IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Великата либийска река, или откъде идва водата в пустинята на Либия

    14.04.2018 г.5 мин.

    Инженерни истории

    Наричат я осмото чудо на света! Великата либийска река, позната още с името Great Man-Made River, е едно от най-крупните инженерни съоръжения на съвремието. Според проекта цялата мрежа от водопроводи трябва да бъде с дължина 4 000 км и да доставя 6.5 млн. куб.м вода на ден от южните части на Либия до крайбрежието ѝ на север. Откъде идва водата в тази пустинна част на света, как се изгражда системата и какви са нейните фази предстои да ви разкажем в днешната инженерна история.




    И така, откъде се е появила водата в либийската пустиня?




    През 1953 г., в търсене на нови нефтени находища британски геолози откриват огромни количества прясна вода, задържани в земните пластове под пустинята в южната част на страната. Това е т. нар. Нубийски водоносен слой – най-големият в света източник на изкопаема прясна вода. От него на територията на Либия са разположени четири големи подземни басейна. Останалите седем попадат в териториите на Судан, Чад и Египет.




    Допреди около 3 000 години Сахара била плодородна територия, напоявана от обилни дъждове. Вследствие на рязка климатична промяна обаче, се образувала днешната пустиня, но проникналата в дълбочина вода се запазила в подземните слоеве.




    Днес знаем, че водоносният пласт е с дебелина от 100 до 500 м и се е образувал преди 38 000 – 14 000 години.




    Най-внушителен от либийските подземни басейни е Куфра с площ от 350 000 кв. м и дълбочина на водоносния слой над 2 000 м.




    Как възникнала идеята за Great manmade river?









    Първоначално плановете са за мащабни земеделски площи насред либийската пустиня, но в началото на 80-те години възникнала идеята за масивна мрежа от тръбопроводи, които да транспортират прясната вода от югоизточната част на страната до северните райони. Целта е да се обезпечат битовите, земеделските и индустриалните нужди.




    Грандиозният проект е разделен на 5 отделни фази. Третата от тях е завършена през 2009 г. Но за финализиране на останалите са прогнозирани още 25 години.









    Строежът…




    Същинският строеж на подземната река започнал през 1983 г. Изградени са стотици сондажни кладенци, които изпомпват вода от дълбочина 500 м. Първата фаза на проекта приключила през 1991 г., когато са завършени около 1 600 км двоен тръбопровод, който транспортира близо 2 млн. куб. м вода ежедневно.




    С изпълнението на втората фаза, през 1996 г., е водоснабдена столицата Триполи.




    В рамките на третия етап се изграждат нови 1 300 км водопровод и осем допълнителни помпени станции.









    За тръбопрпводите




    Само през първата фаза от строителството на изкуствената подземна река са вложени 250 000 секции тръби с диаметър 4 м и дължина 7 м. За времето си те са били най-големите в световен мащаб и са били произвеждани в две сериозни по капацитет фабрики в Либия. Материалът, от който са изработени, е предварително напрегнат стоманобетон. А всяка една от тях реално може да служи като част от тунел на метрополитен.




    Тръбопроводът е полаган в траншеи с дълбочина 7 м, а отделните секции са присъединени една към друга с каучукови пръстени и циментова замазка.








    Вместо заключение




    По оценка, направена през 2004 г., общата инвестиция в Great manmade river ще достигне 27 млрд. долара. Има ли цена обаче, достъпът до чиста питейна вода и как ще се пребори цивилизацията с този дефицит, който е сред най-сериозните проблеми на времето, в което живеем?




    За да подготвим този материал използвахме информация от Water Technology, Encyclopaedia Britannica и др.



    Текстът състави инж. Весела Учкунова-Даскалова от редакционния екип на Инженер.БГ.




    Източник на снимковия материал: Amusing Planet, Encyclopaedia Britannica

    Коментар


    • Спонтанните горски пожари са нужни за горите и влизат в екологичния им цикъл.
      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fire_ecology

      Именно спонтанните, а не предизвиканите от хора.

      Това особено е в сила за евкалиптовите гори, които са много лесно запалими заради ефирните масла в тях.


      Големите горски пожари в Австралия преди няколко години, за които журналята опищяха света, защото "световното затопляне" и другите алабализми на медиите и политиците...

      Та, те бяха големи, защото австралийците неразумно са прилагали противопожарни мерки и с годините се е натрупал много горивен матрял. И бедните коали и останала дребна горска сволач не могат да избягат, защото пожарът в този случай е много по-бърз и всеобхватен.

      Коментар


      • Най-големите изгубени съкровища на света – Топ 10 класация

        https://kakda.org/%d0%bd%d0%b0%d0%b9...sDlsjB7oe2e4Mo

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
          На 19 декември 1873 г. в гр. Горна Оряховица е роден Никола Петров, най-силният човек на земята за XIX век . Останал от малък сирак, е принуден сам да изкарва прехраната си. Твърде млад той отива в Румъния, където работи като градинар и започва да се занимава с борба. Никола Петров се среща с много известни за времето си състезатели по цирковите арени и лесно ги побеждава. През 1895 г. съдбата го среща с прочутия италианец Жорж Расо, чийто цирк е отседнал в Браила. Петров го побеждава. Две седмици по-късно силният българин сразява и французина Дублие, който вижда в младежа от България невероятен талант и му става учител.

          Едва 25-годишен – на 20 юли 1898 г. печели титлата „Шампион на Америка“ в Ню Йорк. През следващата година става Европейски шампион по класическа борба във Виена.

          През 1900 година се провежда най-големият шампионат на света по онова време. Събират се най-силните мъже на планетата, за да премерят сили. Отстранявайки съперниците си до финала достигат невероятният българин и световният шампион по борба Пол Понс. Французинът е висок 216 см и тежи 145 кг, а Никола Петров има ръст 175 см. и тежи само 105 кг. Срещу силата на огромния си противник горнооряховчанинът противопоставя перфектната си техника, високо темпо и несломим дух. В осмата част на срещата Никола Петров залепва гърба на Понс на тепиха и става световен шампион. Носител на копринена лента с надпис „Най-силен мъж на света за XIX век“, значка на Почетния легион и награда от 30 хиляди франка. Със своята титла на световен шампион прославя България в целия свят.
          В края на ПСВ той се премества в София и започва да организира първата школа по борба. По това време Петров се ползва с доверието на министър-председателя Александър Стамболийски, който подкрепя начинанията му. За съжаление легендарният българин залита по хазарта и парите, спечелени от турнири по целия свят се стопяват в игралните зали, което го принуждава да се завърне на тепиха. След преврата от 9 юни 1923 година и убийството на Стамболийски, Петров изпада в немилост, но ръка му подават известните циркови артисти братя Добрич. Вечер след вечер в техния цирк се появява мистериозния борец Черната маска, който побеждава всичките си противници, а накрая за всеобща изненада се оказва, че това е именно Никола Петров.
          Легендарният борец обаче не успява да се пребори със смъртта и умира на 2 януари 1925 година след спукване на аортата.
          През 1962 г. получава посмъртно званието „Заслужил майстор на спорта“. В негова чест през 1963 г. в България започва да се провежда ежегоден международен турнир по класическа борба, носещ името на Никола Петров, като на победителите от 1971 г. се връчва и „Златен пояс на Никола Петров“.
          По случай 100-годишнината от рождението му – през 1973 г. в Горна Оряховица му бе издигнат паметник и беше построена Спортна зала, носеща неговото име. През 1998 г. той е обявен за Почетен гражданин на Горна Оряховица.
          Един от НАЙ-ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ!!! ПОКЛОН!!!
          Лазал Добрич е описал много добре двубоя с Пол Понс в една от двете си автобиографични книги - едната е "Трапеца на смърта" а другата "С цирка по света", не помня точно в коя от двете беше. Лазар Добрич е бил секундант на Никола Петров в този двубой и единствената разлика която виждам е че двубоя е бил на световното изложение в Париж 1900 г. и е бил за титлата "Най-силният мъж на 20-ти век" а не на 19-ти век, но това е без абсолютно никакво значение.
          Пол Понс е бил найстина великан, но Нашето Момче го изтощава и както пише Лазар Добрич - французина не можа да устои на издръжливостта закърмена с Български праз, лук и чесън (цитирам по памет), за съжаление вече чесъна е китайски, праза турски а лука от пи.ка си ле.ина ......
          ПОКЛОН за ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН НИКОЛА ПЕТРОВ!!!
          П.С. Между другото често си мисля, че и 3-мата най-силни (доказано най-силни) Българи са от село Сенник (Дан Колов), Горна Оряховица (Никола Петров) и сега Калоян Махлянов (Котоошу) от село Джулюница - нещо като равностранен триъгълник с има няма 30 км. страна
          Last edited by marin1; 22.12.2020, 22:22.
          remember remember the fifth of november

          Коментар


          • https://iskamdaznam.com/naj-d-lgite-...8EKcZV7QX9K4o0

            НАЙ-ДЪЛГИТЕ ПРИСЪДИ В ИСТОРИЯТА

            Коментар


            • Механизма за палене в запалките, състоящ се от колелце което изсича искра от камъче, вероятно за пръв път е предложен от Леонардо да Винчи.
              Ето неговия чертеж.




              Бил а предложен за запалване на заряда на тогавашните пушки аркебузи, което дотогава е ставало чрез ръчно палене на фитил ("Къс му е фитила" ).

              Това е единственото изобретение на Да Винчи, намерило масово приложение.

              С появата на това устройство идва и първия закон за контрол над оръжията, който забранява това устройство. Защото изстрела става по-бързо и по-невидимо и по-лесно може да се убие важна личност на публично място


              По материали на английската и руската уикипедии.

              Коментар


              • На 19 декември 1873 г. в гр. Горна Оряховица е роден Никола Петров, най-силният човек на земята за XIX век . Останал от малък сирак, е принуден сам да изкарва прехраната си. Твърде млад той отива в Румъния, където работи като градинар и започва да се занимава с борба. Никола Петров се среща с много известни за времето си състезатели по цирковите арени и лесно ги побеждава. През 1895 г. съдбата го среща с прочутия италианец Жорж Расо, чийто цирк е отседнал в Браила. Петров го побеждава. Две седмици по-късно силният българин сразява и французина Дублие, който вижда в младежа от България невероятен талант и му става учител.

                Едва 25-годишен – на 20 юли 1898 г. печели титлата „Шампион на Америка“ в Ню Йорк. През следващата година става Европейски шампион по класическа борба във Виена.

                През 1900 година се провежда най-големият шампионат на света по онова време. Събират се най-силните мъже на планетата, за да премерят сили. Отстранявайки съперниците си до финала достигат невероятният българин и световният шампион по борба Пол Понс. Французинът е висок 216 см и тежи 145 кг, а Никола Петров има ръст 175 см. и тежи само 105 кг. Срещу силата на огромния си противник горнооряховчанинът противопоставя перфектната си техника, високо темпо и несломим дух. В осмата част на срещата Никола Петров залепва гърба на Понс на тепиха и става световен шампион. Носител на копринена лента с надпис „Най-силен мъж на света за XIX век“, значка на Почетния легион и награда от 30 хиляди франка. Със своята титла на световен шампион прославя България в целия свят.
                В края на ПСВ той се премества в София и започва да организира първата школа по борба. По това време Петров се ползва с доверието на министър-председателя Александър Стамболийски, който подкрепя начинанията му. За съжаление легендарният българин залита по хазарта и парите, спечелени от турнири по целия свят се стопяват в игралните зали, което го принуждава да се завърне на тепиха. След преврата от 9 юни 1923 година и убийството на Стамболийски, Петров изпада в немилост, но ръка му подават известните циркови артисти братя Добрич. Вечер след вечер в техния цирк се появява мистериозния борец Черната маска, който побеждава всичките си противници, а накрая за всеобща изненада се оказва, че това е именно Никола Петров.
                Легендарният борец обаче не успява да се пребори със смъртта и умира на 2 януари 1925 година след спукване на аортата.
                През 1962 г. получава посмъртно званието „Заслужил майстор на спорта“. В негова чест през 1963 г. в България започва да се провежда ежегоден международен турнир по класическа борба, носещ името на Никола Петров, като на победителите от 1971 г. се връчва и „Златен пояс на Никола Петров“.
                По случай 100-годишнината от рождението му – през 1973 г. в Горна Оряховица му бе издигнат паметник и беше построена Спортна зала, носеща неговото име. През 1998 г. той е обявен за Почетен гражданин на Горна Оряховица.































                Коментар



                • Джордж Байрон

                  Британският поет е страдал от маниакално-депресивна психоза.
                  Байрон е бил известен с физическата си красота, но е бил куц с десния крак и склонен към напълняване.
                  Поетът е известен и с многобройните си връзки и сексуални похождения. Според някои източници, само за една година във Венеция, той е ощастливил 250 дами.
                  Притежавал е необикновена колекция – кичури от интимните части на любимите жени...






                  Коментар


                  • Мохамед намира формулата на исляма: монотеизъм + върховна власт. По рождение Мохамед принадлежи към арабския външен пролетариат в Римската империя във време, когато отношенията между империята и Арабия стигат до криза. В края на VI и началото на VII в. от християнската епоха точката на насищане с култури и влияние на империята е достигната. Някои реакции на Арабия — под формата на изпускане на енергия в обратна посока — са неминуеми. Кариерата на Мохамед (живял около 570–632 г.) определя формата на тази реакция. Движение от типа оттегляне-завръщане предшества двете нови явления, около които е фокусирана житейската история на Мохамед.
                    Две черти в социалния живот на Римската империя по времето на Мохамед впечатляват особено дълбоко умовете на арабските наблюдатели, защото в Арабия и двете блестят с отсъствието си.
                    Първата е монотеизмът в религията. Втората — редът и законността в управлението. Делото на Мохамед е да пригоди тези два елемента за социалната тъкан на Арабия в понятен вариант, като включи и арабизирания си монотеизъм, и арабизираната върховна власт в една-единствена суперинституция — исляма, — на която той успява да вдъхне такъв титаничен устрем, че тази нова повеля, замислена от автора й като подходяща за нуждите на арабските варвари, пръсва границите на полуострова и завладява целия сирийски свят от бреговете на Атлантика до евразийската степ.
                    Това дело на живота му, с което Мохамед, изглежда, се е заел към четиридесетгодишна възраст (около 609 г.), е завършено в два етапа. На първия той е зает изключително с религиозната си мисия, на втория — религиозната мисия е покрита и почти премахната от политически начинания. Това, че Мохамед първоначално се заема с чисто религиозна мисия, изглежда, се дължи на завръщането му към патриархалния живот в Арабия след частично оттегляне за около петнадесет години, когато живее живота на търговец керванджия между арабските оазиси и сирийските пустинни „пристанища“ в Римската империя по покрайнините на северноарабската степ.
                    Вторият, политико-религиозният етап, започва с оттеглянето на пророка от Хегира (Хиджра), от родния си оазис в Мека в оазиса-съперник Ятриб, оттогава известен като Медина — „градът“ (на пророка). В Хиджра (оттеглянето), прието от мюсюлманите за толкова решаващо събитие, че го приемат като начална дата на ислямската ера, Мохамед напуска Мека като преследван беглец. След седемгодишно отсъствие (622–629 г.) той се връща в Мека не като амнистиран бежанец, а като господар на половин Арабия.





















                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнение
                      В мореплаването и до ден днешен, 80% от терминологията е на холандски език. В ИТ-специалистите пък ползват еднакви термини, независимо от националността си. Ако следваме горната логика, следва че всички моряци са холандци, а всички ИТ-та - ингилизи.
                      А всички католически монаси и свещеници в средновековието латинци, и всички православни монаси и свещеници преди средновековието гръкоромеи или българи?

                      Коментар


                      • Екстравагантният американски писател Тимъти Декстър написал през 1802 г. книга с много своеобразен език и липса на всякаква пунктуация - A Pickle for the Knowing Ones or Plain Truth in a Homespun Dress. В отговор на възмущението на читателите, във второто издание на книгата, той добавил специална страница с препинателни знаци, с молба читателите да ги поставят в текста по свой вкус..























                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                          Привържениците на тази идея отбелязват, че много индоевропейски езици споделят думи за неща като оси, дръжки и колело, които са измислени дълго след началото на неолитната революция в Европа.
                          В мореплаването и до ден днешен, 80% от терминологията е на холандски език. В ИТ-специалистите пък ползват еднакви термини, независимо от националността си. Ако следваме горната логика, следва че всички моряци са холандци, а всички ИТ-та - ингилизи.
                          Last edited by Ender; 16.12.2020, 17:29.

                          Коментар


                          • В продължение на десетилетия лингвистите спорят къде за първи път се говори на протоиндоевропейски език, майката на всички индоевропейски езици. Привържениците на „анадолската хипотеза“ твърдят, че първите индоевропейски носители са били фермери, живеещи в днешна Турция преди десет хиляди или повече години, които са донесли езика със себе си, когато са пристигнали в Европа около 6000 г. пр. н.е. Конкурираща се теория, така наречената „степна хипотеза“, поставя протоиндоевропейски език на откритите равнини и пасища северно от Черно и Каспийско море, където изобретяването на колелото „революционизира степните икономики“. Привържениците на тази идея отбелязват, че много индоевропейски езици споделят думи за неща като оси, дръжки и колело, които са измислени дълго след началото на неолитната революция в Европа. Но тъй като нищо категорично не потвърждава нито една от двете теории, дебатът е в задънена улица от десетилетия.














                            nationalgeographic.com
                            Europe's Languages Were Carried From the East, DNA Shows








                            Коментар















                            • Как Юрий Гагарин променил протокола на английската кралица

                              На днешния ден от 2005 г. насам страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая.
                              Идеята за този неофициален празник на предпочитаната в много държави напитка за първи път се обсъжда на Международния социален форум, който се провежда през 2004 г. в Мумбай, Индия.

                              Един интересен факт, свързан с първия космонавт и как той променил порядките в английския кралски двор, предлагаме по повод този международен ден.

                              Космонавтът Юрий Гагарин е бил на посещение във Великобритания от 11 до 15 юли 1961 г. по покана на синдикатите във Великобритания, но бил посрещнат и от кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец.

                              Относно това как е протекла срещата се разпространяват няколко истории, една от които е следната:

                              „Когато поднесли на Гагарин чай с лимон той, по руски обичай, след като изпил чая, изял и парченцето лимон в него.
                              Обкръжението му било в шок – тази постъпка никак не се вписвала в официалния протокол. Кралицата обаче, съвсем невъзмутимо, с помощта на лъжичката за кафе, също изяла своето парче лимон. Тогава всички присъщващи направили същото.
                              Този инцидент станал прецедент: оттам насетне в кралския двор да изядеш лимона в чая вече се смята за нещо нормално.“..






                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                Изобретяването на картите като забавление се приписва на египтяните, индийците и гърците в лицето на Паламед. При разкопките намереният „инструментариум“ за хазарт е основно под формата на кости с шестоъгълна форма.
                                Много популярна е египетската версия на произхода на картите, възпроизведена от най-новите окултисти. Те твърдят, че в древни времена египетските свещеници са записвали цялата мъдрост на света върху 78 златни таблетки, които също са изобразени в символната форма на картите. 56 от тях – „Младши Аркани“ – станали обикновени карти за игра, а останалите 22 „Старши Аркани“ станали част от мистериозната колода на Таро, използвана за гадателство. Тази версия е представена за първи път през 1785 г. от френския окултист Етеил (Ettteil), а неговите наследници, французите Елифас Леви (Eliphas Levi) и д-р Папус (Papus) и британците Матерс (Mathers) и Кроули (Crowley), създават свои собствени системи за тълкуване на картите Таро. Името идва от египетската „та рош“ („пътя на царете“), а самите карти са донесени в Европа или от араби или цигани, за които често се смята, че идват от Египет.

                                Първите колоди
                                Първите карти за игра се появяват в Източна Азия. В Китай и Корея картите вече се споменават през XII век. Има и по-ранни споменавания на играта, в които са използвани продълговати листове – те се отнасят за IX век от периода на властването на династията Тан (618 – 907 г.)
                                Преди появата на хартиените карти, китайците и японците използват плоски продълговати таблички, направени от дърво, бамбук или дори слонова кост. Разпространявайки се в различни култури, колодите приемат различни форми и форми. В Индия играели с кръгли карти, наречени ганджифа. В средновековна Япония по време на шогуната е била разпространена играта с карти Ута-гарута, която използвала като колода раковини от миди, изобразяващи сцени от стихове, живота и годишни времена.

                                Разпространение в Европа
                                Няма точни данни за това как картите са стигнали до Европа. Предполага се, че пътят на разпространение на картите за игра е Китай – Индия – Персия – Египет – Европа. Първите споменавания на карти за игра в Европа са към XIV век. Има запис в хрониката на град Берн от 1367 г., в който се докладва за забраната на картите. През 1370 г. думата naipes (наипи – карти за игра) се появява в испанска книга със стихове. От 1377 г. се увеличават споменаванията на карти (най-често за забрани). Най-обширният разказ се появява през тази година от перото на монах в град Фрайбург. Още в средата на XVI век английските аристократи не се смущават от наличието на карти за игра в церемониалния портрет; това се доказва от картината на майстора на графиня Уоруик „Портрет на Едуард Уиндзор, 3-ти барон от Уиндзор, неговата съпруга, Катрин де Вере и тяхното семейство“, датираща от 1568 година. Смята се, че всяка фигура в картите представлява определена историческа личност. Съвременните названия са дадени от французите.

                                Поп Пика К – Цар Давид.

                                Поп Купа К – Карл Велики.

                                Поп Каро К – Юлий Цезар.

                                Поп Спатия К – Александър Македонски.

                                Дама Пика Д – Богиня Атина Палада, а понякога Жана д'Арк.

                                Дама Купа Д – Елена Троянска и библейската Юдит

                                Дама Каро Д – библейската Рахил.

                                Дама Спатия Д:

                                Аргина – анаграма на латинското Regina (кралица). Най-често френските художници на картата Дама Трефа са рисували фаворитките на съвременния им крал. Регина е любимка на Карл Велики;

                                Аргия (Argia) – име на няколко символа на древногръцката митология;

                                Гуиневир – съпруга на крал Артур; в нея е влюбен кралският рицар Ланселот (вале трефа В);

                                Графиня Диана дьо Поатие, единствената любима на крал Анри II;

                                Лукреция, римска аристократка.

                                Вале Пика В – Холгер Датски (Оже Датчанин) и граф Роланд

                                Вале Купа В – френският рицар Ла Гир, по прозвище Сатана.

                                Вале Каро В – Хектор, вожд на троянската войска и франкският граф Роланд, военачалник при Карл Велики

                                Вале Спатия В – Ланселот Езерен, първи рицар на крал Артур, влюбен в съпругата му Гуиневир (дама трефа Д).

                                Във времето списъкът на прототипи се е изменял значително: различни майстори са рисували карти с различни имена на царе, сред които са Соломон, Октавиан Август, Константин Велики.
























                                1 коментар

                                Мен що ме няма.... къде е Асо Пика ??

                                Коментар

                                Working...
                                X