Първоначално изпратено от Money
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Може ли социализмът да създаде по-бърз растеж от "капитализма"?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Тез млади англичанки не мисля че са най - мъдрите същества. Така че енергията при контакта с англичанката трябвало е да насочиш някъде другаде.
А причината да се сдърпване за такова нещо беше, че тя правеше някакъв рисърч на тема как се отразяват авторитарните и диктаторски режими на икономическия растеж. Съответно имаше силен интерес към темата. Както и аз, поради моят experience от първа ръка
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеМоето отношение към Пиночет по принцип е отрицателно и не го смятам за истински либерал. Той е либерал само икономически, иначе е минал покрай либерализма
Да остави да прави всеки каквото си иска ли? Да руши, да чупи, да краде и разбива магазини ли?!? Щото въпросните Пиночет ги е потушавал с доста бой и бесене/хвърляне от хеликоптер. Което се оказало че работи. Щото повече никой не посмява да руши, чупи и краде магазини докато протестира. Аналогия с днешното Антифа на Запад.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеМоето отношение към Пиночет по принцип е отрицателно и не го смятам за истински либерал. Той е либерал само икономически, иначе е минал покрай либерализма
Но по принцип е едно, а на практика, в дадената ситуация в която е бил е изиграл положителна роля за Чили. И най-важното самият той е отпуснал хватаката и насочил страната си към по-демократичен режим
Но това, че дикататурата на Пиночет е по-скоро положителна в конкретния контекст в никакъв случай не бива да се приема като аргумент в полза на дикататорите
С една млада англичанка водихме доста епичен спор по този въпрос, на живо и в WhatsApp. В продължение на седмици... За малко да си развалим отношенията заради тази глупост
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение
Понеже съм по техническия анализ и аз съм дясно ориентиран, но не в ъгъла. Малко история. БВП на Чили в начало 1973 г. когато Пиночет взима властта 17 милиарда долара , когато напуска властта 1990 г. 33 милиарда долара. Брутен продукт 1985 година 18 милиарда долар, Практически икономиката на Чили е в стагнация почити през целия период на управление на Пиночет.
Горе долу така е било и при преврата. Едни хора с едни празни тенджери са дрънкали пред парламента и са искали оставка на правителството. Имало е и прилична инфлация. А па то поискало помощ от Масква, онея вместо кинти му пратили оръжие. А па и опозицията почнала да се въоръжава и тях. И дошъл Пиночет и им развалил седянката както се казва.
По време на неговото управление е имало банкова криза. Банкерите като фалирали отишли да се молят на правителството да ги спасява. А то много либерално взело че ги хвърлило в затвора. И още им държи влага на чилийските банкери.
Коментар
-
Моето отношение към Пиночет по принцип е отрицателно и не го смятам за истински либерал. Той е либерал само икономически, иначе е минал покрай либерализма
Но по принцип е едно, а на практика, в дадената ситуация в която е бил е изиграл положителна роля за Чили. И най-важното самият той е отпуснал хватаката и насочил страната си към по-демократичен режим
Но това, че дикататурата на Пиночет е по-скоро положителна в конкретния контекст в никакъв случай не бива да се приема като аргумент в полза на дикататорите
С една млада англичанка водихме доста епичен спор по този въпрос, на живо и в WhatsApp. В продължение на седмици... За малко да си развалим отношенията заради тази глупост
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
Е тея двата са касапи. Обаче левите медии боготворят втория. Има интервюта със Сталин пускани в Гардиън - ма той журналиста само дето не му прави свирка. Ню Йорк Таймс също го боготвори по време на войната, че и след това.
А ти като си либерал - Пиночет трябва да ти е любимец. Щото на мен си ми е любимец. В областта на икономиката той си е баш най-големия либерал. По-голям либерал в областта на икономиката от него не се сещам.
По време на преврата в Чили загиват около 3000 човека. По време на кубинската революция загиват над 100 000 човека. Къде е Чили икономически, къде е Куба икономически. Сега че пресата го изкарва кървав диктатор е друга тема. Ако си спомняш като пукна Кастро какъв рев беше, какви сополи, то цветя, то картички, то медиите се отчетоха. Пуснаха снимки на Кастро с Папата, Кастро с предния френски президент (че му забравих името), Кастро с някъв председателстващ на ЕС. Абе рев и сополи.
А кат умря Пиночет някоя медия да му отчете приноса към икономиката на Чили?
И понеже Пиночет ти е любимец , как да го класифицираме етнически като латинос или европоид. Или трябва да проследим генетичното му дърво. То май и с Путин същата работа.
https://data.worldbank.org/country/chile
Last edited by Todor Sabev; 04.07.2018, 18:20.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнениеХитлер и Сталин са носители на свободата и справедливостта го разбрах вече от дискусията с колегите
Но ти пак не казваш какво е либерал/либерализъм по същество
А ти като си либерал - Пиночет трябва да ти е любимец. Щото на мен си ми е любимец. В областта на икономиката той си е баш най-големия либерал. По-голям либерал в областта на икономиката от него не се сещам.
По време на преврата в Чили загиват около 3000 човека. По време на кубинската революция загиват над 100 000 човека. Къде е Чили икономически, къде е Куба икономически. Сега че пресата го изкарва кървав диктатор е друга тема. Ако си спомняш като пукна Кастро какъв рев беше, какви сополи, то цветя, то картички, то медиите се отчетоха. Пуснаха снимки на Кастро с Папата, Кастро с предния френски президент (че му забравих името), Кастро с някъв председателстващ на ЕС. Абе рев и сополи.
А кат умря Пиночет някоя медия да му отчете приноса към икономиката на Чили?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнениеФорумците и темата ми приличат на деца, които си играят на плажа с лопатки и гребълца. Говоря за съдържанието на темата и инструментариума, който ползвате да си доказвате нещо, в което безусловно вярвате. Важното е да ви е забавно и да имате усещане за значимост ... Какъв капитализъм, какъв социализъм какви 5 рубли. Многократно е станало въпрос, че финансовата олигархия може и го прави да си напечати злато, нефт, метали, зърно, пшеница, царевица и т.н.
В т.ч и БВП се печати, нале... Лошото е че има таван и интервал от време, в които можеш да заблуждаваш, да се замозаблуждаваш и т.н. Копайте, мили деца!
Коментар
-
Форумците и темата ми приличат на деца, които си играят на плажа с лопатки и гребълца. Говоря за съдържанието на темата и инструментариума, който ползвате да си доказвате нещо, в което безусловно вярвате. Важното е да ви е забавно и да имате усещане за значимост ... Какъв капитализъм, какъв социализъм какви 5 рубли. Многократно е станало въпрос, че финансовата олигархия може и го прави да си напечати злато, нефт, метали, зърно, пшеница, царевица и т.н.
В т.ч и БВП се печати, нале... Лошото е че има таван и интервал от време, в които можеш да заблуждаваш, да се замозаблуждаваш и т.н. Копайте, мили деца!
Коментар
-
Зависи... Понятието е толкова обтекаемо, че включва в себе си противоположности
Затова искам колегите да пояснят какво имат предвид
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеАма ако усложним още малко задачата- ако някой иска да ми вдигне данъците или да ми забрани да казвам откровено какво мисля закомшията, щото било език на омразата- също не е либерал
Коментар
-
Абсолютно. И двете твърдения са абсурдни
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеп. ДПС не са либерали
п.п. и Бойко Борисов не е либерал
Коментар
-
Първоначално изпратено от Money Разгледай мнение
Но ти пак не казваш какво е либерал по същество
п. ДПС не са либерали
п.п. и Бойко Борисов не е либерал
- 1 like