IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ВЕЧНА СЛАВА,ЧЕДА БЪЛГАРСКИ!! ЮНАЦИ!!!






    „Българите атакуваха с невероятно презрение към смъртта. По цели полкове отведнъж се откъсваха и се хвърляха в огъня, без да мислят за прикритие и даже без да стрелят. Само на нож.

    Биеха се като вбесени и смъртта за тях е нищо. Мълчаливо, с насочени щикове се спускаха към фортовете. А дъждът вали и вали. Мини експлодирваха и разкъсваха напредващите. По цели редици падаха българите, мълчаливо, без ох. Телени мрежи се изпречваха. Напред, напред!

    Бият се човек срещу човек. Не стрелят, а се душат, прехапват си гръкляните, бият се с приклади, саби, крака и зъби и се мушкат с щиковете. Това всяваше дива уплаха у редифите – турското суеверно опълчение.

    А дъждът вали и вали. Минава се през полета, осеяни с трупове и леш, през реки, почервенели от кръв. Хиляди бяха загинали по тези хълмове. А дъждът вали и вали. От дни вече войниците нямат сух конец на гърба. А сън – кой помни какво е сън? Напред, напред!

    Сред бури и дъждове, по пътища, които вече не са пътища, а блата – мълчаливо, без звук да издаде, пехотата си пробиваше път. А дъждът вали и вали. Когато конете изнемогваха или се плашеха от трясъка, то войниците се впрягаха и теглеха оръдията.

    Турците отстъпваха, отстъпваха пред този страхотен мълчалив неприятел. Напускат позициите, без пушка да е пукнала, и бягат. Избухнала е необикновена паника, пред която офицерите са безсилни. И тази паническа уплаха се разливаше като бързо действаща отрова. И сега вече спиране няма. А дъждът вали и вали.

    Махмуд Мухтар паша на кон се отправя към бойната линия и насреща му тичат с крясъци куп редифи. Генералът вади саблята и почва да сече. Свитата му също сече, стреля, тъпче с конете и някои от бягащите се спират и почват да стрелят, ама си изпукват патроните на халос. Генералът се носи в кариер из полето, дава заповеди, тика напред…

    А войниците и офицерите, обезумели, мислят само за спасението си. Без видима причина една голяма армия внезапно се хвърля в див бяг, зарязва всичко и изхвърля от себе си всичко, което пречи на бягането. Тук има само един закон: спасявай се, ако ще и светът да загине!

    А дъждът вали и вали. Разхвърляно се търкаля цялото съоръжение, всичко е зарязано. Топовете са потънали в калта. Артилеристите са разпрегнали конете и са избягали с тях.

    С войниците бяга и селското население. В дълги редици с жени и деца, в биволски коли се нижат сред войниците и увеличават бъркотията. Полуголи разплакани деца, плачещи жени шляпат боси в калта.

    Хаос докъдето очи виждат. Влачи се на юг и завлича в широк поток отчаяни, викащи, ранени, умиращи, изгладнели, окаляни войници, селяни, жени и деца, като голяма тинеста река – влачи се безспирно по полето сред проливния дъжд.

    Наоколо горят селата. Навсякъде трещят топовете. Навсякъде мъкнат ранени, мокри и премръзнали. Няма санитарни коли; няма даже вода за измиване на раните.

    Гърмеше и се святкаше, бушуваше необичайна за сезона буря. Турците викаха: „Аллах ни наказва!“

    А смелостта и презрението към смъртта у българите растеше и след първите успехи достигна до гигантски размери. Българите не усетиха бурята. Буйстваха като поток, който всичко завлича. Спиране нямаше. Колкото и да паднеха, празнините незабавно се попълваха.

    Офицерите и генералите даваха заповеди за спиране, за връщане, за да не се дават излишни жертви – никой не ги слушаше. Този поток не можеше да бъде спрян. Нямаше земна сила, която би могла да го отклони.

    Напред през животински трупове, напред! Най-много да отстъпи една крачка встрани, за да не сгази гърчещия се още. Напред, напред!

    А дъждът вали и вали. В тези часове не остана никакво размишление, никакво себепредпазване, никакъв план. Само напред и напред!

    Който от българите остана жив, имаше само една мисъл: Цариград!“
    ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ
    ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА
    НА БЪЛГАРИЯ

    Коментар


    • Брад Пит на 14 години

      Коментар



      • Джинджър Роджърс. Мнозина навярно си спомнят великолепния филм на Фелини „Джинджър и Фред“, но едва ли са чак толкова много онези, които знаят, че реалните прототипи на образите, пресъздадени на екрана от Марчело Мастрояни и Джулиета Мазина са превъзходните танцьори Фред Астер и Джинджър Роджърс. Двамата са най-прочутата танцова двойка в американското кино през 30-те години на миналия век, нямащи равни на себе си не само тогава, но и през следващите десетилетия от историята н...
        Вижте повече

        Коментар


        • Първата жена управлявала като монарх Русия.
          Екатерина I Алексеевна , е втората жена на Петър I Велики и императрица на Русия от 1725г до 1727г.

          Коментар






          • Реалността на КОМУНИЗМА!
            През 70-те години на миналия век най-евтиният автомобил, продаван в СССР, е „ЗАПОРЖЕЦ“ ЗАЗ-966, който струва 3000 съветски рубли, което съответства на 3 614 американски долара. По това време в Съединените щати за парите, а именно за 3,562 долара, бихте могли да закупите Ford Mustang Mach 1, оборудван с климатик, автоматична скоростна кутия и автоматична трансмисия и 5,7-литров 8-цилиндров V-двигател с мощност 290 конски сили. Между другото, един обикновен Ford Mustang в основната конфигурация струва 2820 американски!
            Смешното е че в днешно време все още има толупи дето си искат Запорожеца,Москвича,Ладата,....

            Коментар









            • Шведската кралица Улрика Елеонора, 1719 - 1720 г. Злите езици твърдели, че скандинавската владетелка не била много красива...

              Коментар


              • Бретонската аристократка Жана дьо Белвил била една от най-известните средновековни пиратки. Мъжът и бил убит от французите по време на Стогодишната война, тъй като родът Белвил воювал на страната на английския крал. За отмъщение, през 1345 г. Жана купува и въоръжава кораб и заедно с двамата си сина потопява десетки френски кораби.












                Коментар



















                • Това не е снимка на членове на ИДИЛ в Сирия.Това е новата милиция в щата Джорджия съставена от чернокожи подкрепящи хунтата от Black Lives Matter.






                  Коментар


                  • Британски проститутки по време на Втората световна войнаistoric Photographs

                    Коментар


                    • Телевизор „Telefunken“, 1936 г. Началото на широкото практическо приложение на телевизията е поставено в Германия. Там редовните предавания започват през 1929 г., а Берлинската олимпиада от 1936 г. е предавана на живо и е показвана пред публика в Берлин и Лайпциг. Началото на модерната телевизионна технология е поставено през 30-те години на 20 век от американския откривател от руски произход Владимир Зворикин, който изобретява кинескопа. Идеята за плазмен телевизор се ражда през 1936 г., когато Калман Тихани описва принципа на действие на уред с плосък екран. Телевизията с висока разделителна способност (HDTV) се използва първо за военни цели. През 1940 г. в Берлин е конструирана система с 1029 хоризонтални реда (почти HDTV качество) за шпионаж от самолети.












                      Коментар


                      • Арнолд Шварценегер, Хю Хефнър и баскетболистта Уилт Чембърлейн

                        Коментар


                        • Иглянка
                          Докато за сабята "френгия" е ясно, че е френска сабя (след наполеоновите войни се срещали често по нашите земи). Пушката "бойлия", вероятно е дълга един бой!
                          То за иглянката пушка, съществуват поне две предположение! Първо - английска пушка, в смисъл модерна - добра.
                          Или френското Шаспо, (Chassepot Mle 1866) с която са били въоръжени опълченците на Шипка. Интиресното пари нея е че капсулът се намирал на самия куршум. И за това пушката имала извънредно дълга "игла" на ударника.

                          Коментар


                          • "Той е слаб владетел, който се нуждае от религия, за да поддържа правителството си." --Atatürk Kато че ли Ататюрк го е казал точно за днешния Ердоган!

                            Коментар


                            • Груйче и за двете причини все политиците ни са виновни..така , че пак е така..

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от forman777 Разгледай мнение
                                Груйче, за съжаление има много истини в текста..Това, което храбрите ни войници са спечелили на бойното поле крадливите ни политици са проиграли в дипломацията И ГЕОПОЛИТИКАТА..КОЙ СПОРЕД ТЕБ Е ВИНОВЕН ЗА ЗАГУБЕНИТЕ НИ ВОЙНИ..
                                Кире, войните през 1912-1918 са искани, желани, бленувани от нашите деди, за да освободят брата-роб в Македония и Одринско. Причините са неуспехите са основно две:

                                - първата и най-важната - лоша дипломация, като започнем от това, че изобщо не е трябвало да воюваме с османците, щото те са били в пъти по-толерантни от шумадийските копелета и маляките, минем през това, че сме в центъра на Балакните и всеки иска да гепи нещо от нас (как да си иска нещо Румъния от Гърция, като нямат обща граница) и стигнем до мега малоумното предоверяване на пияните казаци и Николашка с резната шашка и още по-тъпото договорче с Шумадия - изконния български враг. Защото най-големият ни врга на Балканите от 13 век насам винаги е била Шумадия. Винаги!

                                - втората и не по-малко важна причина е мегаломанията и липсата с реалността на цялото ни общество - като почнеш от висшия ешалон, та стигнеш до последния войник. Как си представяш в една война ние да вземем Одрин, Солун, Кавала, Скопие, Лерин, хрид и Битоля или иначе казано 90% от ценните земи на Османската империя на Балканите, а за маляките да останат само части от Епир, пък за шумадийците - Нови Пазар и Косово? Ма в София умните глави са го вярвали! После минаваме през вярата, че сме отлични войници - ми не сме някакви супер гига мега войници - Брегалница срещу сърбите и особено Кукуш, Дойран, че дори и Кресна, дето ние я знаем като Кресна, ма битката е между Благоевград и Симитли - маляките са минали дефилето, са повече от показателни. да не говорим за малоумитео да не вземем поне половината сръбска и маляшка армия да се бият в Тракия, а сами да изнасяме целия удар.

                                Това е, Кире, много е удобно да обвиним Ферди - такъв бил онакъв бил, факт, педал е бил, ама не той се проваля при Чаталджа на два пъти (едва ли знаеш, но имаме и втора атака, веднага след падането на Одрин - нъцки), не него прегазват при Кукуш, Лахна, Дойран, Брегалница разни уж некачествени маляки и шумадийци. Симбиоза е - некадърни политици, но и мегаломанщина отвсякъде. После, посел вече е късно, а за Първата световна той вина няма - неутралитет, много е лесно да говорим за неутралитет, когато гледаме след 100 години, реалността тогав е друга - САЩ не са във войната, Германия размазва Русия и най-важното - Шумадия бе, Шумадия не дава и дума да се издума за каквито и да било отстъпки в Македония. Нито за един километър земя - не и не, не искат да дават нищо заграбено. Е, как да стане - Шумадия влиза преди нас във войната, Турция ни дава гарата на Одрин (караагач) и земя (стратегическа) по поречието на Марица, а малякия е пуснала много преди нас войските на Антантата. То изборът ни е предопределен. Фатален избор
                                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                                Коментар

                                Working...
                                X