IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    Белгийски колонизатор в Конго позира за фотографа с местно момче, което е наказано по обичайния начин на времето: ампутация на ръцете, с. 1880-те години. Слаба усмивка рисува лицето на шефа.

















    "Обичайният" начин се дължи на зверствата на крал Леополд от Белгия, който приема Конго (ама цялото и онази част от Заир в днешно време) като лично наследство. Съответно започва дива експлатация на каучуковите дървета, като еимало норма - ако не я изпълниш, "просто" ти режат ръката. Жестока работа - не съм фен на афроафриканците, но това е удивително зверство, прилагано на живи хора. Нещо като нашите турци, които отрязвали ушите на убитите българи в Априлското въстание и си правили огърлици от тях - варварство и диващина в техният максимален размер!
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

    Коментар


    • 16-ти юли 1980 г. Слон, избягал от зоопарка в Лондон иска де се повози на автобус...

      Коментар


      • Братя по оръжие. Деца на пост в Сон Бе, Южен Виетнам, 7 март 1969 г. - от Клод Йонер за АП.

        Коментар


        • Белгийски колонизатор в Конго позира за фотографа с местно момче, което е наказано по обичайния начин на времето: ампутация на ръцете, с. 1880-те години. Слаба усмивка рисува лицето на шефа.


















          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            Студенти от университета Йейл. Бил Клинтън и Хилъри Родем.
            1972г.
            ]
            Доколкото съм чел клинтън е бил преподавател - бонвиван с много "почитателки" между студентките, а килъри е била студентка

            Коментар


            • Немски деца играят с купчини от немски марки. Поради хиперинфлацията това вероятно е струвало по-малко от $ 1. (1923 г.)












              Коментар


              • Студенти от университета Йейл. Бил Клинтън и Хилъри Родем.
                1972г.

                Коментар


                • Океанографският музей - музей на морските науки в Монако-Вил, Монако.Създаден е през 1910 година от принц Алберт I. Дълги години негов комендант е бил Кусто.


                  Коментар


                  • 19-годишната Бриджит Бардо, позираща на плаж във Франция. Каква талия само! (1953 г.)

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                      Томас Едуард Лорънс "Арабски" повежда арабите към националното им освобождение от разкапващата се Османска империя през Първата световна война. На пръв поглед той е герой. На втори план може би е един от съучастниците в голямата арабско разочарование, довело до възхода на ислямизма, който днес представлява една от чумите на нашия свят. Лорънс твърде късно си дава сметка, че късогледото и егоистично британско управление от жестоките дни на Голямата война го използва. Правителството на Великобритания няма никакво намерение да гарантира обединението, независимостта и прогреса на арабския народ: началото на ХХ век е. Петролът е по-ценен от щастието на някакви си там диваци.


                      Разбира се, за измамения Лорънс това е лична трагедия и той се превръща в почти Киплингов герой, осъзнал, че вместо да помогне на тези, които смята за по-добри хора от себе си, всъщност съдейства за разбиването на един техен идеал…


                      Източник: https://www.ploshtadslaveikov.com/istoriyata-na-lorans-arabski-v-balgarsko-izdanie/




                      Отделих последното изречение от текста и го коментирам.

                      Лорънс постоянно е работил в полза на британската империя в ролята на военен и военно-шпионски агент, подпомагащ и насочващ възстаналите арабски племена срещу интересите Турция, все още владееща тези земи, и срещу интересите на Франция, желаеща да отреже парче от тортата в района.
                      Имал е голяма самостоятелност в решенията си на място, но винаги те са били в полза на интересите на страната му.

                      Романтичният ореол на самостоятелен боец за права на арабите е създаден от един режисьор на тогавашен филм за Близкия изток, Ориента с неговата екзотичност, който филм се оказал много касов.

                      Да, смятал е, че за интересите на Англия е по-добре след разпадането на турската империя да бъдат основани независими арабски държави.

                      След привършване на бойните действия и преди организирането на замиряваща конференция за разпределянето на парчетата торта той е бил съветник на Чърчил по въпроса, а пък Чърчил му дал свобода да действа на тази конференция по свое усмотрение.

                      Изглежда сам се е отказал от политическа кариера в коридорите на властта, защото в живота си бил свикнал към простора на пустините и активни реални полеви действия.

                      https://en.wikipedia.org/wiki/T._E._Lawrence

                      Коментар


                      • Собственик на магазин за автомобилни принадлежности позира с монтираната отпред бензинова колонка SATAM. 30-те години, София.
                        Около 2500 коли и камиони е имало в София в началото на 40-те.

                        Коментар
























                        • Младият Йосиф Джугашвили (Сталин). Снимка от Баку, 1910 г. В началото на 20-ти век е предводител на банда, която не се стряска пред убийства и въоръжени банкови обири. През месец юни 1907 г. за пръв път се прочува извън границите на Грузия - при банков обир в Тбилиси бандата му взима плячка, равняваща се на днешни 3 милиона евро. При обира загиват 40 човека, 50 са ранени. Парите са предназначени за празните каси на руските революционери, които мъчително се съвземат след поражението на революцията в 1905 г. След това брутално нападение Сталин се превръща в най-издирвания човек на царска Русия. По същото време го забелязва и лидера на болшевиките Ленин. От тогава нататък той цени грузинеца като човек за черните дела, готов в най-прекия смисъл на думата да минава през трупове, когато трябва да се набавят пари за партията.







                          Коментар


                          • Вивиан Майер (1926-2009), американски „street” фотограф с австро-унгарско потекло от страна на баща си Шарл Майер, а майка й Мария Жосо е французойка. От началото на 50-те до 90-те години на двадесети век тя работи като детегледачка в Ню Йорк, а по-късно и в Чикаго.Намерени след смъртта й, снимките на Вивиан Майер заснемат Ню Йорк в движение.
                            Две години преди Вивиан Майер да умре през 2009 г. на 83-годишна възраст, 30 000 от нейните негативи бяха купени на търг в Чикаго от бившия агент на недвижимите имоти Джон Малуф. Той пише книга за историята на Чикаго. Майер не е в състояние да плати наема на сейфа за съхранение. Така 100 000 нейни невиждани негативи, поместени в стотици кутии и не проявени филми, бяха продадени.
                            "Чудех се как ще намеря достатъчно стари снимки, за да илюстрирам книгата си /която пише/и опитах късмета си в местна аукционна къща за боклуци и мебели“, казва Малооф, който чака две години да проучи покупката си. Помислих си: „Находчив съм. Ще ги разгледам по-късно, когато имам повече време." След две години по-късно тази покупка откри някои от най-добрите улични фотографии на 20 век.
                            Снимки:Courtesy the Maloof Collection/Howard Greenberg Galleries
                            http://www.vivianmaier.com/
























                            Коментар


                            • Когато граф Лев Толстой, тогава на 34, моли 18-годишната София Берс да стане негова съпруга, той не иска между тях да има тайни. Преди брака Лев дава на София дневници, в които описва миналите си интимни отношения с други жени, включително със селянка, от която има извънбрачно дете. Лев Толстой се бори с похотта си цял живот. "Не мога да преодолея своята похотливост", пише той в дневника си, "този порок се превърна в навик за мен". Друг запис: "Трябва да спя с жени. Иначе похотта не ми дава нито една свободна минута". https://bg.rbth.com/culture/330590-zashto-tolstoi-e-uzhasen-saprug













                              Коментар


                              • А ТУК НЯКОИ СЕ ВЪЗХИЩАВАТ НА ПОЛИТИЦИТЕ - МУТРИ, ЧЕ КРАДАТ..








                                “Когато детето ви си спечели първите пари за сладолед и си го купи само, направете следното:
                                1. Преди да има време да оближе сладоледа си, вземете го от него и отхапете 20%;
                                2. Докато детето ви гледа учудено, отхапете още 30%;
                                След това му дайте останалата част от сладоледа и му обяснете, че това прави държавата с всички пари, които някой спечели.
                                Ако всеки родител направи това, надявам се в страната да порасне поколение от хора, които ще разберат, че държавата няма свои пари - има само пари от данъкоплатци. И че данъкоплатците не само могат, но и трябва да наблюдават как правителствените служители харчат парите им."
                                Маргарет Тачър



                                Коментар

                                Working...
                                X