IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Кърджали, 1935
    Киро, не знам от кои ръкави ги вадиш тия "зайци" от цялото кълбо, ама редовно те следя ( и останалите де) в тая хубава тема, заслужава си.
    Продължавай в същия дух +++

    Коментар


    • Кърджали, 1935












      Коментар


      • Първоначално изпратено от hazard Разгледай мнение
        Нагледно, как от "ферма за ботове" се осъществяват лайквания, коментари, твитвания и др. в социалните медии от фалшиви профили.

        [ATTACH=CONFIG]n3605109[/ATTACH]
        Ако телефоните са различни, разбирам. Така биха имитирали различни хора.
        Но те са еднакви, така че може би е нещо друго.

        Между другото, ако посетиш тази страница долу, може да видиш колко много информация за теб предава браузъра ти на отсрещната страна.

        https://www.deviceinfo.me/

        Коментар


        • Знаете ли, че "Цялото население на света може да се побере в Лос Анджелис"? Ми да ходим всички там, тъкмо цялото население ще се зарази с коронавирус и няма да има от какво да се пазим...

          Коментар


          • Нагледно, как от "ферма за ботове" се осъществяват лайквания, коментари, твитвания и др. в социалните медии от фалшиви профили.

            Click image for larger version

Name:	saz.jpg
Views:	1
Size:	85.5 КБ
ID:	3605109

            Коментар












            • НОВ СТИЛ ИЛИ НОВА МОДА..













              Коментар






              • Питате ме, господин Памукчиев, защо слагам Панайот Волов в числото на четиримата най-велики българи. Слагам го, защото само той, подчертайте това, само той, единствен човек в българската история се отказа от поста си, от правата си, от славата, от суетата, от всичко – за Отечеството си, за България. Когато го избират за Апостол, за главен апостол на Четвърти революционен окръг в Гюргево, през зимата на 1876 година, той взема за помощник Георги Бенковски – един прост кара-абаджия от Копривщица. И после, като вижда, че този прост кара-абаджия е гений, че е роден за водач, за пълноводец, че е по добър и по-достоен от него, предава нему своите пълномощия, той минава на втора линия, а Бенковски излиза начело . Такъв случай в световната история няма. Това е един-единствен случай. И това прави българинът от Шумен – Панайот Волов... Баща ми е търговец – Вичо Волов. Къщата им бе на главната улица. Знам целия му род.

                Коментар




                • Китайците са наричали китайските хуни „сюнну“. На съвременен език това се пише с йероглифи като 匈奴, с латиница по системата пинин -- Xiōngnú, чете се „сюнну“ и моля да не ме „поправяте“. Първият йероглиф значи „свиреп“, вторият -- РОБ!

                  Китайците са наричали войнствените си съседи „роби. Съвсем обичайна практика за народи, които воюват! Дават си едни на други обидни и унизителни названия.

                  Ето и историята на йероглифа „роб“, представена на снимката! Днес се пише като 奴 и има две части. Първата значи „жена“, втората -- „ръка“. Роб е този, на когото хващат жената и я изнасилват. Така са схващали нещата китайците. Изображението се опитва да покаже процес на изнасилване. Йероглифът за първи път се среща по времето на династия Западна Джоу, т.е. -- много отздавна.

                  Съседите на славяните са разсъждавали по сходен начин. Затова не се чудете, че и днес на западноевропейските езици думите за „роб“ и за „славянин“ си приличат. На английски „роб“ е slave, а „славянин“ - Slav. Това значение те са наследили от късния латински, където вероятно е от византийски гръцки. Чужденците са хора втора ръка. И славяните, когато са престанали да разбират какво говорят германските им съседи, са започнали да им казват на подигравка „немци“. Сиреч, неми, каквито не са.

                  Славяните вероятно са наричали себе си по друг начин. Но не е известно как. Както не е известно и за другите народи. В един момент се налага външното название. Обикновено, с обидно значение, обаче -- забравено.

                  Коментар




                  • ЕЗДАЧЪТ НА СЛОНОВЕ

                    (На Владимир Дворецки, открил този исторически факт)

                    До последния си дъх Лонгинус Сдапезе щеше да помни онзи летен ден: беше шестнайсетгодишен, седеше на прага на бащината си къща в центъра на града Сердика (дн. София )– точно срещу пощенската станция, където два пъти седмично спира колата, превозваща имперската поща - гледаше облака жълт прах, който колата оставя след себе си преди да замине към провинция Мизия, и усещаше тих и болезнен копнеж по далечния свят, по оня непознат, но сияен град, където младата му душа можеше да намери всичко, което я блазнеше: богатство, мъжество и любов…
                    Точно тогава баща му – грънчарят Матигус, човек тих и вглъбен, който по цял ден рисува глинените си вази – съобщава на сина си, че му е избрал съпруга.
                    Едва осемнайсетгодишен Лонгинус става едновременно баща и вдовец – младата му жена умира при раждане.
                    И тъй като нищо не можело повече да го задържи в зелените поли на родния Скомброс (Витоша), една сутрин той прегръща малкия Винециус със същата разсеяна нежност, с която гали домашното куче, качва се на пощенската кола като доброволна и безплатна охрана и заминава за Рим.
                    Първите му години в столицата на тогавашния свят съвпадат с времето, когато император Гай (Калигула) мобилизира от провинциите помощни части кавалерия, които да се сражават заедно с легионите в една бъдеща инвазия. Защото и по онова време Средиземноморската империята трепетно жадува Британия – „Острова отвъд Океана”, чийто мистичен ореол е блазнел още великия Цезар.
                    Преди да попадне в Първи тракийски конен полк Лонгинус успява да се ограмоти и да овладее мятането на копие, а после известно време се прехранва, охранявайки търговските кораби по пътя от Сена до Саутхемптън или от Рейн до устията на реките в графство Есекс, където понякога остава по десетина дни в очакване на обратния рейс.
                    Зелената Британия наистина му се струва земя на изобилието.
                    Година по-късно убийството на Калигула издига на императорския трон Клавдий – когото всички смятали за умствено недоразвит, макар всъщност той да притежавал необикновен ум и да почитал традицията. За да заслужи уважението на войската, император Клавдий предприема мечтания поход към Британския остров. Още при прегледа на войските преди те да се качат на корабите и да преплуват Ламанша, императорът – дали защото самият той бил тромав, дебел и куц – забелязва снажния и мъжествен трак, взема го със себе си и после двамата се присъединяват към предните военни части на армията, предвождани от бойни слонове.
                    Повечето от британските племена приемат римското нашествие без съпротива.
                    Така младият дупликарий на Първи тракийски конен полк, синът на грънчаря от малкия град Сердика, влиза в британския град Камолодунум (римското име на днешния Колчестър) яхнал слон.
                    Годината е 43–та от новата ера.
                    Дали височайшата протекция или пък фактът, че е един от първите, влезли триумфално в града, Лонгинус остава във военния лагер в Колчестър, дори и след като полкът му се връща на континента. Нещо повече – скоро той довежда там и сина си Винециус, а по-късно, при пътуване до Съмърсет, където трябвало да наблюдава работата по добива на оловна руда, Лонгинус се запознава с млада жена, за която знае само това, което вижда: че е хубава и с почтен вид. Не е известно дали именно сватбата му с богатата наследница на оловните мини или пък друго някакво събитие е станало причина, но после, когато започва гражданската регистрация на населението Лонгинус Сдапезе е бил зарегистриран като първият жител на Колчестър – най-древният град в днешна Англия.
                    Умира през 48 година – при сражение с въстаниците от племето ицени, без да дочака раждането на втория си син. Приятелите и съпругата на Лонгинус украсяват надгробния му паметник с надпис и изображение на конник, който пробожда с копие свит в ембрионална поза човек.
                    Днес надгробният камък на кавалериста-трак от Сердика се съхранява в замъка Колчестър и неотдавна стана ясно, че това е най-добре запазеният артефакт в цяла Великобритания, представящ графство Есекс в „История на света”.

                    Коментар




                    • Чърчил трябвало да направи обръщение към народа по радиото. Поръчал такси, стигнал пред зданието на радиото и попитал таксиста дали може да го изчака половин час и да го върне обратно. Таксиста, не познавайки Чърчил, отговорил че не може да чака защото трябва да се прибере вкъщи. Искал да чуе речта на Чърчил. Това толкова се харесало на Чърчил, че той заплатил в пъти повече от договореното.Таксистът първо погледнал на купчината пари, после Чърчил и казал:

                      - Еб*л съм го Чърчил, ще ви изчакам.

                      Коментар




























                      • Коментар


                        • Първоначално изпратено от ddb Разгледай мнение

                          кирчо, не че нещо, но 12 кг тоя не може да ги държи така та ако ще да е двукратен шампион на world strongest man.
                          Вероятно е снимано от много близо. Виж дясната му ръка колко голяма изглежда, юмрукът му е два пъти по-голям от левия. Затова и плъхът изглежда като някой огромен звяр. Не че е дребен, ама не е по-голям от женска котка.
                          Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение


                            12 кг плъх, намерен в канализация в Лондон.
                            кирчо, не че нещо, но 12 кг тоя не може да ги държи така та ако ще да е двукратен шампион на world strongest man.

                            Коментар


                            • Хайнц фон Фьорстер, физик и философ, един от основателите на кибернетиката, заедно с колеги е извел през 1960 год. уравнение за ръста на бройката хора на земята чрез напасване към 25 точки в миналото, което е точно засега.
                              Ръстът по него е хиперболичен.
                              Популация на човечеството с годините
                              10,000 ВС най-вляво долу е 10 000 години преди Христа.




                              Според уравнението човечеството би трябвало да достигне безкрайна бройка индивиди, или края си, на
                              13 ноември 2026 година, петък. Рожден ден на фон Фьорстер, казват.

                              A 1960 issue of Science magazine included an article by von Foerster and his colleagues P. M. Mora and L. W. Amiot proposing a formula representing a best fit to available historical data on world population; the authors then predicted future population growth on the basis of this formula.[13] The formula gave 2.7 billion as the 1960 world population and predicted that population growth would become infinite by Friday, November 13, 2026 – von Foerster's 115th birthday anniversary – a prediction that earned it the name "the Doomsday Equation."
                              https://en.wikipedia.org/wiki/Heinz_...msday_equation

                              PS. Обяснението на причината за хиперболичния пъст е следващото технологично.
                              Технологичен ръст - повишаване на тавана на носещата способност на земята (разширяване на екологичната ниша) - демографски ръст - повече хора - повече потенциални изобретатели - ускоряване на технологичния ръст - ускорен ръст на носещата способност на земята - още по-бърз демографичен ръст - ускорен ръст на бройката потенциални изобретатели (напр. Пирамид ) - ... и тъй нататък по възходящата ускоряваща се спирала.



                              А ето и по-други математико-философски оценки колко би трябвало да просъществува човечеството.
                              Наричат се Doomsday argument или Теорема за края на света. Вариантите са различни, но според почти всички край непременно би трябвало да има.
                              https://en.wikipedia.org/wiki/Doomsday_argument
                              Last edited by R1a1; 27.05.2020, 11:30.

                              Коментар




                              • 12 кг плъх, намерен в канализация в Лондон.

                                Коментар

                                Working...
                                X