IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Едно време балканчетата бяха магнит за кифли, както са днес БМВ-тата. На снимката: Календарче за 1965г. на Завод 14 в Ловеч, където произвеждаха популярните мотопеди "Балкан".












    Коментар


    • Фатима Зоар - съвременна Шехерезада.
      Преди да стане кралица на Саудитска Арабия, тя учи в Международния колеж в столицата и получава диплома на юрист в родната си страна. Момичето е родено в най- обикновено семейство. Все още е загадка как е успяла да привлече вниманието на краля и да стане негова съпруга. Крал Абдула не е смирен човек. Бил е женен повече от тридесет пъти, но нито една от съпругите му не е успяла да спечели неговата благосклонност толкова много, че дълго време да живее в двореца на коронования си съпруг. Смирената Фатима успява да постигне невъзможното.
      Има своя Facebook страница. Кралицата говори перфектно английски и лично комуникира с почитателите си.












      Коментар


      • Забързани граждани по обед на 5-то авеню, 1950 г., Андреас Файнингер. (1906 - 1999)












        Коментар


        • Москвич и мотоциклети за продан на витрината на ЦУМ. София, 1959 г.











          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            Османски строители заличават фреските на "Св. София" в превзетия Константинопол, 1453 г. Ще се случи ли отново? След превземането на Константинопол от турците през 1453 г. църквата е превърната в джамия и във вътрешността ѝ са направени промени, поетапно са построени и 4 минарета в ъглите ѝ, а през 16 в. османският архитект Синан достроява допълнителни странични контрафорси, които подобряват стабилността на постройката.

            Отдавна ходих, но мисля че се виждат съвсем малка част от фреските. Ударили са резнаците един пръст замаска и това е всичко

            Коментар


            • Има Сумак (1922 г.) легендарна перуанска певица. Има и доста засилени (подкрепяни дори от правителството в Лима) слухове, че е пра-пра-пра (няколко пъти) внучка на последния император на инките Атахуалпа.













              Коментар


              • Унгарската графиня Елизабет Батори е жесток сериен убиец и е получила заслужено прозвището " Кървавата графиня". Тази жестока жена е убила над 600 млади девици, за да може да използва кръвта им. Къпела се е в нея, с надеждата да остане винаги млада. Когато е разкрита нейните съучастници били екзекутирани, а Батори била зазидана в една стая на собствения ѝ замък.


















                Коментар


                • Османски строители заличават фреските на "Св. София" в превзетия Константинопол, 1453 г. Ще се случи ли отново? След превземането на Константинопол от турците през 1453 г. църквата е превърната в джамия и във вътрешността ѝ са направени промени, поетапно са построени и 4 минарета в ъглите ѝ, а през 16 в. османският архитект Синан достроява допълнителни странични контрафорси, които подобряват стабилността на постройката.











                  Коментар


                  • Роло - първият херцог на Нормандия. Роло бил норвежки викинг, а истинското му име е Гангер Ролф. Името му се превежда, като "Ходещият Ролф". Според норвежките саги, Ролф бил огромен воин и нямало кон, който да го издържи на гърба си. През 885 г. Роло е сред командирите на викингската флота, която обсажда Париж през 885 – 886 г, водена от Зигфред. Според легендата, когато пратеник на краля отива да преговаря с лидера на викингите, му бива отговорено, че всеки за себе си е вожд...
                    Вижте повече












                    Коментар


                    • Картините на италиано-германския художник Луиджи Майер (1755–1803)от пребиваването му в Османската империя на територията на България. Първата картина картина показва танцуващи български селяни, така и е озаглавена картината. Интересно за отбелязване е, че жените танцуват боси около огъня. Вероятно Луиджи Майер е станал свидетел на нестинарски танци, което отнася картината към района на Странджа и Сакар, откъдето е минавал пътя за Одрин. Втората картина показва преминаването на Ришкия проход. На третата картина е изобразен изглед от Лозенград.


















                      Коментар


                      • Сталинград, 30 януари, 1943 г. Пленник от Вермахта е конвоиран от червеноармеец. Факт е че стотици хиляди руснаци работят или се бият за германската армия по време на Втората световна война на Източния фронт. По-малко известен факт е, че има германски войници, които минават на страната на червената армия и изпълняват бойни и охранителни функции. Когато немски пленници от Сталинград са закарани в лагер в Казахстан, те с изненада разбират, че са охранявани от техни сънародници и доскоро братя по оръжие, които са се предали в котела на Сталинград. Оказва се, че цели немски батальони колективно се предават на съветската армия. Любопитно е, че се предават най-вече немци от областта Саксония. Един от военнопленниците в Казахстан споделя, че немските надзиратели се отнасяли с него далеч по-брутално отколкото руските войници.












                        Коментар


                        • Публий Корнелий Сципион Африкански
                          Брилянтен пълководец чиито битки са шедьоври на военното изкуство.
                          През 202 г. Пр. Хр. Успява да победи своя "учител" Ханибал Барка в битката при Зама. Като преди битката двамата се срещат лично.
                          Първата значима поява на младия Сципион е по време на битката при Тицин (Battle of Ticinus), когато е на 18 години и успява да спаси ранения си баща от побеждаваща нумидийската кавалерия. Оцелява в битката при Кана и вижда на какво е способен гения на Ханибал. Когато баща му и чичо му са убити в Испания и никой не иска да отиде там да се бие с картагенците, Сципион се предлага и отива на Иберийския полуостров. В брилянто проведена кампания успявя за няколко дни да превземе Нови Картаген. В битката при Бекула побеждава Хасдрубал Барка брат на Ханибал. Следва битката при Илипа в която успява да победи картагенската армия още преди двата центъра да се сблъскат. Сципион става изключително популярен и войниците му искат да го направят цар, но той отказва. Сенатът все повече се тревожи от нарастващата му популярност и съботира опитите на Сципион да прехвърли военните действия в Африка. Сципион успява да се наложи и става губернатор на Сицилия, където в изгнание живеят легионерите "изложили се" при Кана. Въпреки че сената не му дава никаква войска той успява да събере хора за кампанията си в Африка. Там успява да си осигури подкрепата ма нумидийския принц Масиниса, който има голяма роля в смърта на баща му и чичо му. Сципион побеждава картагенската армия в битката при Големите равнини и Ханибал е принуден да се върне в Картаген да защитава столицата. Както казах по горе Сципион отново излиза победител и слага край на войната. Умира през 183г. Пр. Хр. в годината в която умира и Ханибал.
                          "Ingrata patria, ne ossa quidem habebis" гласи надпис в гроба му.













                          Коментар


                          • Айн цу цвайн цу – дрън! На 10 юли 1994 г. на световното първенство по футбол в САЩ, България побеждава Германия с 2:1. България прави обрат през второто полувреме, след като Лотар Матеус е открил резултата от дузпа. Голове на Христо Стоичков от фаул и на Йордан Лечков с глава в рамките на три минути донасят успеха, който изпраща националите на полуфинал на световното.

                            Коментар


                            • Окото на Хор - египетски символ. Този амулет е на възраст над 2500 години, а символите на късмета и просперитета са тънко вплетени в неговия дизайн.











                              Коментар


                              • През 1841 г. в килия към църквата „Св. Николай“ в Плевен, Анастасия Димитрова открива първото българско девическо училище, а тя самата става първата светска учителка у нас. Веднага училището се изпълва с ученички – двайсетина момичета от града. Първоначално те изписват букви и числа в пясъчни сандъчета, по-късно започват да пишат с калем върху дъсчици (панакиди), намазани с восък. Тъй като по това време няма глобуси, вместо тях се ползва менче, пълно с вода, в което плуват дървени дъсчици с изписани върху тях имената на континентите и държавите. Много от първенците на града и будни граждани подпомагат новооткритото училище, като изпращат в него децата си. По-бедните плащат на учителката с различни продукти, като брашно, яйца, плодове, дърва за огрев. За най-бедните църковното настоятелство събира средства, за да могат и те да се ограмотят поне в четене и писане. Но както често се случва, и на това начинание се намерили противници, които всячески се опитвали да отклонят девойките от образование. Независимо от пречките, за кратко време училището си изгражда добро име и за него научават навред из България.

















                                Коментар

                                Working...
                                X