IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • 10 мин. ·



















    ЗИГМУНД ФРОЙД – ПОЗНАТОТО НЕИЗВЕСТНО
    „Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате, сте вие самият в миналото. И единственият човек, от когото трябва да се стремите да бъдете по-добър сте вие самият сега, в този момент.“
    Стане ли дума за психоанализа, първото име, което ни идва наум е Зигмунд Фройд. Неговата биография сама по себе си е интересна, дори само защото е дръзнал да се зарови в тайните на човешката душа. Знае се, че е тълкувал сънища, че е знаел 8 езика, че на негово име е назовано цяло течение в психологията за мотивацията на човешкото поведение... Знае се, че е имал близко приятелство с внучката на Наполеон Бонапарт, която за известно време лекувал…
    Биографията на великият евреин Зигмунд Шломо Фройд наистина е любопитна, но тя е и общодостъпна, затова няма да я проследяваме тук. Но ще разкажем един много съществен и същевременно любопитен епизод от живота му.
    През 1925 г. гръцката принцеса Мари Бонапарт, пряка потомка на Наполеон Бонапарт се обръща към Зигмунд Фройд с молба да проведе с нея психоаналитична терапия. Терапията няма успех. Но пък поставя начало на близко приятелство между двамата, както на посвещаването й на психоанализата. Мари Бонапарт създава Психоаналитичното общество в Париж и става важна личност в международната психоаналитична общност.
    Историята разказва, че като етнически евреин д- р Фройд попада под ударите на расовите закони на нацизма. Предвиждайки съдбата си, през 1938 г. успява да напусне Виена. От сигурна смърт го спасява именно Мари Бонапарт, която плаща откуп на нацистите и те му позволят да емигрира в Англия. Фройд отпътува, като оставя четирите си сестри във Виена. Не след дълго те са депортирани в концлагер и са убити в газовите камери на Треблинка и Мали Тростинек.
    Към нацистите д-р Фройд се отнася снизходително-иронично. Когато гестаповци го заставят да подпише декларация, че не е бил малтретиран от тях, той невинно ги пита дали може да добави към текста и фразата „Горещо препоръчвам Гестапо на всеки.”
    Факт е, че Мари Бонапарт е помогнала на Зигмунд Фройд да избегне смъртта в концлагер.
    Историята, вдъхновява Анна Кирянова, която ни разказва следното:
    „Доктор Фройд е плакал само веднъж.Той бил вече в напреднала възраст и страдал от нелечима болест. Когато нацистите дошли на власт, четирите му сестри загинали в концлагер, а неговите книги били изгорени публично. Той загубил всичко: дома си, практиката си, библиотеката си и колекцията от старинни статуетки, които събирал цял живот. Успял да спаси само двата си пекинеза.Но не загубите предизвикали сълзите на Фройд. За първи път в живота си той заплакал, когато стъпил върху кадифената пътека, по която някога е преминавал Наполеон Бонапарт. Да бъде застлана пред нозете на Фройд при посрещането след емигрирането му от Виена, наредила правнучката на Бонапарт – Мари.Тя е спасителката му от нацистките лагери на смъртта. Отишла при Гьобелс и му предложила откуп за стария доктор, на когото не разрешавали да напусне Австрия. Планирали да го изпратят в концлагер и там да загине, както всички евреи. Гьобелс се засмял и казал: „За стария евреин аз ще поискам от принцесата два замъка, не по-малко! Дайте ми замъците и ще получите безполезния стар евреин. Или ние ще си на правим от него абажур за спомен!” Мари Бонапарт отговорила тихо: „Давам ви своите замъци! Дано се задавите с тях!” И добавила: „Името ми да отнемете не можете. А за своя учител аз всичко ще отдам.” Нацистите й се присмели: „Как е възможно да замени своите замъци за смъртно болен старец? Тази принцеса е ненормална! Наистина е имала нужда да се лекува!”

    „Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате, сте вие самият в миналото. И единственият човек, от когото трябва да се стремите да бъдете по-добър сте вие самият сега, в този момент.“
    Източници: https://exitoina.perfil.com/, https://www.amazon.com/, http://epicenter.bg/, https://www.az-jenata.bg






































    Коментар


    • Първоначално изпратено от ratten Разгледай мнение

      мисля, че си гений
      - нЪли.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
        Светът - понеже, слънчевата енергия Е ядрена -де факто, става все по-ядрено зависим. При ядрения синтез, се отделя невъобразима радиация, която, води до огромни количества ракови и генетични заболявания, мутации и т.н. Толкова по „чистата ѝ екологична”.
        мисля, че си гений
        препоръка е

        Коментар


        • Светът - понеже, слънчевата енергия Е ядрена -де факто, става все по-ядрено зависим. При ядрения синтез, се отделя невъобразима радиация, която, води до огромни количества ракови и генетични заболявания, мутации и т.н. Толкова по „чистата ѝ екологична”.

          Коментар


          • Снимката е направена по време на един от концертите през 1975 година.
            Елвис разбрал, че в залата има сляпо момиче, което много обича да слуша песните му и наредил на антуража му незабавно да изведе малката дама на сцената.
            Тя излезла на сцената и Елвис коленичи пред нея.
            Елвис: "Чух, че харесваш моите записи, дете."
            Малката дама: "Вярно е господине. Слушам ги всяка вечер преди лягане."
            Елвис: „Сериозно?
            Малката дама: "Да, сър."
            След концерта Елвис платил за операцията за възстановяване на зрението и.,,


















            Коментар


            • Велик е Ванчо, велик, последният истински българин!
              п.с. Бях се зарекъл да не пиша до края на месеца, но за ванчо правя единственото изключение. Наистина великан!
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

              Коментар


              • ПРОДЪЛЖЕНИЕ- Начело на ВМРО
                След убийството на Тодор Александров през 1924 г. е избран за член на ЦК на ВМРО и се заема с наказването на убийците и привържениците на Македонската федеративна организация в така наречените Горноджумайски събития. След разгрома на левицата през септември 1924 година, другата силна фигура в ЦК на ВМРО, Александър Протогеров, постепенно губи влиянието си в организацията. В следващите години Ванчѐ Михайлов се налага като фактически ръководител на ВМРО. За Михайлов първостепенна и основна цел за ВМРО, на онзи етап от борбата, е неутрализирането на съветското (болшевишко) влияние проникващо в македонското освободително движение чрез Вътрешна македонска революционна организация (обединена). В цяла Македония на практика се подновява войната срещу югославската (по същество сръбската) и гръцката власт. Лично ръководи организирането и възлага извършването, чрез свои доверени хора, на редица нападения на полицейски участъци и военни обекти, минирането на мостове, взривяването на жандармерийски станции и складове, динамитните атентати по жп линии, както и наказването на отговорните властимащи лица за провежданата посредством тях антибългарска асимилационна държавна политика и свързаните с нея акции и прояви. Поради съмнения, че Александър Протогеров стои зад убийството на Тодор Александров – първият е убит по заповед на Михайлов през 1928 година. Това води до засилване на братоубийствените войни във ВМРО, което се разделя окончателно на два враждуващи лагера – михайловисти и протогеровисти.

                Развитие на широка организационна дейност
                Освен с чистки в организацията, Михайлов изгражда множество тайни български комитетни мрежи на територията на Вардарска Македония. От името на Македонския национален комитет е организирано изпращането на петиции в защита на българите до международни институции.
                В отговор на югославските /сръбски/ репресии и срещу мирно население, Иван Михайлов сменя тактиката за борба срещу властта. Организацията започва да организира предимно терористични атаки и атентати. За целта се изпращат т.нар. революционни тройки, като акциите се насочват и срещу местни сръбски сътрудници. Сред действащите лица на ВМРО са Трайчо Чундев, Ипократ Развигоров, Илия Лилинков, Мара Бунева, Иван Момчилов и други. Акциите на ВМРО предизвикват ответни реакции. Кралство Югославия съсредоточава във Вардарска Македония значителни военни сили – 35 хилядна армия. Към нея допълнително е придадена полиция и специални гранични части за борба против четите на ВМРО. Под ръководството на Михайлов ВМРО превръща територията на Македония, и в частност тази на Вардарска Македония в полесражение. Югославия блокира границата откъм България с телени мрежи, вълчи ями, живи плетове, електрически сигнални уредби и високи бетонни наблюдателни кули.

                Превратът от 19 май
                След Деветнадесетомайския преврат през 1934 година новото правителство взема решителни мерки за прекратяване на дейността на ВМРО в страната. През септември е приета Наредба-закон за защита безопасността на държавата, която създава ускорени процедури за залавяне и осъждане на ръководители на организацията, след което дейността на организацията в България е силно ограничена. На 7 септември са обявени за издирване десет души от централното ръководство на ВМРО, сред които е и Михайлов. Последователно Ванче бяга със съпругата си в Турция, а после и в Полша.

                Втората световна война
                През Втората световна война Третият райх търси сътрудничество с Михайлов. Той обаче вече отхвърля предложението на Германия за създаване на независима македонска държава, тъй като предвижда изхода на войната. Получава съгласие от немските власти за създаването на батальони от бивши активисти на ВМРО под немско командване в зоната на Егейска Македония извън български контрол. Общата численост на тези части, чиято цел е трябвало да бъде борба с комунистическите партизани, се е предвиждало да е между 5000 и 8000 души. От началото на март 1943 започнало формирането на такива роти (по-късно батальони) в Костурско, Леринско и Воденско под названието Охрана. След края ѝ пътува из Европа, за да се установи в Рим, където се отдава на писателска работа. Неговите „Спомени“ стават изключителен ценен исторически извор. Въпреки огромния му принос в борбата за правата на изстрадалите си сънародници от Македония с всякакви средства, който го прави и толкова спорна личност, в историята остава неговата скромна самооценка: „Аз съм българин от Македония“.

                ⚪️В изгнание
                В изгнание Михайлов издава много брошури и статии, както и няколко книги. Автор е на пет тома „Спомени“ и редица статии и брошури като „Македония – Швейцария на Балканите“, „Сталин и македонският въпрос“, както и на други материали, в които описва македонската борба за свобода. Междувременно отвъд желязната завеса в социалистическа България управниците ѝ в 1945 г. започват процес на насилствено денационализиране и македонизация на българското население в Пиринска Македония. Единствено разривът между Сталин и Тито през 1948 г. забавя съществено този процес. След 1963 г. Тодор Живков окончателно пресича тази политика и впоследствие българските тайни служби осъществяват по негово указание контакти с Михайлов, насочени към укрепване на българската кауза в Македония

                Оценка за живота и делото му
                Личността на Ванчо Михайлов много често е определяна като противоречива, а всъщност не е такава, защото всяко негово действие е последователно, водено от убедеността на силен и достоен човек в правотата му. Винаги неговата цел е била спасяването на Македония и българите в нея от небългарски ръце и чуждата асимилационна политика. Поклон пред героя!

                Коментар


                • ПРОДЪЛЖЕНИЕ- Начело на ВМРО
                  След убийството на Тодор Александров през 1924 г. е избран за член на ЦК на ВМРО и се заема с наказването на убийците и привържениците на Македонската федеративна организация в така наречените Горноджумайски събития. След разгрома на левицата през септември 1924 година, другата силна фигура в ЦК на ВМРО, Александър Протогеров, постепенно губи влиянието си в организацията. В следващите години Ванчѐ Михайлов се налага като фактически ръководител на ВМРО. За Михайлов първостепенна и основна цел за ВМРО, на онзи етап от борбата, е неутрализирането на съветското (болшевишко) влияние проникващо в македонското освободително движение чрез Вътрешна македонска революционна организация (обединена). В цяла Македония на практика се подновява войната срещу югославската (по същество сръбската) и гръцката власт. Лично ръководи организирането и възлага извършването, чрез свои доверени хора, на редица нападения на полицейски участъци и военни обекти, минирането на мостове, взривяването на жандармерийски станции и складове, динамитните атентати по жп линии, както и наказването на отговорните властимащи лица за провежданата посредством тях антибългарска асимилационна държавна политика и свързаните с нея акции и прояви. Поради съмнения, че Александър Протогеров стои зад убийството на Тодор Александров – първият е убит по заповед на Михайлов през 1928 година. Това води до засилване на братоубийствените войни във ВМРО, което се разделя окончателно на два враждуващи лагера – михайловисти и протогеровисти.

                  [SIZE=16px]

                  Коментар

























                  • 1 ден ·

                    На днешния ден е родено последното лице на въоръжената борба на македонските българи.Кой е Иван Михайлов?
                    Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов е роден на 26 август 1896 г.. Той е български революционер, деец на българското националноосвободително движение в Македония, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация, писател, последната голяма фигура в историята на македонското освободително движение.
                    Образование
                    Учи в Солунската българска мъжка гимназия „Свети Кирил и Методий“, където част от учителите са членове и на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. След разделянето на Македония през 1913 г. и анексията на егейския ѝ дял от Гърция, пиринския от България, а вардарския от Сърбия, Иван Михайлов завършва образованието си в сръбска гимназия в Скопие. Като отличен ученик през 1915 г. му е предложено от сръбското правителство да запише висше образование, в който и да е университет в Европа чрез стипендия от сръбската държава, но той отказва.
                    На 22 годишна възраст за първи път се докосва до редиците на българската армия в края на Първата световна война. След края на войната записва право в Софийския университет, където се свързва с водача на ВМРО – Тодор Александров като е поканен от него да стане негов личен секретар в задграничното представителство на организацията в София. В университета Михайлов е един от основателите на македонска студентска организация и първият председател на новосформираното студентско дружество „Вардар“.

                    Коментар























                    • "Задържал ли си свещ за тях?"
                      "Таймер“ от началото на миналия век на френските жрици на любовта в бордеите и по улиците Клиши (в близост е и Мулен Руж), Rue de Petit Music и др...
                      Когато свещта изгори, това означава, че сесията е приключила и трябва да бъде спряна или да продължи срещу ново заплащане.
                      Свещта изгаряла за около 7-10 минути.








                      Коментар





















                      • Роден е в София, участвал е в две войни, обявен е за почетен гражданин на Ню Йорк, в Антарктида има залив кръстен на негово име, негов портрет стои в “Залата на славните” на летище Ла Гуардия в Ню Йорк.........
                        Той е радиоинженер, аероинженер, пилот, физик, химик, чертожник, офицер и носител на “Ордена за храброст” на Република България.....
                        Той се казва Асен Йорданов и е човекът сътворил три открития, които са променили човечеството завинаги !!!
                        1.Изобретил е първия пътнически самолет!
                        2.Асен Йорданов е откривателя на първия airbag (въздушна възглавница)!
                        3.Първия телефонен секретар също е дело на този велик български изобретател!!!
                        Поклон и респект !!!











                        1





                        Коментар
























                        • Първият мач между Реал Мадрид и Барселона в Ла Лига, Испания, 1929г.






                          Коментар




















                          • Irena Koevaдо АРТЕФАКТИ И СТАРИ СНИМКИ




                            В Индия носенето на пръстен- украса на носа се смята за почит към богинята Парвати. Той се разглежда като знак или символ на омъжени жени и затова се отстранява след смъртта на съпруга. За предпочитане е момичетата да слагат украшението на 16-годишна възраст, което традиционно се счита за брачна възраст.







                            Коментар


                            • "Цяла Франция е в моите ръце!"
                              По време на престоя си в Париж Петър I е трябвало да посети седемгодишния френски крал Луи XV.
                              Французите не искали да дадат първото място на руския цар, а за срещата му с младия Луи, те били направили така, че както на срещата, така и на всички церемонии, кралят им да заеме първо място.
                              Когато Петър пристигнал в кралския дворец, той бил посрещнат от министри, маршали и представители на съда, а младият цар застанал на верандата. Смятайки, че е недобросъвестно да отиде пред краля и в същото време не иска да бъде и зад детето, за голям ужас на всички придворни, Петър I взел малкия крал в ръце и влезнал с него по стълбите, като същевременно каза: "Цяла Франция е в моите ръце!"


















                              Коментар






















                              • Рисунките в пещерата Магура. Преди и след унищожаването им





                                Коментар

                                Working...
                                X