IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Интересни факти - Знаете ли че?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Голямата любов на Хемингуей е Куба, където прекарва голяма част от времето си преди революцията от 1959 година. Писателят остава и след нея в Куба, поддържайки Фидел Кастро и оставайки сляп за жестокостите му. През последните години от живота си Хемингуей страда и от параноя: заради приятелството си с Кастро той се чувства непрекъснато преследван от ФБР. Хемингуей е на 61 години, когато слага край на живота си с любимата си ловна пушка. Един от литературните му герои казва: "Светът пречупва всеки... и убива онези, които не искат да бъдат пречупени".











    Коментар


    • НАСА, Изследователският отдел, 60-те години на миналия век. Преди да се появят суперкомпютрите, изчисленията са се правили така.












      Коментар


      • НАЙ - СКЪПАТА БЪЛГАРСКА МОНЕТА

        Легендарната емисия 1916 година

        Това са последните монети сечени с лика на цар Фердинанд. Художественият проект е дело на Рудолф Маршал. Отсичането на тиража става в монетния двор в Кремниц, Австрия. Емисията на монетата е била 2 286 008 бройки, но почти веднага щом влизат в обръщение, те са изтеглени и върнати обратно в монетния двор.

        Според една от двете най-разпространени теории е, че цялото количество монети е било претопено като със среброто са изплатени репарациите които дължим на Гърция и Сърбия след Първата Световна Война.

        Според другата теория среброто от цялата емисия 1916 година е претопено и използвано за монетите от 1930 год. („Българското Монетосечене 1880 - 2010“, Николай Цветанов, София 2010 г.)

        Независимо коя от двете теории е вярна факт е, че са оцелели около 9 - 12 броя от легендарната „Двулевка“.

        Цената на монетата 2 лева 1916 год. в зависимост от качеството и състоянието, в което се намира, може спокойно и безпроблемно да достигне до 40 000 лева. И това при положение, че тя не е сертифицирана и капсулирана в реномирана грейдингова компания например в PCGS или NGC.

        Други монети от емисия 1916 год. :
        1 Лев 1916 – оцелели са около 100 броя
        50 Стотинки 1916 има 2 варианта :
        А. Сечени в Кремниц с матрица от 1912 година, която е с едър зърнест кръг (като 50 стотинки от 1912) – оцелели са около 250 броя
        Б. Сечени във Виена с матрица от 1913 година, която е с дребен зърнест кръг (като 50 стотинки от 1913) – оцелели са около 150 броя
        Click image for larger version

Name:	2 1016.jpg
Views:	1
Size:	77.9 КБ
ID:	3623878

        Коментар


        • Какво ли е да гледаш през прозореца, на този автобус?
          Най-дългият автобусен маршрут в света от Лондон до Калкута! Вярвате или не, тази услуга стартира на 15 април 1957 г. Цената е била 85 паунда. Линията е работила почти до 1970 г. Пътят е бил през Франция, Германия, Австрия, Югославия, България, Турция, Техеран (Иран), Херат и Кабул (Афганистан), Лахор (Пакистан), и до Амритсар. След това през Делхи до Калкута! Пътуването е траело около 49-50 дни.

          Коментар


          • Бургаския плаж - 1920 г. Не пустее и има дистанция ..

            Коментар


            • Менюто в царския дворец по случай националния празник - 3 март, 1935 г. Не подозирах за съществуването на банички с мозък, но царят явно ги е обичал.

              Коментар




              • Картата на Пири Реис е карта на света, съставена през 1513 г. по сведения на османското военното разузнаване от османския адмирал и картограф Пири Реис. Около една трета от картата е оцеляла; фрагментът показва с голяма точност западното крайбрежие на Европа и Северна Африка и бреговете на Бразилия. Изобразени са различни острови в Атлантическия океан, включително Азорските и Канарските острови, както и митичният остров Антилия и може би Япония.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                  Джак Ма, основателят на Alibaba е казал: " Най-трудно се задоволяват бедните. Ако им дадеш безплатно, мислят че е капан. Ако им кажеш, че е малка инвестиция, те ще кажат, че не може да се изкара много. Кажи им да вложат много, ще кажат няма пари. Кажи им да опитат нови неща, ще кажат нямат опит. Кажи им това е традиционен бизнес, ще кажат трудно е да се пробие. Кажи им, че е нов бизнес модел, ще кажат че е МЛМ. Кажи им да отворят магазин, ще кажат, че е заробващо. Кажи им да стартират нов бизнес, ще кажат, че нямат познания. Те имат нещо общо: Обичат да се допитват до Гугъл, да слушат приятели, които са също толкова отчаяни като тях. Мислят повече от Университетски преподавател и правят по-малко от слепец.
                  Просто ги попитай, какво те могат да правят. Няма да могат да отговорят. Моето заключение: Вместо сърцата ви да бият по-бързо, защо просто не действате малко по-бързо; вместо да мислиш за нещо, защо не направиш нещо. Бедните хора се провалят поради една обща черта: Целия им живот е свързан с Чакане."



                  Забелязахте ли колко е голяма главата и колко е високо челото на Джак Ма? Явно има огромен мозък, и възниква въпросът той човек ли е или извънземно.

                  Коментар


                  • 1946 година на човека му се раждат тризнаци и той..(тогава е нямало ултразвук- изненадаааа..













                    Коментар


                    • Джак Ма, основателят на Alibaba е казал: " Най-трудно се задоволяват бедните. Ако им дадеш безплатно, мислят че е капан. Ако им кажеш, че е малка инвестиция, те ще кажат, че не може да се изкара много. Кажи им да вложат много, ще кажат няма пари. Кажи им да опитат нови неща, ще кажат нямат опит. Кажи им това е традиционен бизнес, ще кажат трудно е да се пробие. Кажи им, че е нов бизнес модел, ще кажат че е МЛМ. Кажи им да отворят магазин, ще кажат, че е заробващо. Кажи им да стартират нов бизнес, ще кажат, че нямат познания. Те имат нещо общо: Обичат да се допитват до Гугъл, да слушат приятели, които са също толкова отчаяни като тях. Мислят повече от Университетски преподавател и правят по-малко от слепец.
                      Просто ги попитай, какво те могат да правят. Няма да могат да отговорят. Моето заключение: Вместо сърцата ви да бият по-бързо, защо просто не действате малко по-бързо; вместо да мислиш за нещо, защо не направиш нещо. Бедните хора се провалят поради една обща черта: Целия им живот е свързан с Чакане."













                      Коментар


                      • Замъкът Карлщайн. През 1347 година чешкият крал Карeл I е коронясан за владетел на Свещената римска империя под името Карл IV, с което се поставя началото на Люксембургската династия. На следващата година, 1348, новият император започва разгърната строителна дейност. По това време се полагат основите на Новия град в Прага, Пражкия университет, а също така и на замъка Карлщайн (Каrlštejn – Карлов камък). Огромното значение, което императорът отдава на новостроящата се крепост проличава и от факта, че първия камък на основите на строежа се полага от архиепископа на Прага Арнощ – близък съветник на Карл IV. Проектът на замъка е дело на французина Матей от Арас, знаменит строител от онази епоха. През 1365 годинa е осветен параклисът “Свети Кръст” – “сърцето на замъка Карлщайн”. Окончателното приключване на строежа на крепостта става след 20 години, през 1385 г.













                        Коментар


                        • Шон Конъри като Джеймс Бонд, 1965











                          Коментар


                          • Дубай












                            Коментар


                            • Бони Паркър и Клайд Бароу












                              Коментар

                              Working...
                              X