IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

    Та? Какво за нея?
    Ми просто руската императрица Мария Фьодоровна, кво са?



    Я по-добре Киро да даде нещо за знаменития Джулай наа още по-знаменитото българско хипи движение и как то било протест и комунизмът едва ли не паднал от него?

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
      Руската императрица Мария Фьодоровна, съпруга на император Александър III и майка на Николай II с рождено име Дагмар Датска. Императрица Мария надживява съпруга си и сина си и умира в изгнание в Копенхаген през 1928 г. През 2006 г. тленните и останки са положени в Петропавловската катедрала в Петербург до тези на съпруга и.

      Та? Какво за нея?

      Коментар


      • Руската императрица Мария Фьодоровна, съпруга на император Александър III и майка на Николай II с рождено име Дагмар Датска. Императрица Мария надживява съпруга си и сина си и умира в изгнание в Копенхаген през 1928 г. През 2006 г. тленните и останки са положени в Петропавловската катедрала в Петербург до тези на съпруга и.

















        Коментар


        • "Търсете справедливостта от тираничните правителства не със свалени шапки, а с пушки в ръце."
          Емилиано Сапата
          https://bg.wikipedia.org/wiki/Емилиано_Сапата

          Коментар


          • Телевизор „Telefunken“, 1936 г. Началото на широкото практическо приложение на телевизията е поставено в Германия. Там редовните предавания започват през 1929 г., а Берлинската олимпиада от 1936 г. е предавана на живо и е показвана пред публика в Берлин и Лайпциг. Началото на модерната телевизионна технология е поставено през 30-те години на 20 век от американския откривател от руски произход Владимир Зворикин, който изобретява кинескопа. Идеята за плазмен телевизор се ражда през 1936 г., когато Калман Тихани описва принципа на действие на уред с плосък екран. Телевизията с висока разделителна способност (HDTV) се използва първо за военни цели. През 1940 г. в Берлин е конструирана система с 1029 хоризонтални реда (почти HDTV качество) за шпионаж от самолети.

            Коментар





            • ЖЕТВА В БАЛЧИШКО..

              Коментар


              • Първият български параход е шуменски. 1863-та напуска корабостроителницата в Глазгоу.




                На 6 декември 1862 г., търговци и занаятчии – хора от средното съсловие, се събират в Цариград и основават първото българско акционерно дружество „Провидение”. Шуменският търговец и съдружник в компанията Илия Дюкмеджиев пътува до Глазгоу през юни 1863 година и купува от английската корабостроителница J. Henderson в Ренфрю нопостроения параход Eugene. Корабът тръгва от Глазгоу на 6 декември 1863 година, а по време на пътуването си към Османската империя прави и първите превози на товари до Венеция и Триест. Снабден е с корабен машинен телеграф – тогава едно от най-новите технически постижения.

                Коментар




                • Джина Лолобриджида!!! Мерилин Монро - елегантността на сезона!!!

                  Коментар


                  • Оригиналният екип на „Междузвездни Войни“, хванат точно преди снимките

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение

                      Когато маршал Георгий Жуков е в немилост пред Сталин и е прехвърлен на длъжността командир на военния окръг Одеса, заместник- министърът на отбраната Булганин в писмо до Сталин, през август 1946 съобщава, че митническите органи са задържали седем железопътни вагони „с общо 85 кутии от мебелна фирма „Албин май“ от Германия, “ които е трябвало да бъдат транспортирани до Одеса за лични нужди на Жуков. В друг доклад до Сталин през януари 1948 г., генерал-полковник от Държавна сигурност Абакумов казва, че при претърсването на апартамента на Жуков в Москва, както и в къщата му са открити голямо количество откраднати вещи. По-конкретно: 24 парчета от златни часовници, 15 златни колиета с висулки, златни пръстени и други бижута , 4000 м. вълна и копринени платове, както и кутии с посуда, две чекмеджета със сребърни прибори и 20 пушки.

                      И що му е да ги краде?Най-вероятно след войната да е инвестирал в сребро и злато след като много добре е знаел ,че парите ще се обезценят.

                      Коментар




                      • Когато маршал Георгий Жуков е в немилост пред Сталин и е прехвърлен на длъжността командир на военния окръг Одеса, заместник- министърът на отбраната Булганин в писмо до Сталин, през август 1946 съобщава, че митническите органи са задържали седем железопътни вагони „с общо 85 кутии от мебелна фирма „Албин май“ от Германия, “ които е трябвало да бъдат транспортирани до Одеса за лични нужди на Жуков. В друг доклад до Сталин през януари 1948 г., генерал-полковник от Държавна сигурност Абакумов казва, че при претърсването на апартамента на Жуков в Москва, както и в къщата му са открити голямо количество откраднати вещи. По-конкретно: 24 парчета от златни часовници, 15 златни колиета с висулки, златни пръстени и други бижута , 4000 м. вълна и копринени платове, както и кутии с посуда, две чекмеджета със сребърни прибори и 20 пушки.

                        Коментар


                        • Българската държавност я е имало поне 500 години преди 681-ва година, но тогава българите са населявали земите на север от Дунав. Имало е и набези на юг, както и заселвания по превзетите земи, но по него време за да се признае една държава като нова такава, е трябвало поне една велика сила да го направи това.

                          И великата сила е била Византия, която в 681-ва година е била принудена от Аспарух да сключи мирен договор и да признае България за нова държава. Затова и до ден днешен тази година се счита за годината на основаване на Българската държава. Иначе тя си я е имало много години преди това, но непризната от никого.

                          Всъщност заслугата на Аспарух е в една хартийка с един подпис, иначе много български ханове преди него са печелили една или друга битка с Византия. .



                          А замисляли сте се, че най-голямата заслуга не е на Аспарух, а на Българските жени, които са раждали деца в неусвяст. По него време мъжете са мрели като мухи поради огромното количество войни и битки, и ако не са били жените да раждат много на брой нови попълнения, нямаше как Българите да поддържат непрекъснато многобройни армии от добре обучени войници.

                          В битките по него време много често победата е зависела от численото превъзходство, а не чак толкова от обучението на войниците, стратегията или тактиката. Така че наистина заслугата на жените да раждат много е огромна, но това не се споменава в историята. Всъщност ние станахме народ и държава, защото жените раждаха много, и по същата причина в близките десетилетия ще загинем, защото съвременните жени вече не искат да раждат.
                          Last edited by Mateev; 29.06.2020, 13:33.

                          Коментар


                          • Българите населяват Балканите още в края на V-ти в. Когато с голяма войска българите минали Дунава през 499 г., четири големи армии били изпратени срещу тях от ромейския император, но всички те загинали и дори командирите, Инокентий, Никострат, Танк и Аквилин, паднали в боя. „Погина завинаги славата на Илирик!“ — писали тогава византийските летописци. Никое местно племе не тръгнало да подкрепи византийските войски и затова българите лесно превземали град след град и крепост след крепост за ужас на изплашения ромейски император. През 504 година българите дошли с още по-голяма войска и превзели всички западни земи от Видин до Белград, до Ниш и Охрид. Толкова големи били тогава българските победи, че за тях не могли да премълчат дори византийските летописци. Но най-добре са описани тези първи битки на българите с Византия в един стар български летопис, съставен по времето на цар Иван Александър — Манасиевата хроника: „При император Анастасий започнаха българите да заселват тази земя — казва тази книга — И преминаха първо при Бъдин, а после започнаха да заселват и Долната земя Охридска и цялата друга земя. А оттогава до времето, когато е написан този летопис има 870 години.“ Император Анастасий е царувал от 491 до 517 г. А Иван-Александър, е царувал наистина 870 години след Анастасий — точно както са записали някогашните български летописци и това показва, че всичко, което те са писали, наистина е станало, а не е измислено от тях. А ако вземем за начало победата в 499 г., отбелязана от византийските летописи, и отброим от нея 870 години, ще попаднем също във времето на Иван-Александър — 1369 г., което показва, че нашият летопис твърди същото, което са казали и самите византийци.
                            И понеже и византийците, и българите пишат, че по времето на Анастасий българската войска победоносно е минала през река Дунав, днес ние вече знаем кога българите за пръв път са дошли в тази земя. Това е станало още в 499 г., а след това и в 504 г., но тогава те се заселили не край Черно море, а там, където е днешна Македония — край град Охрид. За това събитие съобщават и прадедите на днешните унгарци. Само че те мислели, че българите били повикани от самия Анастасий да минат Дунава, както преди това ги повикал Зенон: „Великият български предводител Реан, с помощта и по съвета на император Анастасий и със съгласието на славяните, потеглил в 504 г. с войската си от изток на запад и завзел не само България, а и голяма част от Унгария заедно със Сирмиум на юг от Дунава.“ Но известно е, че точно по онова време Анастасий започнал да строи голяма стена между Черно и Мраморно море, за да пази Цариград от българите, а това показва, че той не само не е повикал българите, а вече сериозно се боял от тяхното идване. А славяните може би наистина са изразили съгласие да дойдат българите при Дунава, както пишат унгарските летописци. Защото точно тогава Византия твърде много притеснявала славянските племена отвъд Дунава и често воювала срещу тях.
                            Ако погледнем в най-стария български летопис, ще узнаем и как се е наричал оня велик владетел, който довел българите в Охридската земя. Това е бил българският кан Ирник, който се е родил според Именника 215 години преди идването на Аспарух — в 465 г. Арменците наричат този наш кан Еран, а унгарците — Реан, но нашият летопис показва, че неговото истинско име е Ирник, а не Еран или Реан. След победата на Ирник имало още много славни български походи към Дунава. През 538 г. тук дошли с войска двама български царе, Булгар и Дрогон, и в сраженията с тях били заловени с ласо византийските командири Константиол, Годила и Акум. А през 557 г. дошъл от изток великият кан на кутригурите Заберган и достигнал до самия Цариград за страх и ужас на император Юстиниан. Нищо не можало да спре този невероятен воин — нито Дългата стена, която се простирала от Черно до Мраморно море, нито най-добрият пълководец на Юстиниан — прочутият Велизарий. И като видял, че българите-кутригури вече са пред стените на крепостта, Велизарий приложил хитрост: накарал византийските конници да вържат на опашките на конете си дълги метли, та като излязат пред Цариград да се вдигне зад тях голям облак прах като че ли идва някаква огромна и страшна армия. Хванал се Заберган на тази хитрост и се оттеглил от Цариград. Но лъжата скоро се разбрала и на следващата 558 г. през Дунава минала нова голяма войска от българи и славяни. Оттогава нататък не само българите, но и славяните започнали все по-често да минават Дунава. Защото българските победи окуражили славяните и другите народи и им показали, че Византия не е така могъща, както изглежда.
                            За славяните старите летописци казват, че не били твърде опитни във военно отношение, „но били силни най-вече със своя брой“. Това твърде скоро показали и самите славяни. През 582 г. те изпратили към Дунава стохилядна войска, и тя задълго се настанила в полетата край Солун и Пловдив. „До ден днешен те живеят и спокойно пребивават в земите на ромеите, без грижа и страх — пише Йоан Ефески — Те пленяват ромейските войски и ги унищожават, станали са богати, имат злато и сребро, конски хергелета и много оръжие и се научиха да воюват по-добре, отколкото ромеите… Те — които не смееха да се покажат вън от гъстите гори и не знаеха по-рано какво е оръжие освен две-три къси копия.“ Славяните също като българите освободили старите племена, които заварили край Дунава, от тежките византийски данъци. Йоан Ефески пише, че те казвали на хората: „Излезте, сейте и жънете земята си! Ние ще намалим вашия данък наполовина.“ А старите народи — траки, илири и сармати, които те заварили тук, харесвали тези думи и не помагали на византийските войски. Още в онези далечни времена българите и славяните се настанили трайно при по-старите народи — траки, илири и сармати — и започнали заедно с тях да изграждат нова по-справедлива държава на Балканския полуостров. Но византийците не можели да се примирят с това и непрестанно връхлитали освободените от българите и славяните територии. През 597 г. братът на византийския император, Петър нападнал българите, които живеели край р. Янтра и антите в Добруджа, но българите го разбили, а антите се сражавали до последния човек и му причинили големи загуби. След това византийският пълководец Приск нападнал с голям флот българите, които живеели в Сингиндунум — днешният Белград, защото Византия не искала да остави тази голяма крепост в български ръце.

                            Коментар


                            • През 1906 г. варненци отказват да допуснат в града си новоназначеният варненски митрополит от гръцки произход - Неофит.В края на деня параходът отплава за Сулина, отвеждайки със себе си и Неофит. Ентусиазмът на тълпата се проявява в оглушителни викове “Ура!”и “Долу!”, но е на път да се обърне срещу гърците, които също са се събрали на кея, за да посрещнат своя владика. Налага се полицията да се намеси, за да се спре саморазправата на българите с тях. Тогава някой се сеща, че при посрещането на българския доростоло-червенски митрополит Григорий през 1872 г. гърците увенчават едно магаре като български владика. По този случай българите намират едно магаре, слагат му брада и черно покривало, окичват го с чирози, лимони и маслини (символите на елинизма в очите на българите) и с надпис “Митрополит Гайдури, Неофит ефенди Йоану” го развеждат предизвикателно из Гръцката махала. Накрая го връзват пред гръцката митрополия и се снимат за спомен с него.

                              Коментар


                              • От времето, когато нямаше хладилници.
                                Айсмен - човекът, който доставя блокове лед през 1928 г., Хюстън, Тексас.

                                Коментар

                                Working...
                                X