IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Знаете ли, че....Кравите могат да изкачват стълби, но не и да слизат по тях.

    Коментар


    • Проверете на колко години сте по честотата на звука, който все още чувате. Да не повярваш - учудващо точно е ...

      https://www.facebook.com/reel/1989635288104045

      Коментар


      • "През 1672 г. гневните холандци убиват своя премиер Йохан де Вит и изяждат части от него.

        Този случай е шокиращ, освен всичко друго, и с факта, че не е дело на гладни хора, нито на примитивни племена, и не се е случил в древната история.

        Йохан де Вит е един от най-изявените холандски политици през 17. век през холандската Златна ера на търговия и колониализъм. Той е богат търговец републиканец, който е начело на този възход в продължение на 20 години, благодарение на умението си да балансира с политическите интереси в Обединените провинции, което днес е Холандия. Дълго време де Вит заема най-високата политическа длъжност в Обединените провинции, която отговаря на днешната премиерска дължност.

        Късметът му се обръща през 1672 г., след като страната му е претърпяла тежки военни поражения от Франция и Англия, а масовото недоволство е мълчаливо насърчавано от принц Вилем III - брата на Йохан де вит – Корнелус е обвинен в заговор срещу принца, хвърлен в затвора и измъчван за самопризнания. Когато Корнелиус отказва да направи такива, той е осъден на изгнание.

        Тълпата причаква Йохан де Вит, когато идва да вземе Корнелиус от затвора в Хага. Двамата братя са убити и буквално разкъсани от тълпата, която ги съблича, изяжда парчета от телата им, а останалото обесва на стълбове.

        Нападателите на братята де Вит никога не са подведени под отговорност....."




        Коментар


        • Към ноември миналата година САЩ са имали 60 зенитни системи Патриот, някои разположени в други страни.
          Една струва милиард долара.
          По неофициални преценки могат да се произвеждат около 12 на година.

          https://www.wsj.com/politics/nationa...stems-753fff92

          https://archive.is/hhQWL

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
            Знаете ли, че Пабло Ескобар ежегодно е губил средно по 2 милиарда долара, защото са били изяждани или повреждани от плъхове ...

            Пабло Ескобар по разбираеми причини не е можел да си държи парите в банкови сметки. Те обаче са били толкова много, щото не е имало достатъчно помещения за тяхното съхранение. Пазели са ги в полуразрушени складове или са ги криели в стените на къщите на членовете на наркокартела. Това е довело до ежегодна загуба на около 10% от наличните банкноти, които са се оценявали на около 22 милиарда долара.

            https://www.facebook.com/reel/359688290219111
            Да бе, сигурен съм че е така, не е имал парички горкия за морски контейюнери, за $2000-3000 вземаш втора употреба морски контейнер от чисто желязо, ех да имаше кой да му каже на човечеца... за по милион долара заплатка на месец, щях да му спестя по два милиарда годишно, ма като не сме се познавали...

            Коментар


            • Риболов на тухла: https://youtube.com/shorts/A814mV7Xm...xqsDjmH_vKKJIR

              Коментар


              • Знаете ли, че Пабло Ескобар ежегодно е губил средно по 2 милиарда долара, защото са били изяждани или повреждани от плъхове ...

                Пабло Ескобар по разбираеми причини не е можел да си държи парите в банкови сметки. Те обаче са били толкова много, щото не е имало достатъчно помещения за тяхното съхранение. Пазели са ги в полуразрушени складове или са ги криели в стените на къщите на членовете на наркокартела. Това е довело до ежегодна загуба на около 10% от наличните банкноти, които са се оценявали на около 22 милиарда долара.

                https://www.facebook.com/reel/359688290219111

                Коментар


                • REM сънят е етапът, в който се появяват сънищата. Характеризира се с ускорен пулс, учестено и неравномерно дишане и периоди, в които очите се движат напред- назад.
                  Приблизително 25% от нощта се прекарва в REM сън и хората ще си спомнят голяма част от своя сън, ако бъдат събудени по време на REM период. Средностатистиеският човек прекарва близо 600 часа в сънища всяка година по време не REM сън.
                  Редица теории се стремят да обяснят функцията на сънищата. Психологът Зигмунд Фройд - чиито теории се въртят около концепцията за "несъзнателния ум"- вярвал, че сънищата са начин човек да се освободи безвредно от потиснати мисли и желания. Една по- нова теория предполага, че сънищата ни позволяват да консолидираме и подреждаме спомените си, а друга предполага, че сънищата служат на физиологичната цел за запазване и поддържане на невронните пътища. Въпреки, тези идеи, други експерти твърдят, че сънищата не са нищо друго освен случайни безмислени изблици на мозъчна активност.
                  Повече от красива

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от sinbad Разгледай мнение
                    ЧУДОТО КОНОП
                    Годината е 1914. Годините на Първата световна война и фермерите, които култивират "коноп" за щатски долари... Запазете това в съзнанието си и продължете да четете.
                    Индустриалният канабис не е само земеделско растение!
                    Това е противоотровата срещу петрола и долара!
                    КАК БЕШЕ ЗАБРАНЕНИ КОНОПЪТ?
                    1. Един декар коноп произвежда толкова кислород, колкото 25 акра гора.
                    2. Отново, един декар коноп може да произведе същото количество хартия като 4 акра дървета.
                    3. Докато конопът може да се превърне в хартия 8 пъти, дървото може да се превърне в хартия 3 пъти.
                    4. Конопът расте за 4 месеца, дървото за 20-50 години.
                    5. Канабисът е истински уловител на радиация.
                    6. Канабисът може да се отглежда навсякъде по света и се нуждае от много малко вода. Освен това, тъй като може да се предпази от насекоми, не се нуждае от пестициди.
                    7. Ако текстилът, изработен от коноп, стане широко разпространен, пестицидната индустрия може да изчезне напълно.
                    8. Първите дънки са направени от коноп; дори думата "KANVAS" е името, дадено на продуктите от коноп.
                    Конопът също е идеално растение за направата на въжета, въжета, чанти, обувки, шапки.
                    9. Намаляване на ефектите от химиотерапията и радиацията при лечението на канабис, СПИН и рак; Използва се при най-малко 250 заболявания като ревматизъм, сърце, епилепсия, астма, стомах, безсъние, психология и заболявания на гръбначния стълб.
                    10. Белтъчната стойност на конопеното семе е много висока и двете мастни киселини в него не се срещат никъде другаде в природата.
                    11. Конопът е дори по-евтин за производство от соята.
                    12. Животните, хранени с канабис, не се нуждаят от хормонални добавки.
                    13. Всички пластмасови изделия могат да бъдат произведени от коноп, а конопената пластмаса е много лесна за връщане в природата.
                    14. Ако каросерията на колата е направена от коноп, тя ще бъде 10 пъти по-здрава от стоманата.
                    15. Може да се използва и за изолация на сгради; Той е издръжлив, евтин и гъвкав.
                    16. Сапуните и козметиката, направени с коноп, не замърсяват водата; Така че е напълно природосъобразен.
                    В Америка през 18-ти век производството му е било задължително и фермерите, които не произвеждат, са били затваряни. Но сега положението е обратното. ОТ КЪДЕ?
                    -W. Р. Хърст е собственик на вестници, списания и медии в Америка през 1900-те. Имаха гори и произвеждаха хартия. Ако хартията беше направена от коноп, той можеше да загуби милиони.
                    -Рокфелер беше най-богатият човек в света. Имаше петролна компания. Биогоривото, конопеното масло, беше, разбира се, най-големият му враг.
                    -Мелън беше основен акционер на компанията Dupont и имаше патент за производство на пластмаси от петролни продукти. И индустрията на канабиса заплашваше пазара си.
                    -По-късно Мелън става секретар на хазната на президента на САЩ Хувър. Тези големи имена, за които говорихме, решиха на срещите си, че канабисът е враг. И го елиминираха. Чрез медиите те са врязали марихуаната в мозъците на хората като токсичен наркотик, заедно с думата марихуана.
                    Наркотиците за канабис бяха изтеглени от пазара, заменени от химическите лекарства, използвани днес.
                    За производството на хартия горите се изсичат.
                    Интоксикацията с пестициди и рак се увеличава.
                    И тогава напълнихме света си с пластмасов боклук, вредни отпадъци...
                    Fasebook
                    В България също се е отглеждал коноп, наричан е дар от Бога.
                    И сега има ентусиасти които отглеждат сериозни количества индустриален коноп. Познавам едни от тях лично. В България има глупави разпоредби, като: можеш да засееш и отгледаш коноп за индустриални цели, но не можеш да събереш реколтата, защото вече попадаш в разпоредбата за наркотични вещества. Въпреки желанието им да работят и плащат данъците си у нас, успяха зорлем да ги изгонят да работят в Румъния.

                    Коментар


                    • ЧУДОТО КОНОП
                      Годината е 1914. Годините на Първата световна война и фермерите, които култивират "коноп" за щатски долари... Запазете това в съзнанието си и продължете да четете.
                      Индустриалният канабис не е само земеделско растение!
                      Това е противоотровата срещу петрола и долара!
                      КАК БЕШЕ ЗАБРАНЕНИ КОНОПЪТ?
                      1. Един декар коноп произвежда толкова кислород, колкото 25 акра гора.
                      2. Отново, един декар коноп може да произведе същото количество хартия като 4 акра дървета.
                      3. Докато конопът може да се превърне в хартия 8 пъти, дървото може да се превърне в хартия 3 пъти.
                      4. Конопът расте за 4 месеца, дървото за 20-50 години.
                      5. Канабисът е истински уловител на радиация.
                      6. Канабисът може да се отглежда навсякъде по света и се нуждае от много малко вода. Освен това, тъй като може да се предпази от насекоми, не се нуждае от пестициди.
                      7. Ако текстилът, изработен от коноп, стане широко разпространен, пестицидната индустрия може да изчезне напълно.
                      8. Първите дънки са направени от коноп; дори думата "KANVAS" е името, дадено на продуктите от коноп.
                      Конопът също е идеално растение за направата на въжета, въжета, чанти, обувки, шапки.
                      9. Намаляване на ефектите от химиотерапията и радиацията при лечението на канабис, СПИН и рак; Използва се при най-малко 250 заболявания като ревматизъм, сърце, епилепсия, астма, стомах, безсъние, психология и заболявания на гръбначния стълб.
                      10. Белтъчната стойност на конопеното семе е много висока и двете мастни киселини в него не се срещат никъде другаде в природата.
                      11. Конопът е дори по-евтин за производство от соята.
                      12. Животните, хранени с канабис, не се нуждаят от хормонални добавки.
                      13. Всички пластмасови изделия могат да бъдат произведени от коноп, а конопената пластмаса е много лесна за връщане в природата.
                      14. Ако каросерията на колата е направена от коноп, тя ще бъде 10 пъти по-здрава от стоманата.
                      15. Може да се използва и за изолация на сгради; Той е издръжлив, евтин и гъвкав.
                      16. Сапуните и козметиката, направени с коноп, не замърсяват водата; Така че е напълно природосъобразен.
                      В Америка през 18-ти век производството му е било задължително и фермерите, които не произвеждат, са били затваряни. Но сега положението е обратното. ОТ КЪДЕ?
                      -W. Р. Хърст е собственик на вестници, списания и медии в Америка през 1900-те. Имаха гори и произвеждаха хартия. Ако хартията беше направена от коноп, той можеше да загуби милиони.
                      -Рокфелер беше най-богатият човек в света. Имаше петролна компания. Биогоривото, конопеното масло, беше, разбира се, най-големият му враг.
                      -Мелън беше основен акционер на компанията Dupont и имаше патент за производство на пластмаси от петролни продукти. И индустрията на канабиса заплашваше пазара си.
                      -По-късно Мелън става секретар на хазната на президента на САЩ Хувър. Тези големи имена, за които говорихме, решиха на срещите си, че канабисът е враг. И го елиминираха. Чрез медиите те са врязали марихуаната в мозъците на хората като токсичен наркотик, заедно с думата марихуана.
                      Наркотиците за канабис бяха изтеглени от пазара, заменени от химическите лекарства, използвани днес.
                      За производството на хартия горите се изсичат.
                      Интоксикацията с пестициди и рак се увеличава.
                      И тогава напълнихме света си с пластмасов боклук, вредни отпадъци...
                      Fasebook
                      Last edited by sinbad; 18.02.2024, 18:05.

                      Коментар


                      • Има страница на Уикипедията на "старославянски", както руснаците срамежливо наричат старобългарския:
                        https://cu.wikipedia.org/wiki/%D0%93...B8%D1%86%D0%B0

                        Коментар


                        • Зачекнах странично в женската тема лаконичността на библейските текстове.
                          ​​​​​​Тя е, защото и носителят на писаното, и писачът са били редки и скъпи.

                          Само като онагледявяне са надписите над главата на иконите на разпънатия Йешуа: INRI на "западните", католическите, и "ИНЦИ" на иконите на християнските народи, получили българска писменост.

                          Благовестията казват, че над главата на разпънатия Йешуа имало обясняваща табелка "Исус Назаретянин Цар Иудейски" на латинския древноримски – INRI в абревиатура.

                          Линията на тази табелка е включена в руския шестокраен кръст, прочее.
                          Last edited by Turbolan; 11.01.2024, 13:33.

                          Коментар


                          • Морален кодекс на българския войник от царско време:
                            1. Помни, че на земята, в морето и на небето, жив или мъртъв, ти винаги си войник на България.
                            2. Тронът, знамето и честта са дадени от Бога. Защитавай ги, без да жалиш нищо земно.
                            3. Никога не питай "за какво" и "защо аз". Просто ти! - и никой друг.
                            4. Уважавай командирите си. Дали са прави или не, ще решават техните командири, а не ти.
                            5. Бъди изпълнителен. Доблестта на войника е подчинението. По-високо е само победата.
                            6. Всеки, който носи българска униформа, е твой брат и другар. Полковете нямат значение.
                            7. Ако командирът ти е излязъл от строя, а другарите ти са отчаяни, командвай ти. Най-малкото – те ще се настървят.
                            8. Винаги отстъпвай с лице към врага. Българската войска е била разбивана, но никога не е бягала.
                            9. Докато имаш пушка, патрони и щик, нищо не е свършено. Ако има храброст и ум, то нищо не е свършено, дори ако вече нямаш пушка.
                            10. Ако наградата те подмине, не се натъжавай. Славата на юнака е според делата му, а не според броя на кръстовете.
                            11. Никога не крий, че си болен или ранен. От такъв "героизъм" има само вреда.
                            12. Не бий и не обиждай пленения. Възможно е някога и ти да бъдеш такъв.
                            13. Вземи от мъртвия всичко, от което имаш нужда. В замяна му дай уважението си – погреби го.
                            14. Отнасяй се благородно с жените, децата и старците – войниците са наследници на рицарите.
                            15. Пази оръжието си, униформата си и войнишкото имущество. Царството не е толкова богато, че да ги подменя.
                            16. Винаги помагай на другарите си и те също ще ти помогнат.
                            17 Бъди спретнат. Девойките харесват войниците, когато изглеждат като юнаци.
                            18. Свободното си време прекарвай в развлечения, които усъвършенстват тялото и душата – спортни състезания, четене, танци и песни.
                            19. Ракия и вино пий умерено – пияният е лош боец, а много пияният - не е човек.
                            20. Когато отиваш на бой, не се страхувай. Когато войникът загива, Бог му дава крила и го прави ангел.

                            Коментар


                            • "Каймé" е турски хартиен паричен елемент, еквивалент на монетите от злато и сребро, пуснат в обращение през 1840 година.

                              https://ekipbg.com/kaime/

                              В съвременния български език това е жаргонно значение за банкнота, най-често – едра.
                              "И като извади едни каймета и ги хвърли на масата!..." – с възхищение.

                              В началото са носели и лихва 12.5% с падеж 8 години.
                              В началото били писани на ръка.

                              Ето едно кайме от ръкописните, еквивалент на 100 гроша (от сребро) или една златна турска лира:
                              Click image for larger version

Name:	tn_turP.3100KurushAH125618401e_jpg.jpg
Views:	1
Size:	18.4 КБ
ID:	4144675



                              http://www.numismondo.net/pm/tur/index1.htm
                              Last edited by Turbolan; 08.01.2024, 10:13.

                              Коментар


                              • https://youtube.com/shorts/Qg_vZ-LXK...N22146FxrkojAo

                                Коментар

                                Working...
                                X