Те нямат никаква нужда изначално. Обаче в резултат на рекламата и промяната в ценостната система на масите...се налагат неща които хората трябва да искат ако искат да са част от обществото. И така се променя изначалната нужда с наложена нужда.
                                Но пък това не е съвсем лошо...прави живота по шарен. В крайна сметка елементарното желание да притежаваш ферари ...води до някаква амбиция което е пък добро, въпреки че след като си купиш ферари скоро осъзнаваш че няма никакъв смисъл от него. Особенно ферари. Но както казват хората пътя е важен...не целта.
                                Стига бе ма верно ли оня педал ше ми казва кво искам????!!!Господ ви е дал глави и мозък да мислите а не да блуждаете из пространството без цел и посока....Ба си некакъв миризливец ше ми казва кво искам.Ми искам Краварника да бъде ликвидиран и от там да не ми казват кво да правя???Щот не могат не е по силите им

                                Коментар

                                Working...
                                X