IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • От 1924 г. Гео Милев публикува "Септември" и в сп. "Пламък". Там излизат и неговите "Грозни прози" и началото на поемата "Ад". През януари 1925 г. списанието е забранено от управляващата цензура. На 14 май 1925 г. Гео Милев е осъден на една година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лева и лишаване от граждански и политически права за две години. Още преди да може да обжалва тази тежка присъда, на 15 май е извикан за "малка справка" в полицията, след което изчезва безследно.На 15 май 1925 г. по време Априлските събития, един от най-смелите интелектуалци в българската история - поетът Гео Милев, е брутално удушен с тел - умъртвен и хвърлен в масов гроб край София. Чак четвърт век по-късно тленните му останки са разпознати по изкуственото му око, открито в гроба.

    Коментар


    • Жан-Пол Марат е един от лидерите на якобинците и от идеолозите на Якобинската диктатура. Освен че е един от вдъхновителите на свалянето на монархията, той е един от идеолозите на масовите кланета, при които тълпата се саморазправя кърваво със задържаните в парижките затвори аристократи. Всяка революция има своите чудовища и Марат се оказва чудовището на Френската буржоазна революция. През 1793 г. е съден за призивите си за убийства, но е оправдан. Крайните му възгледи стават причина и за смъртта му. Марат страда от неизлечима кожна болест, вероятно тежка екзема, която предизвиква нетърпим сърбеж. Според едни пипва заразата още в юношеските си години, докато се грижи за бедните и бездомните. Според други заболяването му е на нервна почва. Все едно, за да се справи с болестта, той прекарва дълги часове във ваната, където чете, пише и дори приема посетители. Там го застига и смъртта, дошла във вид на миловидна млада жена - Мари-Ан Шарлот де Корде д`Армон, накратно Шарлот Корде, убедена монархистка. 25-годишната Шарлот решава, че Марат е чудовище, от което Франция трябва да се освободи, да бъде убит в името на народа.И успява да си уговори среща с него. Разговорът продължава десетина минути, седналият във ваната Марат записва в бележника си две-три от съобщените му имена и докато е наведен над специалната си писалищна дъска гостенката вади кинжала и го забива с все сила в гърба му. Шарлот се предава и признава убийството. Тя е съдена и само след няколко дни - екзекутирана. Някой свалят шапка пред нея, други я смятат за луда. Трети благодарят.

      Коментар




      • На 13 юли, 1878 г. е подписан Берлинският договор. Той определя територията на българското княжество в земите между Дунав и Стара планина и дотогавашния софийски санджак. Между Стара планина и Родопите се обособява автономна област Източна Румелия, а Македония, Източна Тракия и Западна Тракия остават под пряката власт на султана. Сърбия запазва завладяното през войната Южно Поморавие с градовете Ниш, Пирот и Враня. Черна гора също се уголемява териториално, но придобивките ѝ на адриатическия бряг са поставени под австро-унгарски контрол. Австро-Унгария окупира Босна и Херцеговина, както и Новопазарския санджак . Северна Добруджа е предоставена на Румъния като компенсация за Южна Бесарабия, отнета ѝ в полза на Русия. Русия се разширява и в Кавказ с градовете Батуми и Карс. Договорът изисква от Османската империя да приложи и видоизмени устава за ограничена автономия на Крит. Великобритания узаконява правото си да окупира Кипър. Берлинският договор дава пълна независимост на Сърбия, Румъния и Черна гора, но ги задължава да поемат част от държавния дълг на Османската империя. Договорът запазва в общи линии статута на Княжество България, регламентиран от Санстефанския договор. Срокът на временното руско управление се намалява от две години на девет месеца. Българският княз трябва да бъде избран от народа със съгласието на Великите сили и Османската империя и условието, че не бива да бъде представител на някоя от европейските управляващи династии. За управлението на Княжеството се предвижда Органически устав (Конституция), изработен от събрание на местни първенци.

        Коментар








        • Семеен велосипед, шевна машина, е създаден в единствен екземпляр от семейство Steinlauf. САЩ. 1939 т.

          Коментар


          • Красива картина, изобразяваща "Света София" през дванадесети век, по време на православна божествена литургия в присъствието на император Алексий I Комнин. Това е рядък вътрешен поглед на тази църква-майка на християнството. Почти всички съвременни картини и фотографии на църквата я изобразяват като джамия, в каквато е трансформирана след превземането на Константинопол през петнадесети век.

            Коментар


            • Мария Калас и проклятието Онасис.
              Тя е сред най- големите певици в историята на оперното изкуство.
              Но, среща Онасис и така започва една връзка, която променя живота ѝ. Мария слага край на брака си за да последва Онасис. Отказва концерти, налива се с шампанско . И пее за всеки, който иска да я чуе. Постепенно гласът ѝ отслабва. Забременява от любовника си и прави всичко възможно за да постигне лично щастие. Но, малкият Омеро умира само два часа след раждането. Научава от вестниците че Онасис ще се жени за Джаки Кенеди. Изпада в тежка депресия и прави опит за самоубийство. Но, и Онасис прави грешка с този брак. Не спира да търси Калас, като и обещава,че ще се разведе. Обаче смъртта му ги разделя отново. Умира покрит с червеното одеяло, което Мария му е подарила няколко години преди това. Калас не присъства на погребението му, но се чувства вдовица. Любовта ѝ вече я няма, гласът и също го няма. Умира от белодробна емболия през 1977г.



              Коментар


              • Съпругата на римския император Клавдий - Месалина може да бъде наречена и първата" маман" в историята. Тя поддържала публични домове, а понякога дори" работела" в тях. Месалина загубила девствеността си на 13 години, а след това се превърнала в развратна и глупава нимфоманка, демонстрираща срамното си поведение без капка свян.

                Коментар


                • Толкова бедни, че не могат да си позволят да отглеждат вол или крава. ..





                  Селяните в превзетия район на Соме работят здраво без коне и добитък. Германците в отстъпление са взели всички живи запаси. 1916-17.

                  Коментар


                  • Коронацията на Михаил Рангаве в хрониката на Скилица. Михаил I Рангаве е третият поред император, жертва на хан Крум, този път косвена. Император Никифор I Геник загива в битката при Върбишкия проход през 811 г. Неговият син Ставракий е тежко ранен в същата битка, но успява да стигне Константинопол. Той управлява само два месеца, след което е детрониран от Михаил Рангаве. Ставракий умира от раните си в манастира, в който е замонашен. Съдбата не е милостива и към император Михаил. След, като българският владетел Крум разгромява ромеите при Версиникия през 813 г., Рангаве също е свален от престола и замонашен.

                    Коментар


                    • Държавата САЩ е нетен износител на природен газ, а осен това САЩ е на първо място в света по добив на природен газ.

                      Коментар


                      • [QUOTE=Kiro;n3625199]







                        На 12 юли, 1543 г. крал Хенри VIII най-после се кротнал, като се оженил за своята шеста и последна съпруга Катрин Пар. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD_%D0%9F%D0%B0% D1%80


                        A през 1965та година английската група Хърманс хърмитс издават парчето "Аз съм Хенри 8ми" https://www.youtube.com/watch?v=4cly_2pGTNw












                        Коментар


                        • Султана Рачо Петрова."Не без известни умствени способности, но кокотка, парвеню, на която са дали власт и която свежда всичко на любовна интрига", е описанието за Султана Рачо Петрова, което моментално ни заинтригува. Живяла от края на XIX до средата на XX век, Султана се е радвала на охолство и добри обноски, докато баща й не взел решение да се преместят в българската столица. И понеже София не е Букурещ, където Султана е отрасла, а зад Ботегврад не е Акапулко, както се пее в една българска песен, първоначалната й среща с мрачния, кален и мърляв град я е поразила. Лишеният от развлечения живот пък бързо я отегчил и я захвърлил в прегръдките на началник щаба на армията Рачо Петров, на когото, твърди се, пристанала още недочакала годежа. Жената с най-модните дрехи и дръзко поведение скоро станала любовница и на Фердинанд, а години по-късно, когато Стамболийски с усмивка я попитал за царската афера, Султана нахакано отговорила "Ако имах намерение да се изповядвам, щях да отида при поп". Султана Рачо Петрова е и първата българка с опит в пластичната хирургия. На 50 години с масажи, пудра и червило, "бръчки няма, а увисналата под челюстта кожа е подпряла с гумени поставки", Султана продължавала да е истинска "кокотка", при все това по-веща в политиката, по-дръзка в постъпките и по-бърза в ума от много министри и генерали на своето време.














                          Коментар










                          • На 12 юли, 1543 г. крал Хенри VIII най-после се кротнал, като се оженил за своята шеста и последна съпруга Катрин Пар. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD_%D0%9F%D0%B0% D1%80
















                            Коментар


                            • 6 минути ·








                              "Шлемът "Изолатор", проектиран от Хюго Гернсбек през 1925 г., елиминира външните шумове и ви помага да се концентрирате върху работата. Така поне гласи рекламата. Апропо, предпазва и от вируси...












                              Коментар


                              • "Жълторусия" - последният колониален проект на Руската империя. През 1899 г. в Китай избухва т.нар. Боксерско въстание. Млади китайски националисти, насъскани от императруца Цъ-Си започват да избиват чужденците и китайските християни. През следващата година в Пекин е извършена т.нар. Пекинска Вартоломеева нощ. Осем държави, между които и Русия навлизат в Китай. Руската армия е най-близо и под ръководството на ген. Линевич влиза в Пекин. На излизане оттам, Линевич заграбва 10 сандъка злато. Доворният руски император Николай II го награждава с Георгиевски кръст. Възползвайки се от анархията в Китай, руската армия окупира Манджурия. Руският елит предлага Манджурия да бъде прекръстена на Жълторусия. Предвижда се докарване на руски колонисти, казаци и християнски мисионери, които трябва да превърнат местните китайци и монголци в православни християни. Руската общественост ликува. Възмутен е само Лев Толстой, който пише открито писмо на китайския народ, извинявайки се от името на всички европейци. Но кой ти слуша Толстой, същата година той е отлъчен и анатемосан от руската православна църква. Разбира се проектът "Жълторусия" е погребан вследствие на поражението през Руско-японската война 1905 - 1906 г.













                                Коментар

                                Working...
                                X